ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΤΑ οφείλει να διευκολύνει την κυκλοφορία ιδεών

1. Η αισθητική της πόλης είναι αγαθό για το οποίο όλοι κηδόμαστε. Ωστόσο, στη ζωή πρέπει να γίνεται στάθμιση των αγαθών, ώστε να προστατεύεται σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση το σημαντικότερο, με αντίστοιχο περιορισμό του λιγότερου σημαντικού.

Η διακίνηση των ιδεών και η άμεση πληροφόρηση είναι αγαθά πρωτεύουσας σημασίας, γιατί αποτελούν αναγκαίο όρο στοιχειώδους λειτουργίας της πολιτικής δημοκρατίας. Η υποχώρηση του αγαθού της διαφύλαξης της αισθητικής της πόλης για χάρη του υπέρτερου αγαθού της διακίνησης των ιδεών - άρα της λειτουργίας της πολιτικής δημοκρατίας - κατά τη διάρκεια μιας σύντομης προεκλογικής περιόδου αποτελεί αυτονόητη επιλογή.

Είναι αναμφίβολο ότι στις συνθήκες του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος οι κυρίαρχες ιδέες, τάσεις και απόψεις προβάλλονται συνεχώς και με όλα τα μέσα. Ακόμα και η μετάδοση πληροφοριών από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν είναι(και ίσως ως ένα βαθμό δεν μπορεί να είναι) "αντικειμενική", αφού η αξιολόγηση και η προβολή είναι απόρροια των αντιλήψεων συγκεκριμένων προσώπων, κάθε δε άλλο παρά σπάνια είναι τα περιστατικά αποσιώπησης ή διαστρέβλωσης ειδήσεων. Ωστε είναι ζωτική η ανάγκη να παρέχεται στα πολιτικά κόμματα η δυνατότητα άμεσης και απευθείας ενημέρωσης του λαού για τα προγράμματα και τις θέσεις τους.

Ενόψει των πιο πάνω περιστατικών η επιβολή περιορισμών στη δυνατότητα των κομμάτων να ενημερώνουν άμεσα τους ψηφοφόρους λειτουργεί σε βάρος των κομμάτων που επαγγέλλονται αρχές διαφορετικές από τις επικρατούσες απόψεις. Ωστε η θέσπιση "ίσων" περιορισμών και η καθιέρωση δήθεν "ομοιόμορφων" όρων προεκλογικού αγώνα, αποτελεί στην πραγματικότητα φενάκη και συγκάλυψη της ουσίας του προβλήματος που είναι η παρεμπόδιση της διάδοσης των ιδεών που δεν είναι σύμφωνες με την επικρατούσα ιδεολογία.

2. Στη χώρα μας η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μια παράδοση προστασίας των λαϊκών συμφερόντων και των δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού. Το ρόλο της αυτό η ΤΑ μπορεί (και κατά τη γνώμη μας οφείλει) να το διαφυλάξει και να τον διευρύνει, αναπτύσσοντας θετική δράση για τη μετατροπή των αφηρημένων δικαιωμάτων σε συγκεκριμένες δυνατότητες. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι το προέχον χρέος της ΤΑ, κατά την προεκλογική περίοδο, είναι να διευκολύνει τη διάδοση των θέσεων όλων των κομμάτων - επομένως ή προεχόντως εκείνων που έχουν περιορισμένη δυνατότητα πρόσβασης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και που αντίθετα, λόγω των διαφορών τους από την επικρατούσα ιδεολογία, έχουν αυξημένη ανάγκη άμεσης επικοινωνίας με το λαό. Η μονομερής φροντίδα για την αισθητική της πόλης αποτελεί επομένως μεροληπτική ενέργεια υπέρ των κομμάτων που επαγγέλλονται αρχές σύμφωνες με την επικρατούσα ιδεολογία.

3. Το άρθρο 9 του ν.2429/96 ορίζει ότι "κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου απαγορεύεται στα κόμματα και στους συνασπισμούς των κομμάτων: α) "Η ανάρτηση ή επικόλληση αεροπανό, πανό, αφισών και κάθε άλλου είδους διαφημιστικού υλικού, εκτός των χώρων εκείνων που έχουν νομίμως καθοριστεί γι' αυτόν τον σκοπό". Από τη διάταξη αυτή ενόψει και της σημασίας της διακίνησης των ιδεών και της ανάγκης να διευκολύνεται η προεκλογική διαφώτιση, συνάγονται δυο πράγματα: Πρώτο,ότι πρέπει να καθοριστούν χώροι για την ανάρτηση αφισών, αεροπανό κλπ. Και δεύτερο,ότι αν δεν έχουν καθοριστεί τέτοιοι χώροι, η απαγόρευση δεν μπορεί να ισχύει. Η αποκόλληση των αφισών και η αφαίρεση των αεροπανό κλπ. στην περίπτωση που αποτελεί πράξη αμφίβολης νομιμότητας τείνει στην παρεμπόδιση της διακίνησης ιδεών.

4. Αυτές τις σκέψεις θα πρέπει να τις λάβουν σοβαρά υπόψη ο κ. δήμαρχος Αθηναίων και όσοι άλλοι ασχολούνται μονομερώς με την αισθητική του προεκλογικού αγώνα, παραβλέποντας το κύριο που είναι η κυκλοφορία των ιδεών και όσοι ονειρεύονται αποστειρωμένες εκλογές, για να απαλλαγούν από τον ανατρεπτικό λόγο.

Λεων. ΑΥΔΗΣ

Προεκλογικός εμπαιγμός των κτηνοτρόφων

Η κυβέρνηση βάζει τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία "Δωδώνη" να ανακοινώσει "ψευτοαυξήσεις" στην τιμή του γάλακτος

Να ρίξει "στάχτη στα μάτια" των κτηνοτρόφων επιχειρεί η κυβέρνηση, βάζοντας προεκλογικά τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία "Δωδώνη" να ανακοινώσει αυξημένες - κατά μερικές δραχμές - τιμές στο γάλα, σε σχέση με τις δραματικά μειωμένες τιμές που δόθηκαν, πέρσι.

Η κυβέρνηση μπρος στα οξυμένα προβλήματα και την αγανάκτηση των αγροτοκτηνοτρόφων βάζει πάλι μπροστά τους συνεταιρισμούς να βγάλουν το "φίδι από την τρύπα" και τους χρησιμοποιεί ως αποπροσανατολιστικό μηχανισμό. Στα πλαίσια αυτά χρησιμοποιεί και τη "Δωδώνη", που σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν θα ανακοινώσει αυξήσεις (από 5 έως 15 δραχμές το κιλό) στις τιμές του γάλακτος για τη γαλακτοκομική περίοδο 1996-'97. Κι αυτό για να κατευνάσει την οργή των κτηνοτρόφων, που την περσινή χρονιά είδαν τις τιμές στο γάλα να πέφτουν έως και 100 δραχμές το κιλό. Οι υποτιθέμενες αυξήσεις των τιμών στο γάλα θα είναι και το αντικείμενο σύσκεψης που - για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας - πραγματοποιείται εσπευσμένα σήμερα στο υπουργείο Γεωργίας, υπό την προεδρία του υπουργού Γεωργίας και με τη συμμετοχή των διοικήσεων της "Δωδώνης", της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΑΤΕ.

Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν, ο υπουργός Γεωργίας και η διοίκηση της "Δωδώνης" αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα: 230 δραχμές για το πρόβειο γάλα (215 δραχμές ήταν πέρσι και 280 πρόπερσι), γύρω στις 130 για το γίδινο (120 ήταν πέρσι και 160 πρόπερσι) και 115 για το αγελαδινό (110 ήταν πέρσι και 124 πρόπερσι). Εκτός των άλλων όμως οι αυξήσεις στο γάλα που πρόκειται να δώσει προεκλογικά φέτος η "Δωδώνη" σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, οι οποίοι στη διάρκεια των περσινών κινητοποιήσεων τους ζητούσαν: 300 δραχμές για το πρόβειο, 190 δραχμές για το γίδινο και 130 για το αγελαδινό. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι όποιες αυξήσεις ανακοινωθούν σήμερα από το υπουργείο Γεωργίας, σε καμία περίπτωση δε δεσμεύουν τις ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες και για τη φετινή γαλακτοκομική περίοδο θα δώσουν πάλι μειωμένες τιμές στο γάλα.

Σιωπηρή εξαίρεση των ειδικευομένων

Με κινητοποιήσεις απαντούν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Συγκέντρωση αύριο έξω απ' το υπουργείο Υγείας, ώρα 11 πμ

Με κινητοποιήσεις απαντούν οι νοσοκομειακοί γιατροί στην ένοχη - προεκλογικά - σιωπή του υπουργείου Υγείας Πρόνοιας για το αν δικαιούνται ή όχι οι ειδικευόμενοι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία το επίδομα των 35.000 δραχμών.

Η σχετική κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλου και Υγείας - Πρόνοιας, Αν. Πεπονή, αναφέρει απλώς ότι το επίδομα χορηγείται στους "γιατρούς κλάδου ΕΣΥ". Η ΕΙΝΑΠ κατήγγειλε ότι αυτή η διατύπωση είναι διφορούμενη και ζήτησε απ' το υπουργείο Υγείας τη δέσμευσή του για τη χορήγηση του επιδόματος χωρίς αποκλεισμούς.

Αν και έχει προκληθεί σάλος, το υπουργείο Υγείας δεν απαντά. Μάλιστα του δόθηκε η ευκαιρία να το κάνει χτες, αφού ο υπουργός Υγείας, Αν. Πεπονής, είχε συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ στη διάρκεια της οποίας - όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της - ο υπουργός της παρέδωσε το ΦΕΚ με την κοινή υπουργική απόφαση για το επίδομα των 35.000.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν τα νοσοκομεία ζητούν απ' το υπουργείο Υγείας διευκρινίσεις αν θα δώσουν ή όχι το επίδομα, η απάντηση είναι όχι και για τους ειδικευόμενους και για τους αγροτικούς γιατρούς.

Οι σύλλογοι ειδικευομένων γιατρών Κρατικού Αθήνας,ΝΙΜΤΣ,Κρατικού Νίκαιας,"Σωτηρία" και η Επιτροπή Αγώνα του "Αγλαϊα Κυριακού" ανακοίνωσαν χτες ότι αύριο θα κάνουν στάση εργασίας (8πμ - 2μμ) και συγκέντρωση έξω απ' το υπουργείο Υγείας Πρόνοιας, ώρα 11 πμ.

  • Με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας θεωρεί απαράδεκτη την εξαίρεση των ειδικευομένων και ζητά την άμεση χορήγηση του επιδόματος και σ' αυτούς.

Η εξαίρεση των ειδικευομένων γιατρών έχει ευρύτερους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς στόχους: Αποσκοπεί στην προεκλογική εκμετάλλευση του θέματος, αλλά και στη διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος των γιατρών ενόψει - σε περίπτωση εκλογής του ΠΑΣΟΚ - της προώθησης επικίνδυνων ρυθμίσεων για τα δημόσια νοσοκομεία.

Αντιδρούν οι αστυνομικοί για την κοροϊδία

Σύσκεψη εκπροσώπων των 49 πρωτοβάθμιων οργανώσεων την Πέμπτη. Αμέσως μετά θα κάνουν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών

Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών διοργανώνει την Πέμπτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων,η οποία με ανακοίνωσή της κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει τους αστυνομικούς ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Οι αστυνομικοί επισημαίνουν ότι την Πέμπτη θα συνεδριάσουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των 49 πρωτοβάθμιων οργανώσεων της Ομοσπονδίας και αμέσως μετά θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι η μετά κόπων και βασάνων και διαρκών πιέσεων μελλοντική καταβολή του εκλογικού επιδόματος των 100.000 δραχμών επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Θεωρεί τους αστυνομικούς ως πολίτες β κατηγορίας. Οι αστυνομικοί διακατέχονται από πίκρα και αγανάκτηση γιατί η κυβέρνηση δίνει στους υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών 6,5 φορές περισσότερα χρήματα, ενώ στους ίδιους οφείλει ακόμα τα επιδόματα των δύο προηγούμενων αναμετρήσεων.

Πάντως ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Κώστας Μπέης τον οποίο πρόκειται να συναντήσουν σήμερα, δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους ότι έδωσε μάχη στο υπουργείο Οικονομικών για να εξασφαλίσει το συνολικό ποσό των 5 δισ. δραχμών, καθώς ορισμένα στελέχη του υπουργείου είχαν προτείνει στον υπουργό Οικονομικών να εγκρίνει τη χορήγηση ενός πολύ μικρότερου ποσού.

Τη δυσαρέσκειά της εκφράζει και η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών η οποία καλεί τον υπουργό Οικονομικών να επανεξετάσει τις θέσεις του με βάση και τις προτάσεις του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, όπως περιέχονται στο σχέδιο κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού.

  • Η Ενωση Αξιωματικών Αττικής με αφορμή την έκδοση των αποτελεσμάτων των γενικών εξετάσεων, εκφράζει την ικανοποίησή της για τη μεγάλη συμμετοχή υποψηφίων για τις σχολές της αστυνομίας και την άνοδο των βάσεων, πράγμα που αποτελεί, όπως επισημαίνει, τη μεγαλύτερη εγγύηση για την αναβάθμιση του σώματος και το μέλλον της αστυνομίας.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ '96
Η Λέσβος πρώτη σε επιτυχίες

Τα ποσοστά επιτυχίας των υποψηφίων των φετινών Γενικών Εξετάσεων για κάθε νομό της χώρας έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, πρώτος νομός στους επιτυχόντες σε ποσοστό επί του συνόλου των υποψηφίων αναδείχτηκε ο Νομός Λέσβου,με ποσοστό επιτυχίας 41,41% και 463 επιτυχόντες σε σύνολο 1.118 υποψηφίων. Την πεντάδα της επιτυχίας συμπληρώνουν ο Νομός Φλώρινας με ποσοστό επιτυχίας 36,58% και 274 επιτυχόντες σε σύνολο 749 υποψηφίων, ο Νομός Τρικάλων με ποσοστό επιτυχίας 36,47% και 713 επιτυχόντες σε σύνολο 2.410 υποψηφίων, ο Νομός Καρδίτσας με ποσοστό επιτυχίας 34,31% και 638 επιτυχόντες σε σύνολο 1.859 υποψηφίων και ο Νομός Αχαϊας με ποσοστό 33,99% και 1.599 επιτυχόντες σε σύνολο 4.703 υποψηφίων.

Αντίθετα, ο νομός με το μικρότερο ποσοστό επιτυχίας ήταν για τις φετινές Γενικές Εξετάσεις ο Νομός Σάμου, με ποσοστό επιτυχίας 20,67% και 73 επιτυχόντες σε σύνολο 353 υποψηφίων.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Τα Παραρτήματα ΕΔΕΣΣΑΣ - ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ - ΑΡΙΔΑΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν την Κυριακή 8 - 9 - 96,στις 11πμ,στα Στενά του Μουχαρέμ Χάνι Εδεσσας, παλλαϊκή εκδήλωση προς τιμήν των νικηφόρων μαχών του ΕΛΑΣ και των ηρωικών του νεκρών εναντίον των φασιστικών δυνάμεων κατοχής. Επίσης, θα τιμηθεί και η επέτειος των 51 χρόνων από τον τερματισμό του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Καλούνται να παραβρεθούν οι επιζώντες μαχητές και οι συγγενείς των πεσόντων.

Η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως "Δούρειο Ιππο" τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία "Δωδώνη", επιχειρεί να ξεγελάσει τους κτηνοτρόφους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ