ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τελευταίο μεροκάματο

Θανατηφόρο μεροκάματο για 25χρονο Πακιστανό μετανάστη. Χτες στις 10.30 το πρωί ο Φαρζέτ Σαρντάρ ανέβηκε σε κάδο γερανού προκειμένου να κολλήσει εμπορική αφίσα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, για άγνωστους λόγους, ο κάδος αποκολλήθηκε την ώρα την ανύψωσης και ο άτυχος μετανάστης έπεσε από ύψος τριών ορόφων. Από την Αστυνομία πιάστηκε ο οδηγός του γερανού, Χρ. Λιόλιος, ενώ μέχρι το βράδυ αναζητούνταν ο υπεύθυνος της εταιρίας "ΜΑΣΤΕΡ ΑΒΕΕ", Γ. Γεωργόπουλος.

Σήμερα οι βαθμοί

Σήμερα αναρτώνται στα Λύκεια όλης της χώρας οι κατάλογοι με τα ονόματα των 46.352 επιτυχόντων των Γενικών Εξετάσεων, που εισάγονται σε τμήματα πανεπιστημίων, ΤΕΙ και στρατιωτικών σχολών.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ, αύριο Τρίτη 3-9-96, στις 7. μμ, καλεί τα μέλη του και τους φίλους της Αντίστασης σε συζήτηση με θέμα "Οι εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου", υλοποιώντας έτσι και την απόφαση που πήρε το ΔΣ για στήριξη του ΚΚΕ στις εκλογές.
  • Τα Παραρτήματα ΕΔΕΣΣΑΣ - ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ - ΑΡΙΔΑΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν την Κυριακή 8-9-96,στις 11. πμ,στα Στενά του Μουχαρέμ Χάνι Εδεσσας, παλλαϊκή εκδήλωση προς τιμήν των νικηφόρων μαχών του ΕΛΑΣ και των ηρωικών του νεκρών εναντίον των φασιστικών δυνάμεων κατοχής. Επίσης θα τιμηθεί και η επέτειος των 51 χρόνων από τον τερματισμό του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Καλούνται να παραβρεθούν οι επιζώντες μαχητές και οι συγγενείς των πεσόντων.
"Κατέλαβαν" τη Ρόδο

Για πλιάτσικο βγήκαν στη Ρόδο Αμερικανοί ναύτες του αεροπλανοφόρου "Εντερπράιζ" μόλις τους δόθηκε η ευκαιρία να πιάσουν λιμάνι. Το αεροπλανοφόρο αγκυροβόλησε πριν από τρεις μέρες στα ανοιχτά του νησιού και τα "κύματα" των ναυτών που επισκέπτονται την πόλη της Ρόδου, προκαλούν καταστηματάρχες και πολίτες και δημιουργούν επεισόδια.

Το Σάββατο το πρωί Αμερικανός ναύτης έκλεψε ένα αλαβάστρινο σκάκι, αλλά τον κυνήγησε ο καταστηματάρχης και τον έπιασε. Το σκάκι βρέθηκε στο σάκο του ναύτη και επεστράφη στον καταστηματάρχη με τη μεσολάβηση ανδρών της Ασφάλειας του πλοίου. Για το συμβάν ενημερώθηκε και η Ελληνική Αστυνομία, χωρίς ωστόσο να ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτόφωρου. Χτες το πρωί επίσης ένας άλλος Αμερικανός ναύτης ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα, ενώ οδηγούσε ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε ένας Ροδίτης ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Τέλος υπήρξαν μικροεπεισόδια σε μπαρ και φθορές σε περίπτερα από ναύτες, οι οποίοι κάτω από την επήρεια του αλκοόλ δεν ήλεγχαν τον εαυτό τους.

Θύμα εγκλήματος 23χρονη Αλβανίδα

Αγριο έγκλημα με θύμα μια 23χρονη Αλβανίδα αναστάτωσε χτες την Κω. Σύμφωνα με την Αστυνομία, άγνωστος έσφαξε με τραπεζομάχαιρο την ιδιωτική υπάλληλο Βιολίσα Ρόσι μέσα στο διαμέρισμα που έμενε, στην οδό Ιπποκράτους 28. Η κοπέλα ήταν γυμνή και ο δράστης είχε σκεπάσει το κεφάλι της με ένα σεντόνι. Από τον ιατροδικαστή δε διαπιστώθηκαν ίχνη βιασμού, ενώ από την Αστυνομία έγινε γνωστό ότι το θύμα ήρθε στην Ελλάδα νόμιμα πριν πέντε μήνες.

ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ - ΠΟΛΙΧΝΗ
Πλημμύρα εγκατάλειψης

Ενας 40χρονος πνίγηκε και πολλά σπίτια γέμισαν νερά, όταν ξεχείλισε ένας χείμαρρος

Μια δυνατή νεροποντή τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, στάθηκε ικανή να μετατρέψει σε λίμνη υποβαθμισμένες περιοχές της Πολίχνης και της Σταυρούπολης, όπου ένας χείμαρρος, που αποτελεί μόνιμο κίνδυνο, συνεχίζει να χάσκει ακάλυπτος, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις των αρμοδίων.

Ενας 40χρονος πνίγηκε από τα ορμητικά νερά και πολλά σπίτια πλημμύρισαν. Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Αμερικάνο,κάτοικο Σταυρούπολης, ο οποίος αγνοούνταν μετά την προσπάθειά του να μετακινήσει το ΙΧΕ αυτοκίνητό του, που ήταν σταθμευμένο κοντά στην άκρη ανοιχτού ρέματος που διασχίζει την περιοχή. Μετά από εκτεταμένες έρευνες βρέθηκε τελικά χτες το απόγευμα το πτώμα του μέσα σε ένα φρεάτιο.

Επίσης από υπερχείλιση του ίδιου χειμάρρου πλημμύρισαν αργά το βράδυ του Σαββάτου πολλά σπίτια στη Σταυρούπολη. Τα νερά από τους υπονόμους κατέκλυσαν αυλές και υπόγεια καθώς τα όμβρια ύδατα σε ορισμένα τμήματα χύνονται στο υπάρχον δίκτυο αποχέτευσης. Χτες τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τους υποψήφιους βουλευτές του Κόμματος στην Α Θεσσαλονίκης Κώστα Κατσιάβαλο και Βασίλη Αχτσή.Το κλιμάκιο ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στην πλέον υποβαθμισμένη περιοχή της Σταυρούπολης. Οι κάτοικοι κατήγγειλαν την αδιαφορία της πολιτείας και της σημερινής Δημοτικής Αρχής και είπαν ότι οι υποσχέσεις που κατά καιρούς δίνονται από τους κυβερνώντες για το κλείσιμο του χειμάρρου, στη συνέχεια ξεχνιούνται. Ετσι, κάθε φορά που υπάρχει μεγάλη νεροποντή, κινδυνεύουν οι άνθρωποι στους δρόμους και στα σπίτια που βρίσκονται δίπλα στο ρέμα.

  • Στο μεταξύ νέα νεροποντή ξέσπασε χτες λίγο πριν τις 9 το βράδυ στη Θεσσαλονίκη. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε δεκάδες κλίσεις για πλημμυρισμένα υπόγεια και καταστήματα.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δένουν χειρόφρενο τα γερανοφόρα

Απεργία διαρκείας που αναμένεται να προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα στη λειτουργία της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, πραγματοποιούν από σήμερα οι ιδιοκτήτες γερανοφόρων οχημάτων Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας. Οι ιδιοκτήτες που θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 8 το πρωί στη Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης, απειλούν με απόσυρση όλων των κλαρκ από το χώρο της ΔΕΘ και παράλληλο αποκλεισμό των εισόδων από την ημέρα των εγκαινίων και ζητούν να αλλάξει το νομικό καθεστώς που καθορίζει τις μεταβιβάσεις και τις αντικαταστάσεις ή τις επισκευές των οχημάτων.

Σε ανακοίνωση του σωματείου τους τονίζεται πως τα "θα" και οι αοριστίες δεν μπορούν να γίνουν πλέον ανεκτές από τον κλάδο. Απαιτεί άμεσα τη μεταρρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου ώστε να επιτρέπεται η μεταβίβαση των αδειών, η αντικατάσταση των οχημάτων και η επισκευή τους, καθώς και την επιστροφή των 16 αδειών και των πινακίδων που έχουν αφαιρεθεί με βάση το υπάρχον καθεστώς.

Ο νόμος δεσμεύει την άδεια και το συγκεκριμένο όχημα αποκλειστικά με το πρόσωπο του ιδιοκτήτη και δεν επιτρέπει τη μεταβίβαση, ούτε την αντικατάσταση του οχήματος. Ετσι τα περισσότερα οχήματα είναι ηλικίας 30 ετών και άνω και όταν γίνονται οι απαραίτητοι τεχνικοί έλεγχοι συνήθως επιβάλλονται μεγάλα πρόστιμα ή αφαιρείται η άδεια λόγω ακαταλληλότητας του γερανού. "Από τη Δευτέρα δε θα επιτρέψουμε την είσοδο κανενός γερανού ή κλαρκ στους χώρους της ΔΕΘ, και πραγματοποιούμε απεργία διαρκείας μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας", δηλώνει ο πρόεδρος του σωματείου, Γιώργος Κούπκας.

Ο Αρειος Πάγος για τα επιδόματα ενοικίου

Σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου, σε περίπτωση που εργαζόμενοι στην ίδια επιχείρηση έχουν τα ίδια προσόντα και παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες και εφόσον ο εργοδότης δίνει σε έναν επίδομα ενοικίου, τότε είναι υποχρεωμένος να παράσχει το επίδομα και στους άλλους εργαζόμενους.

Στο σκεπτικό του Αρείου Πάγου αναφέρεται πως βάση της αρχής της ισότητας και σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 22 του Συντάγματος και του άρθρου 288 του Αστικού Κώδικα, δεν επιτρέπεται η άνιση μεταχείριση από τον εργοδότη των εργαζόμενων που έχουν τα ίδια προσόντα και κάνουν την ίδια εργασία στην επιχείρηση, εκτός αν δικαιολογείται εξαίρεση ή απόκλιση εξαιτίας αντικειμενικών λόγων. Επομένως, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να επεκτείνει σε όλους τους μισθωτούς τις ίδιες μισθολογικές η άλλες παροχές, τις οποίες οικειοθελώς ή συμβατικώς μόνο σε ορισμένους εργαζόμενους παρέχει.

Αφορμή γι' αυτή την απόφαση του Αρείου Πάγου ήταν το γεγονός ότι εργοδότης έδινε επίδομα ενοικίου οικειοθελώς μόνο σε δύο διευθυντές της επιχείρησής του, οι οποίοι εργάζονταν στον εξωτερικό. Ο τρίτος διευθυντής που πληρούσε τις ίδιες υποχρεώσεις προσέφυγε στα δικαστήρια και τελικά δικαιώθηκε.

ΠΕΝΘΟΣ

Την αγαπημένη μας μητέρα και γιαγιά

ΒΑΣΙΛΙΚΗ χήρα Ιωάννου ΑΓΓΕΛΗ

ετών 90

εκηδεύσαμε το Σάββατο 31.8.96 και ώρα 12η μεσ. από τον ιερό ναό του Κοιμητηρίου Ηλιουπόλεως.

Τα παιδιά της: Τάσος και Φιφή Αγγελή, Γεωργία Αγγελή, Αλέκος και Ιωάννα Αγγελή. Τα εγγόνια της: Γιάννης, Βάλια Τάσου Αγγελή. Γιάννης, Βάλια Αλέκου Αγγελή. Οι λοιποί συγγενείς.

Παρασυναγωγές...

Ανερχόμενο στέλεχος της ΝΔ δέχτηκε στο σπίτι του πριν μερικές μέρες κάποιους ανώτατους και ανώτερους αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, οι οποίοι προφανώς έσπευσαν να δηλώσουν την υποστήριξή τους, στη μάχη που δίνει στη νέα εκλογική περιφέρεια, αλλά να μοιράσουν τους ρόλους τους, αν τυχόν αλλάξει το πολιτικό σκηνικό. Ενας υποστράτηγος, δυο ταξίαρχοι και κάμποσοι άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί ήταν αυτοί που πήγαν στη συνάντηση, βαδίζοντας στα χνάρια που έχουν αφήσει άλλοι πρώην συνάδελφοί τους...

Βέβαια δεν αμφιβάλλουμε ότι κάτι αντίστοιχο πρέπει να συμβαίνει και στο άλλο στρατόπεδο, των "πράσινων". Τέτοιου είδους "συναγωγές" και "συναντήσεις" δεν είναι σπάνιο φαινόμενο και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια προεκλογικών περιόδων, αφού οι αξιοκρατία και οι δημοκρατικές διαδικασίες δεν έχουν καμία θέση στην ΕΛΑΣ, αντίθετα με τις πελατειακές σχέσεις που είναι απαραίτητες ακόμη και για μια μικροάδεια. Κάποιοι απ' τους παραπάνω αξιωματικούς προαλείφονται και για ηγετικές θέσεις. Και δε θα 'χε κανείς αντίρρηση να το πετύχουν, αλλά προβάλλοντας τις ικανότητές τους και όχι τρέχοντας προεκλογικά, χαϊδεύοντας εδώ και εκεί τα αυτιά των "προστατών" τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ