ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΣΟΚ
"Ψήφος συναίνεσης" για αντιλαϊκά μέτρα!
  • Μέσω διλημμάτων και υπεράσπισης των νεοφιλελεύθερων επιλογών της κυβέρνησής του, ο Κ. Σημίτης κλιμακώνει την προεκλογική τακτική του
  • Κατώτερα των προσδοκιών που καλλιέργησε τα ψηφοδέλτια, ενώ οξύνεται η εσωκομματική διαμάχη σε αρκετούς νομούς

Ψήφο συναίνεσης, δηλαδή συνυπευθυνότητας και συνενοχής για τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, που ετοιμάζει την επομένη των εκλογών, ζητά ο Κ. Σημίτης από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Με περίτεχνες εκφράσεις, "οράματα" και ωμά ψέματα, προσπαθεί να αποκρύψει ότι αυτοί θα πληρώσουν τα σπασμένα και επιχειρεί να πείσει ότι ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους!

Παράλληλα, κυρίως μέσω της προβολής διλημμάτων και της ανοιχτής υπεράσπισης νεοφιλελεύθερων επιλογών, επιχειρεί να εμφανιστεί ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ ως "καλύτερη λύση εξουσίας" από τη ΝΔ του Μ. Εβερτ.

Με την ομιλία του στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, το απόγευμα του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η προεκλογική τακτική του θα είναι προσανατολισμένη στην προσέλκυση ψήφων "και από δεξιά και από αριστερά". Ξεκινάμε, είπε, έναν προεκλογικό αγώνα με ολόπλευρη ενημέρωση του πολίτη, χωρίς άγονες αντιπαραθέσεις, χωρίς πολωτικά και μειωτικά συνθήματα... Ο εκλογικός μας αγώνας θα στηριχτεί αποκλειστικά στις θέσεις μας". Στη βάση αυτή, ζήτησε ψήφο συναίνεσης από τον ελληνικό λαό, λέγοντας ότι "η ψήφος του ελληνικού λαού πρέπει να είναι όσο ποτέ συμπύκνωση μιας συναίνεσης σε θέσεις", εννοώντας προφανώς τις δικές του θέσεις και πολιτική.

Παράλληλα, απέρριψε την αρνητική διαφήμιση της ΝΔ, καλώντας τα στελέχη να μην συρθούν "στον κατηφορικό δρόμο που εγκαινίασε η ΝΔ", με τους "κρουνούς λεκτικών παροχών", ενώ απέφυγε την έντονη "αντιδεξιά" ρητορική.

Προκειμένου να μην αφήσει αμφιβολίες για ποιες θέσεις μιλάει, ο Κ. Σημίτης παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, οι οποίες, ως γνωστόν, αποτέλεσαν μνημείο δεσμεύσεων και υποταγής στην οικονομική ολιγαρχία και το Διευθυντήριο των Βρυξελλών.

Αναφερόμενος σε επιμέρους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, έθεσε τα διλήμματα της προεκλογικής καμπάνιας του, αλληθωρίζοντας ταυτόχρονα και προς τους συντηρητικούς ψηφοφόρους της ΝΔ και προς τους δυσαρεστημένους από το ΠΑΣΟΚ.

Οσον αφορά την οικονομία, αφού διαπίστωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει διαμορφώσει "ένα κλίμα εμπιστοσύνης στους παραγωγικούς φορείς και τους επενδυτές", πρόσθεσε, απευθυνόμενος στα "μεγάλα αφεντικά": "Η πολιτική της ΝΔ θα σημάνει νεοφιλελεύθερους πειραματισμούς, αιφνιδιασμούς, νέες αβεβαιότητες", εννοώντας προφανώς ότι αυτός εγγυάται την πολιτική σταθερότητα που θέλουν οι εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης. Στο ίδιο μήκος κύματος, συνέχισε: "Θέλουμε μια αποτελεσματική και ουσιαστική προσέγγιση της ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης ή μια άκριτη πολιτική ειδικών παροχών, που οδηγεί σε οικονομική κατάρρευση και έντονες κοινωνικές αντιπαλότητες;". Ταυτόχρονα, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, έκανε "επί τόπου στροφή" και απευθυνόμενος στους δυσαρεστημένους, είπε: "Θέλουμε μια αναπτυξιακή πολιτική με κοινωνική ευαισθησία ή μια χωρίς ελέγχους νεοφιλελεύθερη επέλαση;".

Διμέτωπα ήταν και τα επόμενα διλήμματα για την εξωτερική πολιτική: "Θέλουμε μια πολιτική ασφάλειας και ειρήνης ή μια πατριδοκαπηλία, που οδηγεί σε μη ελεγχόμενες καταστάσεις;".

Συνοψίζοντας τα επιμέρους διλήμματα στο βασικό δίλημμα της προεκλογικής προπαγάνδας, τόνισε: "Θέλουμε μια σταθερή και απερίσπαστη διακυβέρνηση της χώρας για την επόμενη τετραετία ή πολιτική αβεβαιότητα, λόγω έλλειψης συνοχής της ΝΔ: Θέλουμε πολιτική σταθερότητα ή πολιτική περιπέτεια;".

Διαμάχες για τα ψηφοδέλτια

Εν τω μεταξύ, κατώτερα των προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει και χωρίς εντυπωσιακά ονόματα, τα οποία θα μπορούσαν να διευκολύνουν την προσέλκυση ψηφοφόρων, ήταν τα ψηφοδέλτια που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ. Την ίδια στιγμή, φουντώνουν οι εσωκομματικές διαμάχες για τους υποψηφίους σε πολλούς νομούς, με αποτέλεσμα να δοθούν χτες στη δημοσιότητα οι εκλογικοί συνδυασμοί μόνο σε 28 νομούς. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ενώ το ΕΓ προσήλθε στη συνεδρίαση της ΚΕ με εκκρεμότητες σε ψηφοδέλτια 4 νομών, μετά τη συνεδρίαση της ΚΕ οι εκκρεμότητες έφτασαν σε 18 νομούς!

Τελικά, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ απαρτίζεται από τους: Κ. Στεφανή, καθηγητή Ψυχιατρικής, Δ. Παντερμαλή, καθηγητή Αρχαιολογίας, Στ. Μανίκα, Γ. Σουλαδάκη, Α. Μαντέλη, Π. Παρασκευόπουλο, Ν. Χριστοδουλάκη, Τ. Αντωνίου, Φ. Λίτσο, Μ. Μοδινό, Φ. Τσαλίκογλου και τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο.

Το ίδιο "φτωχά" είναι και τα ψηφοδέλτια στους 28 νομούς που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, ενώ μαίνονται οι μάχες για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων σε αρκετούς νομούς, όπως Αχαϊας, Ηρακλείου, Λάρισας, Κέρκυρας, Πέλλας, κ.ά. Π. Κ.

Το δικό μας μέλλον

Του Νίκου ΧΡΙΣΤΑΝΗ*

Πριν μερικές βδομάδες, μέσα από κάποια αστική εφημερίδα, αρθρογράφος συμβούλευε τον κ. Εβερτ να χρησιμοποιήσει ως ισχυρό προεκλογικό χαρτί τη σημαντική αύξηση των ποσοστών ανεργίας τα τελευταία 3 χρόνια. Πρόσφατα μαθαίνουμε ότι σπουδαστές ΚΕΚ του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ εντάσσονται στον προεκλογικό μηχανισμό της "εκσυγχρονίστριας" κ. Τσουκάτου.

Αυτά και άλλα πολλά, που θα δούμε στη διάρκεια της σύντομης αυτής προεκλογικής περιόδου, επιβεβαιώνουν ότι η άρχουσα τάξη και οι εκπρόσωποί της (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) έχουν στο στόχαστρο την υφαρπαγή της νεανικής ψήφου. Ποντάρουν ίσως και στην εποχή διεξαγωγής των εκλογών, κλειστές οι σχολές ΑΕΙ - ΤΕΙ, τα Νυχτερινά, κάποιοι νέοι εργαζόμενοι σε διακοπές.

Ως εργαζόμενοι στο χώρο των εκτάκτων στις αρχαιολογικές υπηρεσίες (ΥΠΠΟ) ζήσαμε από πρώτο χέρι την πολιτική που εφαρμόζεται.

Κατ' αρχάς εδώ και χρόνια στο χώρο αυτό, με τη δικαιολογία των "εποχιακών αναγκών", εφαρμόζεται η μεσαιωνική μορφή απασχόλησης με ωρομίσθια σύμβαση. Στην ουσία οι ωρομίσθιοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Αποκαλυπτικό γι' αυτό το γεγονός είναι ότι μόνο στη Θεσσαλονίκη εργάζονται 600 τέτοιοι εργαζόμενοι. Ομως τι σημαίνει ωρομίσθιος;

Σημαίνει από 1 έως 880 ώρες δουλιάς, σημαίνει ότι κάποιος που ξεκινάει από Μάρτη, στην καλύτερη περίπτωση, τον Αύγουστο νιώθει τη "δαμόκλειο σπάθη" της απόλυσης ή της λήξης της σύμβασης από το υπουργείο Πολιτισμού. Απολύσεις που γίνονται πάντα αιφνιδιαστικά, γιατί τότε - λένε - τέλειωσαν τα κονδύλια.

Τώρα πώς ο εργαζόμενος να διεκδικεί ή να έχει δυνατότητες να αναδείξει τα αιτήματα της σύμβασης, των συνθηκών εργασίας και άλλα τέτοια; Η λογική που προβάλλουν είναι "αφού έχουμε και δουλιά καλά είμαστε, ας μη μιλάμε, γιατί...".

Στο στόχαστρο, λοιπόν, της πολιτικής των πρασινογάλαζων κυβερνήσεων το δικαίωμα στη δουλιά, όπου οι κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου" πρώτα στη νεολαία θα εφαρμοστούν, ώστε να οικοδομήσουν το μοντέλο του πειθήνιου και υπάκοου εργαζόμενου.

Η ίδια πολιτική της συντηρητικής επίθεσης στα δικαιώματα των νέων διαπερνά σαν νήμα κάθε πτυχή της ζωής μας. Με την καθημερινή υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, που δεν προσφέρει εφόδια για τη ζωή, με την εξαργύρωση των ονείρων στα πολυδιαφημιζόμενα Κέντρα Κατάρτισης, τη δημιουργία επιστημόνων, που θα είναι φτηνό μισοειδικευμένο δυναμικό μιας χρήσης. Είναι η ίδια πολιτική που ανοίγει δρόμους εμπλοκής της χώρας στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή.

Για όλα αυτά οι νέοι μπορούν να τους γυρίσουν την πλάτη, να κάνουν χαλάστρα στα παιχνίδια του δικομματισμού, στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζουν. Μαύρισμα, λοιπόν, σ' αυτούς που υποθηκεύουν το μέλλον μας στα χρηματιστήρια των Βρυξελλών.

Ομως σ' αυτή την πολιτική της υποταγής στην ΕΕ των πολυεθνικών συμφωνούν και τα άλλα μικρά κόμματα (Πολιτική Ανοιξη, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ). Αν σήμερα προσπαθούν υποκριτικά να σηκώσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης, αύριο είναι έτοιμοι να παίξουν σε κεντροαριστεροδεξιά σενάρια.

Σ' αυτές τις εκλογές δεν είναι όλοι ίδιοι. Πίσω από κάθε κόμμα, πίσω από τη βιτρίνα που φτιάχνουν τα ΜΜΕ, υπάρχουν κοινωνικές δυνάμεις, εκπροσωπούνται ταξικά συμφέροντα. Από τη μια η πολιτική όλων αυτών που εξυπηρετεί την ολιγαρχία του πλούτου, τους μεγαλοσχολάρχες και εργοδότες, και από την άλλη ο πόλος της αντίστασης και αντεπίθεσης, της υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων.

Γι' αυτό, λοιπόν, στις εκλογές της 22ας Σεπτέμβρη ψηφίζουμε νεανικά, ψηφίζουμε ΚΚΕ.

  • Για να βάλουμε φρένο στα νέα εμπόδια που ετοιμάζουν.
  • Εμείς οι νέοι να χρησιμοποιήσουμε την ψήφο μας για καταδίκη του δικομματισμού και των συνεταίρων του.
  • Για να ανοίξουμε το δρόμο στο μέλλον, την προοπτική, για να αποφασίζουμε εμείς για μας και όχι οι άλλοι.

ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ.

ΜΕ ΤΗ ΝΙΟΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ.

* Ο Νίκος Χριστάνης, είναι υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, εργαζόμενος στις αρχαιολογικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.

ΝΔ
Είπε ο Εβερτ τον Σημίτη νεοφιλελεύθερο!

Σε "υπέρβαση" ακόμα ακόμα και των ιδεολογικών αρχών της ΝΔ προχωράει ο Μ. Εβερτ προκειμένου να καταστήσει περισσότερο πειστικό το "φιλολαϊκό" προφίλ, που τελευταία προωθεί με το προεκλογικό μοίρασμα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών.

Χτες μιλώντας στην Αλεξανδρούπολη έφτασε στο σημείο να πει - κάτι που είναι βέβαια πραγματικότητα - ότι ο "Κ. Σημίτης εκφράζει μία μονεταριστική αντίληψη φοβερά συντηρητική, που αγγίζει τα όρια του νεοφιλελευθερισμού".Η δικομματική αντιπαράθεση αλλά και η επί της ουσίας συμφωνία των δύο κομμάτων με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που και τα δύο ακολουθούν ή επαγγέλλονται, κάνει δυσδιάκριτες ακόμα τις όποιες μικρές διαφορές ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και φτάνει σε σημεία όπως η παραπάνω ρήση του Μ. Εβερτ που δείχνει ταυτόχρονα και το αδιέξοδο της ΝΔ. Η ακολουθούμενη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντιλαϊκή πολιτική έχει "στριμώξει" τη ΝΔ που, αφού για αρκετό καιρό διαμαρτυρόταν ότι ο Κ. Σημίτης αντιγράφει την πολιτική της, έφτασε στην απόγνωση και χτες διά στόματος Εβερτ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για νεοφιλελευθερισμό.

Ο αρχηγός της ΝΔ επανέλαβε ότι σε αντίθεση με τον Κ. Σημίτη "εμάς δε μας προστατεύουν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και δε μας προωθούν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα".

Η περιοδεία του Μ. Εβερτ στον Εβρο - όπου θα είναι υποψήφιος - περιλάμβανε μία επανάληψη των υποσχέσεων της ΝΔ για τους αγρότες, τους μικρομεσαίους και τις ακριτικές περιοχές. Ομως ο πρόεδρος της ΝΔ απαντώντας σε ερώτηση για τα μέτρα που προτείνει για τους μικρομεσαίους αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν "δεσμεύσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση". Παρά τις απλόχερα μοιραζόμενες υποσχέσεις, αναφερόμενος στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, είπε απλώς ότι είναι ένα θέμα "που χρειάζεται μεγάλη συζήτηση και διαπραγμάτευση με την ΑΔΕΔΥ".

Καθ' υπόδειξη προφανώς του Αμερικανού συμβούλου που έχει προσλάβει η Ρηγίλλης για τις εκλογές και αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ζωγράφισε ελληνικές σημαίες στα νησιά και το Αιγαίο παραλείποντας όμως να πει οτιδήποτε για το ρόλο που παίζουν οι Αμερικανοί στην περιοχή. Ο Μ. Εβερτ αναφερόμενος στην επικίνδυνη θέση του Αντ. Σαμαρά να μη συμπεριλάβει Ελληνες μουσουλμάνους στα ψηφοδέλτιά του, τον κάλεσε να είναι "πιο προσεκτικός στα εθνικά θέματα".

Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων του κόμματος είναι στο τελικό της στάδιο και σήμερα ή το αργότερο αύριο αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα.

ΣΥΝ
"Παραπονεμένα λόγια... "

... αλλά και αντιΚΚΕ συκοφαντίες

Ο σκοπός της εκλογικής επιβίωσης αγιάζει τα μέσα για το Συνασπισμό, γεγονός που δεν κρύβεται, αλλά αντίθετα είναι φανερό σ' όλη την προεκλογική δραστηριότητα του κόμματος. Τα επιτελεία της Κουμουνδούρου έχουν αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει ρεύμα ψηφοφόρων προς το κόμμα τους, αλλά αντίθετα διαρροή ψήφων κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ. Ετσι η προεκλογική δουλιά του κόμματος επικεντρώνεται κυρίως στην αναχαίτιση με κάθε μέσο αυτής της τάσης και ταυτόχρονα δεν εγκαταλείπεται ο μόνιμος στόχος να αποτελέσει ο ΣΥΝ το ανάχωμα που θα εμποδίσει τη μετακίνηση ψηφοφόρων προς το ΚΚΕ. Οι συνεντεύξεις στελεχών του ΣΥΝ στον κυριακάτικο Τύπο, αλλά και η εκλογική διακήρυξή του που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο, είναι ενδεικτικές

Για να εμποδιστεί η διαρροή ψήφων προς το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ δε διστάζει να παραδεχτεί ότι ότι εξαπατήθηκε από το κυβερνητικό κόμμα, ότι πίστεψε στις κεντροαριστερές διακηρύξεις του Κ. Σημίτη κι αντί να δοθεί χρόνος για να ευοδωθεί η σύμπλευση των δύο κομμάτων, ο πρωθυπουργός σταμάτησε αυτή τη διαδικασία σύγκλισης στη μέση και προκήρυξε εκλογές, με αποτέλεσμα το κόμμα του Ν. Κωνσταντόπουλου να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της πολιτικής χρεοκοπίας αν μείνει και πάλι εκτός Κοινοβουλίου. Το δίλημμα συνεπώς που θέλει να βάλει στον ψηφοφόρο είναι το εξής: "Μην πάτε στο ΠΑΣΟΚ γιατί εμείς υπήρξαμε συνεπής μαζί του. Αυτό μας γέλασε". Η εκλογική διακήρυξη του κόμματος είναι σαφέστατη όταν σημειώνει: "Μόνος του ο κ. πρωθυπουργός ακύρωσε την εικόνα του μετρημένου ηγέτη που ό,τι λέει το εννοεί και θέλει να φέρει το νέο ύφος και ήθος". Επίσης η πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ και νυν υποψήφια βουλευτής του, Μ. Δαμανάκη, είναι άκρως αποκαλυπτική στη συνέντευξή της στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία": "Η συζήτηση περί κεντροαριστεράς, σημειώνει, υπέστη μια βίαιη ανακοπή με όλη αυτή την εκλογική μεθόδευση".Και συμπληρώνει: "Χωρίς Αριστερά δεν έχει νόημα η κεντροαριστερά".Δηλαδή, "ψηφίστε μας γιατί είμαστε απαραίτητοι για το ΠΑΣΟΚ".

Για να εμποδιστεί η μετατόπιση ψηφοφόρων από τ' άλλα κόμματα προς το ΚΚΕ, ο Συνασπισμός δε διστάζει να προβοκάρει την πολιτική του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ετσι η "Κυριακάτικη Αυγή" κατηγορεί το ΚΚΕ ότι παρέχει "Εμμεση στήριξη του δικομματισμού", γιατί τάχα δεν ενδιαφέρετε να κερδίσει ψήφους από τα μεγάλα κόμματα αλλά από τα μικρά. Προφανώς ο Συνασπισμός όταν κερδίζει κανένα ψήφο από μικρό κόμμα τον επιστρέφει αμέσως πίσω!!! Επίσης σε συνέντευξή του στο "Κυριακάτικο Εθνος" ο Ν. Κωνσταντόπουλος επαναλαμβάνει ότι "αντίπαλος του ΣΥΝ δεν είναι το ΚΚΕ. Είναι ο δικομματισμός". Μια στο καρφί και μια στο πέταλο δηλαδή. Και συκοφαντίες κατά του ΚΚΕ ότι "στηρίζει το δικομματισμό" και επιθέσεις αγάπης. Ο σκοπός - η μη ψήφιση του ΚΚΕ - αγιάζει τα μέσα.

Τέλος, ο Συνασπισμός στέλνει και το μήνυμα προς τα οικονομικοπολιτικά συμφέροντα που έχουν συνδέσει τη μοίρα τους με το Μάαστριχτ και ευελπιστώντας στη βοήθειά τους, υπογραμμίζει την αμετακίνητη θέση του υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γεγονός που τονίζεται τόσο στην εκλογική διακήρυξη του κόμματος όσο και στις συνεντεύξεις στελεχών του.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ
Ανέξοδα κατά της ... λιτότητας

Για τη ...σωτηρία του δικομματισμού!

Εμφαση στα οικονομικά ζητήματα προσπαθεί να δώσει τώρα το επιτελείο της Πολιτικής Ανοιξης που χειρίζεται την εκλογική τακτική του κόμματος αυτού, χωρίς βέβαια να απομακρύνεται και από τη γνωστή γραμμή της εθνοκαπηλίας. Οι επιτελείς του Αντ. Σαμαρά θεωρούν ότι υιοθετώντας μια συνθηματολογία κατά της πολιτικής της λιτότητας - χωρίς βέβαια να στέκονται στις βαθύτερες αιτίες που την προκαλούν - θα λειτουργήσουν σαν σφήνα μεταξύ των δυνάμεων του δικομματισμού και θα προσελκύσουν δυσαρεστημένους ψηφοφόρους τους. Η ανέξοδη αυτή επιχειρηματολογία δε φαίνεται προς το παρόν να περνά, αφού ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς φρόντισε κατά την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου να τοποθετήσει το κόμμα του στην ουρά του δικομματισμού διευκρινίζοντας ότι θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ σε περίπτωση που κάποιο από τα δύο κόμματα δε συγκεντρώσει την αυτοδυναμία στη Βουλή.

Πάντως χτες ο Αντ. Σαμαράς γυρίζοντας από την περιοδεία του στην Κάλυμνο, την Κω και την Κάρπαθο επιτέθηκε με δηλώσεις του τόσο κατά του Κ. Σημίτη, όσο και κατά του Μ. Εβερτ ζητώντας τους να δηλώσουν "αν θα τερματίσουν τη λιτότητα μετά τις εκλογές", "αν θα συρθούν σε διάλογο με την Τουρκία" κ. ά., μην ξεχνώντας μάλιστα να επαναφέρει και το ζήτημα της Μακεδονίας...

Σε άλλη του δήλωση και απευθυνόμενος προς τον Μ. Εβερτ προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τον αυθαίρετο αποκλεισμό από τα ψηφοδέλτια του κόμματός του εκπροσώπων των μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών της Θράκης.

Μέχρι αργά το βράδυ ο Αντ. Σαμαράς είχε επαφές και συσκέψεις με τους επιτελείς του για την κατάρτιση των συνδυασμών της Πολιτικής Ανοιξης, τους οποίους όμως, πρόκειται οριστικά να ανακοινώσει αύριο, ενώ σήμερα πρόκειται να περιοδεύσει στη Λαμία και σε περιοχές της Εύβοιας.

ΔΗΚΚΙ
Αοριστίες με "σταθεροποίηση"

Η αοριστολογία, η εμμονή στην απουσία συγκεκριμένων θέσεων για σοβαρά λαϊκά προβλήματα, οι μεγαλοστομίες, αλλά και ο έντονα επιθετικός λόγος απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, οξύνονται ως χαρακτηριστικά της προεκλογικής τακτικής του ΔΗΚΚΙ. Σε "μπαράζ" συνεντεύξεων στον κυριακάτικο Τύπο ο πρόεδρός του, Δ. Τσοβόλας, μέσω των παραπάνω χαρακτηριστικών επιδιώκει να διαφοροποιηθεί όσο γίνεται περισσότερο από το ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να χάνει και τα... "εκσυγχρονιστικά", συναινετικά του χαρακτηριστικά ιδιαίτερα στα θέματα της οικονομίας.

"Σταθεροποίηση", αυτή είναι η μαγική λέξη που χρησιμοποιεί το ΔΗΚΚΙ, προκειμένου να ονοματίσει τη συμφωνία του, ουσιαστικά στη λογική της επίτευξης των στόχων της σύγκλισης των ευρωπαϊκών οικονομιών, την ίδια λογική που υπαγόρευσε τις πολιτικές λιτότητας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τα τελευταία χρόνια.

"Στόχος μας είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας μέσα από ανάπτυξη και κοινωνική προστασία", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δ. Τσοβόλας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη "Καθημερινή". Αυτή είναι και η κεντρική φιλοσοφία της οικονομικής πολιτικής που προτείνει το ΔΗΚΚΙ, κι είναι ίσως περιττό να υπενθυμίσει κανείς τι σήμαινε η έννοια "σταθεροποίηση" για το εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, την περίοδο 1985 - 87 όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Δ. Τσοβόλας. Ουσιαστικά, με την τοποθέτησή του αυτή, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, δεν αρνείται την ανάγκη της διατήρησης ενός καθεστώτος λιτότητας, ενώ παράλληλα κάνει λόγο και για ανάγκη πολιτικών που θα στοχεύουν "στη μείωση των ελλειμμάτων" μέσω αύξησης της παραγωγικότητας. Παράλληλα, ενώ μιλά αόριστα για κοινωνική προστασία, δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στο νομοθετικό πλαίσιο της κοινωνικής ασφάλισης, που συνιστούν οι δύο αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ.

Χτες το βράδυ, ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες για τη σύσταση των λιστών υποψηφιοτήτων του ΔΗΚΚΙ, οι οποίες θα ανακοινωθούν σήμερα. Δεδομένες είναι οι υποψηφιότητες του Τ. Ιντζε στην Α Θεσσαλονίκης, του Σ. Αναστασάκου στην Καρδίτσα καθώς βέβαια και του Δ. Τσοβόλα στη Β Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ