Σάββατο 21 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ
Υπόθεση του λαού η προστασία των δασών
  • Ανακοίνωση του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Στο όνομα της προστασίας των δασών, η κυβέρνηση, παράλληλα με τα ευχολόγια, επιβεβαίωσε την αντιδασική της πολιτική

Την ανεξέλεγκτη πορεία της καταστροφής των δασών και την τεράστια σημασία τους ως πηγή ζωής, έρχεται να υπενθυμίσει, σήμερα, ο καθιερωμένος γιορτασμός της Παγκόσμιας Μέρας Δασοπονίας. Μια μέρα, που βρίσκει τα δάση, σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο, χειρότερα από ποτέ, ως αποτέλεσμα της ραγδαίας αποδάσωσης και της ληστρικής εκμετάλλευσής τους.

Με αφορμή τη σημερινή μέρα, το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό "να ενεργοποιηθεί και να κάνει υπόθεσή του την προστασία των δασών". Ταυτόχρονα, τονίζει ότι "η πάλη αυτή, για να έχει αποτελέσματα, θα πρέπει να είναι ενταγμένη σε ένα γενικότερο αντιμονοπωλιακό, αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο, γιατί η διάσωση των δασών συγκρούεται με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ντόπια και ξένα".

"Με εντονότερους ρυθμούς συνεχίζεται η καταστροφή των δασικών οικοσυστημάτων, παρά το γεγονός ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι ιδιαίτερα οξυμένα και επηρεάζουν καθημερινά την υγεία και την ψυχική ισορροπία του λαού", επισημαίνει, σε σχετική ανακοίνωσή του, το Αγροτικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ. Και συνεχίζει:

"Αποκλειστικά υπεύθυνες για τη διαχρονική καταστροφή των δασών είναι οι κυβερνήσεις της χώρας, που μετέτρεψαν τα δάση από κοινωνικό αγαθό σε κερδοσκοπική επιχείρηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και ξεπούλησαν αυτόν τον κοινωνικό πλούτο στους μεγαλοκαταπατητές.

Η αντιδασική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, υπηρετώντας τα συμφέροντα των μεγαλοκαταπατητών και αυτών που λυμαίνονται τα δάση, με εταιρίες, τάχα, μη κερδοσκοπικές, επιταχύνει αυτήν την καταστροφή με ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής του λαού.

Κι αυτό γιατί:

- Περιορίζει τα κονδύλια του προϋπολογισμού για τα δάση και διατηρεί τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, με αποτέλεσμα να είναι εντελώς αδύνατη ακόμα και η συντήρηση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης.

- Δεν εφαρμόζει, με διάφορα προσχήματα, το ομόφωνο πόρισμα της Βουλής, που θα εξασφάλιζε μια ελάχιστη προστασία στα δάση.

- Καταργεί ουσιαστικά, με το Εθνικό Κτηματολόγιο, το τεκμήριο υπέρ του δημοσίου σε δάση και δασικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα να ιδιωτικοποιηθούν πολλά δάση, ενώ, με τα νομοσχέδια που προωθεί ο υπουργός Γεωργίας, νομιμοποιεί παράνομες καταπατήσεις και αναγνωρίζει ανύπαρκτες ιδιοκτησίες.- Υπονομεύει τον Ενιαίο Φορέα Δασοπροστασίας με τη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ενώ, ταυτόχρονα, προγραμματίζει τη μεταφορά, από το υπουργείο Γεωργίας στο ΥΠΕΧΩΔΕ, της Γενικής Γραμματείας Δασών, με στόχο να ξεπεραστεί η υπάρχουσα νομοθεσία, που βάζει έστω και ελάχιστα εμπόδια στην καταστροφή των δασών.

- Αποχαρακτηρίζει δάση και δασικές εκτάσεις με τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Βιομηχανίας και Ανάπτυξης, με πρόσχημα στις εκτάσεις αυτές να γίνουν επενδύσεις, για να μειωθεί, τάχα, η ανεργία!

- Το ΚΚΕ θεωρεί τα δάση βασικό κοινωνικό αγαθό, που η καταστροφή τους έχει ξεπεράσει κάθε όριο".

Επιβεβαίωση της αντιδασικής πολιτικής

Η κυβέρνηση θυμήθηκε χτες την Παγκόσμια Μέρα Δασοπονίας και σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε για τα περιαστικά δάση η Γενική Γραμματεία Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας περιορίστηκε σε ευχολόγια και υποκριτικές κορόνες. Μιλώντας, ο υπουργός Γεωργίας, Στέφ. Τζουμάκας, επαναβεβαίωσε τη μέχρι τώρα ασκούμενη αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται σε νέα φάση με τη δημοσιοποίηση και των τριών σχεδιών νόμου (για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δασών, για τη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και για τα βοσκοτόπια).

Η υποκρισία του υπουργού Γεωργίας έφτασε σε τέτοιο σημείο, ώστε, παρόλο που το σχέδιο νόμου για τη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης έχει συναντήσει τις αντιδράσεις όλων των φορέων και παρά το ότι είναι αντίθετο με το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τα Δάση, το κατέθεσε παραμονές της Παγκόσμιας Μέρας Δασοπονίας στη Βουλή.

Επίσης, από την εισήγηση του γενικού γραμματέα Δασών Η. Μπεριάτου,φάνηκε καθαρά ότι υλοποιείται μια πολιτική με βάση τις αποφάσεις της ΕΕ, για προσαρμογή των δασών στην οικονομία της αγοράς.

Γενικότερα, στην ημερίδα έγινε μεγάλη συζήτηση για τα περιαστικά δάση. Ομως, το περιεχόμενο των προτάσεων αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, να έρθει στην επικαιρότητα ο σχεδιασμός του Οργανισμού Λαμπράκη για τους Ορεινούς Ογκους της Αττικής, το 1992, που είχε "παγώσει" με την αντίδραση των μαζικών φορέων.

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική, που έχει εγκαταλείψει τα δάση στο έλεος των φυσικών δυνάμεων, στην ανεξέλεγκτη και εκτεταμένη κτηνοτροφία, στην αυθαίρετη κακοποίηση και οικοπεδοποίηση της δασικής γης, με αποτέλεσμα η έντονα ορεινή χώρα να οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε οικολογική καταστροφή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ