Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ
Προεκλογική επιβεβαίωση...

Στο 17% έχει φτάσει η ανεργία στη Θεσσαλονίκη! Ο ένας στους έξι οικονομικά ενεργούς πολίτες και ο ένας στους τέσσερις νέους είναι επισήμως άνεργοι! Εκατοντάδες επιχειρήσεις κλείνουν ή μετακομίζουν στις γειτονικές βαλκανικές χώρες και άλλες μειώνουν δραστικά το προσωπικό τους, ενώ τα δέκα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει καμιά σοβαρή οικονομική επένδυση στην περιοχή... Τελευταία έσκασε και το κανόνι της GOOD YEAR. Οχι γιατί δεν είχε κέρδη, αλλά γιατί σε άλλη χώρα του "Τρίτου Κόσμου" μπορεί να βγάλει περισσότερα. Ετσι ακριβώς τέθηκε το θέμα από τους εκπροσώπους της πολυεθνικής και από την ηγεσία του ΣΕΒ που άδραξε την ευκαιρία για να θέσει ευθέως θέμα ταϊβανοποίησης της αμοιβής και των όρων εργασίας στη χώρα μας!

Τ}ο "λουκέτο" της GOOD YEAR έθεσε αρχικά σε κάποια κίνηση την κατά κανόνα ηθελημένα αφοπλισμένη συνδικαλιστική ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, η οποία αποφάσισε δυο πανεργατικές κινητοποιήσεις με στόχο - όπως διακήρυξε - να προβάλει συνολικότερα το πρόβλημα της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας στην πόλη. Η πρώτη κινητοποίηση (στάση εργασίας) πραγματοποιήθηκε, αλλά η δεύτερη, που αφορούσε πανεργατική απεργία αύριο και συλλαλητήριο, ματαιώθηκε με τη σύμφωνη γνώμη των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ!

Και οι τρεις παρατάξεις επικαλέστηκαν το "προεκλογικό κλίμα"! Καμιά τους, όμως, δεν μπήκε στον κόπο όχι να ρωτήσει, αλλά ούτε καν να ενημερώσει τους 350 απολυμένους της GOOD YEAR, οι οποίοι χτες εξέφραζαν με κάθε μέσο την έντονη διαμαρτυρία τους! Κανείς τους δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει γιατί ο προεκλογικός χαρακτήρας των ημερών δεν ενδείκνυται για κινητοποιήσεις. Γιατί, ενώ ο ΣΕΒ και τα άλλα όργανα της ολιγαρχίας, αλλά και ο κάθε βιομήχανος χωριστά κλιμακώνουν προεκλογικά τις παντός είδους πιέσεις τους προς τις πολιτικές ηγεσίες, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες πρέπει να σιωπήσουν. Γιατί τα συνδικάτα, που λογικά θα έπρεπε αυτές τις μέρες ειδικά να είναι τα "προεκλογικά κέντρα" των εργαζομένων και των ανέργων, των προβλημάτων και των αγωνιών τους, πρέπει να αποσυρθούν στη γωνία ως ουδέτεροι παρατηρητές της προεκλογικής κοκορομαχίας.

Η απάντηση είναι απλή, απλούστατη. Αυτός είναι ο πρώην, ο νυν και ο επόμενος ...κυβερνητικός συνδικαλισμός, αυτός είναι ο συναινετικός συνδικαλισμός. Και αυτή ακριβώς είναι η αποστολή του, που επιβεβαιώνεται και προεκλογικά. Ξέρουν καλά ότι οι όποιες κινητοποιήσεις, ειδικά αυτή την περίοδο, βάζουν σε κίνηση τη μνήμη και την κρίση του εργαζόμενου. Πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο για όσους θέλουν τον άνθρωπο της δουλιάς απλό θεατή της κούφιας προεκλογικής ατάκας, φτάνοντας στην κάλπη με το μυαλό θολό και το μάτι θαμπό από τη δημαγωγία και την παραπληροφόρηση.

Μ. Ε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ