Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Στο στόχαστρο και τα δημοσιογραφικά ταμεία

Ακόμα και τα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσιογράφων βάζουν στο στόχαστρό τους τα δύο μεγάλα κόμματα και οι πολιτικοί τους παρατρεχάμενοι (ΠΟΛ.ΑΝ. και ΣΥΝ). Πασχίζοντας να μειώσουν τις δαπάνες για την καταχώριση και τη μετάδοση πολιτικών διαφημιστικών μηνυμάτων και να εξοικονομήσουν χρήματα για ακόμα μεγαλύτερη "τηλεοπτική ρύπανση", προτείνουν την απαλλαγή των κομμάτων από την υποχρέωση καταβολής εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσιογράφων. Η πρότασή τους βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετο το ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, η Διακομματική Επιτροπή, που συγκλήθηκε εκτάκτως χτες ύστερα από αίτημα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, εξέτασε δύο θέματα. Το πρώτο, η απότομη αύξηση των τιμολογίων στην οποία προχώρησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαφημιστικές εταιρίες και τα κανάλια, προκειμένου να παράγουν και να μεταδίδουν διαφημιστικά μηνύματα. Μετά τη συνεδρίαση, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Β. Σκουρής δήλωσε ότι θα ζητηθούν, από κανάλια και διαφημιστικές εταιρίες, πληροφορίες για να διαπιστωθεί αν αληθεύουν οι καταγγελίες περί αύξησης των τιμολογίων τους. Αν αληθεύουν, τότε θα τους υποβληθεί αίτημα να επαναφέρουν τα τιμολόγιά τους στα επίπεδα, που ίσχυαν πριν την προεκλογική περίοδο.

Το δεύτερο ζήτημα ήταν η δυνατότητα απαλλαγής των κομμάτων από την καταβολή των φόρων που επιβαρύνουν τα διαφημιστικά μηνύματα. Οι επιβαρύνσεις αυτές είναι ο ΦΠΑ, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και το αγγελιόσημο που αυξάνουν το ποσό που πρέπει να καταβάλει κάθε διαφημιζόμενος κατά, περίπου, 70%. Η απαλλαγή βρίσκει αντίθετο το ΚΚΕ, ενώ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΠΟΛ.ΑΝ. και ΣΥΝ τάσσονται υπέρ της. ΠΟΛ.ΑΝ. και ΣΥΝ "διαφοροποιούνται" από τους άλλους δύο μόνο σε ό,τι αφορά το αγγελιόσημο, λέγοντας ότι αποδέχονται τη μη καταβολή, αν πρώτα συμφωνήσει και η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Στάση φανερά υποκριτική, αφού αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, φροντίζουν να ρίξουν το μπαλάκι στο σωματείο των δημοσιογράφων.

Οπως είπε, πάντως, ο υπουργός, η απαλλαγή δεν μπορεί να αποφασιστεί από τη Διακομματική Επιτροπή ή την κυβέρνηση, αλλά προϋποθέτει την εκδήλωση νομοθετικής πρωτοβουλίας των κομμάτων. Να δεσμευτούν, δηλαδή, ότι θα διευθετήσουν το ζήτημα με μια αναδρομική ρύθμιση μετά τις εκλογές.

Να σημειωθεί ότι τα δύο μεγάλα κόμματα και τα πολιτικά τους συμπληρώματα καίγονται, στην κυριολεξία, για την απαλλαγή από τους φόρους, καθώς προσπαθούν να μειώσουν το κόστος των προεκλογικών τους δαπανών. Και αυτό για να προβάλουν ακόμα περισσότερα διαφημιστικά μηνύματα, αυξάνοντας την "τηλεοπτική ρύπανση" και για να τους μείνουν χρήματα και για τους λοιπούς τρόπους προπαγάνδισης. Επιπρόσθετα, διαπιστώνουν ότι ήδη έχουν ξοδέψει τεράστια ποσά και προσπαθούν να μειώσουν το ύψος των δαπανών τους, εφόσον σύμφωνα με το ν. 2429/96 δεν μπορούν να δαπανήσουν για την προεκλογική τους εκστρατεία πάνω από 3,6 δισεκατομμύρια, το καθένα.

Το ΚΚΕ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ, Μάκης Κοψίδης,μιλώντας στο "Ρ", σχετικά με το ζήτημα, τόνισε: "Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο με την απαλλαγή των κομμάτων από την υποχρέωση καταβολής αγγελιοσήμου και των φόρων που επιβαρύνουν τη δαπάνη για τα διαφημιστικά μηνύματα. Σε καμιά περίπτωση και για κανένα λόγο δε θα συναινέσουμε να πληγούν τα ταμεία των δημοσιογράφων από τη μη καταβολή του αγγελιοσήμου. Πολύ περισσότερο, προς χάριν της τηλετύφλωσης, που συνεπάγεται αυτή η μορφή του πολιτικού μάρκετινγκ (σποτς). ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΠΟΛ.ΑΝ. και ΣΥΝ θα χρεωθούν βαρύτατες ευθύνες απέναντι στους δημοσιογράφους, αλλά και γενικότερα, αν επιμείνουν να υλοποιήσουν την πρόθεσή τους για μη καταβολή του αγγελιοσήμου στα τιμολόγια των πολιτικών διαφημιστικών μηνυμάτων".

  • Χτες το πρωί, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών επισκέφτηκε τη Νομαρχία Αθήνας, όπου ενημερώθηκε για τις προετοιμασίες της, ενόψει των εκλογών. Στη νομαρχία έχουν εγκατασταθεί 40 τηλεφωνικές γραμμές, με τις οποίες θα μεταδίδονται τα αποτελέσματα που συγκεντρώνονται εκεί, στο υπουργείο Εσωτερικών. Εκτιμάται ότι φέτος η μετάδοση των αποτελεσμάτων, από τη νομαρχία στο υπουργείο, θα γίνεται κατά ένα λεπτό συντομότερα, σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του '93. Επίσης, υπολογίζεται ότι ο συνολικός χρόνος μεταφοράς των αποτελεσμάτων, από τον ΟΤΕ της κάθε περιοχής στο υπουργείο, θα είναι 12 λεπτά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ