Σάββατο 21 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Φοιτητές - σπουδαστές αγκαλιάζουν τις ΠΚΣ

Λίγες μόνο μέρες απομένουν ως την 1η Απρίλη, μέρα διεξαγωγής των Φοιτητικών και Σπουδαστικών Εκλογών, και ακόμη στα Πανεπιστήμια και το ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης μόνο οι αφίσες έξω από τις σχολές θυμίζουν προεκλογική περίοδο. Μοναδική φωτεινή εξαίρεση η δράση των ΠΚΣ και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιεί, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τη μαζική συμμετοχή των φοιτητών και των σπουδαστών.

Ετσι και προχτές το βράδυ σε μια από τις μεγάλες αίθουσες της Φιλοσοφικής η ΠΚΣ συζήτησε με τους φοιτητές για την ειρήνη, το ρόλο του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ και των ιμπεριαλιστών στις μέρες μας. Το συμπέρασμα που βγήκε ήταν ξεκάθαρο για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η νεολαία και οι φοιτητές. "Η νεολαία δεν πρέπει να αφήσει τους ιμπεριαλιστές να υπονομεύουν την ειρήνη, τη ζωή και το μέλλον της. Πρέπει να πάρει τη δική της θέση μέσα στο μέτωπο ειρήνης και να αντισταθεί στα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους". Το θέμα της εκδήλωσης διαπραγματευόταν τις "ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη διασάλευση της ειρήνης στις μέρες μας". Στην εκδήλωση πήραν μέρος δεκάδες φοιτητές, κατακλύζοντας την αίθουσα. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Γιώργος Χουρμουζιάδης,ενώ παρουσιάστηκε και η πρόταση της ΠΚΣ για το μέτωπο ειρήνης. Παράλληλα η εκδήλωση πλαισιώθηκε από πολιτιστικό πρόγραμμα, όπου έγινε αναφορά στο έργο των Β. Μαγιακόφσκι, Μπ. Μπρεχτ και Γ. Ρίτσου και ολοκληρώθηκε με συναυλία από δύο φοιτητικά συγκροτήματα, τους "Χαλβάνα" και "Εξοδος Κινδύνου".

Μέσα από την πλούσια συζήτηση, όπου παρουσιάστηκε η απάνθρωπη πολιτική των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών με αναφορές στις πρόσφατες κρίσεις στο Ιράκ και το Κοσσυφοπέδιο, αναδείχτηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός μαζικού, μαχητικού, αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, που θα αγωνίζεται ενάντια στην παθητικότητα, την υποταγή, τον εθνικισμό και το ρατσισμό, αποκρούοντας τα σχέδια της "Νέας Τάξης".

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Χτες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας οι ΠΚΣ διοργάνωσαν εκδήλωση για τα εργασιακά δικαιώματα και την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων των οικονομικών σχολών.

Τα ερωτήματα που κλήθηκαν να απαντήσουν εισηγητές, αλλά και φοιτητές μέσα από τις παρεμβάσεις τους ήταν δύο: Ποιο είναι το μέλλον που τους επιφυλάσσουν και ποια απάντηση πρέπει να δώσουν. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Αντώνης Ντρέκος,μέλος της διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και ο Θόδωρος Κυριακίδης,γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ενώ έγιναν παρεμβάσεις από καθηγητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του ΑΠΘ.

Αναπτύχθηκαν ζητήματα όπως η αποσύνδεση του πτυχίου από τα εργασιακά δικαιώματα και η μεταφορά της εξειδίκευσης σε σπουδές μετά την απόκτηση του πτυχίου, οι αρνητικές εξελίξεις στους οικονομικούς κλάδους, με πιο πρόσφατη το νέο νόμο για τους λογιστές, που - όπως σημειώθηκε - αποτελεί ταφόπλακα για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα κτλ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις αλλαγές που προωθούνται μέσα στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και συνολικότερα στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, όπου σημειώθηκε πως έρχονται να προσαρμόσουν την παιδεία στις απαιτήσεις των πολυεθνικών και των μονοπωλίων, για αύξηση των κερδών τους, δημιουργώντας φτηνό, υποταγμένο και κερδοφόρο εργατικό δυναμικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ