ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Σύσκεψη - εμπαιγμός των κτηνοτρόφων

Να εμπαίξει προεκλογικά τους κτηνοτρόφους επιχείρησε χτες ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας, ανακοινώνοντας γενικώς πως φέτος οι τιμές στο γάλα θα είναι αυξημένες και ...πως θα παταχθεί η νοθεία στη φέτα.

Ο υπουργός Γεωργίας, μετά το τέλος σύσκεψης που έγινε χτες στο υπουργείο για το θέμα του γάλακτος, δήλωσε πως οι τιμές στο πρόβειο γάλα θα πρέπει να κρατηθούν στις 210 δραχμές το κιλό. Η παραπάνω όμως δήλωση του υπουργού Γεωργίας μόνο ως προεκλογικό "πυροτέχνημα" μπορεί να εκληφθεί. Κι αυτό γιατί σε καμία περίπτωση δε δεσμεύονται οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες να δώσουν τις τιμές που "εύχεται" ο Στ. Τζουμάκας και οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα είναι κατά πολύ μειωμένες σε σχέση με τις τιμές που πήραν οι παραγωγοί πρόπερσι. Ετσι τα κάστανα από τη φωτιά καλείται να βγάλει και φέτος η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία "Δωδώνη", της οποίας οι εκπρόσωποι δεσμεύτηκαν κατά τη χτεσινή σύσκεψη ότι η επιχείρηση αυτή θα δώσει φέτος 15 δρχ. αύξηση στο πρόβειο γάλα, δηλαδή 230 δραχμές το κιλό από 215 που έδωσε πέρσι. Η κυβέρνηση μπρος στα οξυμένα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων βάζει πάλι τους συνεταιρισμούς να "μπαλώσουν" τα σπασμένα αντί να αλλάξει πολιτική και να λάβει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης και στήριξης της κτηνοτροφίας.

Είναι φανερό πάντως ότι τα προβλήματα στο γάλα δε λύνονται έτσι, αφού η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα των κτηνοτρόφων, οι οποίοι ζητούν τιμές που να ανταποκρίνονται στην αύξηση του κόστους παραγωγής και να σταματήσει η ασυδοσία των ντόπιων γαλακτοβιομηχανιών και των τυρεμπόρων. Το ίδιο ισχύει και με το ζήτημα της αύξησης της ποσόστωσης στο αγελαδινό γάλα και τα υψηλά ευρωπρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν και φέτος οι παραγωγοί (1 δισ. δραχμές). Ζήτημα, για το οποίο ο υπουργός Γεωργίας περιμένει τον αρμόδιο επίτροπο της Κομισιόν να το "κοιτάξει" από του χρόνου...

ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Απαντούν αγωνιστικά στον εμπαιγμό

Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας σήμερα, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων του δικομματισμού

Στην πραγματοποίηση αγωνιστικών συλλαλητηρίων προχωρά σήμερα η αγροτιά της Θεσσαλίας, που μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, συνεχίζει να αντιστέκεται στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του δικομματισμού.

Ετσι για άλλη μια φορά σήμερα τα "τρακτέρ της οργής" θα κατέβουν στους δρόμους και στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθούν αγροτικά συλλαλητήρια στις κεντρικές πλατείες της Λάρισας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Στη συνέχεια οι αγωνιζόμενοι αγρότες της Θεσσαλίας αναμένεται να προχωρήσουν σε αποκλεισμούς βασικών οδικών κόμβων. Οι αγρότες της Θεσσαλίας, παρά τις προσπάθειες υπονόμευσης του αγώνα από τα υποταγμένα στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, κόμματα του δικομματισμού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, συνεχίζουν σήμερα τον αγώνα επιβίωσης που ξεκίνησαν με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του περσινού Μάρτη. Με τη συμμετοχή τους στα σημερινά συλλαλητήρια, που διοργανώνουν οι δευτεροβάθμιες αγροτικές οργανώσεις των περιοχών αυτών, θα ψηφίσουν ενάντια στα αντιαγροτικά καταστροφικά σχέδια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που με υποτέλεια υπογράφουν και υλοποιούν τις καταστροφικές πολιτικές της ΕΕ και της ΓΚΑΤΤ. Επίσης, θα φέρουν προ των ευθυνών τους και τα υπόλοιπα κόμματα, Πολιτική Ανοιξη, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ, που συμφωνούν και στηρίζουν τις καταστροφικές αυτές πολιτικές. Ταυτόχρονα θα πιέσουν αγωνιστικά, ώστε να ακουστεί η φωνή τους και να δοθούν λύσεις στα εκρηκτικά προβλήματά τους, της αγροτικής οικονομίας και να αποτραπεί το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και η συρρίκνωση του αγροτικού πλούτου της χώρας.

Κατά των σημερινών κινητοποιήσεων στράφηκε χτες και ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας,ο οποίος σε μια καθαρά αποπροσανατολιστική προσπάθεια δήλωσε πως τα συλλαλητήρια είναι υποκινούμενα και βρήκε ευκαιρία να κατηγορήσει ανεπιτυχώς το ΚΚΕ και τα αγροτικά του στελέχη, επειδή λένε την αλήθεια και αγωνίζονται για τα δίκαια των αγροτοκτηνοτρόφων. Ο υπουργός Γεωργίας όμως, δεν είπε τίποτα για την επίλυση των προβλημάτων και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της αγροτιάς και κρύβεται πίσω από τις εξαγγελίες κοροϊδία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Την απάντηση όμως θα τη λάβουν από τους αγρότες, οι οποίοι έχουν συνειδητοποιήσει πια ότι χωρίς αγώνες δε θα λυθεί κανένα από τα προβλήματά τους και πως μετά τις εκλογές αναμένεται νέα θύελλα αντιαγροτικών μέτρων από τις Βρυξέλλες, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα προκύψει.

Η ΝΕ Αιτ/νίας του ΚΚΕ

Η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει σε όλους τους βαμβακοπαραγωγούς του νομού την απαράδεκτη τιμή που καθόρισε για φέτος στο βαμβάκι η κυβέρνηση κάτω από τις εντολές της ΕΕ και των εκκοκκιστών.

"Η ελάχιστη τιμή των 183,28 δραχμών το κιλό που θα πάρουν οι βαμβακοπαραγωγοί - τονίζει η ανακοίνωση - όχι μόνο κάνει απαγορευτική τη διατήρηση της βαμβακοκαλλιέργειας, αλλά θα συμβάλει και στη χρεοκοπία των παραγωγών". Η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ καλεί τους βαμβακοπαραγωγούς να αντιδράσουν δυναμικά σ' αυτά τα μέτρα και να "μαυρίσουν" στις επόμενες εκλογές όλα εκείνα τα κόμματα που είναι θιασώτες της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ.

  • Με ανακοίνωσή της η "Ανανεωτική Κομμουνιστική και Οικολογική Αριστερά" (ΑΚΟΑ) χαιρετίζει τους αγώνες των αγροτών "ενάντια στη νεοφιλελεύθερης έμπνευσης αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και του Διευθυντηρίου της ΕΕ".
Νέες διώξεις κατά αγροτών

Διάβημα διαμαρτυρίας στο Αστυνομικό Τμήμα Θέρμης έκανε χτες ο Γιάννης Κατσαρός

Νέα επιχείρηση τρομοκράτησης των αγροτών, αυτή τη φορά ενόψει των εκλογών μα κυρίως ενόψει των νέων κινητοποιήσεων που ετοιμάζονται να προγραμματίσουν το επόμενο διάστημα. Αυτή τη φορά τα όργανα του κράτους ανέλαβαν να εφαρμόσουν το νόμο και να τιμωρήσουν τους αγρότες της ανατολικής περιοχής Θεσσαλονίκης. Την τελευταία βδομάδα έχουν αποσταλεί δεκάδες κλήσεις στους αγρότες της Θέρμης,της Επανωμής,της Ρεδαιστού και άλλων κοινοτήτων προκειμένου να προσέλθουν στα αστυνομικά τμήματα και να απολογηθούν για τη συμμετοχή τους στις περσινές αγροτικές κινητοποιήσεις, που έγιναν στις 6-7 Νοέμβρη.

Οπως καταγγέλλουν οι αγρότες της περιοχής, οι κλήσεις είναι επιλεκτικές, προκειμένου να δημιουργηθούν αντιπαραθέσεις μέσα στους αγρότες. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θέρμης Παναγιώτης Πονερίδης, μιλώντας στο "Ρ", ξεκαθάρισε ότι δε θα περάσει αυτή η τακτική. "Οι αγρότες είμαστε αποφασισμένοι να μην υποκύψουμε σε τέτοιου είδους εκφοβισμούς. Ημασταν και θα είμαστε πρωτοπόροι στους αγροτικούς αγώνες και θα συνεχίσουμε όσο θα εφαρμόζεται αυτή η αντιαγροτική καταστροφική πολιτική, που εξυπηρετεί το κατεστημένο της Ευρώπης. Είμαστε σε ετοιμότητα και θα ξαναβγούμε στους δρόμους αφού, όπως φαίνεται, ετοιμάζουν νέα επίθεση στους κτηνοτρόφους, τους βαμβακοπαραγωγούς κλπ.".

Χτες, εξάλλου, γι' αυτό το θέμα, ο βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος στην Α Θεσσαλονίκης Γιάννης Κατσαρός πραγματοποίησε διάβημα διαμαρτυρίας στο Αστυνομικό Τμήμα Θέρμης. Εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του, τόσο για την ουσία της υπόθεσης που όπως είπε αποσκοπεί στην ποινικοποίηση των αγώνων, όσο και για το διάστημα που γίνεται, σημειώνοντας ότι δεν είναι τυχαίο. Ο βουλευτής του ΚΚΕ προειδοποίησε πως δεν πρόκειται να περάσει ο επιχειρούμενος αυταρχισμός και απαίτησε άμεσο σταμάτημα των διώξεων.

ΚΚΕ
Ελπιδοφόρο μήνυμα

Τις κινητοποιήσεις των αγροτών της Θεσσαλίας ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ΓΚΑΤΤ και της κυβέρνησης χαιρετίζει το ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή του το Αγροτικό Τμήμα της ΚΕ του Κόμματος επισημαίνει: "Οι κινητοποιήσεις αυτές αποτελούν μονόδρομο και ελπιδοφόρο μήνυμα ταυτόχρονα για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος και της εγχώριας αγροτικής παραγωγής, για την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών και την παραμονή των αγροτών στην ύπαιθρο.

Το ΚΚΕ καλεί όλα τα λαϊκά στρώματα της υπαίθρου και της πόλης να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών, γιατί τα αιτήματά τους δεν είναι στενά συντεχνιακά. Αφορούν τη γενικότερη οικονομική και κοινωνική ζωή της υπαίθρου με καθοριστικές συνέπειες στην εθνική οικονομία, γιατί η δραστική συρρίκνωση της γεωργίας θα παρασύρει στη συρρίκνωση και αποδιάρθρωση το βασικό τομέα της μεταποιητικής βιομηχανίας και των ΕΒΕ, ενώ το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών θα οξύνει τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους αγρότες να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις αυτές για να αποκρούσουν την πολιτική που τους ξεριζώνει. Καλεί επίσης όλους τους αγρότες να καταδικάσουν με την ψήφο τους στις κάλπες όλα τα κόμματα που συμφωνούν με τις επιλογές της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να συκοφαντήσουν, να διασπάσουν και να υπονομεύσουν τους αγώνες τους.

Καλεί όλους τους αγρότες να δώσουν την ψήφο τους στο ΚΚΕ, που είναι το μόνο κόμμα που αντιστάθηκε στο ξεκλήρισμα των αγροτών και στη συρρίκνωση της γεωργίας, που είναι το μόνο κόμμα που με συνέπεια και ειλικρίνεια συμπαραστάθηκε και στήριξε τις αγροτικές κινητοποιήσεις".

Τα καταστήματα που λειτουργούν με ηλεκτρονικά παιχνίδια θα πρέπει να βρίσκονται μακριά από σχολεία και φροντιστήρια και να είναι εύκολη η επιτήρησή τους από τα αστυνομικά όργανα, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Σε αυτό προσέφυγε καταστηματάρχης από το Παγκράτι και ζητούσε την αναστολή εκτέλεσης απόφασης του διευθυντή Ασφαλείας Αττικής με την οποία είχε απορριφθεί αίτημά του για ανανέωση της άδειας λειτουργίας ηλεκτρονικών παιχνιδιών στην καφετερία που διατηρούσε. Το ΣτΕ στην απόφασή του επισημαίνει ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος, αναγόμενοι στην προστασία των μαθητών, επιτάσσουν την οριστική αναστολή της άδειας για λειτουργία ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Κανονικά γίνονται οι εξετάσεις σε όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας, έπειτα από την αναστολή των κινητοποιήσεων που αποφάσισαν οι σύλλογοι μελών ΔΕΠ σε όλη τη χώρα. Χτες συνεδρίασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Μελών ΔΕΠ, κατά τη διάρκεια της οποίας ορίστηκε νέα γενική συνέλευση για τις 26 Σεπτέμβρη, στην οποία και θα επανεξεταστεί η πορεία των κινητοποιήσεων του κλάδου. Οι πανεπιστημιακοί είχαν ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις τους με αφορμή την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, στην οποία καταργούνταν ουσιαστικά η ακαδημαϊκή εξέλιξη των μελών ΔΕΠ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ