ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΚΕ θα ενισχυθεί!

"Το ΚΚΕ θα ενισχυθεί. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία". Την κατηγορηματική αυτή απάντηση έδωσε χτες στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η Αλ. Παπαρήγα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Αναλυτικά: Στην ερώτηση για το ποια μηνύματα εισπράττει το ΚΚΕ από τις μέχρι τώρα περιοδείες των στελεχών του, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε:

"Είναι διάχυτη η αγανάκτηση και η δυσαρέσκεια για τα δυο κόμματα. Ο κόσμος αναζητεί διέξοδο. Κι αυτό για μας είναι το σημαντικό. Εξηγούμε στον κόσμο ότι η διέξοδος εκλογικά συνδέεται με την υπερψήφιση του ΚΚΕ και μετεκλογικά με την οργάνωση, τη συσπείρωση και την πάλη του και με τη χειραφέτηση από τα ψέματα.

Είμαστε αισιόδοξοι για το ΚΚΕ. Πάνω απ' όλα, πρέπει να σας πω ότι αξιοποιούμε την εκλογική μάχη για να προειδοποιήσουμε τον ελληνικό λαό για το τι πρόκειται να γίνει μετά τις 23 Σεπτέμβρη. Αυτό το κρύβουν όλα τα άλλα κόμματα. Λένε τι έγινε ως τώρα, κάνουν εύκολη κριτική ο ένας στον άλλο, δεν προειδοποιούν, όμως, τι έχουν αποφασίσει οι Βρυξέλλες, η Ουάσιγκτον από δω και μπρος για το λαό, ώστε να ξέρει ότι ψηφίζει όχι μόνο για ό,τι έγινε ως τώρα, αλλά ψηφίζει για να προλάβει το χειρότερο αύριο".

Σε ερώτηση ειδικά για το ΚΚΕ, απάντησε:

"Το ΚΚΕ θα ενισχυθεί. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία.Αλλα ας αφήσουμε όλες τις ιστορίες για το πόσο θα πάρει το κάθε κόμμα. "Κυριακή κοντή γιορτή". Το θέμα είναι να δοθεί δυνατότητα στον ελληνικό λαό μέσα σε τέτοιες σκληρές και αντίξοες συνθήκες να μάθει, να συναντήσει την αλήθεια. Αυτό είναι το κύριο. Το τι θα βγάλει η κάλπη θα το δούμε το βράδυ της Κυριακής".

Απαντώντας σε ειδική ερώτηση για τις καταγγελίες του Δ. Τσοβόλα σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της Διακομματικής για την τηλεοπτική κάλυψη της δραστηριότητας των κομμάτων και για το αν οι καταγγελίες αυτές αφορούν και το ΚΚΕ που μετέχει στη Διακομματική, η Αλ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά:

"Υπενθυμίζω ότι το ΚΚΕ κατήγγειλε, και με πρωτοσέλιδο του "Ριζοσπάστη" και δημόσια, ότι σε άλλο κείμενο συμφωνίας κατέληξαν τα κόμματα και άλλο κείμενο βγήκε.Δηλαδή το κείμενο είναι τροποποιημένο, δεν έχει την αυστηρότητα για ισοτιμία σε όλα ανεξαίρετα τα μέσα ενημέρωσης.

Δεύτερο, το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι όλα τα κόμματα που έχουν διαμορφώσει συνδυασμούς σε όλη την Ελλάδα, ανεξάρτητα αν ήταν μέσα στη Βουλή η όχι, πρέπει να έχουν ισότιμο δικαίωμα προβολής των θέσεών τους.

Τρίτο ζήτημα: Ας μη μας πουν αυτοί που έχουν το πάνω χέρι στα κέντρα των αποφάσεων, όπως είναι η κυβέρνηση, ότι ο χρόνος είναι σύντομος και δεν είναι δυνατόν σε πάρα πολλά κόμματα να βγουν στην τηλεόραση και να έχουν ίσο χρόνο. Ας το σκέφτονταν όταν προκήρυσσαν εκλογές με συνοπτικές εκλογικές διαδικασίες. Δικό τους πρόβλημα πώς θα μοιράσουν ισότιμα τον τηλεοπτικό χρόνο. Δεν είναι δικό μας. Δεν είμαστε εμείς που είπαμε να γίνουν εκλογές σε 30 μέρες. Οχι ότι φοβόμαστε τις εκλογές. Και 10 μέρες να είχαμε στη διάθεσή μας, εμείς θα τις αξιοποιούσαμε, γιατί 365 μέρες το χρόνο παλεύουμε. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, δεν μπορεί ο χρόνος ο σύντομος να είναι σε βάρος της ισότιμης προβολής όλων των κομμάτων.

Εμείς δεν το κρύβουμε ότι δουλεύουμε αποκλειστικά για ψήφους στο ΚΚΕ. Ετσι κάνει το κάθε κόμμα. Εχουμε επιχειρήματα για όλα τα κόμματα, μεγάλα και μικρά. Δε θέλουμε με κόλπα να αντιπαλέψουμε τα άλλα κόμματα".

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι ιδιωτικοποιήσεις αυξάνουν τα ελλείμματα

Συνέντευξη της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ στην Αίθουσα Τύπου της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής

"Τα ελλείμματα θα αυξηθούν παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και των υπολοίπων υποστηρικτών της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων. Το πολυεθνικό κεφάλαιο μπαίνει στην Ελλάδα, αγοράζει για να συρρικνώσει, για να μειώσει στον κατώτερο δυνατό βαθμό την παραγωγική βάση της χώρας. Το αποτέλεσμα: Εισάγουμε προϊόντα και υπηρεσίες, αυξάνει το έλλειμμα. Ολα τα άλλα, ότι "για τα ελλείμματα φταίνε οι εργαζόμενοι στις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις" και ότι "για τα ελλείμματα φταίει ο λαός", είναι χοντρά ψέματα και οι εργαζόμενοι πρέπει να τα επιστρέψουν αυτά τα ψέματα στους κυρίους υπεύθυνους, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ".

Τις παραπάνω διαπιστώσεις - προειδοποιήσεις έκανε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια ειδικής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στην Αίθουσα Τύπου στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό. Πλαισιωμένη από τους Δήμο Κουμπούρη, εργάτη της "Χαλυβουργικής" και βουλευτή του Κόμματος, Αντώνη Χοροζάνη, συνδικαλιστή των Ναυπηγείων Ελευσίνας και υποψήφιο βουλευτή του Κόμματος και Θανάση Βλόντζο,εργάτη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ανάμεσα σε άλλα ότι οι εργαζόμενοι δεν οφείλουν καμιά θυσία να κάνουν από τις 23 του Σεπτέμβρη,διότι οι θυσίες τους πάνε χαμένες, καθώς μετατρέπονται σε κέρδη για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της ξένης. Κατήγγειλε επίσης ότι οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις είναι γαλλικές, γερμανικές, ολλανδικές και αμερικανικές αποικίες στην Ελλάδα. Τόνισε, τέλος, ότι το ΚΚΕ σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συναινέσει σ' αυτήν την πολιτική και επισήμανε το κάλπικο της διαμαρτυρίας εκείνων των δυνάμεων που διαμαρτύρονται για το τίμημα και τον τρόπο του ξεπουλήματος και όχι για το ίδιο το ξεπούλημα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της Αλέκας Παπαρήγα είναι οι παρακάτω:

"Οι σημερινές μας δηλώσεις αφορούν ένα καίριο και ταυτόχρονα πάρα πολύ συγκεκριμένο θέμα, μια από τις πιο βασικές πηγές των ελλειμμάτων και της ανεργίας: Την ιδιωτικοποίηση μεγάλων εργοστασίων, βιομηχανικών μονάδων, το ξεπούλημα και τη συρρίκνωσή τους. Θέλουμε να σταθούμε πιο χαρακτηριστικά στα δυο ναυπηγεία, Ελευσίνας και Σκαραμαγκά,τη "Χαλυβουργική" και την "Πειραϊκή - Πατραϊκή", που είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα ενός φαινομένου, μιας τάσης.

Και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κρύβουν σκόπιμα ότι οι εξελίξεις στις μεγάλες παραγωγικές μονάδες της χώρας, έχουν άμεση σχέση με τα ελλείμματα.

Τις ξεπουλάνε, τάχα, για να μειωθούν τα ελλείμματα. Το αντίθετο γίνεται. Εμείς προβλέπουμε ότι η συρρίκνωσή της παραγωγικής βάσης της χώρας θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια σε βασικό τροφοδότη των ελλειμμάτων, μαζί βεβαίως με τα μεγάλα προνομία και το τζάμπα χρήμα που δίνεται στους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, τους μεγαλεμπόρους, γενικότερα στο μεγάλο κεφάλαιο.

Πρέπει βεβαίως να πούμε ότι οι ισχυροί ιδιοκτήτες των ιδιωτικών παραγωγικών μονάδων χάνουν ένα εργοστάσιο, αλλά δεν πρόκειται να πεθάνουν "στην ψάθα", γιατί οι περισσότεροι απ' αυτούς, όπως ξέρετε, έχοντας συσσωρεύσει λόγω των προνομίων αμύθητα πλούτη, έχουν βγάλει τα χρήματα τους στο εξωτερικό, τα έχουν επενδύσει σε άλλους τομείς, κυρίως στο εξωτερικό και επόμενα χάνουν ένα εργοστάσιο αλλά κερδίζουν πολύ περισσότερα. Αντίθετα αυτοί που κυριολεκτικά κινδυνεύουν να πεθάνουν "στην ψάθα", είναι οι εργάτες και οι εργάτριες, οι υπάλληλοι αυτών των εργοστασίων.

Πληρώνουν οι εργαζόμενοι

Πάρτε σαν παράδειγμα τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που το αρχικό ξεπούλημα το έκανε η ΝΔ και το συνέχισε το ΠΑΣΟΚ. Τα πούλησε στον Περατικό, τον εφοπλιστή. Ο ίδιος στην ουσία δεν πλήρωσε τίποτα. Τώρα αφήνει το Ναυπηγείο και μάλιστα ζητάει και 18 δισ. αποζημίωση. Τα χρέη του Ναυπηγείου είναι 22 δισ. και ένα μέρος των χρεών αφορά τα ασφαλιστικά Ταμεία, ιδιαίτερα το Ταμείο Μετάλλου. Ψάχνουν τώρα για καινούργιο αγοραστή και το πρόβλημα θα ανακυκλώνεται, ενώ μειώνονται οι θέσεις εργασίας.

Πάρτε το παράδειγμα του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά.Αξίζει να θυμηθούμε ότι όταν το Ναυπηγείο το πήρε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ από το Νιάρχο για κρατικοποίηση και όχι κοινωνικοποίηση όπως έλεγε, δεν τόλμησε να ανοίξει το φάκελο της αγοράς του Ναυπηγείου. Ο φάκελος Νιάρχου παραμένει ακόμα κλειστός για να μη μάθει ο ελληνικός λαός ότι αγοράστηκε το Ναυπηγείο και για να γλιτώσει ο Νιάρχος τα χρέη και για να ασκήσει μια προσωρινή πολιτική το ΠΑΣΟΚ με μακροπρόθεσμο όμως κόστος, που το πληρώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι.

Διαφήμισε το ΠΑΣΟΚ ότι δεν κάνει ιδιωτικοποίηση αλλά κοινωνικοποίηση και με το πιστόλι στον κρόταφο πήρε την έγκριση μιας πλειοψηφίας των εργαζομένων. Το εργοστάσιο 51% στο κράτος, 49% στους εργαζόμενους. Περιμένουν τώρα τον μάνατζερ να λειτουργήσει το εργοστάσιο. Ο μάνατζερ είναι το ευρωπαϊκό τμήμα μιας μεγάλης αμερικανικής πολυεθνικής. Θέλει 500 εκατομμύρια το χρόνο ο μάνατζερ, συν τη συμμετοχή στα κέρδη. Εμείς προβλέπουμε ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν τις ζημιές και η αμερικανική πολυεθνική εταιρία θα έχει μόνο κέρδη.

Το κυριότερο όμως είναι ότι όλοι αυτοί οι μάνατζερ έρχονται στην Ελλάδα σαν αποικιοκράτες. Και μάλιστα πρότυπο λειτουργίας των ναυπηγείων και άλλων μονάδων είναι τα Ναυπηγεία Αυλίδας του κύριου Λελάκη, που είναι κυριολεκτικά ένα κάτεργο όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων. Το ίδιο συμβαίνει και με το Νεώριο Σύρου, όπου δουλεύουν 600 μόνο εργαζόμενοι, ενώ ήταν διπλάσιοι και πάνω προηγούμενα και δουλεύουν με πολύ χαμηλότερες αποδοχές.

Αβέβαιο μέλλον

Πάρτε την περίπτωση της "Χαλυβουργικής", που πριν 15 χρόνια είχε 3.500 εργαζόμενους και σήμερα έχει 1.500 και αύριο οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να κάνουν στάσεις εργασίας. Κλείνουν τα παραγωγικά τμήματα της επιχείρησης και το μέλλον τους είναι αβέβαιο. Γιατί; Γιατί στην Ελλάδα το πάνω χέρι το έχουν πάρει γαλλικά και γερμανικά συμφέροντα. Και κοιτάχτε το περίεργο: Ελεγαν στον ελληνικό λαό ότι όταν θα γίνουν στην Ελλάδα τα μεγάλα έργα θα υπάρχει τζίρος και οι επιχειρήσεις οι παραγωγικές, οι βιομηχανικές θα έχουν αντικείμενο δουλιάς. Τα μεγάλα έργα έρχονται στην Ελλάδα, αλλά δουλιά παίρνουν οι γερμανικές, οι γαλλικές, οι αμερικανικές, γενικότερα οι πολυεθνικές εταιρίες. Δεν αγοράζουν τα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα και που μπορούν να δώσουν δουλιά στους Ελληνες εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις οι ελληνικές καθόλου δεν προτιμούνται, το αντίθετο, μαζί με τα μεγάλα έργα, μας έρχονται και οι προμηθευτές.

Επιστρέψτε τα ψέματα

Πάρτε την περίπτωση της "Πειραϊκής - Πατραϊκής".Την πουλάνε τώρα κομμάτι κομμάτι. Αυτό ήταν το εφεύρημα του κύριου Ροκόφυλλου, ως υφυπουργού επί υπουργίας Σημίτη.Την πουλάνε κομμάτι κομμάτι, όχι ως παραγωγικές μονάδες, αλλά ως οικόπεδα! Και μάλιστα τα πουλάνε αυτά τα οικόπεδα πάμφθηνα. Κι ένας από αυτούς που θέλουν να αγοράσουν τμήματα της Π - Π, είναι ένας προμηθευτής που προσφέρει υπηρεσίες σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Αρα, λοιπόν, το πολυεθνικό κεφάλαιο μπαίνει στην Ελλάδα, αγοράζει για να συρρικνώσει, για να μειώσει στον κατώτερο δυνατό βαθμό την παραγωγική βάση της χώρας.

Το αποτέλεσμα: Εισάγουμε προϊόντα και υπηρεσίες, αυξάνει το έλλειμμα. Κι όλα τα άλλα, ότι "για τα ελλείμματα φταίνε οι εργαζόμενοι στις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις" και ότι "για τα ελλείμματα φταίει ο λαός", είναι χοντρά ψέματα και οι εργαζόμενοι πρέπει να τα επιστρέψουν αυτά τα ψέματα στους κυρίους υπεύθυνους, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Ξεπούλημα στις πλάτες του λαού

Ακόμα, τα "Ελληνικά Διυλιστήρια",μια ζωντανή μονάδα παράδειγμα, η οποία μπορεί μόνη της να αυτοχρηματοδοτείται και να εκσυγχρονίζεται με δικά της κεφάλαια. Και τώρα πουλιέται και αυτή στον πάγκο. Ιδιωτικοποιούνται τμήματά της. Για να μην πούμε ότι με πρωτεργάτη τον κύριο Σημίτη, με χειροκροτητή ολόκληρη την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, παραχωρήθηκαν χερσαίες και υποθαλάσσιες περιοχές της χώρας μας για έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Παραχωρήθηκαν σε πολυεθνικές εταιρίες. Είναι η περιοχή των Παξών, του Πατραϊκού, του Κατάκωλου και χερσαίες περιοχές στα Γιάννενα, την Αιτωλοακαρνανία και τη Δυτική Πελοπόννησο. Αυτές τις αγοραπωλησίες έκαναν και τα δυο κόμματα στις πλάτες του λαού και της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας.

Για να μη μιλήσουμε και για τη μετατροπή παραγωγικών επιχειρήσεων σε εμπορικές. Οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις είναι γαλλικές, γερμανικές, ολλανδικές και αμερικανικές αποικίες στην Ελλάδα.

Δίνουμε επιλεκτικά τα στοιχεία γιατί θα μπορούσαμε να μιλάμε μέχρι αύριο.

Καμία συναίνεση

Ας σκεφτούν οι εργάτες και οι εργάτριες, η εργατιά της Ελλάδας, που έχουν δουλέψει και δουλεύουν σ' αυτές τις επιχειρήσεις, γιατί μόνο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ενημερώνει συστηματικά σ' αυτούς τους χώρους τους εργαζόμενους για το τι αποφασίζεται στη Βουλή και για το τι πρόκειται, κυρίως, να γίνει μετά τις 23 του Σεπτέμβρη. Βεβαίως, "διαμαρτυρόμενοι" εραστές της ιδιωτικοποίησης είναι και μικρότερα κόμματα. Αν όχι όλα, τα περισσότερα. Διαμαρτύρονται για το τίμημα, για τον τρόπο που πουλιούνται οι επιχειρήσεις. Λες και το ξεπούλημα μπορεί να το χωρίσει κανείς σε ωραίο και κακό ξεπούλημα... Το ΚΚΕ, με αυτήν την έννοια, κάνει αποφασιστική και αδιάλλακτη αντιπολίτευση στα δυο κόμματα του δικομματισμού. Δεν αφήνει κανένα περιθώριο συναίνεσης και συμφωνίας σε πράγματα που είναι πασιφανή: Συρρικνώνεται η παραγωγική βάση της χώρας, εξαγοράζεται από το ξένο κεφάλαιο για να αγοράζουμε προϊόντα και υπηρεσίες.

Να, για μας, μια από τις πιο βασικές πηγές των ελλειμμάτων. Να γιατί οι εργαζόμενοι δεν οφείλουν καμιά θυσία να κάνουν από τις 23 του Σεπτέμβρη,διότι οι θυσίες τους πάνε χαμένες. Είναι βεβαίως κερδισμένες οι θυσίες των εργαζομένων για λογαριασμό της πλουτοκρατίας της χώρας και όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της ξένης".

Πρόσωπο με πρόσωπο

Δεκάδες τα ερωτήματα, έντονη η ανάγκη για απαντήσεις πειστικές, οξύτατη η κριτική. Σίγουρο μόνο ένα: Οτι αυτό είναι ένα από τα σημαντικά όπλα μας: Η συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο για πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο της δουλιάς, συνολικά τους πολίτες, προβλήματα για τα οποία μόνο οι κομμουνιστές δε φοβούνται να μιλήσουν και ακριβώς γι' αυτό μόλις στηθεί η συζήτηση, τραβάει σε μάκρος. Συνέβη και πάλι προχτές το βράδυ στο Γαλάτσι. Αρχικά στο ναξιώτικο καφενείο στη Βεϊκου και μετά στο Μυτιληνιό, στα Καραγιαννέϊκα. Συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο με την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα. Από το "όλοι ίδιοι είσαστε" μέχρι τα προβλήματα με τους ξένους εργάτες, από το Σκοπιανό μέχρι τα προβλήματα των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες. Από τις κατακτήσεις των οικοδόμων μέχρι το μαύρο μέλλον που χτίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την εργατική τάξη. Από το αν θα υπάρχει αυτοδυναμία κι από ποιον μέχρι το ποια μπορεί να είναι η πραγματική αντιπολίτευση. Χωρίς ανέξοδα ταξίματα, χωρίς "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε". Με μία μόνο κατηγορηματική δήλωση: Οσο ο λαός θα σκύβει το κεφάλι, τόσο περισσότερες θα πέφτουν οι σφαλιάρες. Και μία υπόσχεση: Οι κομμουνιστές θα είναι και στις 23 Σεπτέμβρη στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη λαϊκή αντεπίθεση. Και θα παλεύουν από καλύτερες θέσεις με αυξημένη και την εκλογική δύναμη του ΚΚΕ. Απαντώντας μετά το τέλος της συζήτησης σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: "Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ καλούν τον ελληνικό λαό να πάρει μέρος στην κάλυψη των ελλειμμάτων. Τα δύο όμως αυτά κόμματα χάρισαν πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δραχμές στους μεγάλους κεφαλαιοκράτες και τους άφησαν να τα βάλουν στις τράπεζες της Ελβετίας. Λεφτά υπάρχουν, αλλά και τα δύο κόμματα ευνοούν τη νόμιμη ληστεία. Χρήματα στην Ελλάδα υπάρχουν, ο λαός δεν έχει καμιά υποχρέωση να υποστεί νέες θυσίες για να καλύψει τα ελλείμματα που δημιούργησε το μεγάλο κεφάλαιο και τα προνόμια στους κεφαλαιοκράτες. Αυτή είναι η καθαρή και δική μας θέση".

"Σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα, είμαστε αισιόδοξοι ότι το ΚΚΕ θα έχει άνοδο και είμαστε ακόμα πιο αισιόδοξοι ότι στις 23 Σεπτέμβρη τα μάτια του λαού θα είναι πιο ανοιχτά, θα αντιπαλέψει ακόμα πιο αποτελεσματικά τη νέα θύελλα αντιλαϊκών μέτρων που έχει στο συρτάρι του ο Κ. Σημίτης και στο γραφείο του ο Μ. Εβερτ".

Για την πιθανότητα αυτοδυναμίας ενός από τα μεγάλα κόμματα, η ΓΓ του ΚΚΕ τόνισε: "Εκτιμώ ότι οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι μεγαλέμποροι έχουν κανονίσει να έχουν μια κυβέρνηση της αρεσκείας τους. Εκτιμώ όμως ότι ο ελληνικός λαός θα είναι μάχιμος στις 23 Σεπτέμβρη και θα χαλάσει αρκετά σχέδια και ότι το ΚΚΕ - ενισχυμένη αντιπολίτευση - θα μπορεί να οργανώσει πιο αποτελεσματικό αγώνα μέσα και έξω από τη Βουλή".

Στο δρόμο η πραγματική αντιπολίτευση

"Η ουσιαστική, ολοκληρωμένη και με προοπτική αντιπολίτευση πρέπει να γίνεται καθημερινά στο εργοστάσιο, στον εμπορικό δρόμο, στον αγρό. Να υπάρχει ένας ολόκληρος αντιπολιτευόμενος λαός που διεκδικεί, όχι αλλαγές στην πρόσοψη, αλλαγές ουσίας, βαθιές ανατροπές στην πορεία".Την επισήμανση έκανε χτες η Αλ. Παπαρήγα, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις της για τα εργοστάσια που ξεπουλιούνται και καλώντας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να συμβάλουν στην πραγματική ενημέρωση του λαού για το τι πραγματικά τον περιμένει την επομένη των εκλογών και για το πώς μπορεί πραγματικά να αντισταθεί.

"Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σημείωσε συγκεκριμένα, οφείλουν να συμβάλλουν σ' αυτό που λένε τα αλλά κόμματα "πολιτισμένη ατμόσφαιρα". Για μας, συνέχισε, πολιτισμένη ατμόσφαιρα είναι η αλήθεια, η συνέπεια λόγων και έργων, η προειδοποίηση για το τι υπάρχουν στα συρτάρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κομμάτων που την υποστηρίζουν, για να ανοιχτούν πιο αποφασιστικά στις 23 του Σεπτέμβρη και τι έχει να προσφέρει ένα Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας που αντιπολιτεύεται με συνέπεια όχι μόνο μέσα στη Βουλή, αλλά μέσα στους κόλπους ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Η αντιπολίτευση στα δυο κόμματα είναι εύκολη γιατί τα έργα τους είναι τόσο μαύρα που η κριτική είναι εύκολη. Αλλά η ουσιαστική, ολοκληρωμένη και με προοπτική αντιπολίτευση πρέπει να γίνεται καθημερινά στο εργοστάσιο, στον εμπορικό δρόμο, στον αγρό. Να υπάρχει ένας ολόκληρος αντιπολιτευόμενος λαός που διεκδικεί, όχι αλλαγές στην πρόσοψη, αλλαγές ουσίας, βαθιές ανατροπές στην πορεία".

Από τη συνέντευξη τύπου

Από τη συνέντευξη Tύπου

Περιοδείες της Αλ. Παπαρήγα

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, σήμερα το πρωί στις 9.30,θα περιοδεύσει στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών.Το απόγευμα στις 6 θα περιοδεύσει στον Ταύρο.

Από την περιοδεία της Αλέκας Παπαρήγα στο Γαλάτσι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ