ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Αυγούστου 1996
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διατηρείται η ένταση

Χωρίς σοβαρά επεισόδια έληξε η χτεσινή προσευχή - διαμαρτυρία των Παλαιστινίων στο τζαμί Αλ Ακσά της Ιερουσαλήμ. Παρ' όλα αυτά, η Παλαιστινιακή Αρχή κατήγγειλε τον ισραηλινό στρατό για τα εκατοντάδες μπλόκα στους δρόμους της Δυτικής Οχθης αλλά και της Ιερουσαλήμ που εμπόδισαν δεκάδες χιλιάδες Παλαιστινίους να φθάσουν στο Αλ Ακσά. Επιπλέον, Παλαιστίνιος αξιωματούχος χαρακτήρισε "μέγιστη αποτυχία" τη χτεσινή απρόοπτη επανάληψη των ισραηλινο - παλαιστινιακών συνομιλιών. Και ενώ το θερμόμετρο της έντασης δε φαίνεται να κατεβαίνει, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Σιμόν Πέρες απηύθυνε έκκληση, από το Μαρόκο όπου βρίσκεται, προς τις δύο πλευρές να χαμηλώσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Περισσότερα από 15.000 άτομα κατάφεραν να προσεγγίσουν, χτες, το τζαμί Αλ Ακσά της ανατολικής αραβικής Ιερουσαλήμ και να πάρουν μέρος στην προσευχή - διαμαρτυρία κατά της πολιτικής εποικισμού της ισραηλινής κυβέρνησης Νετανάχιου. Αν και δε σημειώθηκαν σοβαρές συγκρούσεις, δεν έλειψαν οι διαπληκτισμοί και οι μικροδιενέξεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς στρατιώτες, οι οποίοι είχαν διαταχθεί κατά μήκος όλων των δρόμων της Δυτικής Οχθης αλλά και της Ιερουσαλήμ. Η Παλαιστινιακή Αρχή, μάλιστα, κατήγγειλε ότι μόνο στην ανατολική αραβική Ιερουσαλήμ είχε αναπτυχθεί στρατιωτική δύναμη μεγαλύτερη των 2.000 ανδρών, η οποία εμπόδισε ακόμα και μουσουλμάνους κατοίκους της Ιερουσαλήμ να μεταβούν στο τζαμί Αλ Ακσά. Στα αυστηρότατα αυτά μέτρα ασφαλείας αποδόθηκε και η χαμηλή, σχετικά με το αναμενόμενο, προσέλευση των Παλαιστινίων στην προσευχή - διαμαρτυρία. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αμαπίλ Αμπού Ρντάινα, στενός συνεργάτης του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, εξέφρασε την πλήρη απογοήτευση της Παλαιστινιακής Αρχής για τη χτεσινή απρόοπτη και ολιγόωρη επανάληψη των ισραηλινο - παλαιστινιακών συνομιλιών. Ο Ρντάινα χαρακτήρισε "αποτυχία" τις συνομιλίες και επανέλαβε ότι, κατά τους Παλαιστινίους, η ειρηνευτική διαδικασία έχει παγώσει και κινδυνεύει να καταρρεύσει εξαιτίας της απροθυμίας του Μπέντζαμιν Νετανάχιου να σεβαστεί τις υπάρχουσες ειρηνευτικές συμφωνίες.

Παρέμβαση Πέρες στην κρίση

Στην κρίση των ισραηλινο - παλαιστινιακών σχέσεων αναφέρθηκε εκτενώς, χτες, σε συνέντευξή του στη μαροκινή τηλεόραση από το Ραμπάτ, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, και ο πρώην πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες. Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος αποδοκίμασε τις ενέργειες του διαδόχου του και τον κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί επικίνδυνους χειρισμούς που απειλούν την ηρεμία στην περιοχή. Παρ' όλα αυτά, ο Πέρες απηύθυνε έκκληση και προς τον Παλαιστίνιο ηγέτη να κατεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης και να δείξει αυτοσυγκράτηση για να υπερσκελιστούν οι δυσκολίες.

ΜΕΞΙΚΟ
Νέο αντάρτικο κίνημα

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Οι αιφνιδιαστικές επιθέσεις - αστραπή του νέου μεξικανικού ανταρτικού "Λαϊκού Επαναστατικού Στρατού" (ΛΕΣ) με 14 νεκρούς το τελευταίο 48ωρο σε διάφορες πόλεις του Μεξικού δεν προκάλεσαν μόνο την αμηχανία της κυβέρνησης του Προέδρου του Μεξικού, Ερνέστο Ζεντίγιο, αλλά κάτι περισσότερο από απλό εκνευρισμό! Το νέο ανταρτικό κίνημα που έκανε την εμφάνισή του στις 28 του περασμένου Ιούνη έχει ήδη κάνει γνωστό το στόχο της ένοπλης δράσης του: την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης και την αντικατάστασή της με μία αριστερή. Οπως έχει ήδη διακηρύξει ο ΛΕΣ, μέχρις ότου επιτευχθεί αυτός ο στόχος... δε θα γίνει κανένας διάλογος με την κυβέρνηση του Προέδρου Ζεντίγιο.

Οι επιθέσεις - αστραπή του Λαϊκού Επαναστατικού Στρατού εκδηλώθηκαν στις μεξικανικές πολιτείες Γκερέρο, Πόλη του Μεξικού, Πουέμπλα και Τσιάπας. Αυτές οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 14 ατόμων (μεταξύ τους δύο πολίτες και δύο αντάρτες του "Εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου των Ζαπατίστας") και τον τραυματισμό τουλάχιστον 28 άλλων. Ελάχιστες ώρες μετά τις επιθέσεις σήμανε συναγερμός σε όλες τις δυνάμεις του ομοσπονδιακού στρατού, στις πολιτείες της χώρας, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια όπου πάρθηκαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Χτες το μεσημέρι, η οργάνωση έδωσε το στίγμα των τελευταίων επιθέσεών της, στέλνοντας ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΕΞΕΛΣΙΟΡ".

"Οι ενέργειές μας αυτή τη στιγμή έχουν αμυντικό χαρακτήρα και αποσκοπούν στην αποκατάσταση της νομιμότητας, της λαϊκής εξουσίας και του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι η ώρα για πολιτικό αγώνα από όλους τους ανθρώπους... για να οικοδομηθεί η ιστορική και κοινωνική δύναμη που θα επιτρέψει στο έθνος να απελευθερωθεί από το καταπιεστικό κράτος", υπογραμμίζει ο ΛΕΣ στην ανακοίνωσή του κατηγορώντας την κυβέρνηση του Προέδρου Ζεντίγιο ότι είναι η τελευταία μίας σειράς μεξικανικών κυβερνήσεων που χρησιμοποιούν την καταπίεση, τα βασανιστήρια και τους φόνους για να διαλύσει τα αριστερά κινήματα στη χώρα και τοποθετούν τις δικές τους ρίζες στα ανταρτικά κινήματα που έδρασαν στις αρχές της δεκαετίας του 1960!

Η αντίδραση της κυβέρνησης του Προέδρου Ζεντίγιο - ο οποίος στο παρελθόν, όντως, κατηγορήθηκε ότι ανέβηκε στην εξουσία με νόθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων - ήταν η αναμενόμενη. "Ο Λαϊκός Επαναστατικός Στρατός είναι σαφώς μία τρομοκρατική οργάνωση" υποστήριξε, από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αρτούρο Νούνες, προσθέτοντας ότι ο ΛΕΣ αποτελεί στην πραγματικότητα την ένοπλη πτέρυγα της μυστικής αριστερής οργάνωσης PROCUP, που πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Κανείς επιζών από την πτώση ρωσικού αεροσκάφους

ΟΣΛΟ - ΜΟΣΧΑ.-

Με ιδιαίτερη δυσκολία συνεχίζεται η προσπάθεια σωστικών συνεργείων να ανασύρουν τα θύματα από τα συντρίμμια του ρωσικού αεροσκάφους "Τουπόλεφ -154", το οποίο συνετρίβη χτες στο νορβηγικό νησί της αρκτικής Σπιτμπέργκεν. Αιτία, οι δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες: την περιοχή όπου το μοιραίο αεροπλάνο παρέσυρε στο θάνατο τους 129 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα, καλύπτουν ομίχλη και πυκνές νεφώσεις.

Οι νορβηγικές και οι ρωσικές αρχές δεν έχουν καταλήξει όσον αφορά τα αίτια της πτώσης του ρωσικού αεροσκάφους. Ενώ χτες συζητούνταν έντονα η εκδοχή της πτήσης σε χαμηλό ύψος, που το οδήγησε κατευθείαν σε βουνό του νησιού, και η εκδοχή της παρέκκλισης από την πορεία του, παρέμενε ανοιχτό το σενάριο βλάβης στα ηλεκτρονικά όργανα πτήσης του. Πάντως, το "μαύρο κουτί" του "Τουπόλεφ", το οποίο ίσως λύσει τις απορίες για τις συνθήκες της πτώσης, δεν έχει βρεθεί ακόμα.

Οι περισσότεροι από τους επιβάτες ήταν Ουκρανοί και Ρώσοι ανθρακωρύχοι, οι οποίοι μετέβαιναν μαζί με τις οικογένειές τους στο νησί - όπου υπάρχουν ορυχεία ρωσικών συμφερόντων - για να εργαστούν.

"Σημείο εκφόρτωσης" ναρκωτικών η Ιρλανδία;

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-

Περίπου 100 κιλά ινδικής κάνναβης κατέσχεσαν χτες οι ιρλανδικές αστυνομικές αρχές, αξίας ενός εκατομμυρίου ιρλανδικών λιρών (ή περίπου τετρακοσίων εκατομμυρίων δραχμών). Τα δύο φορτία ναρκωτικών που κατασχέθηκαν, το πρώτο στο Δουβλίνο και το δεύτερο στη Νότια Ιρλανδία, κατά αστυνομικές πηγές προορίζονταν για την "εσωτερική αγορά" της χώρας, η οποία αντιμετωπίζει όξυνση του προβλήματος της διακίνησης - εμπορίου ναρκωτικών.

Οι ακτές της Ιρλανδίας προσφέρουν... ιδανικές συνθήκες στους εμπόρους, οι οποίοι τις προσεγγίζουν με πλοιάρια, και σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η χώρα χρησιμοποιείται ως "σημείο εκφόρτωσης" ναρκωτικών για όλη την Ευρώπη.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Διαδηλώσεις δημοσίων υπαλλήλων για αυξήσεις

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Με βροχή δακρυγόνων, λαστιχένιες σφαίρες και πυροσβεστήρες επιχείρησαν χτες εκατοντάδες αστυνομικοί να καταστείλουν τη διαδήλωση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων στο κέντρο της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, Καράκας.

Οι διαδηλωτές είχαν σκοπό να ξεκινήσουν την πορεία τους από το Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν γιατί η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά υποσχέθηκε αυξήσεις που δεν ...έδωσε. Τελικά άλλαξαν την κατεύθυνση της πορείας τους, προτιμώντας να μπλοκάρουν μερικές από τις πιο κεντρικές οδικές αρτηρίες του Καράκας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επέμβαση των αστυνομικών και την εκδήλωση μη εκτεταμένων επεισοδίων με τους απεργούς.

Οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν να δουν αυξήσεις στους μισθούς τους από πέρσι και όλα αυτά ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με 112%!

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
"Συμφώνησε" και ο Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ.-

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, ύστερα από μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Μπορίς Γιέλτσιν, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος υποστηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο για την Τσετσενία του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, στρατηγού Αλεξάντρ Λέμπεντ και ότι συμφώνησε με το πρόγραμμά του. Ο Λέμπεντ, που περίμενε μερικές μέρες να επικοινωνήσει με τον Γιέλτσιν, αφού πήρε την έγκρισή του, αναχώρησε για το Νταγκεστάν, όπου θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις. Στο μεταξύ, ο αρχηγός του επιτελείου των Τσετσένων αυτονομιστών, Ασλάν Μασχάντοφ, μετέβη χτες στην νταγκεστανή τοποθεσία Χασάβ - Γιούρτ για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Λέμπεντ. Σύμφωνα με το Πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, ο Λέμπεντ θα προτείνει στους Τσετσένους αυτονομιστές την υπογραφή κοινής δήλωσης για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στην Τετσενία. Το περιεχόμενο της δήλωσης αυτής δεν έγινε γνωστό. Εκπρόσωπος του Λέμπεντ ανέφερε στο Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ ότι ο στρατηγός σκοπεύει να πετύχει "στρατιωτικές συμφωνίες" στην παρούσα φάση των συνομιλιών.

Μια ηλικιωμένη Παλαιστίνια, με την παραδοσιακή φορεσιά, πηδάει τον τοίχο για να αποφύγει μαζί με άλλους τα μπλόκα του ισραηλινού στρατού



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ