ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Καμιά πρόοδος παρά τις διαβουλεύσεις

Καμία πρόοδος στην κρίση που διέπει τις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις δε σημειώθηκε, παρά τις συνεχιζόμενες πολύωρες μυστικές διαβουλεύσεις αντιπροσωπειών των δύο πλευρών. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε φοιτητές, επανέλαβε ότι το ενδεχόμενο ξεσπάσματος μιας νέας Ιντιφάντα θα πρέπει να θεωρείται πλέον πολύ πιθανό. Την ίδια στιγμή, ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος τασσόταν υπέρ της μονομερούς ανακήρυξης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Παράλληλα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Νταβίντ Λεβί, βρίσκεται στην Αίγυπτο για την πρώτη του επίσημη συνάντηση με την αιγυπτιακή ηγεσία.

Προς μια νέα Ιντιφάντα προειδοποιεί ο Αραφάτ

Μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής διήρκεσαν οι μυστικές συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους και των δύο πλευρών που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους. Παρ' όλα αυτά, καμία σημαντική πρόοδος δεν επιτεύχθηκε και συνεπώς το αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει οι ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις παρατείνεται, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο της έντασης.

Την κρισιμότητα της κατάστασης υπογράμμισε, για άλλη μια φορά, ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Ο Γιάσερ Αραφάτ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε φοιτητές, με αφορμή την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τις τελευταίες εξελίξεις και επανέλαβε την άποψή του ότι η παρατεινόμενη στασιμότητα της ειρηνευτικής διαδικασίας έχει, πλέον, φέρει προ των πυλών το ξέσπασμα μιας νέας παλαιστινιακής εξέγερσης.

Λίγες μόνο ώρες νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης είχε δώσει εντολή να απελευθερωθούν, περίπου, 84 φανατικοί ισλαμιστές, που κρατούνταν από την περασμένη άνοιξη χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί συγκεκριμένες κατηγορίες. Η ενέργεια του Αραφάτ εκτιμάται από διπλωματικούς κύκλους ως άσκηση πίεσης προς τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά και ως άλλη μια απόδειξη της ξέχειλης παλαιστινιακής δυσαρέσκειας.

Ιδιαίτερα οργισμένος εμφανίστηκε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και ο Φαϊσάλ Χουσεϊν, υπεύθυνος της Παλαιστινιακής Αρχής για το θέμα της Ιερουσαλήμ. Ο Χουσεϊν δε δίστασε να φτάσει στα άκρα και δήλωσε ότι στην περίπτωση που συνεχιστεί η παραβίαση των ειρηνευτικών συμφωνιών από την ισραηλινή κυβέρνηση, δεν υπάρχει κανένας λόγος η παλαιστινιακή ηγεσία να μείνει πιστή στις υπάρχουσες δεσμεύσεις. Συνεπώς, μπορεί να προχωρήσει στη μονομερή ανακήρυξη παλαιστινιακού ανεξάρτητου κράτους, με πρωτεύουσα τον αραβικό τομέα της ανατολικής Ιερουσαλήμ!

Αδιαλλαξία, αλλά και επαφές "καλής θέλησης" με την Αίγυπτο

Μπροστά σε όλες αυτές τις εξελίξεις, η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει την αδιάλλακτη τακτική της. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανάχιου αρνήθηκε να σχολιάσει τις παλαιστινιακές αντιδράσεις και, παρά τις διεθνείς πιέσεις, αρνήθηκε να προσδιορίσει την ημερομηνία συνάντησής του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη και αρκέστηκε στην αόριστη δέσμευση ότι "η συνάντηση με τον Αραφάτ θα πραγματοποιηθεί όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν".

Οι ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις αναμένεται να κυριαρχήσουν και στις επαφές που έχει ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Νταβίντ Λεβί, στην Αίγυπτο. Ο Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος, που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Αίγυπτο, έφτασε, χτες το μεσημέρι, στην Αλεξάνδρεια και είχε ολιγόωρη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμρ Μούσα, ενώ στη συνέχεια θα συναντούσε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Αν και το περιεχόμενο των συνομιλιών δεν έγινε γνωστό, ο Λεβί, αναχωρώντας από το Τελ Αβίβ, εμφανίστηκε αποφασισμένος να δώσει νέα ώθηση στις ισραηλινο-αιγυπτιακές σχέσεις - και κατ' επέκταση και στις ισραηλινο-αραβικές σχέσεις - και ένα τέλος στην ψυχρότητα που έχει κυριαρχήσει ανάμεσα στις δύο χώρες, εξαιτίας των επιλογών του νέου πρωθυπουργού.

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Δικομματική σύμπνοια

Στη Ροτόντα Θεσσαλονίκης παίχτηκε η πρώτη πράξη

"Το υπουργείο Πολιτισμού καταγγέλλει τους βανδαλισμούς από ομάδα πιστών στη Ροτόντα" έγραφε ανακοίνωση του ΥΠΠΟ επί υπουργίας Θάνου Μικρούτσικου μετά τα γεγονότα που σημειώθηκαν στο μνημείο στις 30 Οκτώβρη 1995.

Με έμμεσο πλην σαφές τρόπο ο τότε υπουργός πολιτισμού καθρέφτιζε την πρόθεση της κυβέρνησης να μη συγκρουστεί με την Εκκλησία. Η αποφυγή του υπουργείου να ονοματίσει τον υποκινητή, δηλαδή τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ήταν μόνο ένα σημάδι της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τα μνημεία και την εκκλησιαστική εξουσία.Αλλωστε, την περίοδο που οι εξελίξεις στη Ροτόντα ήταν στα καθημερινά φύλλα των εφημερίδων, εκείνες περίπου τις ημέρες η Μητρόπολη προσέλαβε αλλοδαπούς εργάτες και ανενόχλητη επιζωγράφισε τις τοιχογραφίες του Πανσέληνου (!) στο παρεκκλήσι που βρίσκεται δίπλα στον Αγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης. Οσο για τον Αγιο Δημήτριο, εδώ και χρόνια γίνονται κακές επεμβάσεις και προσθήκες. Ενώ συχνά πυκνά οι αρχαιολόγοι διαμαρτύρονται για τη "νεωτερίζουσα" κατάντια των μοναστηριών. Διαμαρτυρίες που επιβεβαιώνουν την ίδια συμπεριφορά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, όσο και της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στην Πολιτιστική Κληρονομιά.

Τις ίδιες ημέρες άρχισαν να γίνονται γνωστές οι αξιώσεις της Εκκλησίας και σε άλλα μνημεία.Αξιώσεις που κατέληγαν και ακόμα καταλήγουν στο αίτημα να αποκοπούν οι ναοί από την απόλυτη προστασία και δικαιοδοσία του υπουργείου και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Ενα από σύνολα που φέρονται να διεκδικούνται είναι και ο Μυστράς, παρ' όλο που η Διεύθυνση Αρχαιοτήτων συντηρεί και αποκαθιστά τις εκκλησίες του Μυστρά στο σύνολό τους.Σε αυτή την προσπάθεια της Διεύθυνσης συνδράμει η Κοινότητα με κονδύλια.

Εκεί ίσως να βρίσκεται και το σημείο κλειδί, αφού είναι γνωστό ότι η Εκκλησία έχει υποβάλει στην Κοινότητα κατάλογο εκκλησιαστικών μνημείων στα οποία προγραμματίζει εργασίες.Αλλά η Κοινότητα θέλει εγγυήσεις για την απορρόφηση των χρημάτων. Και η Ροτόντα, στην οποία βρίσκονται ήδη τα συνεργεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, θα ήταν ένας καλός "κράχτης" για την εισροή τέτοιων κονδυλίων.Πιθανόν το ίδιο και ο Μυστράς.

Οι δέσποτες και οι ιερείς, βέβαια, είχαν συμμάχους.Ενας ήταν ο τέως υπουργός Δημόσιας Τάξης, Σ. Παπαθεμελής, του οποίου η εκλογική περιφέρεια είναι ο Νομός Θεσσαλονίκης. Ο άλλος σύμμαχος ήταν η σύζυγος του εκλιπόντος τέως πρωθυπουργού, η οποία με προσωπικές παρεμβάσεις και τηλέφωνα σε υπουργούς έδινε κατευθύνσεις για την τύχη της Ροτόντας. Ο σάλος που δημιουργήθηκε, οι δηλώσεις διανοουμένων και πνευματικών και οι αντιδράσεις των αρχαιολόγων οδήγησαν πέρυσι το Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην απόφαση να λειτουργείται το μνημείο ως εκκλησία μόνο τρεις φορές το χρόνο.Σε αυτή την απόφαση συναίνεσε και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μόνο το ΚΚΕ

Εκείνες τις ημέρες το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που επέμενε στη διατήρηση του μνημειακού χαρακτήρα της Ροτόντας, με ερωτήσεις προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Παιδείας και Δημόσιας Τάξης.Ηταν, εξάλλου, το μόνο κόμμα που επισήμανε την "τάση" της κυβέρνησης να εκχωρήσει "γην και ύδωρ" στην Εκκλησία.Με ερώτησή τους, στις 7/2/95,οι βουλευτές Γιάννης Κατσαρός και Γεράσιμος Αραβανής ζητούσαν τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι θα υλοποιηθεί η απόφαση του ΚΑΣ και ρωτούσαν εάν γνωρίζει κάτι για το αίτημα της Ιεράς Συνόδου προς την Κοινότητα.Στο πρώτο ερώτημα το υπουργείο Πολιτισμού διαβεβαίωνε για την εφαρμογή της απόφασης.Το δεύτερο το υπεξέφυγε λέγοντας ότι δεν υπάρχει αίτημα της Εκκλησίας για χρηματοδότηση της Ροτόντας.

Σε επόμενη ερώτησή τους, αμέσως μετά τα γεγονότα βίας και τρομοκρατίας που υποκίνησε η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Κατσαρός και Στρατής Κόρακας, καταγγέλλουν την Εκκλησία και την απαθή στάση της αστυνομίας και ρωτούν συγκεκριμένα "πότε επιτέλους θα οριστικοποιηθεί ότι η βασική λειτουργία του μνημείου είναι ιστορική - πολιτιστική;".Για άλλη μια φορά αποσπούν την απάντηση ότι θα εφαρμοστεί η απόφαση του Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Οι διαβεβαιώσεις, όμως, αποδείχτηκαν κούφιες.Γιατί οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού, Σταύρου Μπένου, στην άκρως προεκλογική τελευταία συνέντευξη Τύπου, ήταν σαφέστατες και εκλογοθηρικές. Σαφέστατες, γιατί οι έμμεσοι εκβιασμοί της Μητρόπολης, που ζητούσε τη Ροτόντα έναντι της έκθεσης κειμηλίων του Αγίου Ορους, απέδωσαν. Και απέδωσαν γιατί πάνω σε αυτή την έκθεση στηρίζεται το χάρτινο οικοδόμημα της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας", που ουσιαστικά δεν έχει να παρουσιάσει τίποτε άλλο. Ο υπουργός Πολιτισμού θεώρησε "λανθασμένη" την απόφαση του ΚΑΣ και είπε ότι περιμένει προτάσεις της Μητρόπολης για νέο τρόπο λειτουργίας του μνημείου. Ηταν, όμως, και εκλογοθηρικές αφού απευθύνονταν και σε εκείνους τους "πιστούς" ψήφους που ελέγχονται από τη Μητρόπολη.

Ποιοι είναι οι Ιρακινοί Κούρδοι;

Η ιστορία των Κούρδων στην περιοχή του Ιράκ είναι κάτι περισσότερο από μια υπόθεση βίας και αίματος, εκμετάλλευσης ενός λαού για διαφορετικές επιδιώξεις κυβερνήσεων και έντεχνου κατακερματισμού του σε φατρίες. Αποτελεί την υπενθύμιση του τι "μετράει" στη Μέση Ανατολή: Οχι οι αόριστες διακηρύξεις για αυτοδιάθεση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά οι γεωπολιτικές επιδιώξεις όσων ενεπλάκησαν στην κουρδική υπόθεση. Ενα σύντομο ιστορικό:

1920: Η Συνθήκη των Σεβρών, με την οποία διαλύθηκε και επίσημα η Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, περιλαμβάνει μια επίκληση για τη δημιουργία ενός αυτόνομου κουρδικού κράτους. Αντίθετα, όμως, οι Κούρδοι χωρίζονται, κυρίως μεταξύ του Ιράν, του Ιράκ και της Τουρκίας.

1931: Ο Αχμάντ Μπαρζανί, παππούς του σημερινού ηγέτη του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (KDP), ηγείται εξέγερσης κατά της ιρακινής κυβέρνησης.

1961: Ο Μουσταφά Μπαρζανί, πατέρας του Μασούντ Μπαρζανί, ξεκινά ένα νέο γύρο ένοπλης αντίστασης κατά της ιρακινής κυβέρνησης, ο οποίος διαρκεί 14 χρόνια.

1988: Ο Ιρακινός Πρόεδρος, Σαντάμ Χουσεϊν, εξαπολύει μαζική επιχείρηση κατά των Κούρδων. Χιλιάδες πεθαίνουν σε επιθέσεις με δηλητηριώδη αέρια το Μάρτη, συμπεριλαμβανομένων 4.000 ανδρών, γυναικών και παιδιών στην πόλη Χαλάμπτζα.

1991: Το Μάρτη, λίγο μετά την ήττα του Ιράκ στον Πόλεμο του Κόλπου, Κούρδοι αντάρτες καταλαμβάνουν δεκάδες πόλεις στο Βόρειο Ιράκ. Η Βαγδάτη αντιδρά βίαια στην κατάληψή τους, στέλνοντας σχεδόν 2 εκατομμύρια Κούρδους στην προσφυγιά, στο Ιράν και την Τουρκία. Χιλιάδες πεθαίνουν στα βουνά. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία δημιουργούν έναν "ασφαλή θύλακα" για τους Κούρδους στο Βόρειο Ιράκ.

1992: Το Μάη, οι πρώτες εκλογές για ένα ενιαίο Κουρδικό Συμβούλιο δημιουργούν μια θανάσιμη σύγκρουση μεταξύ του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Μασούντ Μπαρζανί και της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν του Τζαλάλ Ταλαμπανί, δημιουργώντας σοβαρούς φόβους για τη σταθερότητα στην περιοχή.

1994: Οι δύο κύριες κουρδικές οργανώσεις κλιμακώνουν τις μάχες μεταξύ τους, με αποτέλεσμα 2.000 άνθρωποι να βρουν το θάνατο πριν την εκεχειρία, η οποία υπογράφηκε με τη διαμεσολάβηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τον Αύγουστο του 1995.

1996: Την 17η Αυγούστου, αρχίζουν και πάλι εχθροπραξίες μεταξύ των δύο κουρδικών οργανώσεων. Την 31η Αυγούστου, ο ιρακινός στρατός στέλνει χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή του Βορείου Ιράκ, οι οποίοι μάχονται εναντίον της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν στην κυριότερη πόλη της περιοχής, το Ιρμπίλ.

ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
"Στην κόψη του ξυραφιού"

Απόηχοι του πολέμου του Κόλπου; Χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες και δύο αεροπλανοφόρα μεταβαίνουν επειγόντως στην περιοχή, την επαύριο της παραβίασης της εντολής του ΟΗΕ από ιρακινά στρατεύματα "να μην περάσουν τον 36ο παράλληλο" και της εμπλοκής τους στο Κουρδικό εμφύλιο

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Θα αποτελέσει η εμπλοκή των Ιρακινών στρατευμάτων στον κουρδικό εμφύλιο πόλεμο, υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν του Μασούντ Μπαρζανί, την αφορμή να ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική σύγκρουση ευρείας κλίμακας στην περιοχή του Περσικού Κόλπου; Μετά την τοποθέτηση των 23.000 Αμερικανών στρατιωτικών στην περιοχή "σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας" από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και την αποστολή δύο αεροπλανοφόρων στη Μεσόγειο, παρατηρούνται κινήσεις και άλλων "ενδιαφερομένων" στο Βόρειο Ιράκ, όπως το Ιράν.

Ιρανικά στρατεύματα -υπολογίζονται σε 40.000 άνδρες -έχουν εισέλθει σε ιρακινό έδαφος σε βάθος δεκάδων χιλιομέτρων και ουδείς γνωρίζει αν θα επέμβουν υπέρ της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν του Τζαλάλ Ταλαμπανί. Και παράλληλα, οι μάχες συνεχίζονται...

"Πυροτέχνημα" από Σαντάμ

Ο μόνιμος εκπρόσωπος του Ιράκ στα Ηνωμένα Εθνη, Σαϊντ Χασάν, επιβεβαίωσε χτες τη δήλωση του Σαντάμ Χουσεϊν ότι "πολύ σύντομα" τα ιρακινά στρατεύματα θα αποσυρθούν από την περιοχή, αλλά δεν ήταν σε θέση να ορίσει το πότε αυτό θα συμβεί, κάτι που εξώθησε την αμερικανική πολιτική ηγεσία να μη λάβει σοβαρά υπόψη της τη δήλωση. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάικ Μακέρι, είπε ότι "δε δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στη δήλωση, (... διότι) δεν πρόκειται για το τι λένε, αλλά το τι κάνουν".

Στις επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού- οι οποίες ανελήφθησαν επειδή η Πατριωτική Ενωση Κουρδιστάν συνεργάσθηκε με το Ιράν, παλιό εχθρό του Ιράκ, σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες" - έχουν καταληφθεί η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, Ιρμπίλ, και, κατά τις τελευταίες πληροφορίες, πολιορκείται η πόλη Σουλεϊμανίγια, σε μέρος της οποίας έχουν εισέλθει οι Ιρακινοί. Οι νεκροί υπολογίζονται σε εκατοντάδες, αλλά ο ακριβής αριθμός τους δεν έχει καταστεί δυνατόν να εξακριβωθεί, δεδομένου ότι οι μάχες συνεχίζονται.

Πληροφορίες από την ιρακινή εκτός νόμου αντιπολίτευση ανέφεραν ότι οι ιρακινές δυνάμεις εκμεταλλεύθηκαν τις περιστάσεις για να εξαπολύσουν επίθεση και κατά δικών της στρατοπέδων. Το Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 95 δικοί του μαχητές εκτελέστηκαν εν ψυχρώ.

Προοιωνιζόμενη αμερικανική "απάντηση"

Ο γενικός γραμματέας του Λευκού Οίκου, Λίον Πανέτα, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC ότι στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται "διαβουλεύσεις" για το ποια θα είναι η αμερικανική απάντηση στην ιρακινή επίθεση, και πότε θα υπάρξει. Πάντως, η αμερικανική πλευρά είναι αποφασισμένη "να δώσει απάντηση, η οποία θα έχει επιπτώσεις για τον Σαντάμ Χουσεϊν".

Αμερικανοί αναλυτές όμως προειδοποιούσαν ότι αυτή η υπόθεση θα πρέπει να τεθεί "υπεράνω της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ", αφού θα είχε δυσμενείς πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για τη χώρα. Οπως ο Τζέιμς Μπλάκγουελ, ο οποίος μάλιστα, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, εφηύρε κι ένα... πρωτότυπο επιχείρημα: "δεν μπορούμε πια να υποστηρίζουμε τους Κούρδους, αφού η μία οργάνωσή τους προσέτρεξε στη Βαγδάτη για υποστήριξη".Οι υπόλοιποι "παίκτες"

Οι κυβερνήσεις Τουρκίας και Ισραήλ φαίνονται έτοιμες να εμπλακούν, αν προκύψει ανάγκη. Ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου έλεγε χτες ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά από την κυβέρνησή του, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει σκέψη για άμεση εμπλοκή, ενώ περισσότερο οξεία στις διατυπώσεις της εμφανίσθηκε η τουρκική διπλωματία. Η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τανσού Τσιλέρ, κάλεσε τη Βαγδάτη "να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις της", από την περιοχή.

"Αυτοσχεδιάζουν" στην Αθήνα

Στην Αθήνα, θα "αυτοσχεδιάζει", αυτές τις μέρες, ο εταιρικός θίασος του ΣΕΗ "Σύγχρονη Αυλαία".Ο θίασος παρουσιάζει το έργο του Πιραντέλο "Απόψε αυτοσχεδιάζουμε",στις 4/9 στον Ταύρο, στις 6/9 στο Αιγάλεω και στις 9/9 στην Ηλιούπολη. Ο θίασος τιμά τη μνήμη των δύο πρωτεργατών της πρώτης παρουσίασης του έργου στην Ελλάδα, ανεβάζοντας το έργο στη μετάφραση του Δημήτρη Μυράτ και με τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι.Η σκηνοθεσία είναι του Στέλιου Γούτη,τα σκηνικά του Θανάση Τζάτσου,τα κοστούμια της Αφροδίτης Κοτζιά και η μουσική διεύθυνση του Δημήτρη Λέκκα.Παίζουν: Μίρκα Καλατζοπούλου, Νίκος Πόγκας, Γιάννης Καλατζόπουλος, Φαίη Κοκκινοπούλου, Εβίτα Παπασπύρου, Γιάννης Τσικής, Νίκος Νικολαϊδης, Στέλιος Γούτης, Γιώργος Θεοτοκάς, Ελλη Λορέντη, Μαρία Χατζηιωαννίδου, Φαίη Σκάρδη, Γιάννης Καϊλας.Στην Ηλιούπολη (9/9), η παράσταση θα δοθεί προς τιμήν των Δημήτρη Μυράτ και Μάνου Χατζιδάκι.Για την πρώτη παρουσίαση του έργου στην Ελλάδα θα μιλήσει ο ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς - σκηνογράφος της ιστορικής εκείνης παράστασης.

Το αμερικάνικο αεροπλανοφόρο "Εντερπράις" διατάχθηκε να βρίσκεται σε

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο "Εντερπράις" διατάχθηκε να βρίσκεται σε ετοιμότητα στην περιοχή της Μεσογείου

Φωτογραφικές ματιές

"70 χρόνια φωτορεπορτάζ",ονομάζεται η έκθεση του Μανώλη Μεγαλοκονόμου,που εγκαινιάζεται στις 3 του Σεπτέμβρη, στην αίθουσα "Κόντογλου" του "Πνευματικού Κέντρου" του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Ο Μ. Μεγαλοκονόμου γεννήθηκε στη Σμύρνη. Το 1922, με τη μεγάλη καταστροφή της Σμύρνης, το μόνο που διέσωσε, ήταν η φωτογραφική του μηχανή. Ερχόμενος στην Αθήνα, άρχισε να φωτογραφίζει και να συγκεντρώνει μοναδικά σκίτσα και φωτογραφίες της πρωτεύουσας. Τις ενδιαφέρουσες αυτές "μνήμες", έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το αθηναϊκό κοινό, στην τωρινή έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 14/9.

Στις 3 του Σεπτέμβρη επίσης, στην αίθουσα "Τσίλερ" του "Πνευματικού Κέντρου" του Δήμου Αθηναίων, εγκαινιάζεται και η ετήσια έκθεση φωτογραφίας, των καθηγητών και των σπουδαστών της "Σχολής Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου". Θα διαρκέσει μέχρι τις 13/9.

Φωτογραφική και η έκθεση που εγκαινιάζεται την ίδια μέρα, στο Ινστιτούτο"Γκαίτε" (Ομήρου 14 - 16). Τίτλος της: "Εικόνες της πρώτης Ολυμπιάδας".Περιλαμβάνει φωτογραφίες των: Αλμπερτ Μάγιερ (Γερμανία), Ιωάννη Λαμπάκη, Νικολάου Μπίρκου, Παύλου Μελά, Ιωάννη Μακρόπουλου (Ελλάδα), καθώς και τουΤόμας Κέρτις (ΗΠΑ). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την 1η του Οκτώβρη και θα λειτουργεί από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή (9πμ έως 5μμ).

Μονοπάτια της μουσικής

Με μουσική υποδέχονται οι δήμοι της χώρας μας τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου.

Απόψε (9.30μμ), στα πλαίσια της "Πολιτιστικής Διαδρομής '96",που διοργανώνει ο Δήμος Αιγάλεω και ο Δημοτικός Πολιτιστικός Οργανισμός, ο Νίκος Παπάζογλου και η "Λοξή φάλαγγα" θα μας χαρίσουν παλιά και νέα αγαπημένα τραγούδια. Η συναυλία θα δοθεί στο δημοτικό θέατρο "Αλέξης Μινωτής".

Με συναυλία παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις "Ταύρεια '96",που διοργανώνει ο Δήμος Ταύρου.Συγκεκριμένα απόψε (8.30μμ), στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, φιλοξενείται ο Αριστείδης Μόσχος με το συγκρότημά του.

Στο Θέατρο Αλσους του Δήμου Ηλιούπολης,αύριο (9.30μμ), φιλοξενούνται τα "Υπόγεια Ρεύματα",ενώ απόψε (9μμ) στο Θέατρο Πέτρας του Δήμου Πετρούπολης,η ποίηση του Νίκου Χουλιαρά συναντά τη φωνή της Αλίκης Καγιαλόγλου.

Στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ που διοργανώνει ο Δήμος Παπάγου,απόψε (9μμ), στο Δημοτικό Θέατρο Παπάγου η Ελλη Πασπαλά θα μας χαρίσει ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο της μουσικής.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ο στρατός σε ετοιμότητα...

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας έχουν τεθεί τα κυβερνητικά στρατεύματα της Κολομβίας μετά τις τελευταίες επιθέσεις ανταρτών σε νότιες περιοχές της χώρας, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 94 ατόμων από τις δύο πλευρές.

Η μεγαλύτερη ανταρτική επίθεση εκδηλώθηκε στην απομονωμένη στρατιωτική βάση "Λας Ντελίσιας" (550 χλμ νότια της Μπογκοτά), στη ζούγκλα της Κολομβίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, Χουάν Κάρλος Εσγκέρα, στη συγκεκριμένη περιοχή σκοτώθηκαν 33 αστυνομικοί, στρατιωτικοί και 25 αντάρτες. Ο ίδιος απέδωσε την ευθύνη στις ανταρτικές οργανώσεις "Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας" και "Εθνικοαπελευθερωτικός Στρατός", ενώ ο Κολομβιανός Πρόεδρος, Ερνέστο Σάμπερ, υποστήριξε ότι ο πραγματικός στόχος των ανταρτών είναι να πληγούν τα κυβερνητικά σχέδια για τον περιορισμό καλλιέργειας κοκαϊνης στις νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας.

Ο "Ληρ" αναβάλλει εξετάσεις

Από τη Γραμματεία του Σχολείου Υποκριτικής του Κώστα Καζάκου ανακοινώθηκε ότι η ημερομηνία των εξετάσεων για το πρώτο έτος αναβάλλεται, λόγω των συνεχιζόμενων παραστάσεων του "Βασιλιά Ληρ" του Σαίξπηρ,καθώς και εξαιτίας των εκλογών. Οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 23 του Σεπτέμβρη,στο νέο κτίριο του Σχολείου, που είναι το νεοκλασικό του Τσίλερ "Μέγας Αλέξανδρος", στην πλατεία Ομονοίας. Στο μεταξύ, οι αιτήσεις θα συνεχίσουν να υποβάλλονται στο Θέατρο "Τζένη Καρέζη" (Ακαδημίας 3, τηλ. 36.44.921) καθημερινά 10 π.μ. - 3.00 μ.μ. και 7 - 9 μ.μ., πλην Σαββατοκύριακου, μέχρι και την πρώτη μέρα των εξετάσεων (23/9). Από τη Γραμματεία δίδονται πληροφορίες για τη μορφή, διάρκεια και το περιεχόμενο των εξετάσεων.

Παράλληλα, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι αιτήσεις εγγραφής και για τα δύο προγράμματα του "Ελεύθερου Θεατρικού Σπουδαστηρίου" (Μαίζωνος 48, τηλ. 52.000.96 και 52.22.762 καθημερινά από τις 11 π.μ. - 9 μ.μ.).

Ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς, μέσα από το φακό του Μανώλη Μεγαλοκονόμου

Η Ελλη Πασπαλά



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ