Σάββατο 21 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΤΖΕΝΤΑ 2000"
"Φιέστα" εξωραϊσμού της αντιαγροτικής πολιτικής

Την ώρα που τα επιτελεία των Βρυξελλών ανακοίνωναν μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά 4,4%, ο πρωθυπουργός δήλωνε την υποτέλειά του στο "μοντέλο" πολιτικής της ΕΕ

Την ίδια ώρα που τα επιτελεία των Βρυξελλών ανακοίνωναν μείωση του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών κατά 4,4% και της απασχόλησης κατά 3%, μέσα στο 1997, ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωνε υποταγή στο "μοντέλο" της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ.

Ο Κ. Σημίτης μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε χτες ο Τομέας Συνεταιριστικού και Αγροτικού του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να εξωραϊσει, τις ολέθριες συνέπειες της "Ατζέντας 2000" και των επικείμενων καταστροφικών αναθεωρήσεων της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) σε μια σειρά αγροτικά προϊόντα, καθώς και τις οδυνηρές επιπτώσεις της υποτίμησης της δραχμής, που από κοινού θα οδηγήσουν τη μικρομεσαία αγροτιά στο ξεκλήρισμα.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε για άλλη μια φορά την πίστη του στη διεθνοποίηση της αγοράς και ότι η "Ατζέντα 2000" αποτελεί μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση για το ξεκίνημα του νέου αιώνα. Επίσης ξαναέφερε το ψευτοεπιχείρημα περί βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας. Και το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και την ερήμωση της υπαίθρου που θα επιφέρει η "Ατζέντα 2000", τα "βάφτισε" μέτρα για βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου.

Οσον αφορά την αναθεώρηση της ΚΟΑ για βόειο κρέας, γάλα και σιτηρά, ο πρωθυπουργός, δήλωσε ότι αυτά δεν ενδιαφέρουν τη χώρα μας, αφού "εμείς είμαστε ελλειμματικοί" και μάλλον θα του έφτασε η αύξηση της ποσόστωσης στο αγελαδινό γάλα που πρότεινε η Κομισιόν κατά 18.400 τόνους. Για τις καταστροφικές προτάσεις σε λάδι, καπνά, καθώς και τις επικείμενες δυσμενείς προτάσεις σε αμπελο-οινικά και βαμβάκι είπε ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει συμμαχίες για να διαπραγματευτεί, ενόψει το νέου γύρου συζήτησης για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι η κυβέρνηση Σημίτη έχει πάρει ήδη μέτρα για την ταφόπλακα των μεσογειακών προϊόντων.

Αναφερόμενος επίσης στα όσα ορίζει η "Ατζέντα 2000" ομολόγησε ότι οι πόροι για τη γεωργία δεν είναι επαρκείς, αλλά η διεύρυνση της ΕΕ προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης πρέπει να γίνει στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης της αγοράς και των ανοιχτών συνόρων, γιατί... έτσι θα αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός της Κίνας του ενός δισεκατομμυρίου πληθυσμού.Σχετικά με το κυβερνητικό έργο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που θα μετατρέψει τους συνεταιρισμούς σε ανώνυμες εταιρίες - που μόνο τους μικρομεσαίους αγρότες δε θα εξυπηρετούν - στην τράπεζα γης που θα μαζέψει τα χωράφια των ξεκληρισμένων αγροτών και στο νομοσχέδιο - κοροϊδία για τους νέους αγρότες και την εκπαίδευσή τους.

Στην ομιλία του επίσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην υποτίμηση της δραχμής και τα οφέλη που δήθεν θα αποκομίσουν οι αγρότες από τη δραχμική αύξηση των επιδοτήσεων και τις ανταγωνιστικές τιμές που προκύπτουν για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Ξέχασε... όμως να αναφερθεί στην κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής, που επέφερε η υποτίμηση της δραχμής για τους αγρότες και στις ποσοστώσεις, που λειτουργούν ως τροχοπέδη στις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων.

Τα προκλητικά και υποκριτικά λεγόμενα του πρωθυπουργού δε σταμάτησαν στα παραπάνω και τα όσα προβλήματα έθεσαν οι αγωνιζόμενοι αγρότες στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, αυτός τα κατάλαβε κάπως έτσι: "Υπήρχαν - είπε - κινητοποιήσεις ορισμένων αγροτών το Φλεβάρη. Η θέση μας είναι ότι εμείς ως πολιτεία, ως Ελλάδα, δεν μπορούμε να εγγυόμαστε εισοδήματα σε ορισμένο ύψος, δεν υπάρχει εγγύηση του αγροτικού εισοδήματος. Πρέπει να κάνουμε υποδομές πρέπει να δίνουμε ενισχύσεις, πρέπει να αντιμετωπίζουμε καταστροφές. Αλλά δεν μπορεί εσαεί και πάντα, όπως δουλεύει ο καθένας και ό,τι να δουλεύει και ό,τι να παράγει, όποια ποιότητα και υπό όποιες συνθήκες, να έχει ένα συγκεκριμένο εισόδημα, το οποίο μάλιστα κατά ορισμένους θα πρέπει να αυξάνεται και κάθε χρόνο. Αυτή είναι μια άποψη ξένη προς τη δικιά μας αντίληψη και για τη λειτουργία της οικονομίας. Γι' αυτό και τις κινητοποιήσεις πρέπει να τις κρίνουμε από αυτή τη σκοπιά". Και συνεχίζοντας τον προκλητικό χαβά του κατέληξε: "Ο καθένας μπορεί να καταλαμβάνει ένα δρόμο και να δημιουργεί κοινωνική αναταραχή. Αλλά το κριτήριο δεν είναι αν έχει αυτή τη δυνατότητα ή εάν έχει χάσει 2-3 ή 20-30 δραχμές"!

Κι αφού ο πρωθυπουργός είπε όσα είχε να πει, οι Στ. Τζουμάκας υπουργός Γεωργίας, Κ. Σκανδαλίδης γραμματέας του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, Ειρήνη Λαμπράκη μέλος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι άλλοι ομιλητές που ακολούθησαν, δεν είχαν τίποτε περισσότερο να προσθέσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ