Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΒΑΛΑ
Εκλεισαν τους δρόμους οι αγρότες

Οι παραγωγοί καλαμποκιού της επαρχίας Νέστου διεκδικούν αποζημιώσεις για την καταστροφή που έπαθαν από "χαλασμένο" σπόρο, που τους προμήθευσε η πολυεθνική SIBA

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ .-

Στους δρόμους βγήκαν χτες οι παραγωγοί καλαμποκιού της επαρχίας Νέστου στην Καβάλα,απαιτώντας την παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε να αποζημιωθούν, άμεσα, για τις ζημιές ύψους 1,64 δισ. δραχμών που υπέστησαν εξαιτίας του προβληματικού σπόρου που τους πούλησε πολυεθνική και τον οποίο δεν είχε ελέγξει καμία υπηρεσία του υπουργείου Γεωργίας.

Η υπόθεση αυτή κρατάει τώρα δύο χρόνια και οι υπουργοί που πέρασαν από το υπουργείο Γεωργίας αρνούνται να παρέμβουν για να αποζημιωθούν οι 1.000 παραγωγοί που καταστράφηκαν οικονομικά. Ετσι χτες από το πρωί απέκλεισαν τον δρόμο Καβάλας - Ξάνθης στο ύψος της Πετροπηγής όπου είναι η διασταύρωση για το αεροδρόμιο Χρυσούπολης ενώ απέκλεισαν και τις εισόδους του αεροδρομίου.

Με απόφαση του Ειρηνοδικείου Χρυσούπολης οι αγρότες δικαιώθηκαν και καλείται η εταιρία "SIBA" που προμήθευσε τους παραγωγούς με το προβληματικό υβρίδιο να τους αποζημιώσει. Από τον Μάη που βγήκε η σχετική απόφαση ηεταιρία "κάνει το κορόιδο", με την ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών και του υπουργείου Γεωργίας. Η ζημιά είχε εκτιμηθεί αρχικά στο 1 δισ. δραχμές. Ομως, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Νέστου Βασίλης Καφετζόπουλος "σ' αυτό το ποσό πρέπει να προστεθούν επιπλέον 640 εκ. δραχμέςτόκοι των δανείων που δεν καταφέραμε να πληρώσουμε στην ΑΤΕ αφού δεν εισπράξαμε από την παραγωγή".

Μιλώντας στο "Ρ" ο Β. Καφετζόπουλος κατήγγειλε την αδιαφορία του κράτους και την εγκληματική πράξη κατάργησης των δύο τμημάτων γενετικού ελέγχου υβριδίων και σπόρων που υπήρχαν στη Βόρεια Ελλάδα. "Δεν μπορεί να δρουν ασύδοτα και ανεξέλεγκτα οι εταιρίες, να οδηγούν τους παραγωγούς σε καταστροφή και, στο τέλος, να μην έχουν καμία συνέπεια", είπε.

Σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν πρόσφατα οι 15 πρόεδροι των Συνεταιρισμών του Νέστου με την παρουσία εκπροσώπων κομμάτων και βουλευτών, ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Καβάλα Φάνης Γκερλεξής προειδοποίησε πως η κυβέρνηση αν δεν πιεστεί αγωνιστικά δε θα παρέμβει για τη λύση του προβλήματος. "Η κυβέρνηση στηρίζει την SIBA και κάθε τέτοια επιχείρηση αφού στους προσανατολισμούς της δεν είναι τα συμφέροντα των αγροτών και του λαού, αλλά η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών", τόνισε. Τέλος σημείωσε πως αν η κυβέρνηση θέλει να λύσει το πρόβλημα μπορεί να τους δώσει τα χρήματα της αποζημίωσης και μετά να διεκδικήσει την καταβολή τους από την υπεύθυνη εταιρία. Τους διαβεβαίωσε επίσης ότι το ΚΚΕ είναι στο πλευρό τους, όπως ήταν όλο αυτό το διάστημα.

Για το συγκεκριμένο πρόβλημα βουλευτές του ΚΚΕ έχουν καταθέσει δύο ερωτήσεις στη Βουλή, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Γεωργίας το οποίο αρνήθηκε για άλλη μια φορά τη στήριξη στους αγρότες. Πάντως μετά τη χτεσινή μεγαλειώδη κινητοποίηση των αγροτών ο υπουργός Γεωργίας δέχθηκε να τους συναντήσει στη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται από χτες. Οι εκπρόσωποι των αγροτών δηλώνουν δύσπιστοι για το αποτέλεσμα της συνάντησης η οποία ενώ έχει ζητηθεί επανειλημμένα τελικά γίνεται προεκλογικά και περιμένουν να εισπράξουν πολλές υποσχέσεις. Ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι αν δε δοθεί λύση στο πρόβλημα, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους προχωρώντας και σε νέες δυναμικότερες κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ