ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Με συνοδό την αγάπη του κόσμου

Χρειάζεται ισχυρό λαϊκό κίνημα, αλλά και δυνάμωμα του ΚΚΕ, τόνισε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ

Κάλεσμα για μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές απευθύνει στους κατοίκους της Θεσσαλίας ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χ. Φλωράκης, ο οποίος στην περιοδεία του στα χωριά της Λάρισας συναντά την ίδια θερμή υποδοχή και ανταπόκριση που του επιφύλαξε ο κόσμος από την πρώτη στιγμή που έφτασε, το Σάββατο, δείχνοντας έμπρακτα ότι οι θέσεις του ΚΚΕ δεν είναι "νεκρό γράμμα". Αντίθετα, πείθουν ότι μπορούν να οδηγήσουν σε διέξοδο από τη "Σκύλλα και τη Χάρυβδη" του δικομματισμού.

Παντού όπου πηγαίνει ο Χ. Φλωράκης συναντά μια ζεστή υποδοχή από πολυάριθμους κατοίκους των χωριών που επισκέπτεται. Μετά τη Φαλάνη, το Πυργετό, τη Ραψάνη, σειρά είχαν την Κυριακή το βράδυ τα χωριά Στόμιο και Ομόλιο.

Ζούμε στην εποχή του ρουσφετιού

Στο Στόμιο οι κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στο καφενείο, περιμένοντας τον Χ. Φλωράκη, ο οποίος έφτασε λίγο πριν τις 8 το βράδυ. Ζούμε στην εποχή του ρουσφετιού, είπε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, αλλά εγώ δεν ήρθα για να κάνω ρουσφέτι. Στη συνέχεια επανέλαβε την ανάγκη αποφασιστικής ενίσχυσης του ΚΚΕ, σε συνδυασμό και με την ιδιαιτερότητα της εκλογικής αναμέτρησης, η οποία είναι δυνατό να οδηγήσει σε ανακατατάξεις, που θα αποκαλύψουν στο λαό και την αλήθεια για το ρόλο των άλλων κομμάτων.

Εκτενή αναφορά έκανε επίσης στη συρρίκνωση της βιομηχανίας και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, παρουσιάζοντας το παράδειγμα του ΟΤΕ, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για την εξωτερική πολιτική, αποδίδοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίζεται τα θέματα αυτά, υπακούοντας στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Αμερικανών. Υπογράψαμε, είπε, τη συμφωνία για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, συμμετείχαμε στο εμπάργκο, στείλαμε πλοία. Αυτά, συνέχισε, "δεν υπηρετούν την εξωτερική πολιτική μας και την εθνική ανεξαρτησία μας".

Σε ερώτηση παρευρισκόμενου για το τι δυνατότητες υπάρχουν για αντίσταση στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Χ. Φλωράκης απάντησε ότι χρειάζεται ισχυρό λαϊκό κίνημα, τέτοιο που να μπορεί να κατεβάσει εκατομμύρια λαού στο δρόμο και να κάμψει οποιαδήποτε αντίσταση, αλλά και δυνάμωμα του ΚΚΕ.

Σε άλλη ερώτηση για το πολιτικό σκηνικό και το ρόλο του ΚΚΕ, αν δεν μπορέσει κάποιο κόμμα να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ είπε πως δεν υπάρχει περίπτωση ακυβερνησίας, αλλά μπαίνει θέμα για το ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί και τι συμφέροντα θα εξυπηρετεί. Ειδικότερα για το ΚΚΕ, είπε ότι "δεν μπορεί να συνεργαστεί με κάποιο κόμμα που στηρίζει το Μάαστριχτ" και ότι μια συνεργασία απαιτεί συγκεκριμένο πρόγραμμα και εγγυήσεις, προϋποθέσεις που δε φαίνεται να υπάρχουν σήμερα.Υπάρχουν όμως, τόνισε, πολλοί που δεν υποστηρίζουν μεν το ΚΚΕ, αλλά δε συμφωνούν με την ΓΚΑΤΤ και την ΚΑΠ, με τη γενικότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτοί είπε θα μπορούσαν να ενισχύσουν το ΚΚΕ, για να αντισταθεί σε αυτές τις επιλογές.

Στις αγκαλιές των κατοίκων

Πλήθος κόσμου αντίκρισε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, όταν λίγο μετά τις 9 το βράδυ μπήκε στο Ομόλιο - η Λασποχώρι όπως λεγόταν παλιά - έναν ακόμα από τους σταθμούς του ένοπλου αγώνα του Χ. Φλωράκη. Βγαίνοντας από το αμάξι αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους. Ολοι είχαν να του πουν από ένα λόγο, να ρωτήσουν για την υγεία του. Να του ευχηθούν για το δυνάμωμα του ΚΚΕ.

Μιλώντας πάλι για την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ, θύμισε στους παρευρισκομένους την αναγωγή του προγράμματος σύγκλισης σε "οικονομικό Σύνταγμα της Ελλάδας", από υπουργούς του κυβερνώντος κόμματος και κάλεσε τους κατοίκους να καταδικάσουν αυτή την πολιτική, που επιβάλλει την ανεργία, τη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης, τη λιτότητα και την ακρίβεια.Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις συμμαχίες, ανέφερε ξανά ότι το ΚΚΕ είναι κατ' εξοχήν κόμμα συνεργασιών, αλλά οι διακηρύξεις των κομμάτων και η δηλωμένη πρόσδεσή τους στην πολιτική του Μάαστριχτ δείχνει ότι δεν υπάρχουν σήμερα δυνατότητες συνεργασίας.

Φεύγοντας από το Ομόλιο ο Χ. Φλωράκης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, ο υποψήφιος βουλευτής Τάκης Γιαννούκας, και τα στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ, πήραν μαζί τους την αγάπη του κόσμου, την εκτίμηση για το ρόλο του ΚΚΕ και την αισιοδοξία ότι όλο και περισσότεροι συμφωνούν με τις θέσεις του Κόμματος για αντίσταση. Εξάλλου, η θερμή ανταπόκριση του κόσμου αναγνωρίστηκε και από τον τοπικό Τύπο. Χαρακτηριστικά, η εφημερίδα "Ελευθερία" είχε αφιερώσει στο χτεσινό φύλλο της μια σελίδα στην περιοδεία του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ.

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Επένδυση για το μέλλον η ψήφος στο ΚΚΕ

Στα συρτάρια τους έχουν μέτρα σκληρής λιτότητας και αυτό το κρύβουν από το λαό, δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α' Περιφέρεια του Πειραιά, σε περιοδεία του στην Παλιά Κοκκινιά

Τη ΝΔ,που απειλεί με την άμεση ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών, εάν έρθει στην κυβέρνηση, αλλά και την πρακτική του ΠΑΣΟΚ,που εκβιάζει τους εργαζόμενους, κατήγγειλαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες στους υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ στην Α Περιφέρεια Πειραιά, Σπ. Χαλβατζή και Γ. Νταουντάκη,και στον υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ στη Β Περιφέρεια Αθηνών Χρ. Σταμούλο,κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας που πραγματοποίησαν στις αφετηρίες των λεωφορείων στην πλατεία Καραϊσκάκη,στο Χατζηκυριάκειο και το Π. Φάληρο.

Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ, που συζήτησαν πλατιά με τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες, τους κάλεσαν να καταδικάσουν τους δυο "μονομάχους" και γι' αυτούς τους ανοιχτούς εκβιασμούς. Τόνισαν ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν αρνητική ψήφο στις δυνάμεις του δικομματισμού, για την κατάντια στην οποία έφεραν τις δημόσιες συγκοινωνίες, η ΝΔ πριν και το ΠΑΣΟΚ από το 1993 και μετά.

Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες δεν ξεχνούν τους αγώνες που έδωσαν τα προηγούμενα χρόνια ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης των συγκοινωνιών. Θυμούνται πολύ καλά τον πρωτοπόρο ρόλο των κομμουνιστών στις συγκοινωνίες.Δεν ήταν λίγοι αυτοί που έκαναν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση γιατί μέσα στον Αύγουστο κυκλοφόρησε έγγραφο που αναφέρει ότι θα ανανεωθεί ο στόλος με εξακόσια νέα λεωφορεία. "Τώρα προεκλογικά, τόνισαν οι εργαζόμενοι, το θυμήθηκαν και αυτό".

Σ' ό,τι αφορά τη ΝΔ, που προσπαθεί να εμφανιστεί με φιλολαϊκό πρόσωπο, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι η δεξιά πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ της περιορίζει τη δυνατότητα να δράσει και το μόνο που της απομένει είναι να υπογραμμίζει ότι αυτή είναι ο αυθεντικός εκφραστής της αντιλαϊκής συντηρητικής πολιτικής.

Πουλάνε ψεύτικες ελπίδες

"Πολλά συμπεράσματα βγαίνουν από τη συνέντευξη του Κ. Σημίτη στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"", σχολίασε ο Σπ. Χαλβατζής,μιλώντας σε περιοδεία που πραγματοποίησε στην Π. Κοκκινιά.

Πρώτον,δε θα οδηγηθεί το ΠΑΣΟΚ στην παροχολογία και σε προεκλογικούς διορισμούς. Οι πράξεις τους όμως - τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής - βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τα λόγια.Γιατί μόλις προχτές ανακοινώθηκαν 50.000 στεγαστικά δάνεια ύψους 500 δισ. και αυτά άτοκα. Λίγες μέρες πριν "μείωσαν" κατά 7% την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος". "Ο Γ. Παπανδρέου - συνέχισε ο Σπ. Χαλβατζής - μίλησε για αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια και για αναπροσαρμογή του τρόπου φορολόγησης που, ουσιαστικά, θα καταργεί τα αντικειμενικά κριτήρια. Πριν μια βδομάδα ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει Ανοιχτά Πανεπιστήμια που θα λειτουργούν δι' αλληλογραφίας. Αλλά και ο ίδιος ο Κ. Σημίτης στη Χίο υποσχέθηκε πακέτο μέτρων για τον τουρισμό, για τους δασμούς και για τα νησιά με μικρό αριθμό κατοίκων. Τελικά λίγες μέρες πριν από τις εκλογές θυμήθηκε η κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι και τα ίδια τα νησιά έχουν προβλήματα. Τελικά ποιος ψεύδεται, ο Κ. Σημίτης ή οι υπουργοί του που πουλάνε ψεύτικες ελπίδες;".

Επιπλέον, ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α Περιφέρεια Πειραιά τόνισε ότι ο Κ. Σημίτης δήλωσε πως δεν υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα λιτότητας και πως θα ενισχύσει το κοινωνικό κράτος. Οι νέοι φόροι που μπαίνουν, είτε με την αύξηση των διοδίων, είτε με νέες επιβαρύνσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ), οι κατευθύνσεις για επιβολή φόρων και διπλασιασμό των τελών από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις δεν είναι μια πρόσθετη φορολογία και μια πρόσθετη επιβάρυνση των δαπανών του προϋπολογισμού της εργατικής οικογένειας; "Αλλά εκτός απ' αυτά - υπογράμμισε ο Σπ. Χαλβατζής - τα συρτάρια τους έχουν μέτρα σκληρής λιτότητας για τους εργαζόμενους. Και αυτό είναι που κρύβουν από το λαό".

Τέλος, ο ομιλητής κάλεσε τους κατοίκους της Π. Κοκκινιάς να ενισχύσουν το ΚΚΕ και υπογράμμισε ότι η ψήφος στο ΚΚΕ θα αποτελέσει μια σημαντική επένδυση για τους εργαζόμενους, για το λαό και τον τόπο και την επομένη των εκλογών. Τότε που οι κυβερνώντες θα επιχειρούν να προωθούν τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να "λύνουν" τα προβλήματα του λαού και του τόπου σ' αυτήν την κατεύθυνση, ένα ισχυρό ΚΚΕ θα μπορεί, αγωνιζόμενο μαζί με το λαό, και να εμποδίζει αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα.

Να αντισταθούμε στη συρρίκνωση της κλωστοϋφαντουργίας

Το εργοστάσιο ΠΕΛΑΣΓΙΣ, στη Λάρισα, επισκέφθηκε χτες το πρωί ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ

Μήνυμα αντίστασης στην πολιτική συρρίκνωσης της κλωστοϋφαντουργίας, αλλά και στην ανεργία, στη λιτότητα, στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, μετέφερε χτες το πρωί στους εργαζόμενους της κλωστοϋφαντουργίας ΠΕΛΑΣΓΙΣ, στη Λάρισα, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χ. Φλωράκης.

Με χειροκροτήματα υποδέχτηκαν οι εργάτριες της επιχείρησης τον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ, στις οποίες πήγε να μιλήσει και να τις ενημερώσει για τις θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος εκεί, στο χώρο που εργάζονται. Ο Χ. Φλωράκης δεν μίλησε όμως μόνο για τις εκλογές. Δημιούργησε για μια ακόμα φορά μια φιλική ατμόσφαιρα, πλησιάζοντας τις εργάτριες, ρωτώντας για την υγεία τους που βασανίζεται από το χνούδι στις κλωστοϋφαντουργίες, μοιράζοντας ένα καλό λόγο δεξιά και αριστερά, που του τον ανταπέδιδαν με το παραπάνω. Ταυτόχρονα, όμως, κάλεσε τις εργάτριες να σκεφθούν καλά τι θα ψηφίσουν την Κυριακή των εκλογών. Αμέσως μετά συναντήθηκε με τη διεύθυνση του εργοστασίου και επισήμανε ότι πρέπει να παρθούν μέτρα για τη στήριξη της κλωστοϋφαντουργίας και τη γενικότερη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας.

Μετά το τέλος της περιοδείας του, ο Χ. Φλωράκης δήλωσε: "Επισκεφθήκαμε αυτή τη βιοτεχνία, η οποία είναι ενδιαφέρουσα. Δεν είναι μονάχα ότι παράγει, όπως τουλάχιστον μας διαβεβαίωσαν, προϊόντα ποιότητας, αλλά απασχολεί και ένα σημαντικό ποσοστό εργαζομένων, κάπου 140, κυρίως γυναίκες. Βέβαια, κάνει ένα αγώνα για να επιβιώσει μπροστά σε όλη αυτή τη γενικότερη κρίση που περνάει η κλωστοϋφαντουργία. Εμείς μιλήσαμε στις εργαζόμενες για τις επικείμενες εκλογές, μιλήσαμε για τις θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος. Στη διεύθυνση τονίσαμε τούτο: Στις προσπάθειες που κάνει για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί παραπέρα, να προσέξει πού θα στρέψει τις προσπάθειές της. Θα τις στρέψει στον περιορισμό του μεροκάματου των εργαζομένων, στο να εντατικοποιήσει την εργασία, ή θα τις στρέψει ενάντια σε εκείνους που καθορίζουν αυτή την πολιτική και κλείνουν βιοτεχνίες και εργοστάσια; Φυσικά εμείς συστήσαμε, την προσπάθειά της να τη στρέψει στην αλλαγή αυτής της πολιτικής".

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης,στα πλαίσια της προεκλογικής περιοδείας του στη Θεσσαλία, σήμερα Τρίτη στις 10 π.μ. θα μιλήσει σε αντιστασιακούς, επαναπατρισθέντες και συνταξιούχους στην αίθουσα της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ Λάρισας. Ακολούθως θα επισκεφθεί τον Αλμυρό στις 7.30 μ.μ. και τη Σούρπη στις 9.15 μ.μ.

Αύριο θα βρίσκεται στο Γριζάνο Τρικάλων στις 7.30 μ.μ. και στο Ζάρκο στις 9 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ