Σάββατο 21 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΕΡΡΩΝ
Διεκδικούν αγωνιστικά το δίκιο τους

Πραγματοποίησαν χτες μαχητικό συλλαλητήριο στις Σέρρες και απαίτησαν να πληρώσουν οι πραγματικά υπεύθυνοι το άδικο πρόστιμο της παρακράτησης του 20% επί της πριμοδότησης στα καπνά της ποικιλίας "μπασμά" που επέβαλε η ΕΕ

Κρατώντας μαύρες σημαίες και με την αγανάκτηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, οι καπνοπαραγωγοί του νομού Σερρών, πραγματοποίησαν χτες το πρωί μαχητικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας. Κατέλαβαν συμβολικά τη Νομαρχία και απαίτησαν την κατάργηση της ποινής που επέβαλε η ΕΕ στους καλλιεργητές της ποικιλίας μπασμά, καταδικάζοντάς τους να χάσουν το 20% της πριμοδότησης.

Η ποινή αυτή επιβλήθηκε επειδή η υπογραφή των συμβολαίων με τους καπνεμπόρους για την περσινή σοδειά έγινε εκπρόθεσμα, εξαιτίας των εκβιασμών των καπνεμπόρων. Οι καπνοπαραγωγοί κατήγγειλαν ως μοναδικούς υπεύθυνους τους καπνεμπόρους και την κυβέρνηση, γιατί οι μεν πρώτοι στην προσπάθειά τους να αγοράσουν με χαμηλές τιμές δεν πήγαν να διαπραγματευτούν έγκαιρα με τις Ομάδες Παραγωγών, η δε κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο για να πιέσει στην εμπρόθεσμη σύναψη των συμβολαίων, αφήνοντας ασύδοτους και ατιμώρητους τους εμπόρους, οι οποίοι τελικά είναι και οι μόνοι κερδισμένοι.Από νωρίς χτες το πρωί οι καπνοπαραγωγοί άρχισαν να καταφθάνουν από κάθε καπνοχώρι της περιοχής και συγκεντρώθηκαν μπροστά στην είσοδο της νομαρχίας αποκλείοντας για τρεις ώρες την κεντρική οδό της πόλης. Συμπαραστάτες στον αγώνα των καπνοπαραγωγών βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή οι συνεταιριστικοί υπάλληλοι της ΕΑΣ Σερρών και της ΚΡΕΣΕΡ ΑΕ, καθώς και πολυμελής αντιπροσωπεία της ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ.

Μιλώντας ο Γιάννης Πίσαρης, πρόεδρος της ΣΕΑ Καπνοπαραγωγών που συστάθηκε τις τελευταίες μέρες μετά την κοινοποίηση της κατάφωρα άδικης και καταστροφικής απόφασης της ΕΕ που θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 1.250 εκατομ. δραχμών από τους 5.120 καπνοπαραγωγούς του νομού, τους κάλεσε να δυναμώσουν τον αγώνα τους και τους προειδοποίησε ότι μόνο έτσι θα μπορέσουν να πιέσουν την κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα προβλήματά τους.

Οι αγωνιζόμενοι καπνοπαραγωγοί εκτός από την κατάργηση της ποινής απαιτούν να καταβληθούν άμεσα τα χρήματα που τους οφείλουν οι εταιρίες ΑΤΙΚ και Πετρίδη, αύξηση της τιμής στο προϊόν 100 δρχ. πάνω από τη μέση περσινή τιμή, το άνοιγμα της ψαλίδας στην τιμή από παραγωγό σε παραγωγό να μην υπερβαίνει τις 200 δρχ, και τέλος τη διασφάλιση της αποπληρωμής των καπνών της εσοδείας 1997 με κατάθεση εγγυητικής επιστολής από μέρους των καπνεμπορικών εταιριών που θα καλύπτει το 100% της εμπορικής αξίας των καπνών.

Στο συλλαλητήριο μίλησε και ο πρόεδρος της ΚΑΠΝΙΚΗΣ Κ. Πελτεκιάδης, ο οποίος κατήγγειλε ότι οι Ελληνες καπνέμποροι παίζουν το ρόλο των μεσητάδων για τις πολυεθνικές, ενώ αναφερόμενος στη στάση της κυβέρνησης ανέφερε ότι νόμοι υπάρχουν για να προστατέψουν τους καπνοπαραγωγούς, αλλά οι αρμόδιοι δε θέλουν να τους εφαρμόσουν και έτσι τους αφήνουν έρμαια στα χέρια των κερδοσκόπων.

Κρίσιμη μέρα για την πορεία των κινητοποιήσεων θα είναι η επόμενη Πέμπτη οπότε η ΣΕΑ των καπνοπαραγωγών, μαζί με τους 7 βουλευτές του νομού θα συναντηθούν με τον υπουργό Γεωργίας. Πάντως, οι καπνοπαραγωγοί των Σερρών προειδοποιούν πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους θα προχωρήσουν σε καταλήψεις δρόμων και αποκλεισμό των συνόρων στον Προμαχώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ