Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Εκλογές, "κόμματα εξουσίας" και το ΚΚΕ

Οι εκλογές αυτές καθαυτές δε δίνουν άμεσα λύσεις στα τεράστια κοινωνικά προβλήματα, δε σταματούν ούτε την ανεργία ούτε την κοινωνική αδικία και την κάθε λογής σήψη, που παράγει και αναπαράγει το καπιταλιστικό σύστημα. Πολύ δε περισσότερο δε διακινδυνεύει η ανατροπή του συστήματος διά μέσω εκλογών. Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, οι κυρίαρχοι και εκπρόσωποι του καπιταλισμού δε θα τις έκαναν.

Ωστόσο, οι εκλογές μπορούν να παίξουν τον εξής ρόλο: Να δώσουν μήνυμα για έναν άλλο βηματισμό της χώρας στην κατεύθυνση εκείνη που, με συντονισμένο το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα, να ανθίσταται στους κάθε λογής εκμεταλλευτές του λαού και του τόπου γενικότερα. Παράλληλα, να προωθείται με τους αγώνες τους ό,τι είναι κοινωνικά δίκαιο, αναγκαίο και ωφέλιμο.

Στις συνθήκες της σύγχρονης πραγματικότητας και στη βάση των κοινωνικών αντιθέσεων του καπιταλισμού, όπου ο ανταγωνισμός και η αλληλοεξόντωση είναι νόμος του συστήματος, με τελική επικράτηση των ισχυροτέρων, τα αστικά κόμματα που διαδέχονται στην εξουσία το ένα το άλλο, στην ουσία είναι ο ίδιος μανδύας για τη διαφύλαξη και διαιώνιση του συστήματος.

Ο φρασεολογικός χαρτοπόλεμος δεν είναι παρά προσπάθεια εντυπώσεων, για την κατάκτηση των κυβερνητικών εδράνων. Αλλωστε, η ολιγαρχία του πλούτου (ΣΕΒ - ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ) δε ανησυχεί ιδιαίτερα, από τέτοιες εναλλαγές, για την προστασία των ταξικών της συμφερόντων. Δεν έχει σημασία γι' αυτούς πιο από τα δύο λεγόμενα "μεγάλα κόμματα" (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) θα γίνει κυβέρνηση. Σημασία έχει ότι η πολιτική τους στα ουσιώδη θα είναι ίδια. Οσο για τα μικρότερα, αστικά και μικροαστικά - ΠΟΛ. ΑΝ. - ΣΥΝ - ΔΗΚΚΙ - συνοδοιπορούν και συνυπογράφουν.

Σήμερα παρ' όλη την προσπάθεια συσκότισης από τους προπαγανδιστές της "νέας τάξης πραγμάτων" το πολιτικό τοπίο οροθετείται. Τα μααστριχτικά κόμματα είναι το ίδιο τρένο με διαφορετικά βαγόνια όπου εκτελείται το αυτό δρομολόγιο.

Πάντα το εκμεταλλευτικό σύστημα ενδιαφερόταν για εφεδρείες και τέτοιες ψάχνει και από δεξιά και από αριστερά και αφού τις βρει, τις βοηθάει ιδιαίτερα για τις ανάγκες στήριξής του.

Η ΝΔ και η ΠΟΛ. ΑΝ. ως κεντροδεξιοί χώροι, τα ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ - ΔΗΚΚΙ ως κεντροαριστεροί, παρ' όλες τις επιμέρους διαφορές, που παρουσιάζουν, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, που το σύστημα χρειάζεται και σαν τέτοιες τις στηρίζει. Οι μααστριχτικοί πηδαλιούχοι, όση διαφορετικότητα κι αν παρουσιάζουν μεταξύ τους, το σίγουρο είναι ότι υποτάσσονται στις υποδείξεις των αφεντικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το ΚΚΕ ως κόμμα με ένα άλλο κοινωνικό - οικονομικό πρόγραμμα, βγαλμένο από τις ρίζες της ιστορικής αναγκαιότητας και δεμένο με το μόχθο του λαού, αντιπαλεύει το εκμεταλλευτικό σύστημα και τον ταξικό του χαρακτήρα. Οι πολιτικές του επιλογές είναι επιλογές πάλης, για να δει ο λαός και ο τόπος αληθινά καλύτερες μέρες. Γι' αυτό σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ζητάει την ψήφο του λαού, να παλέψει από καλύτερες θέσεις.

Η αστική τάξη με τα μέσα που διαθέτει έχει κατορθώσει σε μεγάλο βαθμό να εγκλωβίσει την κοινωνική σκέψη των εργαζομένων και του λαού γενικότερα. Η τακτική του αποπροσανατολισμού είναι μέρος της στρατηγικής της. Η ιδεολογική σύγχυση και η ρουσφετολογική αιχμαλωσία στοχεύουν να μειώσουν τις αντιστάσεις του λαού στο κατώτερο κοινωνικό επίπεδο, για να είναι ευκολότερη λεία στο σύστημα της εκμετάλλευσης.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που χρόνια τώρα εναλλάσσονται στην εξουσία, έχουν φέρει ηθική παρακμή και κοινωνικό μηδενισμό. Η τακτική της ρουσφετολογίας από μέρους των κομμάτων αυτών καθιστά το λαό κάθε φορά αιχμάλωτο της δημαγωγίας τους, κουρελιάζοντας την προσωπικότητά του. Οι ρουσφετολόγοι των αστικών κομμάτων εκμηδενίζουν ήθος και αξίες, οράματα και ιδανικά, που κάθε ανθρώπινη ύπαρξη κρύβει μέσα της. Η κοινωνική αβεβαιότητα, που είναι σύμφυτη με τον χαρακτήρα του συστήματος, "δολοφονεί" τα όνειρα της νεολαίας στη γέννησή τους. Η αξιοπρέπεια και η υπερηφάνεια μαστιγώνονται καθημερινά στη λογική της υποταγής και της απάτης.

Για τους εργαζόμενους πρέπει να γίνει σαφές ότι για να στρίψουν το τιμόνι της ιστορίας προς την κατεύθυνση της κοινωνικής και ταξικής απελευθέρωσης, για τη δικαίωση οραμάτων και ιδανικών, η πράξη είναι μονόδρομος: Η ενίσχυση των γραμμών του ΚΚΕ.

Εμείς οι κομμουνιστές έχουμε δύσκολο δρόμο στην προσπάθεια ανύψωσης της κοινωνικής αντίληψης και συνείδησης του λαού. Ο αγώνας μας είναι δύσκολος, γιατί είναι ιδιαίτερα ευγενικός και βαθιά ανθρώπινος. Κάθε προοδευτικός διανοητής, μα και κάθε κοινωνικά ευαίσθητος πολίτης να υψώσουν το ανάστημά τους, φράζοντας το δρόμο των ανθρωπόμορφων αρπακτικών.

Ας θυμηθούμε τα λόγια του Δάντη, του μεγάλου Φλωρεντίνου ποιητή από τη "Θεία Κωμωδία":

"Ορτσα, ψηλά! και νίκα την αγκούσα, δείξε την πλάνη των αόμματων που κάνουν τους προλάτες", και για τώρα εμείς λέμε:

"ΕΜΠΡΟΣ ΛΑΕ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ".

Παναγιώτης ΦΟΥΡΛΑΣ

Μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΕΠ Πειραιά


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ