Σάββατο 21 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οδηγίες για τη μηνιγγίτιδα

Εγκύκλιο και ενημερωτικό φυλλάδιο για την "αντιμετώπιση της μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας", προς όλα τα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία απέστειλε το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας.Στο φυλλάδιο επισημαίνεται ότι την εποχή αυτή παρατηρείται αύξηση των περιστατικών ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων, οι οποίες αποτελούν προδιαθεσικό παράγοντα για την εμφάνιση περιστατικών μικροβιακής μηνιγγίτιδας. Επιπλέον, οι λοιμώξεις αυτές μπορούν να δημιουργήσουν σύγχυση ως προς τη διαφορική διάγνωση της μηνιγγίτιδας.

Το Κέντρο εφιστά την προσοχή των γιατρών στην αναζήτηση των συμπτωμάτων της μηνιγγίτιδας προκειμένου να αρχίσει έγκαιρα η ενδεδειγμένη θεραπεία. Τα συμπτώματα είναι έντονη κεφαλαλγία, υψηλός πυρετός, δυσκαμψία, έμετοι και αιμορραγικό εξάνθημα.

Εάν υπάρχει κλινική υποψία της μηνιγγίτιδας και εάν μέσα σε μισή ώρα δεν υπάρχει δυνατότητα εργαστηριακής τεκμηρίωσης της διάγνωσης με εξέταση Εγκεφαλονωτιαίου Υγρού, επιβάλλεται η άμεση έναρξη της θεραπείας.

Σημειώνεται ότι προτεραιότητα της αντιμετώπισης είναι η άμεση έναρξη θεραπευτικής αγωγής και όχι η μεταφορά σε τριτοβάθμιο Κέντρο, καθώς κατά τη μεταφορά των ασθενών με υποψία μικροβιακής μηνιγγίτιδας έχουν παρατηρηθεί θάνατοι. Η επείγουσα έναρξη της θεραπείας σε παιδιά και ενήλικες πρέπει να γίνεται στο Περιφερειακό Ιατρείο ή Κέντρο Υγείας ή στο Νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρεται ο ασθενής. Το περιστατικό διακομίζεται όταν η κλινική κατάσταση του ασθενή επιβάλλει νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και το Νοσοκομείο δε διαθέτει Μονάδα.

Σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας αναφέρεται ότι ο συνολικός αριθμός των εμφανισθέντων κρουσμάτων μηνιγγίτιδας (θανατηφόρων και μη) κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα, που δε διαφέρουν αναλογικά από τα εμφανιζόμενα στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Στο Νομό Αρκαδίας, όπου εμφανίστηκαν τρία κρούσματα, έγινε ενημέρωση του πληθυσμού για το νόσημα και τους τρόπους πρόληψής του, ενώ διενεργήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος και τα δείγματα στάλθηκαν στο Εθνικό Κέντρο Μηνιγγίτιδας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, απ' όπου αναμένονται τα αποτελέσματα σε δύο μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ