ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Αυγούστου 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
"Δικομματικό" χαράτσι στους δημότες

Να αναπτύξουν κίνημα αντίστασης, καλεί τους πολίτες το τοπικό Εργατικό Κέντρο

Σε άγριες αντιλαϊκές αυξήσεις φορολογίας, που φτάνουν μέχρι και το 100%, προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ζακύνθου, στην τελευταία του συνεδρίαση, ύστερα από πρόταση του φιλοκυβερνητικού δημάρχου Φώτη Λαδικού,που στηρίζεται και από το ΣΥΝ, βάζοντας ακόμα πιο βαθιά το χέρι στις τσέπες των δημοτών.

Συγκεκριμένα και στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ Ζακύνθου οι προσκείμενοι στα κόμματα ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ - ΝΔ - Πολιτική Ανοιξη αποφάσισαν να επιβάλουν αύξηση 100% στα τέλη καθαριότητας, 35% αύξηση στο "πάγιο" τέλος της ύδρευσης, ενώ για πρώτη φορά επέβαλε φόρους για τα πεζοδρόμια των καταστημάτων. Το νέο αυτό χαράτσι, που επέβαλε ο δήμαρχος, έχει δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις στους κατοίκους της Ζακύνθου και αποδεικνύει για μια ακόμα φορά την πραγματική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που χρησιμοποιεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως μέσο για να επιβάλει άγρια φορολογία στους δημότες.

Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου σε ανακοίνωσή του καλεί τους κατοίκους και τους εργαζόμενους να αναπτύξουν κίνημα αντίστασης και με την αγωνιστική τους διεκδίκηση να καταργήσουν στην πράξη τα νέα αυτά τοπικά χαράτσια. Επίσης στην ανακοίνωση το ΕΚ εκφράζει την καταδίκη και έντονη αγανάκτησή του για τις υπέρογκες και δυσβάσταχτες αυξήσεις που επέβαλε ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο στους κατοίκους της πόλης.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι "η απόφαση να αυξηθούν τα τέλη καθαριότητας και ύδρευσης από το ΔΣ αποτελούν ένα δείγμα γραφής για το πώς βλέπουν και το πώς θέλουν οι δημοτικοί άρχοντες του νησιού το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο δήμος νομιμοποιεί με τις αποφάσεις του την αυθαιρεσία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που παρακρατεί παράνομα 720 δισ. θεσμοθετημένους πόρους από την ΤΑ και την οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο". Το ΕΚ Ζακύνθου επισημαίνει στην ανακοίνωση ότι "οι αποφάσεις αυτές είναι αντιλαϊκές και αντεργατικές" και τονίζει ότι "πρέπει να συναντήσουν την αντίθεση και την αντίσταση της εργατικής τάξης του νησιού και γενικά των εργαζομένων".

"Σε μια περίοδο που η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι καθημερινά πλήττονται από την πολιτική της βάρβαρης λιτότητας, η κυβέρνηση έχει μετατρέψει την ΤΑ σε ένα φορομπηχτικό μηχανισμό. Οι δήμοι στην ουσία έχουν μετεξελιχθεί στο μακρύ χέρι της κυβέρνησης στις τσέπες των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, με τοπικούς φόρους στο όνομα της οικονομικής δυστοκίας της ΤΑ", καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΡΟΝΟΙΑΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Εκσυγχρονισμός σημαίνει ενοποίηση

Οσον κι αν δεν αρέσει ο όρος του εκσυγχρονισμού, η κυβέρνηση τον μελετά με "πολύ βαθιά σκέψη", είπε χτες ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης

Ο κυβερνητικός εκσυγχρονισμός για τους Προνοιακούς Οργανισμούς σημαίνει πρωτίστως ενοποίηση και όχι αντιμετώπιση των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων τους. Απ' ό,τι φαίνεται θα εκδηλωθεί αμέσως μετά τις εκλογές καθώς ήδη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου έχει αναγγείλει περικοπές στους τομείς της υγείας και της Πρόνοιας.

Περί της ενοποίησης των μεγάλων προνοιακών οργανισμών μίλησε χτες ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. "Μελετούμε, είπε, τον εκσυγχρονισμό - όσο κι αν δεν αρέσει σε μερικούς αυτός ο όρος - των προνοιακών φορέων, για να τους μεταφέρουμε απ' τη δεκαετία του '50 στο 2000. Αλλά τον μελετούμε με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή. Αν, π. χ., μιλήσουμε για ενοποίηση των μεγάλων προνοιακών οργανισμών, που ίσως είναι ένας στόχος, θέλει πολύ προσεχτική προσέγγιση το θέμα, γιατί δε θα ενώσουμε γραφεία, βιβλιοθήκες και καρέκλες, αλλά θα ενοποιήσουμε ανθρώπους και ανθρώπινες δραστηριότητες. Γι' αυτό έχουμε μπει σε πολύ βαθιά και υπεύθυνη σκέψη, για να μπορέσουμε έτσι ώστε όλοι οι προνοιακοί οργανισμοί να ανταποκριθούν στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας και να επιτελέσουν το έργο τους με τις σύγχρονες επιταγές".

Πέρα απ' τα όποια διοικητικά προβλήματα ή τις ανεπάρκειες στους προνοιακούς οργανισμούς το βασικό πρόβλημα είναι η χρηματοδότησή τους. Ετσι ο κατ' εξοχήν οργανισμός Πρόνοιας, ο ΕΟΠ, έφτασε τον περασμένο Ιούνη σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς εμφανίστηκε έλλειμμα 3,7 δισ. δραχμών. Και το έλλειμμα αυτό εμφανίστηκε, αφού ο ΕΟΠ εξάντλησε τις περικοπές από όλες τις δραστηριότητες του Οργανισμού. Ετσι προχώρησε σε περικοπές απ' τις δαπάνες εκπαίδευσης, τα επιδόματα αναδόχων οικογενειών, την ιατρική περίθαλψη παιδιών, της συντήρησης και της βελτίωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Τότε οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠ έκαναν δυναμικές κινητοποιήσεις και δόθηκε έκτακτη επιχορήγηση. Το οξύτατο πρόβλημα του ΕΟΠ έφερε, τότε, στη Βουλή με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΤΩΝ
Κάλπικες προεκλογικές παροχές στα Μεσόγεια

Με προεκλογικού χαρακτήρα αντισταθμιστικά οφέλη, που θυμίζουν "πινάκιο φακής" η κυβέρνηση και το ΥΠΕΧΩΔΕ, προσπαθούν να εξαγοράσουν τις συνειδήσεις των πολιτών της Ανατολικής Αττικής και ιδιαίτερα της περιοχής των Μεσογείων, για να μην εξακολουθούν να αντιδρούν στην καταστροφική εγκατάσταση του νέου αεροδρομίου στην περιοχή τους.

Τα αντισταθμιστικά αυτά οφέλη είναι εδώ και μερικές μέρες το αντικείμενο συσκέψεων μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ και 13 δημάρχων και κοινοταρχών της περιοχής, αλλά δεν έχει επέλθει ακόμη καμιά συμφωνία. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, όμως, χτες απέστειλε τις δικές του προτάσεις με δελτίο Τύπου, σε μια εναγώνια προσπάθεια να μη δημιουργηθούν αντιδράσεις στη φιέστα που ετοιμάζει για τις 5 Σεπτέμβρη, με τον πρωθυπουργό να εγκαινιάζει την έναρξη κατασκευής του αεροδρομίου των Σπάτων, που θα καταστρέψει τον τελευταίο πνεύμονα της Αττικής, εκτός από το γεγονός ότι παράλληλα αποτελεί ένα τεραστίων διαστάσεων πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ με τις προτάσεις του υπόσχεται ουσιαστικά στους κατοίκους των Μεσογείων περισσότερο τσιμέντο, με εντάξεις περιοχών στο Σχέδιο Πόλης ή θεσπίζοντας "κοινωνικούς συντελεστές", έξω φυσικά από τη ζώνη των 22.000 στρεμμάτων που περιβάλλουν το αεροδρόμιο. Επίσης επιβεβαιώνει σχετικό δημοσίευμα του "Ρ" ότι μεγάλο μέρος του αεροδρομίου του Ελληνικού, μόλις εγκαταληφθεί, θα πουληθεί σε ιδιώτες για τσιμεντοποίηση, ενώ το 10% των εσόδων που θα προκύψουν θα δοθούν ως αντισταθμιστικά οφέλη στους δήμους των Μεσογείων. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση υπογράφει ουσιαστικά τη θανατική καταδίκη όχι μόνο των Σπάτων, αλλά και χιλιάδων στρεμμάτων του Ελληνικού, που υποτίθεται θα γινόταν υπερτοπικός πόλος αναψυχής!

Τέλος, το ΥΠΕΧΩΔΕ αναλώνεται σε μια άκρατη προεκλογική παροχολογία προς τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, υποσχόμενο δρόμους, παρακάμψεις, αποχετευτικά έργα και ...χιλιάδες θέσεις εργασίας!

Τα σχόλια περιττεύουν

Τα επιδημιολογικά στοιχεία για την εξέλιξη του ΕΪΤΖ στην Ελλάδα παρουσίασε χτες ο υφυπουργός Πρόνοιας, Θ. Κοτσώνης.

"Είναι η τακτική συνάντηση που κάνουμε κάθε τρίμηνο και δεν είναι καθόλου προεκλογική", είπε στην αρχή της ομιλίας του ο υφυπουργός.

Ελα, όμως, που ο υφυπουργός έκανε ταυτόχρονα και μια σειρά άλλες ανακοινώσεις, που μόνο ανακοινώσεις δεν ήταν: Για τη χορήγηση στους ασθενείς νέων φαρμάκων (είχε ανακοινωθεί άλλες δύο φορές). Την ολοκλήρωση της θερινής καμπάνιας (είχε ανακοινωθεί σε συνέντευξη Τύπου στις 21.6.1996). Για τη δημιουργία Εθνικής Επιτροπής για τη νόσο των "τρελών" αγελάδων (όταν εκδόθηκε η σχετική υπουργική απόφαση δόθηκε στη δημοσιότητα απ' τον υπουργό Υγείας, Αν. Πεπονής). Για την υπηρεσία της "κατ' οίκον νοσηλείας" (Εγκαινιάστηκε στις 21.12.1995 απ' τον πρώην υφυπουργό Υγείας, Ν. Φαρμάκη και άρχισε να λειτουργεί πριν πέντε μήνες στη Βίλα Δρακόπουλου). Την ίδρυση ειδικού οδοντιατρείου στη Βίλλα Δρακόπουλου (ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου στις 21.6.1996). Ο υφυπουργός υποστήριξε ότι οδοντιατρείο λειτουργεί αλλά αποδείχτηκε ότι είναι κλειστό.

Η μόνη είδηση - άσχημη βέβαια - ήταν η αύξηση των κρουσμάτων ΕΪΤΖ κατά 37 το τρίμηνο Απρίλη 1996, μεταξύ των οποίων και ένα αγοράκι κάτω των 12 ετών, που μολύνθηκε απ' τη μητέρα του, καθώς και ένα διαβαλκανικό σεμινάριο του ΚΕΕΛ στη Θεσσαλονίκη.

Τα σχόλια εδώ περιττεύουν, γιατί δεν το επιτρέπει τομέας για τον οποίο έγιναν οι ανακοινώσεις.

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
Το μπαλάκι στον υπηρεσιακό υπουργό

Στον υπηρεσιακό υπουργό Δημόσιας Τάξης Κώστα Μπέη έριξε το μπαλάκι για τη χορήγηση του εκλογικού επιδόματος στο προσωπικό του υπουργείου ο απερχόμενος υπουργός Κώστας Γείτονας.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τους δυσαρεστημένους αστυνομικούς και πυροσβέστες, επειδή δεν κατέστη δυνατή η ψήφιση ούτε του νομοσχεδίου για το ενιαίο μισθολόγιο λόγω της πρόωρης διάλυσης της Βουλής, κάλεσε τον υπηρεσιακό υπουργό να συνεργαστεί με τον υπουργό Οικονομικών ώστε να διευθετηθεί η εκκρεμότητα του εκλογικού επιδόματος. Ο Κώστας Γείτονας είπε συγκεκριμένα ότι το θέμα δε θα μείνει μετέωρο και ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταβληθεί το εκλογικό επίδομα. Τόσο όμως ο ίδιος όσο και ο υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος, όταν ρωτήθηκαν χτες από δημοσιογράφους, απέφυγαν να προσδιορίσουν το ύψος του επιδόματος, αλλά και πότε θα δοθεί στους ενδιαφερομένους.

Προσφυγή για το "Σπατόδρομο"

Ακύρωση της απόφασης των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή της περιφερειακής Λεωφόρου Ελευσίνας - Σταυρού και της δυτικής περιφερειακής Λεωφ. Υμηττού, ζητά ο Δήμος Χαλανδρίου, με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Υποστηρίζει ότι ο αυτοκινητόδρομος Ελευσίνας - Σταυρού - Σπάτων περνά σε μήκος 1.800 μέτρων μέσα στα όριά του και ότι σε μήκος 180 μέτρων θα κλείσει το ρέμα της περιοχής, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμυρών και διοχέτευσης των νερών της βροχής στην ευρύτερη περιοχή του Χαλανδρίου. Στην προσφυγή επισημαίνεται ότι η υπουργική απόφαση είναι παράνομη, γιατί εκδόθηκε πριν από την περιβαλλοντική μελέτη.

Το ίδιο παράνομη θεωρεί ο Δήμος Χαλανδρίου και την απόφαση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, με την οποία ανακηρύχτηκε ανάδοχος κατασκευής του έργου η κοινοπραξία "Αττική Οδός" και ζητά την ακύρωσή της.

"Αντισταθείτε στις επιλογές της ΕΟΚ για την κατάργηση του κράτους πρόνοιας", ήταν ένα απ' τα συνθήματα των εργαζομένων στον ΕΟΠ, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους. Επιλογές που θα έρθουν πιο κοντά μετά τις εκλογές



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ