ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προς κατεδάφιση της ασφάλισης

Και κει που το θέμα παιζόταν στην "κολοκυθιά". Εκεί, δηλαδή, που ο μεν υπουργός Εργασίας έλεγε ότι η "αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος είναι στις άμεσες προτεραιότητες", για να αναιρεθεί την επομένη από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, ήρθε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Μέσα στο 1997 - ξεκαθάρισε χτες - "θα αντιμετωπιστεί ολοκληρωμένα το ασφαλιστικό πρόβλημα", στη βάση της "βιωσιμότητας" και της "αντιμετώπισης των ανισοτήτων στη βάση της ανταποδοτικότητας, του χρόνου ασφάλισης και της κοινωνικής αλληλεγγύης"...

Σαν να ακούμε από μαγνητόφωνο τη συνθηματολογία, με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ συνόδευσε το 1990 και το 1992 τους δυο αντιασφαλιστικούς νόμους, τους οποίους το ΠΑΣΟΚ διατηρεί σαν κόρη οφθαλμού, παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις του. Το νέο χτύπημα, επομένως, είναι ενόψει. Αυτό το κατανοούν όλοι. Εκείνο που πιθανά δεν έχει γίνει όσο πρέπει κατανοητό είναι το μέγεθος του χτυπήματος που προετοιμάζεται. Οτι το ζητούμενο τώρα πια δεν είναι κάποια επιπλέον δυσάρεστα μέτρα, αλλά η ισοπέδωση της κοινωνικής ασφάλισης. Επιδίωξή τους είναι η δραστική αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών. Η κατάργηση του θεσμού της κατώτερης βασικής σύνταξης και η μετατροπή των συντάξεων σε απλά βοηθήματα. Ο υπολογισμός των συντάξεων όχι με βάση τις αποδοχές των τελευταίων χρόνων, αλλά με βάση όλο τον ασφαλιστικό χρόνο, οδηγώντας στον αποδεκατισμό τους. Και βεβαίως δραστική απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές, πράγμα που θα τινάξει κυριολεκτικά στον αέρα τα ασφαλιστικά ταμεία. Η αρχή γι' αυτό το διαλυτικό μέτρο έγινε με τον πρόσφατο νόμο για την... ανεργία, ενώ χτες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε κι άλλη μείωση, δύο ποσοστιαίων μονάδων (!) για την πρόσληψη δήθεν νέων κάτω των 23 ετών ή πτυχιούχων ΑΕΙ - ΤΕΙ για μια διετία από την πρόσληψή τους!

Είναι, λοιπόν, σίγουρο ότι μια από τις πιο σφοδρές επιθέσεις που θα εκδηλωθούν μετεκλογικά - όποιος και από τους δυο εταίρους του δικομματισμού και αν πάρει τη σκυτάλη - θα αφορά στο μέτωπο της κοινωνικής ασφάλισης. Με οδηγό τη "Λευκή Βίβλο", όπως ήδη γίνεται σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες. Οπως επίσης σίγουρη είναι η συναίνεση που θα παράσχει ο ένας στον άλλο, από όποια θέση, σε μια τέτοια κατεύθυνση. Ας μην ξεχνάμε ότι όταν η ΝΔ πέρναγε τους αντιασφαλιστικούς της νόμους, είχε εξασφαλίσει ουσιαστικά και τις "πλάτες" του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ούτε τις "κοινωνικές εκρήξεις" (!) - όπως τις αποκαλούσε - ενίσχυσε, αλλά και "έγραψε" τη συναίνεσή του στο γνωστό πόρισμα Τζουμάκα. Το ζήτημα, επομένως, δεν είναι απλώς η ύπαρξη ενισχυμένης αντιπολίτευσης, αλλά η αποφασιστική ενίσχυση εκείνης της αντιπολίτευσης, που με συνέπεια θα δώσει τη μάχη στο πλευρό των εργαζομένων. Δηλαδή, του ΚΚΕ.

Μ. Ε.

Νεκρός στα δεκαπέντε του!
  • Δουλεύοντας στο λατομείο "ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΑΕ" άφησε την τελευταία του πνοή ο 15χρονος Νίκος Μούζος!
  • Ν. Σοφιανός: Να σταματήσει το αίσχος της παιδικής εργασίας

Στο λατομείο εξόρυξης αδρανών υλικών στα Μαύρα Βουνά Αράξου, άφησε την τελευταία του πνοή το απόγευμα της περασμένης Τρίτης ο 15χρονος Νίκος Μούζος!Δούλευε για δεύτερη μόλις μέρα στην επιχείρηση "Λατομική ΑΕ" και τραυματίστηκε θανάσιμα, όταν πήδηξε από τον κουβά χωματουργικού μηχανήματος σε σωρό άμμου, κατρακύλησε και βρέθηκε κάτω από τις ρόδες του μηχανήματος. Σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων του, ο άτυχος νέος επέβαινε μαζί με άλλους δύο εργαζόμενους στον κουβά του μεταφορέα, αλλά λόγω τριγμών του μηχανήματος, φοβήθηκε και πήδηξε στην άμμο.

Πρόκειται για τον έβδομο θάνατο εργάτη από την 1η Μάη στην περιοχή. Και οι εφτά συνέβησαν σε οικοδομικές εργασίες, γεγονός που δείχνει την έλλειψη μέτρων προστασίας στις οικοδομές. Ομως, ο τραγικός θάνατος του 15χρονου δίνει άλλη διάσταση στα εγκλήματα της εργοδοσίας, η οποία στο βωμό του κέρδους δε διστάζει να απασχολεί ανηλίκους και ανειδίκευτους σε επικίνδυνες εργασίες, χωρίς μέριμνα για την ασφάλειά τους.

Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι, χτες, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αχαϊας, μετά από πρόταση του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας,είχε προγραμματίσει να συζητήσει το πρόβλημα της ασφάλειας στους τόπους δουλιάς.Σχετικά με το θάνατο του 15χρονου, ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος βουλευτής Αχαϊας του ΚΚΕ, Ν. Σοφιανός,δήλωσε: "Η ασυδοσία της εργοδοσίας, η οποία κατοχυρώνεται με τους νόμους που ψήφισε και η ΝΔ και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και που ενισχύεται από την απελευθέρωση της παιδικής εργασίας, η οποία προωθείται με ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, φτάνει σήμερα και σε ένα 15χρονο νεκρό εργάτη, ο οποίος δούλευε στα λατομεία! Ενα νέο παιδί που θα έπρεπε, θα μπορούσε να βρίσκεται στην εκπαίδευση, να σπουδάζει, να μορφώνεται, να βλέπει και το δικό του μέλλον, όπως πρέπει να το βλέπουν τα παιδιά της ηλικίας του. Η κυβέρνηση αυτή, η προηγούμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση που κρίνεται σ' αυτές τις εκλογές, δε θέλουν να πάρουν κανένα μέτρο. Στηρίζονται στην ασυδοσία του κεφαλαίου. Μια ασυδοσία που φέρνει και τα εργατικά εγκλήματα. Ομως, οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι νέοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Πρέπει να δυναμώσουν την πάλη τους. Να παλέψουν για την κατάργηση αυτού του αίσχους που λέγεται παιδική εργασία. Να παλέψουν για μέτρα προστασίας και φυσικά να ανεβάσουν και την πολιτική τους συνείδηση, ενισχύοντας το ΚΚΕ".

ΜΕΤΡΟ
Προεκλογική "αισιοδοξία" Λαλιώτη...

Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι εργαζόμενοι του μετρό, που χτες πραγματοποίησαν στάση εργασίας, μαχητική συγκέντρωση και πορεία, απαιτώντας συνέχιση των έργων κατασκευής του μετρό, ανάκληση των απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων

Σε προεκλογικές δεσμεύσεις για διάλογο και "λύσεις" που δεν μπόρεσαν να βρεθούν εδώ και ένα χρόνο, αλλά "θα" εξευρεθούν σε δέκα μέρες, για τη συνέχιση των εργασιών κατασκευής του μετρό Αθήνας,κατέφυγε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης,στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των εργαζομένων. Απέφυγε βεβαίως να διευκρινίσει τι είδους "λύσεις" προκρίνει, με τρόπο που να διαφαίνεται πως οι εκβιασμοί της κατασκευάστριας εταιρίας για "πανωπροίκια" 175 δισ. δρχ. πιάνουν τόπο. Σε αγωνιστική ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν αθέτησης των δεσμεύσεων παραμένουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι πραγματοποίησαν χτες στάση εργασίας, μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία προς το ΥΠΕΧΩΔΕ.

"Θα επιταχυνθεί ο διάλογος ανάμεσα στη δημόσια εταιρία "Αττικό Μετρό" και στην κατασκευάστρια "Ολυμπιακό Μετρό", έτσι ώστε να δούμε μέσα στο επόμενο δεκαήμερο πώς θα ξεπεραστεί το πρόβλημα", είπε ο υπουργός και εξέφρασε "αισιοδοξία", που "πηγάζει από την ίδια τη σύμβαση"! Να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι αυτή ακριβώς η σύμβαση ανάθεσης του έργου στην κοινοπραξία "Ολυμπιακό Μετρό" επέτρεψε να έχουν σημειωθεί ήδη 36 μήνες καθυστέρησης στο έργο και επέτρεψε επίσης να ωφεληθεί η ιδιωτική εταιρία με "πανωπροίκια" που ξεπερνούν τα 75 δισ. δραχμές και να εκβιάζει και για άλλα!

Οσον αφορά τις 20 απολύσεις και τις 128 διαθεσιμότητες εργαζομένων, ο υπουργός είπε αόριστα ότι "η δική μας θέση είναι ότι στο δεκαήμερο διαλόγου, η "Ολυμπιακό Μετρό" έχει υποχρέωση να τις αποσύρει".

Ο Γ. Συνοδινός,πρόεδρος του Παραρτήματος, σημείωσε πως αυτές οι δεσμεύσεις είναι αποτέλεσμα του αγώνα και δήλωσε: "Παρ' ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο, αν τυχόν σε 7-10 μέρες δεν ανασταλούν οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας".

Σε ετοιμότητα κάλεσε ο Α. Ζαζόπουλος,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, τονίζοντας πως "δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέχρι σήμερα και για διάφορα προβλήματα του κλάδου έχουμε πάρει δεσμεύσεις, οι οποίες παρέμειναν δεσμεύσεις που δεν υλοποιήθηκαν. Η κυβέρνηση έδωσε και πάλι δεσμεύσεις και μπορεί κατά την προσφιλή της μέθοδο να μην τις υλοποιήσει. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε. Περισσότερο σήμερα που βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και τα ταξίματα από πλευράς κυβέρνησης και γενικότερα του δικομματισμού δίνουν και παίρνουν. Παίζονται πολλά παιχνίδια και ακούγονται πολλά θα. Εμείς πρέπει να έχουμε γνώμονα τα προβλήματά μας και με βάση αυτά ψηφίζουμε αυτούς που στέκονται στο πλευρό μας".

Τραυματίστηκε 18χρονος σε επισκευή πλοίου

Την απασχόληση ανασφαλίστων και παράνομου συνεργείου στην "Ιόνιαν Μάνατζμεντ" καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατών Μετάλλου Πειραιά

Σοβαρά εγκαύματα υπέστη προχτές ο 18χρονος μαθητευόμενος σε ναυτιλιακή σχολή, Π. Κουτσονάσιος,δουλεύοντας στην επισκευή του δεξαμενόπλοιου "ΑΛΚΥΩΝ",όταν στο Νο 1 αμπάρι προκλήθηκε πυρκαγιά από τη χρήση φλογοκοπής με οξυγόνο. Η εταιρία "Ιόνιαν Μάνατζμεντ" κατέβαλε προσπάθεια να αποσιωπήσει το ατύχημα, αφού δεν το ανέφερε σε καμία Δημόσια Αρχή!Ο Π. Κουτσονάσιος νοσηλεύεται στην κλινική "Αγιος Νικόλαος".Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατών Μετάλλου Πειραιά.Καταγγέλλει επίσης ότι η εταιρία απασχολεί ανασφάλιστους εργαζομένους, όπως διαπιστώθηκε μετά από χτεσινό έλεγχο.

Στην ανακοίνωσή του το συνδικάτο αναφέρει ότι με ευθύνη του αρχιπλοιάρχου Π. Κοτσάκη και του αρχιμηχανικού Κ. Γιουβέτση στο πλοίο, το οποίο βρίσκεται προς επισκευή στη Ζώνη, υπήρχε εκτός από τα επισκευαστικά συνεργεία και παράνομο συνεργείο,το οποίο εκτελούσε επισκευή με χρήση φλόγας!

Το Συνδικάτο, με απόφασή του, διέκοψε τις εργασίες του επισκευαστικού συνεργείου και ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες. Δεκάδες αγανακτισμένοι εργαζόμενοι μαζί με τη διοίκηση του συνδικάτου πραγματοποίησαν παράσταση στο Λιμεναρχείο Περάματος, όπου είχαν προσαχθεί ο αρχιπλοίαρχος και ο αρχιμηχανικός της ναυτιλιακής εταιρίας και απαίτησαν την αυτόφωρο δίωξή τους. Αντίστοιχο διάβημα έγινε και στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ομως "σε μια ανοιχτή συμπαιγνία - τονίζεται στην ανακοίνωση - υπουργείου, Εισαγγελίας Πειραιά και ναυτιλιακής εταιρίας, τελικά αποφασίστηκε να αφεθούν ελεύθεροι οι υπεύθυνοι και εκ των υστέρων να σταλεί δικογραφία στην Εισαγγελία"!

Αλλαγή προέδρου στο ΕΚΑ

Ο Γ. Φελώνης εκλέχθηκε χτες πρόεδρος του ΕΚΑ, μετά τη μετατόπιση του Χρ. Πολυζωγόπουλου στην προεδρία της ΓΣΕΕ.

Οι σύμβουλοι της ΔΑΣ, σε δήλωσή τους, τόνισαν μεταξύ άλλων: "Τα τελευταία χρόνια κατέγραψε μια πορεία, όχι σε συμφωνία με τα οξύτατα προβλήματα των εργαζομένων. Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, από τη θέση του προέδρου του ΕΚΑ, λειτούργησε στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΠΑΣΚΕ, που ήταν η διευκόλυνση του περάσματος της κυβερνητικής πολιτικής και της ΕΕ στους εργαζόμενους. Οι συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι τέτοιοι που καμία αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρχει ότι η κατάσταση στο ΕΚΑ θα αλλάξει από την αλλαγή προσώπου στη θέση του προέδρου, που επίσης είναι δοκιμασμένο στέλεχος του κυβερνητικού συνδικαλισμού".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ