ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μνημόσυνο

Για τον αγωνιστή

Δημοσθένη Κουτσλιωτάκη

Γεννήθηκε στην Ανεμώτια Μυτιλήνης το 1943 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Καταγόταν από εργατική και αριστερή οικογένεια. Την περίοδο της χούντας βρέθηκε να κατοικεί στη Λάρυμνα και να εργάζεται στη βιομηχανία ΛΑΡΚΟ. Με την πτώση της χούντας οργανώνεται στο ΚΚΕ. Την ίδια περίοδο με την καθοδήγηση του Κόμματος ξεκίνησε τη συνδικαλιστική του δράση στη ΛΑΡΚΟ.

Κατά την ηρωική απεργία των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ το 1977 ήταν αντιπρόεδρος του σωματείου και έπαιξε μεγάλο ρόλο στην επιτυχία αυτής της μάχης. Στη συνέχεια και για πολλά χρόνια διατέλεσε πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ και κατόπιν του ΔΣ του. Χρημάτισε για ένα διάστημα αντιπρόεδρος στο ΕΚ Φθιώτιδας και εκλεγόταν αντιπρόσωπος σ' αυτό, όπως και στην ΠΟΕΜ μέχρι το θάνατό του. Διατέλεσε επίσης μέλος του ΔΣ της εταιρίας ΛΑΡΚΟ ως εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Στο Κόμμα δούλεψε σε αρκετά πόστα και αναδείχτηκε καθοδηγητικό στέλεχος. Διατέλεσε γραμματέας της ΚΟΒ ΛΑΡΚΟ και της Αχτιδικής Επιτροπής Ανατολικής Λοκρίδας και ήταν μέλος της ΝΕ Φθιώτιδας και της Επιτροπής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας και έλαβε μέρος ως αντιπρόσωπος στα συνέδρια του Κόμματος. Πέραν αυτών το Κόμμα τον έχρισε υποψήφιο ευρωβουλευτή και βουλευτή Νομού Φθιώτιδας. Ακόμα συμμετείχε για χρόνια στην ΕΕ της ΕΣΑΚ.

Με το ήθος του, την τίμια δράση του, την πίστη του στα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του Κόμματος απέκτησε μεγάλο κύρος στο χώρο της Λάρυμνας και της ΛΑΡΚΟ στην ευρύτερη περιοχή και πανελλαδικά.

***

Πέντε "Οχι" και ένα "Ναι"

Διακήρυξη της Εκλογικής Επιτροπής Στήριξης του ΚΚΕ των συνταξιούχων του ΙΚΑ

Πέντε "όχι" και ένα "ναι" περιλαμβάνει η Διακήρυξη της Εκλογικής Επιτροπής Στήριξης του ΚΚΕ των συνταξιούχων του ΙΚΑ.

"Οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι θα ψηφίσουν ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ γιατί είναι τα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντά τους. Εμείς, μια ζωή εργάτες και υπάλληλοι και τώρα συνταξιούχοι των 80 και 100.000 δρχ., τι σχέση έχουμε μ' αυτά τα κόμματα;", τονίζουν οι συνταξιούχοι.

Το πρώτο όχι αφορά τη ΝΔ, που είναι ο κύριος εκφραστής της αντιλαϊκής, συντηρητικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής, ο πιο πιστός υπηρέτης των διεθνών ιμπεριαλιστικών κέντρων. Ψήφισε τους τρεις αντιασφαλιστικούς νόμους, αύξησε τη συμμετοχή στα φάρμακα σε 25%, έβαλε εισιτήρια εισόδου στα νοσοκομεία, φορολόγησε τις συντάξεις μας.

Το δεύτερο όχι αφορά το ΠΑΣΟΚ, γιατί ως κυβέρνηση εφάρμοσε τους τρεις αντιασφαλιστικούς νόμους που παρέλαβε από τη ΝΔ, αν και είχε υποσχεθεί να τους καταργήσει. Ξυλοφόρτωσε τους συνταξιούχους. Εκανε χαριστικές ρυθμίσεις στα χρέη των οφειλετών, αρνήθηκε πεισματικά την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη και το 80% του μισθού. Εδωσε αυξήσεις μέχρι και 443% σε 737 φάρμακα. Εκανε Σύνταγμα της χώρας το πρόγραμμα "σύγκλισης" και για να εξαπατήσει τους συνταξιούχους τούς πέταξε τα επιδόματα των ΕΚΑΣ.

Το τρίτο όχι αφορά το ΣΥΝ γιατί ψήφισε το Μάαστριχτ. Είναι ένθερμος υποστηριχτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του προγράμματος "σύγκλισης" και της κατάμαυρης "Λευκής Βίβλου".

Το τέταρτο όχι αφορά την Πολιτική Ανοιξη γιατί αποτελεί δημαγωγία η δήθεν υπεράσπιση των αιτημάτων των συνταξιούχων και εργαζομένων, αφού υπερθεματίζει τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το πέμπτο όχι αφορά το ΔΗΚΚΙ γιατί αποτελεί παραλλαγή της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Δ. Τσοβόλας δηλώνει ότι αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ - τονίζεται στην ανακοίνωση - ήταν το μόνο κόμμα που αντιτάχτηκε σ' αυτή την καταστροφική πολιτική, καταψηφίζοντας και ζητώντας δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Είναι το κόμμα που στην 80χρονη ιστορία του συνέβαλε σε κάθε μικρή ή μεγάλη κατάκτηση των εργαζομένων. Είναι το κόμμα της Εθνικής Αντίστασης, των θυσιών και των αγώνων. Είναι το κόμμα που υπερασπίζεται με συνέπεια τα προβλήματα της εργατικής τάξης, των συνταξιούχων, των αγροτών, των ΕΒΕ, της νεολαίας, των γυναικών. Αγωνίζεται ενάντια στην ξένη εξάρτηση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι το μόνο κόμμα που στη Βουλή καταψήφισε όλα τα αντιλαϊκά νομοσχέδια.

Το ΚΚΕ στις αρχές του 1994 και τον Οκτώβρη του 1995 κατέθεσε δυο προτάσεις νόμου με τις οποίες ικανοποιούνταν τα αιτήματα όλων των συνταξιούχων. Επιπλέον η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλ. Παπαρήγα, όταν ο Κ. Σημίτης ανακοίνωσε τα διαβόητα ΕΚΑΣ, ζήτησε εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τους συνταξιούχους, αλλά δεν έγινε δεκτό. Η ψήφος είναι όπλο στα χέρια μας, γι' αυτό και πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε σωστά, καταλήγει η διακήρυξη και τονίζει: "Ενα δυνατό ΚΚΕ θα αγωνίζεται και θα αντιστέκεται από καλύτερες θέσεις κατά της λιτότητας, της ανεργίας, του συμβιβασμού και της υποτέλειας".

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Τα παιδιά του ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ ευχαριστούν θερμά το Παράρτημα Ελευθερίου - Κορδελιού Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ για την ουσιαστική συμβολή του στην ανέγερση του μνημείου του πατέρα τους, στο χωριό Κοκκινιά Κιλκίς.

Πικετοφορία την Πέμπτη

Πικετοφορία διαμαρτυρίας κατά της αντισυνταξιουχικής πολιτικής οργανώνουν την ερχόμενη Πέμπτη οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ και άλλων Ταμείων, στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 9.30 πμ.

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων - Επιδοματούχων Αθήνας - Πειραιά και Περιχώρων καλεί τα μέλη του να πάρουν μέρος στην πικετοφορία.

Διόρθωση για τον Πορφύρη

Από παραδρομή γράφτηκε χτες ότι ο Θόδωρος Λιακόπουλος (Πορφύρης) ήταν μόνο μέλος της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ. Ηταν πρόεδρος της ΠΕΑΦΕ.

ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟ
"Αρκετά με τη λεηλασία στα Ταμεία"

Δήλωση του μέλους της διοίκησης Ν. Καραντηνού

"Είναι απαράδεκτη και προκλητική για τους δημοσιογράφους και όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, η πρόταση που διατυπώνεται στη διακομματική από τους εκπροσώπους των μεγάλων κομμάτων και των άλλων μικρότερων συνεταίρων τους, πλην του ΚΚΕ, να απαλλαγούν από την καταβολή Αγγελιόσημου και φόρων όπως προβλέπει ο νόμος, που ψήφισαν μάλιστα τα κόμματα αυτά πρόσφατα! "

Τα παραπάνω δήλωσε στο "Ρ" το μέλος της διοίκησης της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) Νίκος Καραντηνός, ο οποίος πρόσθεσε: "Τα ταμεία των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στα ΜΜΕ έχουν, ήδη, υποστεί άγρια λεηλασία των πόρων τους από τους εκδότες - ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, οι οποίοι εξακολουθούν να παρακρατούν παράνομα και να χρωστάνε μεγάλα ποσά στα Ασφαλιστικά μας Ταμεία. Σε καμιά, λοιπόν, περίπτωση οι εργαζόμενοι, οι δημοσιογράφοι δε θα επιτρέψουν να γίνει μια καινούρια έφοδος στα Ταμεία μας, προκειμένου τα παραπάνω κόμματα να εξασφαλίσουν περισσότερα χρήματα για την προεκλογική τους καμπάνια και σε βάρος των Ασφαλιστικών Ταμείων".

Οπως μας γνωστοποίησε ο Ν. Καραντηνός, σκοπεύει να θέσει άμεσα το ζήτημα στο Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, προκειμένου να εκφραστεί η θέση της Ενωσης πως, βεβαίως, δεν πρόκειται να δεχτεί κι άλλη μείωση των πόρων για τα Ασφαλιστικά Ταμεία των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ