Σάββατο 21 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκρηκτική κατάσταση στους τυφλούς

Τη Δευτέρα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, ώρα 1 μμ, οργανώνει συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Υγείας

"Η έλλειψη ουσιαστικής διάθεσης της κυβέρνησης για την επίλυση των αιτημάτων των τυφλών έχει δημιουργήσει στο χώρο αυτό πραγματικά αδιέξοδα και μια άνευ προηγουμένου εκρηκτική κατάσταση, που ενισχύεται μάλιστα από τις τελευταίες εξελίξεις της εθνικής οικονομίας και τις δυσμενείς προοπτικές για την κοινωνική πολιτική", καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (ΠΣΤ).

Αντιπροσωπεία του ΠΣΤ είχε προχτές βράδυ συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα,όπου εισέπραξε και πάλι την "οικονομική στενότητα" ως απάντηση στα βασικά αιτήματα των τυφλών. Ο ΠΣΤ ζητά, εδώ και χρόνια, τη χορήγηση επιδόματος 10 Ημερομίσθιων του Ανειδίκευτου Εργάτη (ΗΕΑ) στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους τυφλούς και 20 ΗΕΑ για τους ανασφάλιστους, τους άνεργους και τους ανίκανους προς εργασία. Μάλιστα ο ΠΣΤ ζητά τη "δέσμευση της κυβέρνησης για αναγνώριση τελικού χρόνου ωρίμανσης εντός δύο ετών κλιμακωτά".

Ο υπουργός αντιπαρήλθε το αίτημα με την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη (25.2.1998) για αυξήσεις κατά 10% για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) από 1.1.1998. Να σημειωθεί ότι η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε 3.500 δραχμές, καθώς το επίδομα για τους τυφλούς είναι 31.500 δραχμές. Αλλά και το ποσό των 31.500 άρχισαν να το εισπράττουν τις τελευταίες μέρες, καθώς οι αυξήσεις - κατά 15% ή 4.110 για το 1997 - δόθηκαν με ένα χρόνο καθυστέρηση. Ούτε καν τη δέσμευση για κλιμακωτή εφαρμογή του αιτήματος δεν άκουσαν απ' τον υπουργό.

Το άλλο βασικό αίτημα του ΠΣΤ είναι η χορήγηση κάρτας μετακίνησης χωρίς οικονομικούς περιορισμούς. "Αποτελεί για τους τυφλούς ζήτημα προσωπικής και κοινωνικής αξιοπρέπειας να διατηρηθεί αυτό το μέτρο εντελώς απαλλαγμένο από οποιαδήποτε άλλο συμψηφισμό ή οικονομικό κριτήριο, τονίζει ο ΠΣΤ. Είναι, συνεχίζει, για μας αρχή ιδεολογίας, ουσίας και κοινωνικών μέτρων και γι' αυτό συσπειρώνει όλους τους τυφλούς της χώρας και προβάλλεται ως στρατηγικό προπύργιο της θέλησης για αντίσταση μπροστά στο φάσμα αμφισβήτησης των δικαιωμάτων που θα διεκδικήσουμε με όλους τους νόμιμους και πρόσφορους τρόπους".

Και σε αυτό το αίτημα οι τυφλοί εισέπραξαν την απάντηση για έκδοση της νέας υπουργικής απόφασης, η οποία θα έχει και πάλι οικονομικά κριτήρια και ενδέχεται να έχουν αυξηθεί κατ' ελάχιστο τα όρια.

Ο ΠΣΤ καλεί τα μέλη του να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που θα γίνει τη Δευτέρα (23.3.1998) στα Γραφεία του Συνδέσμου, ώρα 1 μμ. Θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ