Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ" ΠΑΤΡΑΣ
Προεκλογική επίθεση σε εργαζόμενους

Ο πρόεδρος του νοσοκομείου υποστηρίζει ότι θα σταματούσε - αν μπορούσε - κάθε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του

Επίθεση στους εργαζόμενους εξαπέλυσε πρόσφατα ο πρόεδρος του Νοσοκομείου "Αγιος Ανδρέας" στην Πάτρα. Τα βέλη του δέχτηκαν κυρίως οι εργαζόμενοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Ιδρύματος. Μάλιστα, σύμφωνα με διαρροές στον τοπικό Τύπο, τις οποίες ο ίδιος δε διέψευσε, ο πρόεδρος του νοσοκομείου, Αλέξης Μητρόπουλος,σημείωνε πως δεν μπορεί να συνεργαστεί με την Τεχνική Υπηρεσία και πως αν είχε τη δυνατότητα θα σταματούσε "κάθε συνεργασία μαζί τους".

Να σημειώσουμε ότι ακόμα και ο υπουργός Υγείας Αν. Πεπονής αναγνώρισε (17.7.1996) ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα απ' τις ελλείψεις τεχνικών στα νοσοκομεία και είπε ότι έδωσε προτεραιότητα για τεχνικούς και στον περιορισμένο αριθμό των προσλήψεων που αποφασίστηκαν απ' την κυβέρνηση. Πάντως στην Πάτρα, πέρα απ' τα γενικότερα προβλήματα στις τεχνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων, οι διοικήσεις των νοσοκομείων αντιμετωπίζουν τις Τεχνικές Υπηρεσίες με ιδιαίτερα απαράδεκτο τρόπο. Πριν ένα εξάμηνο διαλύθηκε στην ουσία και η Τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου του Ρίου με τις αποσπάσεις των επιστημόνων στη νομαρχία, θέμα που έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή.

Οι τελευταίες δηλώσεις του προέδρου του Νοσοκομείου "Αγιος Ανδρέας" προκάλεσαν την αντίδραση των εργαζομένων, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους τονίζουν πως "με ακάλυπτες τις μισές οργανικές θέσεις, κάτω από αντίξοες συνθήκες, χωρίς προστατευτικά μέσα, χωρίς πολλές φορές τα απαραίτητα εφόδια και υλικά, εκτελώντας ακόμα και κατασκευαστικά έργα, ανταποκρίνονται σε όλες τις ανάγκες του νοσοκομείου". Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι ενώ έχουν καταθέσει προτάσεις στη διοίκηση ακόμη περιμένουν λύσεις.

Ο "Ρ" επισκέφθηκε το Νοσοκομείο "Αγιος Ανδρέας" και συζήτησε με τον πρόεδρο και τους εργαζόμενους. Ο πρόεδρος του νοσοκομείου δεν αναίρεσε τίποτα από τα γραφόμενα στον Τύπο και επιτέθηκε για άλλη μια φορά στους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα περιέβαλε τον εαυτό του με άφθονες "αριστερές περγαμηνές", προσθέτοντας πως οι εργαζόμενοι "δε δουλεύουν" και "δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου". Κατά τον Αλ. Μητρόπουλο η σταγόνα που "ξεχείλισε το ποτήρι" ήταν η ανέγερση δεύτερης πύλης εισόδου στο νοσοκομείο και η ανέγερση φυλακίου σ' αυτή, έργο για το οποίο ο ίδιος διαφώνησε. Σημειώνεται πως αυτό το έργο προτάθηκε από μηχανικούς της ΔΕΚΕ και της Νομαρχίας Αχαϊας λόγω της κατασκευής παρακαμπτήριας οδού. Ο πρόεδρος διαφώνησε με την κατασκευή, επικαλούμενος οικονομικούς λόγους. Ομως, παρ' όλα αυτά, οι εργασίες άρχισαν με αποτέλεσμα ο Αλ. Μητρόπουλος να εγκαλεί την Τεχνική Υπηρεσία του νοσοκομείου, επειδή παρείχε βοήθεια (σ.σ. επέτρεψαν να χρησιμοποιούν το νερό από το νοσοκομείο) στο συνεργείο.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι σημείωσαν πως δεν εμπλέκονται σε προβλήματα που προκύπτουν από διαμάχες συναρμοδίων υπηρεσιών. Αναφέρθηκαν στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν: Στην έλλειψη προσωπικού, καθώς προσλήψεις έχουν χρόνια να γίνουν. Στο μεγάλο έλλειμμα του νοσοκομείου που από χρόνο σε χρόνο μεγαλώνει. Πρόσθεσαν πως μετά βίας επαρκεί ο προϋπολογισμός για την πληρωμή τους και ζήτησαν να υπάρξει νέα επιχορήγηση. Κατάγγειλαν βασικές ελλείψεις σε μονάδες του νοσοκομείου, που πρέπει να σημειωθεί ότι έχει στην αρμοδιότητά του και τα Κέντρα Υγείας του Νομού Αχαϊας. Αναφέρθηκαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που δε λειτουργεί, ενώ υπάρχει σύγχρονος εξοπλισμός και απασχολείται επιστήμονας για τη συντήρησή του. Το ίδιο συμβαίνει και στο Κέντρο Αιμοδοσίας. Οι λόγοι είναι τραγελαφικοί. Το κτίριο που θα στεγαστεί η ΜΕΘ και η Αιμοδοσία χρειάζεται υποστυλώσεις, καθώς οι ειδικοί προβλέπουν πως οι κολόνες του δε θα αντέξουν το βάρος. Ενώ η νομαρχία ζητεί να γίνουν έργα υποστύλωσης, ο πρόεδρος του νοσοκομείου αντιτίθεται "θέλοντας - σύμφωνα με τους εργαζόμενους - να τελειώσει όπως όπως το κτίριο για να παρουσιάσει "έργο"". Το αποτέλεσμα το βλέπουν καθημερινά τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και ο λαός της περιοχής, που ακόμα περιμένει βελτίωση των παροχών υγείας.

Μπροστά σ' αυτά τα προβλήματα - σημειώνουν οι εργαζόμενοι - ο πρόεδρος δε μιλά καθόλου. Αντίθετα, επιτίθεται σ' αυτούς για να κρύψει τις ευθύνες του. Θύματα όλης αυτής της κατάστασης είναι βεβαίως οι ασθενείς και συνολικά το σύστημα υγείας.

Π. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ