ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝ
Στο πλευρό του... Κ. Σημίτη

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη της Μ. Δαμανάκη στον "Τύπο της Κυριακής"

Ομολογείται, πλέον, ανοιχτά και χωρίς περιστροφές από πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΝ ότι το κόμμα τους είναι συμπληρωματική δύναμη του ΠΑΣΟΚ και για να είμαστε πιο σαφείς, του ΠΑΣΟΚ υπό τον Κ. Σημίτη. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στον "Τύπο της Κυριακής" η πρώην πρόεδρος του κόμματος και νυν υποψήφια βουλευτής του Μ. Δαμανάκη, με απόλυτη ειλικρίνεια, χωρίς περιστροφές και προσχήματα, ομολογεί τη συγγενική - σχεδόν αδελφική - σχέση του Συνασπισμού με το ΠΑΣΟΚ του σημερινού πρωθυπουργού, απαντάει υπέρ του κυβερνητικού κόμματος στην προπαγάνδα της ΝΔ και εμμέσως πλην σαφώς τάσσεται υπέρ της υπερψήφισης του ΠΑΣΟΚ για να μην αποτύχει ο Κ. Σημίτης και υπερφαλαγγιστεί από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, γεγονός που θα ακύρωνε τον διακαή πόθο του ΣΥΝ για το λεγόμενο εκσυγχρονισμό. Τέλος, ουσιαστικά δηλώνει ότι θα συμβάλει στο πολυδιαφημισμένο "νέο ΠΑΣΟΚ".

Αναφερόμενη στον σημερινό πρωθυπουργό η Μ. Δαμανάκη ξεκαθαρίζει κάτι που εν μέσω προεκλογικής περιόδου θα ήθελαν να το ξεχάσουν στην Κουμουνδούρου. "Ο κ. Σημίτης, λέει, πράγματι έχει ένα λόγο που πλησιάζει το δικό μας,αλλά έχει και πεπραγμένα βάσει των οποίων θα κριθεί". Για το ποια είναι αυτά τα πεπραγμένα η πρώην πρόεδρος ξεκαθαρίζει: "Υπήρξαν κάποια σημεία που η Αριστερά δεν μπορεί να τα δεχτεί. Π. χ. η αναβολή της αναθεώρησης του Συντάγματος, που θα καθυστερήσει μια δεκαετία και παραπάνω, ακόμα και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής θα μπορούσε να επιδείξει περισσότερη τόλμη".

Στο πλευρό του Κ. Σημίτη για το "νέο ΠΑΣΟΚ"

Ομως η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΝ δε μένει στα παραπάνω. Δίνει απόλυτη κάλυψη στον πρωθυπουργό και ούτε λίγο - ούτε πολύ αναπαράγει την προπαγάνδα, με την οποία το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κερδίσει ψήφους. Στο ερώτημα ποιο είναι το πρόβλημα του Κ. Σημίτη, η Μ. Δαμανάκη απαντάει χωρίς περιστροφές: "Θα έλεγα ότι είναι το ίδιο του το κόμμα... αφού ένα μέρος του κόμματος δεν ταυτίζεται με τις επιλογές του πρωθυπουργού. Την ατμόσφαιρα αυτή, εξάλλου, την ομολογεί ο ίδιος ο κύριος Σημίτης με την προσφυγή στις κάλπες".

Σε όσους γνωρίζουν από κοντά την προεκλογική κίνηση και επιχειρηματολογία των κομμάτων είναι γνωστό ότι από τη Χαριλάου Τρικούπη προβάλλεται το επιχείρημα πως, αν δεν ψηφιστεί σ' αυτές τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ, αν δεν εκλεγεί πρωθυπουργός ο Κ. Σημίτης, θα υπερισχύσουν στο κυβερνητικό κόμμα οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι κι έτσι θα ακυρωθεί οριστικά ο λεγόμενος εκσυγχρονισμός. "Γι' αυτό το λόγο, λένε, ο πρωθυπουργός προκήρυξε πρόωρες εκλογές. Για να ξεπεράσει τα εσωκομματικά του εμπόδια, να κερδίσει τις εκλογές και να προχωρήσει απερίσπαστος στην υλοποίηση των ιδεών του".

Σχετικά με το "νέο ΠΑΣΟΚ" του σημερινού πρωθυπουργού, η Μ. Δαμανάκη υπογραμμίζει: "Για μένα το "νέο ΠΑΣΟΚ" είναι ζητούμενο. Υπάρχει μια προσπάθεια αναμόρφωσης εκ μέρους του κ. Σημίτη, αλλά προς το παρόν έχει εναποτεθεί στο μέλλον. Αυτή η συζήτηση, πάντως, είναι γενική. Μόνο που κάποιοι από μας θα μπορέσουν να δώσουν το νέο, κάποιοι άλλοι, όχι".

Σε άλλα σημεία της συνέντευξή της η Μ. Δαμανάκη εξηγεί, γιατί ο συνταξιούχος που εμπαίζεται και ο μικρομεσαίος που κλείνει το μαγαζί του πρέπει να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ. "Από τη μεριά της νεοφιλελεύθερης παράταξης - σημειώνει - τα προβλήματα θα οξύνονται".

Αναφερόμενη στο Συνασπισμό και στην ενδεχόμενη είσοδό του στη Βουλή τονίζει: "Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δίνουμε μια μάχη στην κόψη του ξυραφιού".

Για τη συνέντευξη αυτή, της Μ. Δαμανάκη, επικοινωνήσαμε με το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ και ζητήσαμε το σχόλιο του κόμματος. Μας απάντησαν ότι δεν έχουν διαβάσει τη συνέντευξη!!!

Εκλογές, "κόμματα εξουσίας" και το ΚΚΕ

Οι εκλογές αυτές καθαυτές δε δίνουν άμεσα λύσεις στα τεράστια κοινωνικά προβλήματα, δε σταματούν ούτε την ανεργία ούτε την κοινωνική αδικία και την κάθε λογής σήψη, που παράγει και αναπαράγει το καπιταλιστικό σύστημα. Πολύ δε περισσότερο δε διακινδυνεύει η ανατροπή του συστήματος διά μέσω εκλογών. Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, οι κυρίαρχοι και εκπρόσωποι του καπιταλισμού δε θα τις έκαναν.

Ωστόσο, οι εκλογές μπορούν να παίξουν τον εξής ρόλο: Να δώσουν μήνυμα για έναν άλλο βηματισμό της χώρας στην κατεύθυνση εκείνη που, με συντονισμένο το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα, να ανθίσταται στους κάθε λογής εκμεταλλευτές του λαού και του τόπου γενικότερα. Παράλληλα, να προωθείται με τους αγώνες τους ό,τι είναι κοινωνικά δίκαιο, αναγκαίο και ωφέλιμο.

Στις συνθήκες της σύγχρονης πραγματικότητας και στη βάση των κοινωνικών αντιθέσεων του καπιταλισμού, όπου ο ανταγωνισμός και η αλληλοεξόντωση είναι νόμος του συστήματος, με τελική επικράτηση των ισχυροτέρων, τα αστικά κόμματα που διαδέχονται στην εξουσία το ένα το άλλο, στην ουσία είναι ο ίδιος μανδύας για τη διαφύλαξη και διαιώνιση του συστήματος.

Ο φρασεολογικός χαρτοπόλεμος δεν είναι παρά προσπάθεια εντυπώσεων, για την κατάκτηση των κυβερνητικών εδράνων. Αλλωστε, η ολιγαρχία του πλούτου (ΣΕΒ - ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ) δε ανησυχεί ιδιαίτερα, από τέτοιες εναλλαγές, για την προστασία των ταξικών της συμφερόντων. Δεν έχει σημασία γι' αυτούς πιο από τα δύο λεγόμενα "μεγάλα κόμματα" (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) θα γίνει κυβέρνηση. Σημασία έχει ότι η πολιτική τους στα ουσιώδη θα είναι ίδια. Οσο για τα μικρότερα, αστικά και μικροαστικά - ΠΟΛ. ΑΝ. - ΣΥΝ - ΔΗΚΚΙ - συνοδοιπορούν και συνυπογράφουν.

Σήμερα παρ' όλη την προσπάθεια συσκότισης από τους προπαγανδιστές της "νέας τάξης πραγμάτων" το πολιτικό τοπίο οροθετείται. Τα μααστριχτικά κόμματα είναι το ίδιο τρένο με διαφορετικά βαγόνια όπου εκτελείται το αυτό δρομολόγιο.

Πάντα το εκμεταλλευτικό σύστημα ενδιαφερόταν για εφεδρείες και τέτοιες ψάχνει και από δεξιά και από αριστερά και αφού τις βρει, τις βοηθάει ιδιαίτερα για τις ανάγκες στήριξής του.

Η ΝΔ και η ΠΟΛ. ΑΝ. ως κεντροδεξιοί χώροι, τα ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ - ΔΗΚΚΙ ως κεντροαριστεροί, παρ' όλες τις επιμέρους διαφορές, που παρουσιάζουν, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, που το σύστημα χρειάζεται και σαν τέτοιες τις στηρίζει. Οι μααστριχτικοί πηδαλιούχοι, όση διαφορετικότητα κι αν παρουσιάζουν μεταξύ τους, το σίγουρο είναι ότι υποτάσσονται στις υποδείξεις των αφεντικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το ΚΚΕ ως κόμμα με ένα άλλο κοινωνικό - οικονομικό πρόγραμμα, βγαλμένο από τις ρίζες της ιστορικής αναγκαιότητας και δεμένο με το μόχθο του λαού, αντιπαλεύει το εκμεταλλευτικό σύστημα και τον ταξικό του χαρακτήρα. Οι πολιτικές του επιλογές είναι επιλογές πάλης, για να δει ο λαός και ο τόπος αληθινά καλύτερες μέρες. Γι' αυτό σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ζητάει την ψήφο του λαού, να παλέψει από καλύτερες θέσεις.

Η αστική τάξη με τα μέσα που διαθέτει έχει κατορθώσει σε μεγάλο βαθμό να εγκλωβίσει την κοινωνική σκέψη των εργαζομένων και του λαού γενικότερα. Η τακτική του αποπροσανατολισμού είναι μέρος της στρατηγικής της. Η ιδεολογική σύγχυση και η ρουσφετολογική αιχμαλωσία στοχεύουν να μειώσουν τις αντιστάσεις του λαού στο κατώτερο κοινωνικό επίπεδο, για να είναι ευκολότερη λεία στο σύστημα της εκμετάλλευσης.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που χρόνια τώρα εναλλάσσονται στην εξουσία, έχουν φέρει ηθική παρακμή και κοινωνικό μηδενισμό. Η τακτική της ρουσφετολογίας από μέρους των κομμάτων αυτών καθιστά το λαό κάθε φορά αιχμάλωτο της δημαγωγίας τους, κουρελιάζοντας την προσωπικότητά του. Οι ρουσφετολόγοι των αστικών κομμάτων εκμηδενίζουν ήθος και αξίες, οράματα και ιδανικά, που κάθε ανθρώπινη ύπαρξη κρύβει μέσα της. Η κοινωνική αβεβαιότητα, που είναι σύμφυτη με τον χαρακτήρα του συστήματος, "δολοφονεί" τα όνειρα της νεολαίας στη γέννησή τους. Η αξιοπρέπεια και η υπερηφάνεια μαστιγώνονται καθημερινά στη λογική της υποταγής και της απάτης.

Για τους εργαζόμενους πρέπει να γίνει σαφές ότι για να στρίψουν το τιμόνι της ιστορίας προς την κατεύθυνση της κοινωνικής και ταξικής απελευθέρωσης, για τη δικαίωση οραμάτων και ιδανικών, η πράξη είναι μονόδρομος: Η ενίσχυση των γραμμών του ΚΚΕ.

Εμείς οι κομμουνιστές έχουμε δύσκολο δρόμο στην προσπάθεια ανύψωσης της κοινωνικής αντίληψης και συνείδησης του λαού. Ο αγώνας μας είναι δύσκολος, γιατί είναι ιδιαίτερα ευγενικός και βαθιά ανθρώπινος. Κάθε προοδευτικός διανοητής, μα και κάθε κοινωνικά ευαίσθητος πολίτης να υψώσουν το ανάστημά τους, φράζοντας το δρόμο των ανθρωπόμορφων αρπακτικών.

Ας θυμηθούμε τα λόγια του Δάντη, του μεγάλου Φλωρεντίνου ποιητή από τη "Θεία Κωμωδία":

"Ορτσα, ψηλά! και νίκα την αγκούσα, δείξε την πλάνη των αόμματων που κάνουν τους προλάτες", και για τώρα εμείς λέμε:

"ΕΜΠΡΟΣ ΛΑΕ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ".

Παναγιώτης ΦΟΥΡΛΑΣ

Μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΕΠ Πειραιά

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Η ώρα των πιο ... υψηλών τόνων

Θυμήθηκε τώρα τα "διαπλεκόμενα συμφέροντα", επειδή δεν τον στηρίζουν, όπως το 1993

Με φραστικές κορόνες κατά των "διαπλεκομένων συμφερόντων" και ιδιαίτερα κατά του μεγαλοεκδότη και μεγαλοεπιχειρηματία Χρ. Λαμπράκη, συνέχισε το Σαββατοκύριακο την προεκλογική περιοδεία του στη Θράκη ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαράς. Ο Αντ. Σαμαράς προχώρησε στις καταγγελίες αυτές απογοητευμένος προφανώς γιατί τώρα διαισθάνθηκε ότι τα μεγάλα αυτά συμφέροντα έχουν αποσύρει τη στήριξή τους από το κόμμα του, έστω προσωρινά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμη και η αντιπροσώπευσή του στη Βουλή, σε αντίθεση με τις εκλογές του 1993 που είχε την αμέριστη συμπαράστασή τους.

Συγκεκριμένα ο Αντ. Σαμαράς κατά την προχτεσινή ομιλία του στη Νέα Βύσσα του Νομού Εβρου κατονόμασε τον Χρ. Λαμπράκη ως "το όνομα των ονομάτων που θέλει να ελέγχει και να καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα".

"Ο Χρ. Λαμπράκης - επισήμανε σε άλλο σημείο - ο αόρατος άνθρωπος που από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα, θέλει να αφήνει τη στάμπα του σε κάθε κρίσιμη επιλογή της πατρίδας μας. Δεν τον ψήφισε ποτέ ο λαός. Κι όμως, θέλει να παίζει το ρόλο του μόνιμου σκιώδους πρωθυπουργού της χώρας".

Επίσης ανέφερε ότι "το σημερινό κατεστημένο του παρασκηνίου προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διατηρήσει τον έλεγχο της εξουσίας του τόπου, αναστηλώνοντας το δίδυμο εκείνο που θα εξασφαλίζει την ασφάλεια του συστήματος: έναν βολικό πρωθυπουργό και έναν βολικό αρχηγό της αντιπολίτευσης. Δεν τους ενδιαφέρει ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός. Ενα μόνο τους ενδιαφέρει: να μη σπάσει ποτέ το δίδυμο. Να μην μπει, δηλαδή, ποτέ φραγμός στην παραεξουσία τους".

Τις ίδιες ακριβώς καταγγελίες επανέλαβε ο Αντ. Σαμαράς και χτες, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Κομοτηνή.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνεχίζει την προεκλογική παροχολογία

Συνεχίζει ακάθεκτος το μοίρασμα των ανέξοδων προεκλογικών "θα" ο Μ. Εβερτ. Χτες και προχτές σειρά είχαν οι αγρότες της Θεσσαλίας να ακούσουν τις υποσχέσεις του Μ. Εβερτ, ο οποίος ως άλλος Αγιος Βασίλης μοιράζει παντού υποσχέσεις. Θεωρώντας ότι τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών τού δίνουν τη δυνατότητα να δημαγωγήσει, εξήγγειλε για μια ακόμα φορά τα γνωστά ήδη μέτρα για τους αγρότες και τους μικρομεσαίους. Είχε ήδη προηγηθεί η ακατάσχετη παροχολογία του Μ. Εβερτ στους κατοίκους του Κορυδαλλού και του Κερατσινίου, στους οποίους υποσχέθηκε απομάκρυνση των φυλακών και κλείσιμο του εργοστασίου της ΔΕΗ, χωρίς να μπει στον κόπο να πει, γιατί τα παραπάνω δεν υλοποιήθηκαν όταν στην κυβέρνηση ήταν η ΝΔ.

Μιλώντας σε συγκέντρωση τοπικών φορέων στη Λάρισα ο Μ. Εβερτ συνέχισε την τακτική του "φιλολαϊκού ηγέτη", σε αντιπαράθεση με το "μονεταριστικό ΠΑΣΟΚ" και μοίρασε υποσχέσεις ακόμα και στους πολύτεκνους, λέγοντας ότι οι διευκολύνσεις που ίσχυαν "για τα τέσσερα παιδιά, θα ισχύουν και για τα τρία". Χτες το βράδυ ο Μ. Εβερτ μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση του κόμματός του στην Καρδίτσα. Ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στο "ΒΗΜΑ" είπε ότι στα βασικά υπουργεία εάν κερδίσει τις εκλογές θα τοποθετήσει στενούς του συνεργάτες (Παυλόπουλος, Αλογοσκούφης) θέση που κατά πάσα πιθανότητα θα προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των λεγόμενων "βαρόνων", όπως οι Σουφλιάς και Μάνος που δε θα ανεχτούν να τεθούν σε υποδεέστερα υπουργεία.

Σε παράλληλη πορεία με αυτήν του Μ. Εβερτ κινείται ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος περιοδεύει σε περιοχές της Πελοποννήσου, στις οποίες είναι υποψήφια στελέχη που πρόσκεινται σε αυτόν. Ο πρώην πρωθυπουργός, αν και φροντίζει να εμφανίζει μία ενωτική εικόνα δεν παραλείπει να κρατάει κάποιες αποστάσεις από την ηγεσία της ΝΔ. Ετσι μιλώντας το Σάββατο στην Τρίπολη τόνισε με νόημα ότι η παράταξη δεν ανήκει σε κανένα πρόσωπο. "Είναι, είπε, μία μεγάλη φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη που καλύπτει όλο το χώρο, τον οποίο χρειαζόμαστε. Χωρίς αυτόν το χώρο η παράταξή μας θα συρρικνωθεί σε ποσοστά που δεν μπορούν να δώσουν την πλειοψηφία". Η αποστροφή αυτή ερμηνεύεται ως κριτική στον Μ. Εβερτ, που τελευταία ξορκίζει τον νεοφιλελευθερισμό και τα στελέχη του.

ΠΑΣΟΚ
Επιχείρηση εκβιασμού με διλήμματα και γκάλοπ

Στην τακτική της πόλωσης μέσω - κυρίως - διλημμάτων, γκρίζας προπαγάνδας και γκάλοπ, η οποία θα οξυνθεί τις δύο επόμενες εβδομάδες, καταφεύγει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας την πολυπόθητη συσπείρωση των ψηφοφόρων, την αποτροπή διαρροών και γενικότερα την ενίσχυση των δύο μεγάλων κομμάτων.

Προκειμένου να έχει καλύτερα αποτελέσματα αυτή η επιχείρηση υφαρπαγής ψήφου, συγκροτήθηκε 20μελής επιτροπή σε κεντρικό επίπεδο με τη συμμετοχή ηγετικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία από σήμερα "ρίχνονται στη μάχη" και θα συντονίζουν την προπαγάνδα και τη δράση του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.

Η τακτική αυτή φάνηκε καθαρά από τις ομιλίες του Κ. Σημίτη το προηγούμενο τριήμερο στη Θεσσαλονίκη, όπου ο πρωθυπουργός διαρκώς έθετε τα "καθιερωμένα" διλήμματα της προεκλογικής περιόδου, τα οποία αποσκοπούν κυρίως να συσπειρώσουν όλους όσοι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το 1993.

Η εντατικοποίηση των προσπαθειών από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σχεδιάστηκε ύστερα από τα πρώτα, καθόλου ενθαρρυντικά, μηνύματα που καταφθάνουν στη Χ. Τρικούπη, τα οποία συνηγορούν στην εκτίμηση ότι υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα από τους ψηφοφόρους του 1993 που δεν προτίθεται... να επαναλάβει το ίδιο λάθος. Ο Κ. Σημίτης αφήνοντας στην άκρη τα προσχήματα και τους "εκσυγχρονισμούς" στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη έθεσε ωμά το δίλημμα ότι "ψήφος εκτός ΠΑΣΟΚ είναι ψήφος ενίσχυσης της συντηρητικής παράταξης" (σ.σ. με τον όρο συντηρητική παράταξη εννοεί - μόνο - τη ΝΔ και όχι το ΠΑΣΟΚ...).

Ο εκβιασμός όμως των ψηφοφόρων και η επιχείρηση υφαρπαγής της ψήφου περνά και μέσα από τα γκάλοπ, με τα οποία από χτες "βομβαρδίζουν" την "κοινή γνώμη". Στόχος είναι η στοίχιση ενός μεγάλου τμήματος "αναποφάσιστων" ψηφοφόρων, που φθάνει το 17%, πίσω από τα δύο μεγάλα κόμματα, επιχειρώντας να ενισχύσουν αφ' ενός συνολικότερα το δικομματισμό και από την άλλη το κόμμα που τα χρηματοδοτεί.

Η "ρευστότητα" και "αδιαφορία" που καταγράφουν τα γκάλοπ ανησυχούν ιδιαίτερα τους αρχιτέκτονες του δικομματισμού και επιχειρούν με κάθε τρόπο να διαμορφώσουν το απαραίτητο κλίμα, ώστε να μη φύγουν από το "μαντρί" και να οδηγηθούν "εκόντες άκοντες" να ψηφίσουν τους δύο "μονομάχους".

Δεν είναι τυχαίο, από την άποψη αυτή, ότι τα πρώτα γκάλοπ εμφανίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να δίνουν τη μάχη "στήθος με στήθος", ώστε να κεντρίσουν το ενδιαφέρον και να τους οδηγήσουν να πάρουν θέση με το ένα ή το άλλο κόμμα. Ενδεικτική είναι η χτεσινή πανελλαδική σφυγμομέτρηση της εταιρίας MRB που παρουσίασε χθες το βράδυ το ΜΕGΑ, η οποία παρουσιάζει η ΝΔ να προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 0,4% (!). Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 30,6% των ερωτηθέντων τι θα ψηφίσουν, η ΝΔ το 31%, το ΚΚΕ 4,9%, η ΠΟΛ.ΑΝ. το 3%, το ΔΗΚΚΙ το 6%, και ο ΣΥΝ 4,2%. Ακυρο, λευκό δηλώνει το 7% ενώ δεν έχει αποφασίσει το 9,4% των ερωτηθέντων.

Π. Κ.

ΔΗΚΚΙ
Με σημαία τη συναίνεση...

Συνεχίζει τις περιοδείες ο Δ. Τσοβόλας

Με εκκλήσεις "κοινωνικής συναίνεσης" εργοδοτών και εργαζομένων για το "εθνικό καλό", τάζοντας παράλληλα επιστροφή στον ..."παράδεισο" της 8ετίας του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει τις περιοδείες σε πόλεις της Ελλάδας ο Δ. Τσοβόλας, που χτες μίλησε στο Αγρίνιο και προχτές στα Γιάννενα.

Το ΔΗΚΚΙ, επισήμανε στη χτεσινή ομιλία του ο Δ. Τσοβόλας, "εκφράζει τις δυνάμεις της εργασίας και της παραγωγής" και κάλεσε αυτές τις δυνάμεις να συνηγορήσουν σε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, που ναι μεν θα στοχεύει σε ένα πρόγραμμα σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με αυτές των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά χωρίς να κοιτάζει μόνο τους αριθμούς... Παράλληλα κατηγόρησε τον Κ. Σημίτη για εξάρτηση από "μεγάλα οικονομικά συγκροτήματα και τους μηχανισμούς τους".

Χτες ο Δ. Τσοβόλας με δήλωση ανταπάντησε στις δηλώσεις του Κ. Σημίτη, στη ΔΕΘ, σχετικά με το ΔΗΚΚΙ, μνημονεύοντας την υπουργική θητεία του πρωθυπουργού το 1994 και τη δήλωσή του για "λιτότητα χωρίς τέλος". Μνημόνευση καθαρά επιλεκτική, αφού λίγα χρόνια πριν συνυπήρχαν αμφότεροι στην ίδια κυβέρνηση, σε οικονομικά υπουργεία, κι από κοινού εφάρμοσαν πολιτική λιτότητας, ή "σταθεροποίησης" όπως το αποκαλούσαν τότε. Τέλος με συνεντεύξεις στον κυριακάτικο Τύπο, ο Δ. Τσοβόλας εμμένει στο να κάνει λόγο για μετεκλογικές συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ, με διφορούμενες θέσεις μιλώντας για "ένα άλλο" ΠΑΣΟΚ, που θα προκύψει μετεκλογικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ