ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Πάρτε τα τρακτέρ γιατί θα σας ρημάξουν

Συνεχίζεται η περιοδεία του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ

Κόσμο πρόθυμο να ακούσει και να μάθει για το πώς θα αντιμετωπίσει τα προβλήματά του συναντά στην περιοδεία του στη Θεσσαλία ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χ. Φλωράκης,που συνεχίζει να μεταφέρει το μήνυμα ενίσχυσης του ΚΚΕ στα χωριά της Λάρισας, ενώ χτες συνέχισε την περιοδεία του στη Μαγνησία.

Προχτές το βράδυ ο Χ. Φλωράκης επισκέφθηκε τη Χάλκη και τον Πλατύκαμπο,δυο χωριά του κάμπου που ετοιμάζονται για τις αγροτικές κινητοποιήσεις της Πέμπτης, με τους κατοίκους τους αποφασισμένους να αγωνιστούν ενάντια στις πολιτικές υποβάθμισης της αγροτιάς, που επιβάλλουν η ΚΑΠ και η ΓΚΑΤΤ, και να προστατεύσουν την παραγωγή τους.

Γι' αυτό και ο Χ. Φλωράκης τους είπε χαρακτηριστικά, μπαίνοντας στο χωριό: "πάρτε τα τρακτέρ γιατί θα σας ρημάξουνε". Η πρώτη κουβέντα του ήταν για το βαμβάκι, για την τιμή του που θα είναι μικρότερη από πέρσι, για τη λιτότητα που απειλεί τους αγρότες, για την πολιτική συρρίκνωσης της αγροτιάς, που οι κάτοικοι των χωριών αυτών τη ζουν καθημερινά στο "πετσί" τους. Επαλήθευσε έτσι και έναν αγρότη της Χάλκης, που καθώς τον υποδέχτηκε του είπε: "θέλουμε τις αλήθειες που λέτε στη Βουλή να τις ακούσουμε σήμερα εδώ, γιατί μόνο εσείς λέτε την αλήθεια".

Η ενίσχυση του ΚΚΕ, τόνισε ο Χ. Φλωράκης, θα του δώσει τη δυνατότητα να αντιπαλέψει ακόμα πιο αποτελεσματικά αυτές τις πολιτικές, αλλά και η καταψήφιση των δυο μεγάλων κομμάτων θα ανοίξει το δρόμο για αλλαγές, που με την πάλη του λαού μπορεί να οδηγήσουν σε μια καλύτερη κατάσταση.

Προκοπή δεν είδαμε

Αν αυτά που υπόσχονται ισχύουν, ρώτησε τον Χ. Φλωράκη ένας από τους συγκεντρωμένους, για να δώσει την ευκαιρία αποκάλυψης της προεκλογικής απάτης της υποσχεσιολογίας των δυο κομμάτων. "Αν θέλανε να δώσουν, θα τα έδιναν εδώ και καιρό και δε θα θυμούνταν τις εκλογές για να υποσχεθούν, τόνισε ο Χ. Φλωράκης, προσθέτοντας ότι τα δυο κόμματα εναλλάσσονται στην εξουσία, δίνουν συνέχεια υποσχέσεις, "αλλά προκοπή δεν είδαμε".Σε άλλη ερώτηση για το Κυπριακό, απάντησε ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ ενός ενιαίου κράτους και κατήγγειλε την πολιτική επιδιαιτησίας των Αμερικανών, ενώ για την ανεργία επισήμανε ότι με τη νέα τεχνολογία μειώνονται οι θέσεις εργασίας, γι' αυτό το ΚΚΕ ζητά μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών για να λυθεί το πρόβλημα.

Σε ερώτηση για το λόγο που η κυβέρνηση προχώρησε σε πρόωρες εκλογές, ο Χ. Φλωράκης τόνισε ότι θα εφαρμοστούν ακόμα σκληρότερα μέτρα, τα οποία αν εφαρμόζονταν νωρίτερα θα "ξεσηκώνονταν και οι πέτρες". Του δόθηκε έτσι η ευκαιρία να τονίσει ξανά, ότι τα κόμματα που συμφωνούν με το Μάαστριχτ δεν είναι διατεθειμένα να πουν ούτε ένα όχι στις αντιλαϊκές επιλογές.

Λίγο αργότερα, στον Πλατύκαμπο, είπαν στον Χ. Φλωράκη ότι καθυστερούν οι αποζημιώσεις για το βαμβάκι. Οι αγρότες, οι εργάτες και όλος ο λαός δεν πρόκειται να πάρουν τίποτα αν δεν αγωνιστούν και δεν παλέψουν γι' αυτό, τους είπε ο πρόεδρος του ΚΚΕ και τους παρότρυνε να πάρουν τα τρακτέρ και να βγουν στο δρόμο για να παλέψουν και να λύσουν τα προβλήματά τους.

Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, ο Χ. Φλωράκης είπε ότι "όπως πας στον ράφτη και σου φτιάχνει κοστούμι, έτσι και αυτοί έφτιαξαν στον εκλογικό νόμο στα μέτρα τους για να υπηρετεί το δικομματισμό".

Υποταγή στους δολοφόνους;

Ο Σ. Χουσεϊν είναι κατά κάποιο τρόπο εχθρός "κατά παραγγελία" της Νέας Τάξης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Κάθε φορά, με τις πολεμικές πράξεις του, τους δίνει την ευκαιρία να βομβαρδίσουν, να τρομοκρατήσουν, να επιβάλουν κατά περίπτωση τις θελήσεις τους στην ευρύτερη περιοχή, εφαρμόζοντας την απάνθρωπη λογική της στρατιωτικής υπεροχής. Ο πόλεμος του Κόλπου πριν λίγα χρόνια, όπου έγινε η μεγαλύτερη στρατιωτική κινητοποίηση των τελευταίων δεκαετιών και το άσχημο θέαμα του απρόσωπου θανάτου έκανε τηλεοπτικά το γύρο του κόσμου. Για πολλούς αποτελεί ουσιαστικά την αφετηρία της υλοποίησης της Νέας Τάξης. Οι ατέλειωτοι βομβαρδισμοί έστελναν μήνυμα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη πως όλοι είναι πλέον υποχρεωμένοι να σκύψουν το κεφάλι και να δέχονται για δίκιο το άδικο της στρατιωτικής υπεροχής.

Τώρα πάλι ο Σ. Χουσεϊν ...είναι εδώ και μαζί του έρχονται οι "Κρουζ" των ΗΠΑ, η συνολική ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας για να "κουμαντάρουν" τις τύχες των λαών της περιοχής. Λεπτομέρεια ίσως, αλλά ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας, είναι ότι κάθε τέτοια περίπτωση την εκμεταλλεύεται η Τουρκία για να επιβεβαιώνει τάχα το στρατηγικό της ρόλο στην περιοχή. Ταυτόχρονα, δίνει την ευκαιρία στον Μπ. Κλίντον, σκοτώνοντας και καταστρέφοντας άνανδρα χιλιάδες μίλια μακριά από τις ΗΠΑ, ξοδεύοντας μόνο τους "περισσευάμενους" πυραύλους που κατασκευάζουν οι πολεμικές βιομηχανίες της χώρας του, να μαζέψει ψήφους παραμονές των προεδρικών εκλογών. Ο αντίπαλός του στην εκλογική κούρσα, Μ. Ντόουλ, είχε "βγάλει γλώσσα" και τον κατηγορούσε για ανοχή στον Ιρακινό Πρόεδρο, λόγω της πρόσφατης συμφωνίας του πετρελαίου. Ετσι, ...πάνω στην ώρα, βρέθηκε ο Σ. Χουσεϊν για να δώσει τη δυνατότητα στον Αμερικανό Πρόεδρο - υποψήφιο να θυμίσει το σκληρό πρόσωπο των βομβαρδισμών στη Βοσνία, των επεμβάσεων στη Σομαλία και την Αϊτή και την ετοιμότητα να επιβάλλουν σκοτώνοντας.

Σ'αυτούς τους δολοφονικούς κύκλους των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που μετρούν ακόμα και ψήφους μοιράζοντας το θάνατο και γνωρίζουν μόνο το δίκιο της δύναμής τους, η κυβέρνηση Σημίτη αναθέτει τις λύσεις του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Εφτασε στο σημείο ο πρωθυπουργός της χώρας μας να πει "ευχαριστώ" σ' αυτούς που γεννούν τα προβλήματα, για να έρχονται στη συνέχεια απρόσκλητοι διαιτητές και να αναλαμβάνουν τη μοιρασιά κατά τα συμφέροντά τους. Η δουλοπρέπεια και η τυφλή υποταγή είναι ακριβώς ο λόγος που ανοίγει την όρεξη στους φορείς της Νέας Τάξης, χώρια που μετατρέπει τους υποταγμένους σε συνενόχους των εγκλημάτων του ιμπεριαλισμού όπου Γης.Στις 22 του Σεπτέμβρη, η ψήφος του ελληνικού λαού πρέπει να έχει και ένα τέτοιο νόημα. Ως πότε θα μας "φέρνουν βόλτα" οι υποταγμένοι στους δολοφόνους των λαών; Πρέπει να πάρουν, και με την ψήφο, το μήνυμα της αγωνίας μας, αλλά και να τιμωρηθούν. Τώρα είναι η ώρα της Αντεπίθεσης...

ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ
Υπόσχεση αγώνα

"Τι λόγο να βγάλω σε εσάς; Μάλλον πρέπει να συζητήσουμε τι θα κάνουμε", είπε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χ. Φλωράκης, συναντώντας τους παλιούς συμπολεμιστές του χτες το πρωί στη Λάρισα, μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα, όχι μόνο με αντιστασιακούς, αλλά και με συγκίνηση, χαρά και αποφασιστικότητα για στήριξη του Κόμματος από αυτούς που δε σταμάτησαν λεπτό τον αγώνα εδώ και δεκαετίες.

"Από εσάς εξαρτώνται πολλά", σημείωσε ο Χ. Φλωράκης, μιλώντας στους συντρόφους του. Χρειάζεται δουλιά. Δουλιά, πόρτα πόρτα, άτομο το άτομο, για να μεταδώσουμε τις θέσεις του ΚΚΕ, για το ενισχύσουμε.

Πολλές ήταν οι ερωτήσεις των αντιστασιακών, για τα προβλήματά τους, για τη λιτότητα, την ακρίβεια. Και ήταν μια ξεχωριστή συζήτηση με τη δικιά της γλώσσα, τις δικές της μνήμες και τις δικές της ελπίδες.

Σε ερώτηση, για το "επιχείρημα" από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ότι οι εργάτες φταίνε που κλείνουν τα εργοστάσια, ο Χ. Φλωράκης ήταν καταπέλτης. Αυτά είναι τρελά πράγματα, είπε. Ο εργάτης τρώει ψωμί από το εργοστάσιο, δεν κοιτάει να το κλείσει, αντίθετα, παλεύει για να το σώσει. Οι εργάτες ζητάνε δουλιά, ζητάνε καλύτερες συνθήκες εργασίας, ζητάνε καλύτερη αμοιβή σύμφωνα με όσα προσφέρουν. Αυτοί που κλείνουν τα εργοστάσια είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι ιδιοκτήτες τους που παίρνουν επιδοτήσεις από το κράτος για να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στο εξωτερικό που τα εργατικά χέρια είναι πιο φτηνά, κατέληξε ο Χ. Φλωράκης.

Η υπόσχεση αγώνα ακολούθησε τον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ και την αντιπροσωπεία του Κόμματος, καθώς έφευγαν για να συνεχίσουν την περιοδεία και σε άλλα μέρη της θεσσαλικής γης. Μια υπόσχεση που επιβεβαιώνεται από την προσοχή του κόσμου στις θέσεις του ΚΚΕ, μια υπόσχεση που σύντομα θα φανεί και με τις αγροτικές κινητοποιήσεις που ακολουθούν.

Ολοκληρώνεται η περιοδεία

Ολοκληρώνεται σήμερα η περιοδεία του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ στη Θεσσαλία. Ο Χαρίλαος Φλωράκης θα βρίσκεται στο Γριζάνο Τρικάλων στις 7.30 μ.μ. και στο Ζάρκο στις 9 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ