ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΤΩΝ
Η "Χόχτιφ" δε θα βάλει ούτε δραχμή!

Αποκαλύπτεται ότι ο χαρακτηρισμός ως αποικιοκρατικής, της σύμβασης, ωχριά μπροστά στην πραγματικότητα. Ελάχιστοι Ελληνες θα δουλέψουν τελικά στο έργο, αφού οι ελληνικές τεχνικές εταιρίες αρνούνται να υποκύψουν στους εξοντωτικούς όρους των Γερμανών

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι με βάση την αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τα Σπάτα, ο γερμανικός όμιλος "Χόχτιφ" θα συγχρηματοδοτούσε με κάποιο ποσό το έργο. Θα συμμετείχε, δηλαδή, με ίδια κεφάλαια συνολικού ύψους 50 δισ. δρχ., ποσό που αντιπροσωπεύει μόλις το 7,6% στα συνολικά κονδύλια που θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση του αεροδρομίου και που σε σημερινές τιμές ανέρχεται σε 658 δισ. δρχ. Αντί αυτής της εξευτελιστικής συμμετοχής, η "Χόχτιφ" απέκτησε το 45% των μετοχών της εταιρίας που θα έχει για 30 ολόκληρα χρόνια την εκμετάλλευση του αεροδρομίου!

Αν όμως πιστεύει κανείς ότι οι Γερμανοί θα δώσουν, έστω και αυτά τα χρήματα, είναι γελασμένος. Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο "Ρ", η "Χόχτιφ" μόνο θα παίρνει, αφού θα καρπώνεται και τη διαφορά του προϋπολογισμού κάθε έργου που θα γίνεται, από την τιμή που η ίδια τα αναθέτει απευθείας στους υπεργολάβους! Για να καταλάβει κανείς αυτό το γεγονός, αρκεί να αναφέρουμε ότι τα χωματουργικά έργα, ο προϋπολογισμός των οποίων υπολογίζεται γύρω στα 60 δισ. δρχ., η "Χόχτιφ", σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπεύει να τα αναθέσει στους Ελληνες υπεργολάβους μόνο με 20 δισ. δρχ. Μόνο δηλαδή από τα χωματουργικά έργα η "Χόχτιφ" θα κερδίσει 40 ολόκληρα δισ. δρχ., το 80% της υποτιθέμενης συμμετοχής της στο έργο! Φανταστείτε, λοιπόν, τι υπερκέρδη έχει να αποκομίσει και από τις άλλες εργασίες ανέξοδα, αφού αυτό της το επιτρέπει η αποικιοκρατική σύμβαση.

Με τη στάση μάλιστα αυτή των Γερμανών φέρονται τώρα έντονα δυσαρεστημένοι πολλοί Ελληνες εργολάβοι, ακόμη και αρκετοί από αυτούς που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο - με πιέσεις προς τις κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ - για να γίνει το έργο. Κι αυτό γιατί η "Χόχτιφ" έχει φροντίσει να απευθύνεται στους εργολάβους ζητώντας τους προσφορές με περιοριστικό πλαφόν, που είναι σημαντικά χαμηλότερο των κατωτάτων ορίων τιμών που ισχύουν αυτή τη στιγμή στην αγορά δημοσίων έργων της χώρας μας. Ολα αυτά ανάγκασαν αρκετές εταιρίες που είχαν προεπιλεγεί για διάφορα έργα στο αεροδρόμιο Σπάτων να αρνηθούν τελικά να συνεργαστούν, έστω και αν δεν έχουν άλλες δουλιές.

Πλήρης αφελληνισμός του έργου

Ακόμη, όμως και αυτοί οι - λίγοι - εργολάβοι που παίρνουν μέρος σήμερα σε διάφορες εργασίες (χωματουργικά, προσωρινά οδικά έργα), έχουν δεθεί χειροπόδαρα με λεόντειες συμβάσεις. Το χειρότερο είναι ότι με βάση την αρχική σύμβαση οι διαφορές μεταξύ υπεργολάβων και "Χόχτιφ" αναγκαστικά πρέπει να επιλύονται σε διεθνή διαιτησία στο Λονδίνο, γεγονός που απαιτεί τεράστια έξοδα για προσφυγές που φτάνουν στο ύψος των 2 δισ. δρχ. και άρα καθίστανται απαγορευτικές. Δε συμφέρει δηλαδή κανείς υπεργολάβος να προσφύγει στη διαιτησία, έστω κι αν είναι σίγουρος ότι θα κερδίσει την ένστασή του!

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, διαγράφεται ο κίνδυνος να δουλέψουν στο έργο ως υπεργολάβοι τεχνικές εταιρίες από διάφορες άλλες χώρες και ελάχιστες ελληνικές. Αλλωστε, μπορεί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης να υποστηρίζει ότι το 70% των εργασιών θα γίνει από Ελληνες, τίποτα όμως δεν υποχρεώνει τους Γερμανούς γι' αυτό - ούτε φυσικά η ίδια η σύμβαση, που είναι κομμένη και ραμμένη για να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Σαπουνόφουσκα, λοιπόν, αποδεικνύεται και αυτό που είπε ο πρωθυπουργός κατά τη χτεσινή φιέστα για 20.000 νέες θέσεις εργασίας...

ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Εισαγγελική έρευνα για τις παρανομίες

Την παρέμβαση του εισαγγελέα για τις αθέμιτες ενέργειες που έχουν γίνει, προκειμένου ο Λαμπράκης να συνεχίσει την παραπέρα καταστροφή του Πάρκου Ελευθερίας, για να κατασκευάσει την όπερά του, προκάλεσαν οι καταγγελίες του επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" και δημοτικού συμβούλου Αθήνας, Λεων. Αυδή.

Ηδη ο εισαγγελέας έχει διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση της καταγγελίας ότι προκύπτουν ενδείξεις για την τέλεση ποινικού αδικήματος, σχετικά με τη χρηματοδότηση του Μεγάρου Μουσικής από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ο Λεων. Αυδής έχει κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας στον 20ό Πταισματοδίκη. Με γραπτή δήλωσή του ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" στις 29 Ιούλη ανέφερε: "Οπως προκύπτει από το πολεοδομικό Προεδρικό Διάταγμα της 23 - 11 - 95 (ΦΕΚ 1061/Δ), την οικοδομική άδεια 702/12 - 7 - 1996 της Διεύθυνσης Πολεοδομίας της Νομαρχίας Αθήνας και την από 17 - 7 - 1996 απάντηση του μέλους της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης,Γουλφ Ματίες,σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη,ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών πέτυχε να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ για την ανέγερση συνεδριακού κέντρου στο Πάρκο Ελευθερίας. Το έργο φέρεται ότι θα συγχρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού. Αλλά ούτε το πολεοδομικό ΠΔ, ούτε η άδεια οικοδομής που εκδόθηκε σε εκτέλεσή του, προβλέπουν την ανέγερση συνεδριακού κέντρου. Προκύπτει, επομένως, ότι ή η Επιτροπή της ΕΕ παραπλανήθηκε και αποφάσισε να χρηματοδοτήσει συνεδριακό κέντρο που δεν πρόκειται να ανεγερθεί, ή η διοίκηση παραπλανήθηκε και εξέδωσε άδεια οικοδομής, η οποία προβλέπει και εξασφαλίζει ψευδεπιγράφως την ανέγερση συνεδριακού κέντρου.

Εφόσον η παραπλάνηση είναι αποτέλεσμα ενεργειών που αποβλέπουν σε αθέμιτη εξυπηρέτηση συμφερόντων, ανακύπτει ζήτημα ποινικής ευθύνης. Η Εισαγγελία οφείλει να το διερευνήσει, ενόψει μάλιστα της ιδιαίτερης σοβαρότητάς του".

ΚΑΒΑΛΑ
Εκλεισαν τους δρόμους οι αγρότες

Οι παραγωγοί καλαμποκιού της επαρχίας Νέστου διεκδικούν αποζημιώσεις για την καταστροφή που έπαθαν από "χαλασμένο" σπόρο, που τους προμήθευσε η πολυεθνική SIBA

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ .-

Στους δρόμους βγήκαν χτες οι παραγωγοί καλαμποκιού της επαρχίας Νέστου στην Καβάλα,απαιτώντας την παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε να αποζημιωθούν, άμεσα, για τις ζημιές ύψους 1,64 δισ. δραχμών που υπέστησαν εξαιτίας του προβληματικού σπόρου που τους πούλησε πολυεθνική και τον οποίο δεν είχε ελέγξει καμία υπηρεσία του υπουργείου Γεωργίας.

Η υπόθεση αυτή κρατάει τώρα δύο χρόνια και οι υπουργοί που πέρασαν από το υπουργείο Γεωργίας αρνούνται να παρέμβουν για να αποζημιωθούν οι 1.000 παραγωγοί που καταστράφηκαν οικονομικά. Ετσι χτες από το πρωί απέκλεισαν τον δρόμο Καβάλας - Ξάνθης στο ύψος της Πετροπηγής όπου είναι η διασταύρωση για το αεροδρόμιο Χρυσούπολης ενώ απέκλεισαν και τις εισόδους του αεροδρομίου.

Με απόφαση του Ειρηνοδικείου Χρυσούπολης οι αγρότες δικαιώθηκαν και καλείται η εταιρία "SIBA" που προμήθευσε τους παραγωγούς με το προβληματικό υβρίδιο να τους αποζημιώσει. Από τον Μάη που βγήκε η σχετική απόφαση ηεταιρία "κάνει το κορόιδο", με την ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών και του υπουργείου Γεωργίας. Η ζημιά είχε εκτιμηθεί αρχικά στο 1 δισ. δραχμές. Ομως, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Νέστου Βασίλης Καφετζόπουλος "σ' αυτό το ποσό πρέπει να προστεθούν επιπλέον 640 εκ. δραχμέςτόκοι των δανείων που δεν καταφέραμε να πληρώσουμε στην ΑΤΕ αφού δεν εισπράξαμε από την παραγωγή".

Μιλώντας στο "Ρ" ο Β. Καφετζόπουλος κατήγγειλε την αδιαφορία του κράτους και την εγκληματική πράξη κατάργησης των δύο τμημάτων γενετικού ελέγχου υβριδίων και σπόρων που υπήρχαν στη Βόρεια Ελλάδα. "Δεν μπορεί να δρουν ασύδοτα και ανεξέλεγκτα οι εταιρίες, να οδηγούν τους παραγωγούς σε καταστροφή και, στο τέλος, να μην έχουν καμία συνέπεια", είπε.

Σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν πρόσφατα οι 15 πρόεδροι των Συνεταιρισμών του Νέστου με την παρουσία εκπροσώπων κομμάτων και βουλευτών, ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Καβάλα Φάνης Γκερλεξής προειδοποίησε πως η κυβέρνηση αν δεν πιεστεί αγωνιστικά δε θα παρέμβει για τη λύση του προβλήματος. "Η κυβέρνηση στηρίζει την SIBA και κάθε τέτοια επιχείρηση αφού στους προσανατολισμούς της δεν είναι τα συμφέροντα των αγροτών και του λαού, αλλά η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών", τόνισε. Τέλος σημείωσε πως αν η κυβέρνηση θέλει να λύσει το πρόβλημα μπορεί να τους δώσει τα χρήματα της αποζημίωσης και μετά να διεκδικήσει την καταβολή τους από την υπεύθυνη εταιρία. Τους διαβεβαίωσε επίσης ότι το ΚΚΕ είναι στο πλευρό τους, όπως ήταν όλο αυτό το διάστημα.

Για το συγκεκριμένο πρόβλημα βουλευτές του ΚΚΕ έχουν καταθέσει δύο ερωτήσεις στη Βουλή, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Γεωργίας το οποίο αρνήθηκε για άλλη μια φορά τη στήριξη στους αγρότες. Πάντως μετά τη χτεσινή μεγαλειώδη κινητοποίηση των αγροτών ο υπουργός Γεωργίας δέχθηκε να τους συναντήσει στη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται από χτες. Οι εκπρόσωποι των αγροτών δηλώνουν δύσπιστοι για το αποτέλεσμα της συνάντησης η οποία ενώ έχει ζητηθεί επανειλημμένα τελικά γίνεται προεκλογικά και περιμένουν να εισπράξουν πολλές υποσχέσεις. Ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι αν δε δοθεί λύση στο πρόβλημα, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους προχωρώντας και σε νέες δυναμικότερες κινητοποιήσεις.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ
Στον τάφο του Πορφύρη τα λουλούδια της ΕΠΟΝ

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του Θόδωρου Λιακόπουλου (Πορφύρη),ιδρυτικού μέλους της ΕΠΟΝ, μέλους του προεδρείου του ΚΣ, μέλους της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ και προέδρου του Μουσείου της ΕΠΟΝ, αντιπροσωπεία της ΠΕΑΦΕ κατέθεσε λουλούδια στον τάφο του.

Μαζί με τους παλιούς ΕΠΟΝίτες και η συντρόφισσά του Μένη Λιακοπούλου και τα εγγόνια του.

Ανθρακες ο θησαυρός για τις 20.000 θέσεις εργασίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ