Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συναντήσεις... εκτός συνόρων

Με ιδιαίτερα ζεστό τρόπο χαιρετήθηκαν, χτες το πρωί, στην Ιταλία δύο παλιοί γνώριμοι, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ και ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Σιμόν Πέρες. Την ίδια στιγμή, ο νυν Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Νταβίντ Λεβί, εξαπέλυε δριμεία επίθεση σε όσους συναδέλφους του άσκησαν αρνητική κριτική στον Μπέντζαμιν Νετανάχιου για τη συνάντησή του με τον Γιάσερ Αραφάτ.

Για αρκετή ώρα συνομίλησαν, χτες, ο Παλαιστίνιος ηγέτης και ο Σιμόν Πέρες, που βρέθηκαν στην πόλη Τσερνόμπιο, για να παρακολουθήσουν μια σύνοδο κορυφαίων Ιταλών επιχειρηματιών. Ο Σιμόν Πέρες, σχολιάζοντας τη συνάντηση Αραφάτ - Νετανάχιου, τόνισε ότι είναι ένα "ιδιαίτερα θετικό βήμα" για την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή. Παρ' όλα αυτά, εμφανίστηκε διστακτικός όταν του ζητήθηκε να διατυπώσει κάποιες πρώτες προβλέψεις για το μέλλον της ειρήνης και παραδέχτηκε ότι οι σχέσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων βρίσκονται ακόμα σε κρίσιμο σημείο. Τόσο ο Σιμόν Πέρες όσο και ο Γιάσερ Αραφάτ αρνήθηκαν ότι η συνάντησή τους ήταν προγραμματισμένη και δεν αναφέρθηκαν καθόλου στο περιεχόμενο της συζήτησής τους.

Κανένα σχόλιο για τη συνάντηση Πέρες - Αραφάτ δεν έκανε ο νυν Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Νταβίντ Λεβί, από το Δουβλίνο, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη. Αντίθετα, ο Λεβί δε δίστασε να εκδηλώσει την οργή του για όσους συναδέλφους του έσπευσαν να κατηγορήσουν τον Μπέντζαμιν Νετανάχιου για υποχωρητικότητα μετά τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Ο Λεβί προειδοποίησε ότι αν η ειρηνευτική συμφωνία καταρρεύσει, οι "μέρες της κόλασης για τον ισραηλινό λαό θα επιστρέψουν". Αναφερόμενος, μάλιστα, στις καταδικαστικές, για τον Νετανάχιου, δηλώσεις των υπουργών Μπένι Μπέγκιν και Αριέλ Σαρόν, τους κάλεσε να αφήσουν τις μεγαλοστομίες και να σκεφθούν καλύτερα το μέλλον της περιοχής και του λαού που εκπροσωπούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ