ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Στο στόχαστρο και τα δημοσιογραφικά ταμεία

Ακόμα και τα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσιογράφων βάζουν στο στόχαστρό τους τα δύο μεγάλα κόμματα και οι πολιτικοί τους παρατρεχάμενοι (ΠΟΛ.ΑΝ. και ΣΥΝ). Πασχίζοντας να μειώσουν τις δαπάνες για την καταχώριση και τη μετάδοση πολιτικών διαφημιστικών μηνυμάτων και να εξοικονομήσουν χρήματα για ακόμα μεγαλύτερη "τηλεοπτική ρύπανση", προτείνουν την απαλλαγή των κομμάτων από την υποχρέωση καταβολής εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσιογράφων. Η πρότασή τους βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετο το ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, η Διακομματική Επιτροπή, που συγκλήθηκε εκτάκτως χτες ύστερα από αίτημα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, εξέτασε δύο θέματα. Το πρώτο, η απότομη αύξηση των τιμολογίων στην οποία προχώρησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαφημιστικές εταιρίες και τα κανάλια, προκειμένου να παράγουν και να μεταδίδουν διαφημιστικά μηνύματα. Μετά τη συνεδρίαση, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Β. Σκουρής δήλωσε ότι θα ζητηθούν, από κανάλια και διαφημιστικές εταιρίες, πληροφορίες για να διαπιστωθεί αν αληθεύουν οι καταγγελίες περί αύξησης των τιμολογίων τους. Αν αληθεύουν, τότε θα τους υποβληθεί αίτημα να επαναφέρουν τα τιμολόγιά τους στα επίπεδα, που ίσχυαν πριν την προεκλογική περίοδο.

Το δεύτερο ζήτημα ήταν η δυνατότητα απαλλαγής των κομμάτων από την καταβολή των φόρων που επιβαρύνουν τα διαφημιστικά μηνύματα. Οι επιβαρύνσεις αυτές είναι ο ΦΠΑ, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και το αγγελιόσημο που αυξάνουν το ποσό που πρέπει να καταβάλει κάθε διαφημιζόμενος κατά, περίπου, 70%. Η απαλλαγή βρίσκει αντίθετο το ΚΚΕ, ενώ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΠΟΛ.ΑΝ. και ΣΥΝ τάσσονται υπέρ της. ΠΟΛ.ΑΝ. και ΣΥΝ "διαφοροποιούνται" από τους άλλους δύο μόνο σε ό,τι αφορά το αγγελιόσημο, λέγοντας ότι αποδέχονται τη μη καταβολή, αν πρώτα συμφωνήσει και η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Στάση φανερά υποκριτική, αφού αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, φροντίζουν να ρίξουν το μπαλάκι στο σωματείο των δημοσιογράφων.

Οπως είπε, πάντως, ο υπουργός, η απαλλαγή δεν μπορεί να αποφασιστεί από τη Διακομματική Επιτροπή ή την κυβέρνηση, αλλά προϋποθέτει την εκδήλωση νομοθετικής πρωτοβουλίας των κομμάτων. Να δεσμευτούν, δηλαδή, ότι θα διευθετήσουν το ζήτημα με μια αναδρομική ρύθμιση μετά τις εκλογές.

Να σημειωθεί ότι τα δύο μεγάλα κόμματα και τα πολιτικά τους συμπληρώματα καίγονται, στην κυριολεξία, για την απαλλαγή από τους φόρους, καθώς προσπαθούν να μειώσουν το κόστος των προεκλογικών τους δαπανών. Και αυτό για να προβάλουν ακόμα περισσότερα διαφημιστικά μηνύματα, αυξάνοντας την "τηλεοπτική ρύπανση" και για να τους μείνουν χρήματα και για τους λοιπούς τρόπους προπαγάνδισης. Επιπρόσθετα, διαπιστώνουν ότι ήδη έχουν ξοδέψει τεράστια ποσά και προσπαθούν να μειώσουν το ύψος των δαπανών τους, εφόσον σύμφωνα με το ν. 2429/96 δεν μπορούν να δαπανήσουν για την προεκλογική τους εκστρατεία πάνω από 3,6 δισεκατομμύρια, το καθένα.

Το ΚΚΕ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ, Μάκης Κοψίδης,μιλώντας στο "Ρ", σχετικά με το ζήτημα, τόνισε: "Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο με την απαλλαγή των κομμάτων από την υποχρέωση καταβολής αγγελιοσήμου και των φόρων που επιβαρύνουν τη δαπάνη για τα διαφημιστικά μηνύματα. Σε καμιά περίπτωση και για κανένα λόγο δε θα συναινέσουμε να πληγούν τα ταμεία των δημοσιογράφων από τη μη καταβολή του αγγελιοσήμου. Πολύ περισσότερο, προς χάριν της τηλετύφλωσης, που συνεπάγεται αυτή η μορφή του πολιτικού μάρκετινγκ (σποτς). ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΠΟΛ.ΑΝ. και ΣΥΝ θα χρεωθούν βαρύτατες ευθύνες απέναντι στους δημοσιογράφους, αλλά και γενικότερα, αν επιμείνουν να υλοποιήσουν την πρόθεσή τους για μη καταβολή του αγγελιοσήμου στα τιμολόγια των πολιτικών διαφημιστικών μηνυμάτων".

  • Χτες το πρωί, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών επισκέφτηκε τη Νομαρχία Αθήνας, όπου ενημερώθηκε για τις προετοιμασίες της, ενόψει των εκλογών. Στη νομαρχία έχουν εγκατασταθεί 40 τηλεφωνικές γραμμές, με τις οποίες θα μεταδίδονται τα αποτελέσματα που συγκεντρώνονται εκεί, στο υπουργείο Εσωτερικών. Εκτιμάται ότι φέτος η μετάδοση των αποτελεσμάτων, από τη νομαρχία στο υπουργείο, θα γίνεται κατά ένα λεπτό συντομότερα, σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του '93. Επίσης, υπολογίζεται ότι ο συνολικός χρόνος μεταφοράς των αποτελεσμάτων, από τον ΟΤΕ της κάθε περιοχής στο υπουργείο, θα είναι 12 λεπτά.
ΠΑΣΟΚ
Κινητοποίηση για την υφαρπαγή της ψήφου

"Αποκαλυπτικό" δημοσίευμα του ιταλικού περιοδικού "Εσπρέσο" για τους στόχους του Κ. Σημίτη την επομένη των εκλογών

Τις "μεθόδους" και τα "μέσα" με τα οποία επιχειρεί να υφαρπάξει την ψήφο των εργαζομένων βελτιώνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα ετοιμάζονται τα μεγάλα "ατού" της τελευταίας στιγμής.

Αν και η προεκλογική τακτική, που αποσκοπεί στην αποτροπή των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ να το εκφράσουν και στην προσέλκυση "συντηρητικών", παραμένει η ίδια, ωστόσο αναμένεται να ενισχυθεί το κλίμα δικομματικής πόλωσης, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες και μέσω ενός καταμερισμού ρόλων σε επίπεδο ηγετικών στελεχών.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Σημίτης θα συνεχίσει να προβάλει το δίλημμα "πολιτική σταθερότητα με το ΠΑΣΟΚ και τον Κ. Σημίτη ή ανεπιθύμητες περιπέτειες με τη ΝΔ και τον Μ. Εβερτ", ενώ θα επιχειρήσει να τονίσει το "κοινωνικό προφίλ" του με "φιλολαϊκές" εξαγγελίες για μισθούς και φόρους. Ταυτόχρονα, όπως φάνηκε από τις αρχικές δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, απευθύνει έκκληση στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ του 1993, παρά τις "αμφιβολίες" τους, να ξαναψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ δραστηριοποιείται με στόχο τη συγκράτηση διαρροών από δυσαρεστημένους, επιστρατεύοντας για αυτό το σκοπό τον διάτρητο "μπαμπούλα της Δεξιάς". Το σύνθημα που εκπορεύεται από τη Χ. Τρικούπη είναι "η ψήφος εκτός ΠΑΣΟΚ, είναι ψήφος στον Εβερτ".

Ορισμένα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν αναλάβει ειδικό ρόλο για την αντιμετώπιση του Δ. Τσοβόλα. Μεταξύ αυτών, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η Β. Παπανδρέου, η οποία με καθημερινές δηλώσεις επιχειρεί να πείσει ότι μόνο μέσα από το ΠΑΣΟΚ μπορούν να λυθούν τα λαϊκά προβλήματα.

Ιδιαίτερο βάρος ρίχνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στη μετακίνηση των ετεροδημοτών. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Θ. Τσουκάτος και Μ. Νεονάκης) σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου δήλωσαν ότι στόχος της κινητοποίησης που έχει ήδη ξεκινήσει είναι η μετακίνηση 250 - 300.000 ετεροδημοτών και 50.000 αποδήμων. Γι' αυτό το σκοπό μοιράζουν αφειδώς εισιτήρια, σχεδόν δωρεάν, για κάθε μεταφορικό μέσο, ενώ ήδη έχουν στείλει επιστολές σε 500.000 ετεροδημότες.

Το "Εσπρέσο"

Αποκαλυπτικό για τους στόχους του Κ. Σημίτη, την επομένη των εκλογών, είναι δημοσίευμα του ιταλικού περιοδικού "Εσπρέσο". Τρεις στόχους θέλει να επιτύχει ο πρωθυπουργός με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Πρώτος, να αποφύγει τη φθορά κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου προεκλογικού χρόνου, κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ενώ αναμένουν επίλυση δύσκολα θέματα όπως η διένεξη με την Τουρκία. Δεύτερος, "να εξασφαλιστεί η λαϊκή νομιμοποίηση, ούτως ώστε να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα που θα επιτρέψει την ευθυγράμμιση με τις παραμέτρους της Συνθήκης του Μάαστριχτ".Οσον αφορά τον τρίτο στόχο, το περιοδικό, επισημαίνει: "Το τρίτο κίνητρο είναι πιο σύνθετο: Να επιτύχει τη μέσω της κάλπης νομιμοποίηση πριν από τις αμερικανικές εκλογές του Νοέμβρη. Η μελλοντική αμερικανική προεδρία, ελεύθερη από την επιρροή της ψήφου των Ελλήνων ομογενών, θα μπορούσε, πράγματι, να καλλιεργήσει περίεργα σχέδια στη σκακιέρα του Αιγαίου Πελάγους. Είχαμε ένα παράδειγμα τον περασμένο Γενάρη, όταν εξερράγη η κρίση με την Τουρκία, σχετικά με την τουρκική σημαία που αναρτήθηκε στο νησάκι της Ιμιας".

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πλειοδοτεί σε προεκλογικές παροχές

Σταματημό δεν έχουν τα προεκλογικά "θα", που αφειδώς μοιράζει προς όλους ο Μ. Εβερτ. Προχτές το βράδυ στον μεν Κορυδαλλό υποσχέθηκε ότι μόλις βγει στην κυβέρνηση θα διώξει τις φυλακές από το δήμο, στο δε Κερατσίνι έταξε ότι θα απομακρύνει το εργοστάσιο της ΔΕΗ. Βέβαια, σκόπιμα παρέλειψε να πει γιατί τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ δεν έκαναν τίποτα από όλα αυτά που με τόση ευκολία σήμερα υπόσχεται. Χτες σειρά είχαν οι έμποροι και οι καταστηματάρχες της κεντρικής αγοράς στην Αθήνα, στους οποίους ο Μ. Εβερτ δεν παρέλειψε να δείξει "τη συμπάθειά του", ενώ υποσχέσεις μοίρασε και στην Ομοσπονδία των Αστυνομικών που τον επισκέφτηκαν. Μάλιστα υποσχέθηκε ότι το 15% των εισαγόμενων στις σχολές της Αστυνομίας θα είναι παιδιά αστυνομικών και έταξε νέο μισθολόγιο για όσους υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας. Σειρά για να ακούσουν τα Νεοδημοκρατικά "θα" έχουν σήμερα και αύριο οι αγρότες της Θεσσαλίας, τους οποίους επισκέπτεται ο Μ. Εβερτ.

Χτες ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης μίλησε σε συγκέντρωση στο Αργος, όπου υποψήφια είναι η Ε. Παπαδημητρίου,καταγραμμένη ως πιστή Μητσοτακική.

Ενα ακόμα βήμα στον παλαιοκομματισμό

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΟΘ του ΚΚΕ

Για "ξεπεσμό" των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης σε χώρο προεκλογικής εκμετάλλευσης, κάνει λόγο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το Γραφείο Τύπου της ΚΟΘ του ΚΚΕ, γνωστοποιώντας στους υπεύθυνους της ΔΕΘ ότι το ΚΚΕ δε θα συμμετάσχει στα εγκαίνια.

Χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωση σημειώνεται: "Το "ευρωπαϊκό ύφος", η "πολιτισμένη" προεκλογική ατμόσφαιρα, που διατυμπάνιζαν οι "εκσυγχρονιστές" του κ. Σημίτη, πήγαν περίπατο. Οσο πλησιάζει η μέρα των εκλογών τα φαινόμενα υποσχεσιολογίας, παροχολογίας, των πλαστικών συγκεντρώσεων και από τους δύο μονομάχους εντείνονται. Ο κ. Σημίτης μας πήγε πολύ πίσω. Προχώρησε και στην αξιοποίηση των εγκαινίων της ΔΕΘ, προκειμένου να αυτοπροβληθεί, τακτική πολύ δημοφιλής στους πολιτικούς της δεκαετίας του '50. Σήμερα αυτός ο εκσυγχρονιστής έκανε ένα ακόμα βήμα στον παλαιοκομματισμό. Αξιοποιεί το θεσμό της ΔΕΘ για να προπαγανδίσει τις θέσεις του κόμματός του ως υποψήφιος πρωθυπουργός. Το ΚΚΕ αρνείται να παραστεί σε αυτόν τον ξεπεσμό των εγκαινίων της ΔΕΘ".

Παράλληλα χτες ο νομαρχιακός σύμβουλος Μιχ. Σπυριδάκης, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΔΕΘ, σημειώνει τα εξής: "Σας γνωρίζω ότι δε θα παραστώ στα εγκαίνια της 61ης ΔΕΘ, αρνούμενος να νομιμοποιήσω με την παρουσία μου την προεκλογική της εκμετάλλευση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιο πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη".

Η Αλέκα Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα και Τρίτη 9 και 10 του Σεπτέμβρη.Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

Τη Δευτέρα:

  • Στις 10.30 π.μ. θα επισκεφθεί τα γραφεία της διοίκησης της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και τους εκθεσιακούς χώρους.Στη 1 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα Τύπου της ΕΣΗΕΜΘ.
  • Στις 5 μ.μ. θα συναντηθεί με το Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας.Η συνάντηση, που γίνεται μετά από αίτημα του ΣΒΒΕ, θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του στην πλατεία Μοριχόβου.
  • Στις 6.30 μ.μ. θα επισκεφθεί το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και θα συναντηθεί με τη διεύθυνση και το προσωπικό.
  • Στις 7.30 μ.μ. θα περιοδεύσει στον Δήμο Πολίχνης.Στις 9 μ.μ. θα είναι στον Δήμο Ευόσμου και θα χαιρετίσει στην προεκλογική συγκέντρωση της ΚΟ Ευόσμου του ΚΚΕ.

Την Τρίτη

  • Στις 8.30 π.μ. θα επισκεφθεί το εργοστάσιο της GOODYEAR, που είναι αποκλεισμένο από τους απολυμένους εργάτες του και θα συναντηθεί με τη διοίκηση του σωματείου και τους εργαζόμενους.
  • Στις 10 π.μ. θα επισκεφθεί το εργοστάσιο της ΕΚΟ και θα συναντηθεί με το σωματείο. Θα ακολουθήσει συγκέντρωση εργαζομένων και ομιλία της Αλ. Παπαρήγα.
  • Στις 12 το μεσημέρι θα επισκεφθεί το ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΕΙΟ και θα συναντηθεί με το σωματείο και τους εργαζόμενους.
  • Στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Κιλκίς.
Εκλογικοί κατάλογοι

Δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα οι αναθεωρημένοι εκλογικοί κατάλογοι για το '96, σύμφωνα με τους οποίους θα διεξαχθούν οι εκλογές στις 22 του Σεπτέμβρη. Από τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών προκύπτει ότι στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, σε περίπου 18.000 εκλογικά τμήματα, συνολικά 8.862.014 ψηφοφόροι.

Από αυτούς τα 4.332.536 είναι άνδρες (48,89% του εκλογικού σώματος) και τα 4.529.478 γυναίκες (51,11%). Φέτος, θα ψηφίσουν, για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές, 492.874 νέοι εκλογείς. Επίσης, από την αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων προκύπτει ότι στις φετινές βουλευτικές εκλογείς, η δύναμη του εκλογικού σώματος είναι αυξημένη κατά 399.854 ψηφοφόρους, σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του '93. Σε σχέση με πέρυσι, η δύναμη του εκλογικού σώματος έχει αυξηθεί κατά 186.953 ψηφοφόρους.

Η πολυπληθέστερη εκλογική περιφέρεια είναι αυτή της Β' Αθήνας, με 1.096.842 εκλογείς και ακολουθεί η Α' Αθήνας, με 579.900. Η εκλογική περιφέρεια με τη μικρότερη εκλογική δύναμη είναι αυτή της Λευκάδας, με 27.775 εκλογείς.

Από την τελευταία κινητοποίηση των δημοσιογράφων για το αγγελιόσημο


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ