Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Σύσκεψη - εμπαιγμός των κτηνοτρόφων

Να εμπαίξει προεκλογικά τους κτηνοτρόφους επιχείρησε χτες ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας, ανακοινώνοντας γενικώς πως φέτος οι τιμές στο γάλα θα είναι αυξημένες και ...πως θα παταχθεί η νοθεία στη φέτα.

Ο υπουργός Γεωργίας, μετά το τέλος σύσκεψης που έγινε χτες στο υπουργείο για το θέμα του γάλακτος, δήλωσε πως οι τιμές στο πρόβειο γάλα θα πρέπει να κρατηθούν στις 210 δραχμές το κιλό. Η παραπάνω όμως δήλωση του υπουργού Γεωργίας μόνο ως προεκλογικό "πυροτέχνημα" μπορεί να εκληφθεί. Κι αυτό γιατί σε καμία περίπτωση δε δεσμεύονται οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες να δώσουν τις τιμές που "εύχεται" ο Στ. Τζουμάκας και οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα είναι κατά πολύ μειωμένες σε σχέση με τις τιμές που πήραν οι παραγωγοί πρόπερσι. Ετσι τα κάστανα από τη φωτιά καλείται να βγάλει και φέτος η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία "Δωδώνη", της οποίας οι εκπρόσωποι δεσμεύτηκαν κατά τη χτεσινή σύσκεψη ότι η επιχείρηση αυτή θα δώσει φέτος 15 δρχ. αύξηση στο πρόβειο γάλα, δηλαδή 230 δραχμές το κιλό από 215 που έδωσε πέρσι. Η κυβέρνηση μπρος στα οξυμένα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων βάζει πάλι τους συνεταιρισμούς να "μπαλώσουν" τα σπασμένα αντί να αλλάξει πολιτική και να λάβει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης και στήριξης της κτηνοτροφίας.

Είναι φανερό πάντως ότι τα προβλήματα στο γάλα δε λύνονται έτσι, αφού η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα των κτηνοτρόφων, οι οποίοι ζητούν τιμές που να ανταποκρίνονται στην αύξηση του κόστους παραγωγής και να σταματήσει η ασυδοσία των ντόπιων γαλακτοβιομηχανιών και των τυρεμπόρων. Το ίδιο ισχύει και με το ζήτημα της αύξησης της ποσόστωσης στο αγελαδινό γάλα και τα υψηλά ευρωπρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν και φέτος οι παραγωγοί (1 δισ. δραχμές). Ζήτημα, για το οποίο ο υπουργός Γεωργίας περιμένει τον αρμόδιο επίτροπο της Κομισιόν να το "κοιτάξει" από του χρόνου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ