Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΝΕΟ" ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ "ΙΣΧΥΡΗ" ΕΛΛΑΔΑ

"Ελλάδα δυνατή και ισχυρή", "Η Ελλάδα μπορεί με το νέο ΠΑΣΟΚ", ισχυρίζονται στο νέο Μανιφέστο του κυβερνώντος κόμματος. Και είναι αλήθεια ότι η χώρα μας και μπορεί και πρέπει να κατακτήσει για το καλό του λαού τη θέση που της αξίζει στο σύγχρονο κόσμο. Ομως απαιτείται η εκπλήρωση μιας προϋπόθεσης. Η αποτίναξη, η ανατροπή της πολιτικής κυριαρχίας όσων έχουν την υποχρέωση απέναντι στα αφεντικά τους να κρατούν την Ελλάδα αλυσοδεμένη στην ανισοτιμία και την ανημπόρια.

Οσον αφορά το "νέο" ΠΑΣΟΚ, ήταν αρκετό αυτό το οχτάμηνο της διακυβέρνησής του για να αποδειχτεί ότι ο περιβόητος "εκσυγχρονισμός" είναι η ασφαλής όσο και αφτιασίδωτη μέθοδος για την ενίσχυση της εξάρτησης της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Μάλιστα αυτή τη φορά η εξάρτηση συνοδεύεται από μια τέτοια επίδειξη απρέπειας εκ μέρους των "συμμάχων", που προσομοιάζει με συμπεριφορά αποικιοκρατών προς ιθαγενείς φυλάρχους, μόνο που, δυστυχώς, κατά τη διάρκεια των υποκλίσεών τους δεν εκπροσωπούν τον εαυτό τους, αλλά τη χώρα.

***

Οποιος θεωρεί ότι τα παραπάνω λόγια είναι βαριά, ας τα συγκρίνει ψύχραιμα και χωρίς προκατάληψη, με την πραγματικότητα. Πραγματικότητα που ζήσαμε όταν ο πρωθυπουργός διάβηκε τον Ατλαντικό, με αφορμή την κρίση στα Ιμια, για να καταθέσει στα πόδια του Κλίντον την εθνική ανεξαρτησία της χώρας. Ο ίδιος βέβαια υποστήριζε ότι το ταξίδι στόχευε να ενημερωθούν οι "σύμμαχοι". Εκείνοι με τη σειρά τους απεφάνθησαν, μετά την ενημέρωση, ότι υπάρχουν αμφισβητούμενες περιοχές στο Αιγαίο! Ενδιαφέρον όμως υπάρχει και στο σημείο όπου ο Κ. Σημίτης εισήλθε στο "οβάλ" γραφείο του Λευκού Οίκου. Εκεί, ο οικοδεσπότης ήταν τόσο σίγουρος για την "ευγενική" πρόθεση του συνομιλητή του να κινείται μεταξύ των "ευχαριστώ τις ΗΠΑ" και τα "μάλιστα κύριε Κλίντον", που αξιοποίησε τα τρία τέταρτα του χρόνου που παραχώρησε στον φιλοξενούμενό του, για να του "εξηγήσει" τη σημασία που έχει για τους Αμερικανούς η κατασκευή καζίνο στη "φίλη" χώρα!

Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός προσγειώθηκε στη Βόννη για να ενημερώσει τον καγκελάριο της άλλης "σύμμαχης" χώρας. Το "ενδιαφέρον" του κυρίου Κολ είναι τόσο μεγάλο που τη μισή περίπου ώρα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, αναλίσκεται σε υπενθυμίσεις για την απαίτηση της Γερμανίας, ο εκσυγχρονισμός των αεροπλάνων τύπου "Φάντομ" της ελληνικής αεροπορίας - κόστους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων - να γίνει από γερμανικές εταιρίες. Ο πρωθυπουργός - κατά τη συνήθη "ευγένειά" του - τον άκουσε και κατόπιν τον ευχαρίστησε. Και αυτόν...

***

Τα δυο αυτά πρόσφατα γεγονότα από την ολιγόμηνη παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στη διακυβέρνηση της χώρας, είναι ενδεικτικά, όχι του βαθμού υποταγής των κυβερνώντων - αυτός είναι γνωστός - αλλά της υπόληψης που τρέφουν οι "σύμμαχοι" απέναντι στη χώρα. Υπόληψη ανάλογη εκείνης που θα επιδείκνυε ο Βοναπάρτης στους κλητήρες του... Είναι επίσης ενδεικτικά του μεγέθους της υποτέλειας στην οποία σύρεται η Ελλάδα από τους εντεταλμένους να την εκπροσωπούν και να την κυβερνούν. Ωστόσο αυτοί οι πολιτικοί φορείς και αυτοί οι πολιτικοί δε διστάζουν μπροστά στην κάλπη να τάζουν ότι θα φτιάξουν μια "Ελλάδα ισότιμη στην Ευρώπη και ισχυρή" και αναφωνούν: "Η Ελλάδα μπορεί. Μπορεί με το ΠΑΣΟΚ του εκσυγχρονισμού και της εφόδου"!

Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για τη συνήθη τακτική των "ψεύτικων και μεγάλων λόγων". Ομως εδώ έχουμε ένα εκπληκτικό σύμπλεγμα υποκρισίας, ψεύδους και "εκσυγχρονισμένης" αντίληψης περί υποτέλειας που συνίσταται στην αρχή "είμαστε εθελόδουλοι και το δηλώνουμε". Δε θέλει να τα βάλει με τις πολυεθνικές που αφού αλώσουν τη χώρα, σαλπάρουν για νέες αγορές, πιο προσοδοφόρες για την άσκηση της αρπακτικής τους δράσης. Δηλώνει ότι είναι έτοιμος να υποθηκεύσει την Ελλάδα για ολόκληρο τον 21ο αιώνα μέσω των προγραμμάτων "σύγκλισης", της φοροεπιδρομής υπέρ του ΝΑΤΟ και της εκποίησης του δημόσιου πλούτου στο ξένο κεφάλαιο.

***

Ομως, το είπαμε. Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ισότιμη και ισχυρή στο σύγχρονο κόσμο. Μόνο που ο δρόμος της ισχυροποίησής της περνά μέσα από την ισχυρή πάλη του λαού ενάντια στις πολυεθνικές και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Περνά μέσα από την πάλη για πολιτική υπέρ των εργαζομένων. Περνά μέσα από τον απεγκλωβισμό της παραγωγικής βάσης του τόπου από τις αλυσίδες των πολυεθνικών. Περνά μέσα από την καταδίκη και την αντίσταση στον ιμπεριαλισμό, που δε σταματά να εκδηλώνει το απεχθές πρόσωπό του στο Αιγαίο, την Κύπρο, τα Βαλκάνια. Τελικά αυτός ο δρόμος περνά μέσα από την ενίσχυση του ΚΚΕ στις 22 Σεπτέμβρη, που θέλει και μπορεί, να αγωνιστεί ενάντια στο καθεστώς ανισοτιμίας και υποτέλειας στο οποίο έχει φυλακιστεί η χώρα. Σπάζοντας δηλαδή το καθεστώς της εξάρτησης.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ηταν αρκετό αυτό το οκτάμηνο διακυβέρνησης για να αποδειχτεί ότι ο περιβόητος "εκσυγχρονισμός" είναι η ασφαλής μέθοδος για την ενίσχυση της εξάρτησης της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γιόρτασαν τα 50 χρόνια υποτέλειας στο ΝΑΤΟ(2002-01-29 00:00:00.0)
Θα υπερασπιστούμε τη τιμή και την υπόληψή μας(2000-01-16 00:00:00.0)
Ιδού η αποικία σας...(1999-08-10 00:00:00.0)
Μια απέραντη βάση η Ελλάδα(1997-08-17 00:00:00.0)
Κυβερνητική πρόσκληση επιδιαιτησίας(1997-05-07 00:00:00.0)
Επιδόσεις υποτέλειας(1995-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ