Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αναζωπύρωση σεναρίων διαδοχής του Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Η ανακοίνωση από τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν ότι πρόκειται να υποβληθεί σε εγχείριση καρδιάς, πιθανότατα στα τέλη του Σεπτέμβρη, αναζωπύρωσε τις φήμες περί διαδοχής στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας. Ορισμένοι πολιτικοί παρατηρητές αναφέρουν ότι μέχρι να αναρρώσει ο Γιέλτσιν θα αφήσει αντικαταστάτη του τον προσωπάρχη του Κρεμλίνου, Ανατόλι Τσουμπάις. Σύμφωνα, όμως, με το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τη διακυβέρνηση της χώρας, σε περίπτωση αδυναμίας του Προέδρου να ασκήσει τα καθήκοντά του, αναλαμβάνει προσωρινά ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Το Σύνταγμα δε διευκρινίζει, ωστόσο, τι σημαίνει "αδυναμία" του Προέδρου και κάτω από ποιες συνθήκες. Ο Γιέλτσιν δεν έκανε λόγο για αντικατάστασή του κατά τη διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο. Σημειώνουμε ότι τον Ιούλη και τον Οκτώβρη του 1995, που είχε νοσηλευτεί με καρδιολογικά προβλήματα, δεν είχε ορίσει αντικαταστάτη. Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Λέμπεντ, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Γιέλτσιν "πρέπει οπωσδήποτε να ορίσει τις προσεχείς μέρες τον αντικαταστάτη του", χωρίς να διευκρινίσει ποιος θα πρέπει να είναι αυτός, αφήνοντας, όμως, να εννοηθεί πως είναι ένας από τους πιθανούς διεκδικητές. Επίσης, επέκρινε χτες τον πρωθυπουργό Τσερνομίρντιν για τις δηλώσεις του, ότι οι ειρηνευτικές συμφωνίες για την Τσετσενία, που υπογράφηκαν στις 31 Αυγούστου, δεν έχουν νομική αξία, τονίζοντας ότι ο Πρόεδρος ενέκρινε τις ενέργειές του. Ο Τσερνομίρντιν χαρακτήρισε αυτή τη συμφωνία ως απλή "πολιτική δήλωση".

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, πρότεινε την πραγματοποίηση συνάντησης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να εξεταστεί η διαμορφωθείσα κατάσταση, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση. Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Γκενάντι Σελεζνιόφ, δήλωσε ότι ο Γιέλτσιν πρέπει να παραδώσει την εξουσία στον πρωθυπουργό. Σε αντίθετη περίπτωση, η Δούμα θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την επίλυση του θέματος.

Μετά την ανακοίνωση για την εγχείριση του Γιέλτσιν, στη Μόσχα σημειώθηκε σημαντική πτώση των τιμών στο Χρηματιστήριο. Οι επενδυτές έσπευσαν να πωλήσουν ευρωπαϊκά νομίσματα και να αγοράσουν δολάρια, φοβούμενοι ότι ενδεχόμενη αναταραχή στη Ρωσία θα έχει επιπτώσεις και στη Δυτική Ευρώπη.

Απεργία στην Πριμόριε

Οι εργαζόμενοι στον περιφερειακό κρατικό ηλεκτροσταθμό της περιοχής Πριμόριε (Απω Ανατολή) κήρυξαν και πάλι απεργία πείνας με κύριο αίτημα την καταβολή των μισθών για τους τρεις τελευταίους μήνες. Τις ενέργειες των 120 απεργών πείνας υποστηρίζει ολόκληρη η κολεκτίβα των 3.000 εργαζομένων του ηλεκτρικού σταθμού. Η κυβέρνηση χρωστάει στους εργαζόμενους 13 δισ. ρούβλια, ενώ κρίσιμη είναι η κατάσταση σε όλο το ενεργειακό σύμπλεγμα της περιοχής Πριμόριε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ