ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ
Προεκλογική επιβεβαίωση...

Στο 17% έχει φτάσει η ανεργία στη Θεσσαλονίκη! Ο ένας στους έξι οικονομικά ενεργούς πολίτες και ο ένας στους τέσσερις νέους είναι επισήμως άνεργοι! Εκατοντάδες επιχειρήσεις κλείνουν ή μετακομίζουν στις γειτονικές βαλκανικές χώρες και άλλες μειώνουν δραστικά το προσωπικό τους, ενώ τα δέκα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει καμιά σοβαρή οικονομική επένδυση στην περιοχή... Τελευταία έσκασε και το κανόνι της GOOD YEAR. Οχι γιατί δεν είχε κέρδη, αλλά γιατί σε άλλη χώρα του "Τρίτου Κόσμου" μπορεί να βγάλει περισσότερα. Ετσι ακριβώς τέθηκε το θέμα από τους εκπροσώπους της πολυεθνικής και από την ηγεσία του ΣΕΒ που άδραξε την ευκαιρία για να θέσει ευθέως θέμα ταϊβανοποίησης της αμοιβής και των όρων εργασίας στη χώρα μας!

Τ}ο "λουκέτο" της GOOD YEAR έθεσε αρχικά σε κάποια κίνηση την κατά κανόνα ηθελημένα αφοπλισμένη συνδικαλιστική ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, η οποία αποφάσισε δυο πανεργατικές κινητοποιήσεις με στόχο - όπως διακήρυξε - να προβάλει συνολικότερα το πρόβλημα της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας στην πόλη. Η πρώτη κινητοποίηση (στάση εργασίας) πραγματοποιήθηκε, αλλά η δεύτερη, που αφορούσε πανεργατική απεργία αύριο και συλλαλητήριο, ματαιώθηκε με τη σύμφωνη γνώμη των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ!

Και οι τρεις παρατάξεις επικαλέστηκαν το "προεκλογικό κλίμα"! Καμιά τους, όμως, δεν μπήκε στον κόπο όχι να ρωτήσει, αλλά ούτε καν να ενημερώσει τους 350 απολυμένους της GOOD YEAR, οι οποίοι χτες εξέφραζαν με κάθε μέσο την έντονη διαμαρτυρία τους! Κανείς τους δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει γιατί ο προεκλογικός χαρακτήρας των ημερών δεν ενδείκνυται για κινητοποιήσεις. Γιατί, ενώ ο ΣΕΒ και τα άλλα όργανα της ολιγαρχίας, αλλά και ο κάθε βιομήχανος χωριστά κλιμακώνουν προεκλογικά τις παντός είδους πιέσεις τους προς τις πολιτικές ηγεσίες, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες πρέπει να σιωπήσουν. Γιατί τα συνδικάτα, που λογικά θα έπρεπε αυτές τις μέρες ειδικά να είναι τα "προεκλογικά κέντρα" των εργαζομένων και των ανέργων, των προβλημάτων και των αγωνιών τους, πρέπει να αποσυρθούν στη γωνία ως ουδέτεροι παρατηρητές της προεκλογικής κοκορομαχίας.

Η απάντηση είναι απλή, απλούστατη. Αυτός είναι ο πρώην, ο νυν και ο επόμενος ...κυβερνητικός συνδικαλισμός, αυτός είναι ο συναινετικός συνδικαλισμός. Και αυτή ακριβώς είναι η αποστολή του, που επιβεβαιώνεται και προεκλογικά. Ξέρουν καλά ότι οι όποιες κινητοποιήσεις, ειδικά αυτή την περίοδο, βάζουν σε κίνηση τη μνήμη και την κρίση του εργαζόμενου. Πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο για όσους θέλουν τον άνθρωπο της δουλιάς απλό θεατή της κούφιας προεκλογικής ατάκας, φτάνοντας στην κάλπη με το μυαλό θολό και το μάτι θαμπό από τη δημαγωγία και την παραπληροφόρηση.

Μ. Ε.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Πέπλο σιωπής για κρίσιμες συμφωνίες!
  • Η πλειοψηφία της "Τρίαινας" συμπράττει στη συγκάλυψη των όρων παράδοσης στην πολυεθνική και παραπλανά τους εργαζόμενους γύρω από τη σφοδρότατη επίθεση, που ετοιμάζεται αμέσως μετά τις εκλογές στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων
  • Σε καρνάγιο μετατρέπει το μεγαλύτερο ναυπηγείο το επιχειρησιακό σχέδιο

Καταχωνιασμένο στα συρτάρια τους, μακριά από το φως της μέρας, προτίθενται να κρατήσουν οι εκποιητές της δημόσιας περιουσίας το ακριβές κείμενο της σκανδαλώδους συμφωνίας παράδοσης του μάνατζμεντ του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας - των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά - στην πολυεθνική BROWN AND ROOT.Χτες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου, "απαντήθηκε" ως εξής από τον ΠΑΣΚίτη πρόεδρο της "Τρίαινας" το αίτημα των συμβούλων της Εργοστασιακής Επιτροπής να τους γνωστοποιηθεί το κείμενο της συμφωνίας: "Ας ήσασταν στη διοίκηση του ναυπηγείου ή στο συνεταιρισμό για να το δείτε"! Να σημειωθεί ότι εφτασφράγιστο μυστικό παραμένει και το ακριβές επιχειρησιακό σχέδιο που είχε στείλει η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να εγκριθεί η "λύση" 51 - 49%! Το ίδιο πέπλο μυστικότητας επικρατεί γύρω από τις προτάσεις των εταιριών για την παράδοση του μάνατζμεντ, καθώς και για τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί με τους εργολάβους που λυμαίνονται το ναυπηγείο, το οποίο έχει πια μείνει με 2.195 εργαζόμενους, καθώς έχουν ήδη απομακρυνθεί 765 άτομα!

Και ενώ εγκαινιάζεται έτσι μια νέα επικίνδυνη τακτική, στην οποία συμπράττει η συνδικαλιστική πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), η ίδια πλειοψηφία επιχειρεί να ρίξει, προεκλογικά, πυκνό προπέτασμα καπνού για το τι πρόκειται να γίνει στον τομέα των εργασιακών σχέσεων αμέσως μετά τις εκλογές."Δε θα αλλάξει τίποτα" (!), υποστήριξε και κατά τη χτεσινή συνεδρίαση ο πρόεδρος του σωματείου, όταν είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία έχει προσυπογράψει: Τετραετή εργασιακή ειρήνη. Οχι αυξήσεις πέραν του πληθωρισμού επίσης για τέσσερα χρόνια, καθώς επίσης τη διπλή ειδικότητα και την πολλαπλή απασχόληση!Εξάλλου, μόλις προχτές, ο εκπρόσωπος της πολυεθνικής, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του ναυπηγείου, διατύπωσε εμμέσως πλην σαφώς την απόφαση της BROWN AND ROOT για "αισθητή μείωση του κόστους εκτέλεσης" των εργασιών που προτίθεται να φέρει στο ναυπηγείο... Να σημειωθεί ότι στις βάσιμες ανησυχίες, αλλά και στις προτάσεις που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι της Εργοστασιακής Επιτροπής, η "απάντηση" των φιλοκυβερνητικών στελεχών ήταν ότι δε θα έπρεπε να μιλάνε, γιατί το ΠΑΣΟΚ τους δίνει ψωμί!!!

Στο μεταξύ, εντελώς ζοφερό διαγράφεται το μέλλον του ναυπηγείου, καθώς το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει την εκτέλεση μόνο επισκευών και όχι κατασκευών, πράγμα που - αν εφαρμοστεί - θα μετατρέψει τον Σκαραμαγκά, από μεγάλο οργανωμένο ναυπηγείο, σε καρνάγιο!Το... μέλλον αυτό προδιαγράφει και η χτεσινή τοποθέτηση του μέχρι χτες γενικού διευθυντή κ. Κολινιάτη ότι το ναυπηγείο, αν θέλει να ζήσει σαν τέτοιο, πρέπει να χτυπήσει ξανά την πόρτα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για νέες παραγγελίες. Να σημειωθεί ότι στον κ. Κολινιάτη προτάθηκε να παραμείνει στο ναυπηγείο σαν υπεύθυνος του προγράμματος των φρεγατών. Ο ίδιος θα απαντήσει στην πρόταση τις επόμενες μέρες. Στον "αέρα" μένει εξάλλου και το πρόγραμμα της κατασκευής των 35 βαγονιών του ΟΣΕ, στο βαθμό που ισχύσει ο συγκεκριμένος διαλυτικός όρος του επιχειρησιακού σχεδίου.

ΤΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΣΑΚ
Καταδικάστε τους έμπρακτα!

Η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης "οδήγησε για μια ακόμα φορά έναν ακόμα αγώνα στον εκφυλισμό, τους άνεργους στο συμβιβασμό και στην ηττοπάθεια και το συνδικαλιστικό φορέα στην αναξιοπιστία". Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Θεσσαλονίκης της ΕΣΑΚ,καταγγέλλοντας την απόφαση, που αιφνιδιαστικά και από κοινού πήραν, κατά την προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΚΘ, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ για τη ματαίωση προηγούμενης ομόφωνης απόφασης σχετικά με την πραγματοποίηση πανεργατικής απεργίας και συλλαλητηρίου αύριο, Πέμπτη, ενάντια στην ανεργία και την αποβιομηχάνιση.

Η ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν έμπρακτα την απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας του ΕΚΘ, που "θάβει το υπ' αριθμόν 1 πρόβλημα της πόλης - την ανεργία - για να μη χαλάσει το προεκλογικό προφίλ του δικομματισμού, που είναι υπεύθυνος για τη δραματική κατάσταση των εργαζομένων, και να αναδείξουν μέσα από τα συνδικάτα τους την αγωνιστική προοπτική για την αλλαγή πορείας σ' αυτό τον τόπο".

"Η εργατική τάξη - καταλήγει η ανακοίνωση - ας βγάλει τα συμπεράσματά της για τους σημερινούς και αυριανούς αγώνες της".

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ
Στο "εδώλιο" η απεργία!

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στις επιχειρούμενες απολύσεις είναι οι εργαζόμενοι

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την απώλεια καμιάς παραγωγικής θέσης εργασίας είναι οι 556 εργαζόμενοι της βιομηχανίας "Ελληνική Υφαντουργία",καθώς γνωρίζουν καλά πως, αν αποδεχτούν σε πρώτη φάση τις 10 απολύσεις, θα ακολουθήσει μαζική μείωση του προσωπικού και πέρα από τις 69 απολύσεις που έχει ανακοινώσει η εταιρία.

Από τις 20 Αυγούστου, οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων και έναρξη διαλόγου, με στόχο να μη χάσει κανείς εργαζόμενος τη δουλιά του.

Αντίθετα με όσα υποστηρίζει η εταιρία, οι εργαζόμενοι τονίζουν πως η βιομηχανία είναι κερδοφόρα και παραγωγική και μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 1996 ο τζίρος της ξεπέρασε το 1,2 δισ. Παράγει ύφασμα τζιν, το οποίο εξάγει σε ποσοστό 70% με κύριο πελάτη την πολυεθνική LEVI'S.

Χτες στο Πρωτοδικείο Γιαννιτσών εκδικάστηκε η προσφυγή της εταιρίας να κηρυχτεί η κινητοποίηση παράνομη και καταχρηστική!Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τη Δευτέρα. Πάντως, οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν σύσσωμοι στην απεργία δήλωσαν χτες στο "Ρ" πως δεν πρόκειται να αποδεχτούν καμιά απόλυση και αν επιμένει η εταιρία στην αδιαλλαξία της θα συνεχίσουν ακόμα πιο δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους.

Απολύσεις στη ΖΗΜΕΝΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Δώδεκα εργαζόμενους απέλυσε η "Ζήμενς" στη Θεσσαλονίκη. Η πολυεθνική ανακοίνωσε τις απολύσεις στους εργαζόμενους την περασμένη Παρασκευή την ώρα που σχολούσαν από τη δουλιά. Από το 1993 μέχρι σήμερα, η "Ζήμενς" έχει απολύσει ή ανάγκασε σε πρόωρη συνταξιοδότηση 150 εργαζόμενους. Ανάμεσα στους απολυμένους είναι και άτομα που δούλευαν στην επιχείρηση πάνω από 20 χρόνια. Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, το ΔΣ του Σωματείου δε διαμαρτυρήθηκε για τις ενέργειες αυτές της εργοδοσίας, πράγμα που κάνει και τώρα με τους 12 απολυμένους, όπως δε συμπαραστάθηκε ηθικά και οικονομικά σ' όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια.

Να σημειωθεί ότι η πολυεθνική έκοψε το πριμ παραγωγής από όλα τα τμήματα και από τον Ιούνη του '96 καθιέρωσε τετραήμερο με μειωμένες αποδοχές.Επίσης δόθηκε και άδεια χωρίς αποδοχές για δύο βδομάδες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ