Σάββατο 21 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η κοινωνία του φόβου

Ζούμε σε μια κοινωνία του φόβου. Οι άνθρωποι τεντώνουν τ' αυτιά ν' ακούσουν ύποπτους θορύβους. Γουρλώνουν τα μάτια να δουν τις απειλητικές σκιές. Απλώνουν τα χέρια ν' απωθήσουν τον συνάνθρωπο. Προσέχουν το φως, κρύβονται στο σκοτάδι. Φοβούνται να κοιμηθούν στο σπίτι, να περπατήσουν στο δρόμο, να εργαστούν, να απεργήσουν, να διαδηλώσουν.

Ενα πέπλο φόβου απλώνεται παντού. Η ζωή ένα θρίλερ. Στο ατέλειωτο τούνελ του τρόμου, οι εχθροί παραμονεύουν. Κανείς δεν αισθάνεται ασφαλής. Κανείς δε νιώθει σίγουρος και για τίποτα. Μια κοινωνία έρμαιο μιας αέναης απειλής. Μια καθημερινότητα στο έλεος της φοβίας. Ενα αύριο υποταγμένο στην ανασφάλεια. Οι άνθρωποι ξυπνούν φοβισμένοι, εργάζονται φοβισμένοι, σκέφτονται φοβισμένοι, μιλούν φοβισμένοι, αγαπούν φοβισμένοι, ονειρεύονται φοβισμένοι.

Ενας απέραντος φόβος, που καταγράφεται στις κάμερες της τηλεόρασης και στις σελίδες των εφημερίδων. Στο βλέμμα του γέροντα που ληστεύτηκε, της γυναίκας που βιάστηκε, του παιδιού που κακοποιήθηκε. Κι ένας φόβος κρυφός, που, τις περισσότερες φορές, αποκρύβεται από τα ΜΜΕ. Του εργαζόμενου για την ανεργία, του διωκόμενου αγρότη για τη δικαστική αδικία, του νέου για την αμορφωσιά, του συνταξιούχου για την πείνα.

Για τους φόβους των ληστευμένων, των βιασμένων, των κακοποιημένων, υπάρχουν ή και εφευρίσκονται οι ένοχοι. Αλβανοί κατά πρώτο λόγο. Τα περιστατικά προβάλλονται περισσότερο για να αυξηθεί η τηλεθέαση και η κυκλοφορία των εφημερίδων - θυμάστε την απογοήτευση των τηλεοπτικών καναλιών, που μια γριούλα στη Θεσσαλονίκη ήταν κωφάλαλη και δεν μπόρεσε να μιλήσει στην κάμερα- αλλά και για να εμπεδώνεται το κλίμα φοβίας, που στρώνει το δρόμο για την καταστολή των λαϊκών αντιδράσεων στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Για τους άλλους φόβους, των εργαζομένων, των αγροτών, των νέων, των συνταξιούχων, λες και δεν υπάρχουν ένοχοι. Κι ας μη χρειάζεται να ψάξει κανείς πολύ και μακριά, αλλά αρκεί να ονοματίσει ποιοι και στο όνομα των συμφερόντων ποιων κυβερνούν αυτό τον τόπο.

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζει εσαεί υπό τη σκιά του φόβου. Ο Ελληνας δε δέχεται να συμπεριφέρεται ρατσιστικά στους ξένους, φορτώνοντάς τους όλα τα "κακά της μοίρας του". Ο εργαζόμενος δεν ανέχεται να τον απειλούν συνεχώς ότι θα χάσει τη δουλιά του. Ο αγρότης δε γονατίζει στην τρομοκρατία του ξεκληρίσματός του. Ο νέος δε βολεύεται στην α-γνωσία. Ο συνταξιούχος δε φοβάται τον αγώνα της επιβίωσης.

Στους κοινωνικούς αγώνες, εκεί που ο ένας νιώθει συντροφική κι όχι εχθρική την ανάσα του διπλανού του, εκεί που λειτουργεί η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια, εκεί που ο στόχος είναι κοινός, αφού κοινά είναι τα όνειρα, ο φόβος ξεπερνιέται. Το πέπλο του, που σκεπάζει την ελληνική κοινωνία, θα σκιστεί για να φανεί ένα καλύτερο μέλλον για το λαό μας.

Στον άνθρωπο ενυπάρχουν ο φόβος και το θάρρος. Αν κυριαρχήσει ο φόβος, επικρατεί η κοινωνική ζούγκλα του αλληλοσπαραγμού. Αν κυριαρχήσει το θάρρος, η κοινωνία εξανθρωπίζεται και προοδεύει...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ