Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Η καμπάνα χτυπά για όλους

Στάση εργασίας και χτες ενάντια στη συρρίκνωση, στις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες. Συγκεκριμένες προτάσεις από τον βουλευτή του ΚΚΕ, Δ. Κουμπούρη, για τη στήριξη της χαλυβουργίας

"Αντιστεκόμαστε στην πορεία συρρίκνωσης και κλεισίματος της "Χαλυβουργικής". Παλεύουμε για να υπάρχει χαλυβουργία, να υπάρχει βιομηχανία στη χώρα μας".Αυτό τόνισε ο Δ. Κουμπούρης,βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της διοίκησης του σωματείου, στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης στα πλαίσια της χτεσινής τετράωρης στάσης εργασίας ενάντια στα σχέδια για κλείσιμο του εργοστασίου και μετατροπή του σε εμπορική επιχείρηση. Νέα τετράωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Για δεύτερη συνεχή μέρα χτες, οι εργάτες παράτησαν τις μηχανές και συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα συνελεύσεων, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο κλείσιμο του τμήματος παραγωγής σιδήρου, στις 120 απολύσεις και τις 200 διαθεσιμότητες που αποφάσισε ο ιδιοκτήτης της εταιρίας, Π. Αγγελόπουλος.Στην πορεία συρρίκνωσης που ακολουθεί εδώ και χρόνια η επιχείρηση, αναφέρθηκε ο Δ. Κουμπούρης, επισημαίνοντας πως "την είχαμε προβλέψει αυτή την πορεία και επανειλημμένα είχαμε απευθυνθεί σε κυβερνήσεις και εργοδότη, για τις επενδύσεις που έπρεπε να είχαν γίνει, για να μπορέσει η βιομηχανία να αντεπεξέλθει στον κατ' όνομα "ελεύθερο" ανταγωνισμό". Τόνισε δε πως λύση και προοπτική για το εργοστάσιο υπάρχει και είναι: Μέτρα ενάντια στις ανεξέλεγκτες εισαγωγές χαλυβουργικών προϊόντων. Μέτρα ποιοτικού ελέγχου των εισαγόμενων χαλυβουργικών προϊόντων. Προγραμματικές συμφωνίες με τους εργολάβους των μεγάλων έργων, ώστε να υποχρεώνονται ένα μέρος του σιδήρου που χρησιμοποιούν να προέρχεται απ' τις εγχώριες βιομηχανίες.

Δίκαιο χαρακτήρισε τον αγώνα, ο Γ. Μαυρίκος,γραμματέας της ΓΣΕΕ, τονίζοντας πως "δεν μπορεί η κάθε κυβέρνηση να αποδέχεται άκριτα τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να υπάρχει χαλυβουργία, για παράδειγμα στην Ιταλία και στην Ελλάδα να εξαφανιστεί". Κάλεσε, επίσης, τους εργάτες να παλέψουν ενωμένα και αποφασιστικά, γιατί "η ανεργία δεν έχει χρώμα, η καμπάνα χτυπά για όλους".

Με προφανή στόχο να σπείρει την απογοήτευση, ο ΠΑΣΚίτης πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, Π. Λαζάρου,προεξόφλησε ότι "η Χαλυβουργική θα κλείσει και βιομηχανία δε θα υπάρχει" (!) και γι' αυτό θα πρέπει να αρκεστούν στη διεκδίκηση επιδότησης, όπως και στα ναυπηγεία! Η τοποθέτησή του ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε πολλούς εργάτες, που τον κατάγγειλαν "πως έβαλε πλάτη για να κλείσουν οι βιομηχανίες της περιοχής"!

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Μετάλλου και του σωματείου των ΕΛΔΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ