Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΑΝ. ΠΑΣΧΑΛΟΥΔΗ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ Β'ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ωρα να απαντήσουν οι αγρότες

- Οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εξαγγέλλουν, προεκλογικά, μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος και ανάπτυξης της γεωργίας. Είναι, όμως, έτσι;

- Μας έλεγαν ως τώρα πως δεν υπάρχουν περιθώρια, δεν αντέχει η οικονομία αυξήσεις στα γεωργικά προϊόντα, να μειώσουμε τα καύσιμα, και κατηγορούσαν τις κινητοποιήσεις των αγροτών που έγιναν ακριβώς γι' αυτά τα σοβαρά προβλήματα. Αυτό και μόνο φανερώνει την υποκρισία τους. Αλλά και αν τα πραγματοποιούσαν, δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα τεράστια προβλήματα και στη μείωση του εισοδήματος του αγρότη. Αύξησαν τα καύσιμα από 50 σε 160 δραχμές και τώρα λένε ότι θα τα μειώσουν 20 δραχμές. Ομως, το χειρότερο, το ουσιαστικό πρόβλημα παραμένει, π.χ. όταν οι βαμβακοπαραγωγοί χάνουν 50 και 60 δραχμές το κιλό, στο καλαμπόκι, την ντομάτα οι τιμές πάνε "πάτο". Αυτό δεν είναι ανάπτυξη. Ακόμα και οι συντάξεις που υπόσχονται στους αγρότες είναι άλλο ένα πυροτέχνημα. Σήμερα με 25 - 30.000 δραχμές φιλοδώρημα δεν μπορεί να ζήσει ο αγρότης. Οι αγρότες αγανακτούν με το νέο εμπαιγμό.

- Τι ζητήματα θεωρείτε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, για να ανακουφιστούν οι αγρότες;

- Πρώτα πρέπει να μπει φραγμός στις αυξήσεις στα ανταλλακτικά, στα λιπάσματα, στα φάρμακα. Από την άλλη πλευρά έχουμε ανεξέλεγκτες εισαγωγές, από χώρες της ΕΕ και από τρίτες χώρες. Αυτός είναι ο λόγος που τα δικά μας προϊόντα μένουν αδιάθετα. Χρόνια τώρα υποχρεώνουν τις Ενώσεις να δώσουν τιμές στα προϊόντα για να μην αποκαλυφθεί η καταστροφική πολιτική της ΕΕ. Ετσι έχουμε ως αποτέλεσμα την υπερχρέωση των συνεταιρισμών, που σταδιακά οδηγούνται σε κλείσιμο. Την ίδια στιγμή η ΑΤΕ υποχρεώνει Ενώσεις να ξεπουλάνε περιουσιακά τους στοιχεία και να παρακρατούν χρήματα από τα προϊόντα των αγροτών για να πληρώνουν μέρος των τόκων από τους δανεισμούς. Οι Ενώσεις κατέληξαν να είναι "φασονίστες" του μεγάλου εξαγωγικού εμπορίου, ενώ καταχρεώθηκαν ξανά. Αυτά οδηγούν σε ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων αγροτών, όπως ακριβώς τα έχει προγραμματίσει το Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Οσο οι κυβερνήσεις θα εφαρμόζουν τις καταστροφικές αποφάσεις, τα μέτρα και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και στήριξη του αγροτικού εισοδήματος. Αυτό είναι το κλειδί, να ανατραπεί η καταστροφική πολιτική, να ενισχυθεί η ντόπια αγροτική παραγωγή και να παρθούν μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής και στήριξης του συνεταιριστικού κινήματος, των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών και των Ενώσεών τους.

- Ποια απάντηση πρέπει να δώσουν οι αγρότες στον εμπαιγμό των δικομματικών εταίρων;

- Να ψηφίσουν ΚΚΕ για να ενισχύσουμε τη δύναμή μας, τους αγώνες μας. Γιατί είναι το μόνο κόμμα που στήριξε τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ενώ τα άλλα κόμματα - πλην του ΚΚΕ - συμφωνούν και εφαρμόζουν την καταστροφική πολιτική της ΕΕ, λειτουργώντας υπονομευτικά και διασπαστικά ενάντια στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Το ΠΑΣΟΚ μάς έστειλε και τα ΜΑΤ για να διαλύσουν τα μπλόκα και τα συλλαλητήριά μας. Είναι η ώρα να απαντήσουμε δίνοντας την ψήφο μας στο ΚΚΕ.

Α. Α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη "χωματερή" το μέλλον των ροδακινοπαραγωγών(1999-08-21 00:00:00.0)
"Φιέστα" εξωραϊσμού της αντιαγροτικής πολιτικής(1998-03-21 00:00:00.0)
Σε οριακό σημείο οι αγροτικοί συνεταιρισμοί(1997-03-09 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις(1996-11-09 00:00:00.0)
"Χειροπιαστή" ζημιά στο βαμβάκι(1996-01-13 00:00:00.0)
Ενωμένοι παλεύουν για τη σωτηρία της γεωργίας(1995-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ