ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ψήφο καταδίκης της αυτοδυναμίας της συντηρητικής πολιτικής

Κάλεσμα στον ελληνικό λαό να κάνει την ψήφο του, ψήφο καταδίκης της αυτοδυναμίας της συντηρητικής πολιτικής μέσα κι έξω από τη Βουλή, απηύθυνε χτες από τη Θεσσαλονίκη η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

Η Αλ. Παπαρήγα επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος στην οποία μετέχουν ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός και υποψήφιοι των ψηφοδελτίων του Κόμματος στην Α' και Β εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκε το πρωί τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ενώ στη συνέχεια έδωσε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υποδοχής της από τη διοίκηση της ΔΕΘ, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε την αντίθεση του ΚΚΕ στη μετατροπή της ΔΕΘ σε ιδιωτικοποιημένο θεσμό σημειώνοντας ότι μία τέτοια προοπτική θα αποξενώσει το θεσμό από το λαό. Σχολιάζοντας την προσφώνηση του προέδρου της ΔΕΘ κ. Σκούρτη ότι η ΔΕΘ στοχεύει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην προσέγγιση των λαών των Βαλκανίων, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι η ειρήνη στα Βαλκάνια - προϋπόθεση για τη συνεργασία των λαών της περιοχής - δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί γιατί δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι που προκάλεσαν τον πόλεμο και οι οποίοι δεν είναι τίποτα άλλο από την προσπάθεια του κεφαλαίου να εδραιώσει την κυριαρχία του στην περιοχή.

Δεν πρέπει, συνέχισε, να έχουμε νέες πληγές στην περιοχή. Η ΔΕΘ μπορεί να παίξει ένα ρόλο ρυθμιστή στην προώθηση ενός πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των λαών. Πιστεύουμε ότι αν οι χώρες της περιοχής αφεθούν ελεύθερες, θα έχουμε μία θεσμοθετημένη συνεργασία που μπορεί να φέρει πολλά θετικά.

Σημειώνοντας το ενδιαφέρον του ΚΚΕ για τη ΔΕΘ υπενθύμισε ότι η έκθεση αποτυπώνει τα προβλήματα της οικονομίας και της παραγωγικής βάσης της χώρας. Κι από αυτή την άποψη, συνέχισε, μας ανησυχεί η συρρίκνωση τομέων παραγωγής όπως αποτυπώνεται και στη ΔΕΘ.

Τονίζοντας τη θέση του ΚΚΕ για την υπεράσπιση των ελληνικών προϊόντων, των δημοσίων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων του συνεταιριστικού κινήματος, επισκέφθηκε τα περίπτερα της ΠΑΣΕΓΕΣ και του ΕΟΜΜΕΧ. Επισκέφθηκε επίσης το περίπτερο της ΕΤ-3 όπου έδωσε μία σύντομη συνέντευξη και το περίπτερο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο χώρο της ΠΑΣΕΓΕΣ η Αλ. Παπαρήγα άκουσε από τους συνεταιριστές τα προβλήματα που συναντούν στον ανταγωνισμό τους με τις ιδιωτικές εταιρίες, ελληνικές και ξένες, που έχουν εξαπολύσει μια διαφημιστική επίθεση κερδίσματος του καταναλωτικού κοινού χωρίς όμως να διαθέτουν και προϊόντα εφάμιλλης ποιότητας με αυτά των συνεταιριστικών οργανώσεων. Στο χώρο του ΕΟΜΜΕΧ η αντιπροσωπεία του Κόμματος είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με μια σημαντική δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς της παραγωγής και των προβλημάτων που και αυτές συναντούν με τον ξένο ανταγωνισμό.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της ΕΤ-3 για το αν βλέπει μία διαφορά στον τρόπο διεξαγωγής αυτής της εκλογικής μάχης σε σχέση με άλλες προηγούμενες, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: Το ψέμα, η υποκρισία, το ρουσφέτι και η κινδυνολογία από την πλευρά των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων υπάρχουν και σ' αυτήν την εκλογική μάχη. Είναι αδιάφορο το αν οι τόνοι που χρησιμοποιούνται είναι υψηλοί ή χαμηλοί. Υπάρχει όμως κάτι καινούριο σ' αυτήν την εκλογική μάχη. Είναι το γεγονός ότι πλέον δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για τα επιμέρους προβλήματα, αλλά αναγκαστικά η συζήτηση πρέπει να γίνεται για τους δύο δρόμους που μπορεί να ακολουθήσει η χώρα μας. Ο ένας είναι αυτός που πρεσβεύουν οι κυρίαρχες δυνάμεις και είναι ο δρόμος της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων, ο δρόμος της ελεύθερης αγοράς και ο άλλος είναι ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ, κόντρα στις επιλογές του κεφαλαίου.

Θέλουν το λαό ραγιά

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων η Αλ. Παπαρήγα, ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε:

Σε ερώτηση για το αν ισχύει το "πέντε κόμματα, δύο πολιτικές":

Ανεξάρτητα από τον αριθμό των κομμάτων, ισχύει ακόμα ότι κριτήριο για την "κατάταξη", τοποθέτηση των κομμάτων, είναι η στάση που κρατούν απέναντι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.Και σήμερα, συνέχισε, είναι καθαρό πως υπάρχουν δύο δρόμοι ανάπτυξης: Ο ένας είναι με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου και ο άλλος με βάση τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρομεσαίων. Ολοι οι άλλοι, συμπλήρωσε, οξύνουν την κριτική τους για την ανεργία. Και ρωτάμε: Πώς είναι δυνατόν με το ένα χέρι να λένε ναι στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και εμπορευμάτων και με το άλλο να ζητούν να μπει τέρμα στην ανεργία; Αυτά τα δύο αλληλοαποκλείονται!

Ολοι οι άλλοι, συνέχισε, αναγνωρίζουν ως πιλότο για την Ελλάδα την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Το ΚΚΕ παλεύει για να πάψει η Ελλάδα να πετά με έναν τέτοιο πιλότο.

Σε ερώτηση για το πώς είναι δυνατόν το ΚΚΕ να καταγγέλλει το δικομματισμό, αφού ταυτόχρονα εκτιμά ότι τα άλλα κόμματα έχουν μία ενιαία πολιτική, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε: Πρώτον, ο δικομματισμός δοκιμάστηκε παντού, σαν δύο κόμματα που ξεκίνησαν με διαφορετικές ρίζες και κατέληξαν να είναι το ίδιο. Οι εφεδρείες τους είναι μία νέα εμπειρία. Τώρα δοκιμάζονται και με αυτό το σχήμα, με την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά. Εμείς κρίνουμε το αποτέλεσμα: Τα κέρδη της πλουτοκρατίας αυξάνουν και με τη μία και με την άλλη μορφή. Ο δικομματισμός είναι μία μορφή του πολιτικού συστήματος και οι εφεδρείες του μία άλλη μορφή. Εμείς βλέπουμε τις συμμαχίες από άλλη οπτική. Λέμε ναι σε ό,τι προωθεί τα λαϊκά συμφέροντα και λέμε όχι στην τσόντα του δικομματισμού.

Πολιτική του "Προπό"

Απαντώντας σε ερώτηση για τα γκάλοπ σημείωσε: Δεν τα κρίνουμε, γιατί τελικά σηματοδοτούν έναν τζόγο ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα. Να σχολιάσουμε τα προβλήματα και τις θέσεις των άλλων και ο λαός να σταθμίσει τις ευθύνες του. Είπαν όχι στις αφίσες, όχι στις συγκεντρώσεις, όχι στα μεγάφωνα, αλλά καλούν το λαό να δει την πολιτική σαν "Προπό". Την ίδια στιγμή, βέβαια, αυτοί που κάνουν τα γκάλοπ δηλώνουν ότι δεν έχουν και τόση σημασία.

Σχετικά με την πιθανότητα να συνεργαστεί μετεκλογικά το ΚΚΕ με το ΠΑΣΟΚ ή άλλο κόμμα, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε:

Ούτε με το ΠΑΣΟΚ ούτε με τη ΝΔ μπορεί να υπάρξει συνεργασία με δεδομένα τα προβλήματα: Τις ποσοστώσεις και την κατάργηση των επιδοτήσεων. Τις εντολές να κλείνουν επιχειρήσεις. Τις στρατιωτικές συμμαχίες. Είναι η στάση τους που απαγορεύει τη συνεργασία. Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να έχει πραγματική αυτοδυναμία αν είχε φιλολαϊκή πολιτική. Δεν την έχει. Το ΠΑΣΟΚ πράττει δεξιά και ζητά να συμπληρώσουμε από αριστερά. Δε γίνεται. Είμαστε στο 1996!

Σε ερώτηση για το πώς κρίνει την επιδιωκόμενη πόλωση από τα δύο μεγάλα κόμματα, σχολίασε: Τριακόσιες εξήντα πέντε μέρες το χρόνο ο λαός μας δέχεται μία ύπουλη, βρώμικη επίθεση. Με εκβιασμούς και απολύσεις. Με την καλλιέργεια μιας μοιρολατρίας ακόμα και στα σχολεία! Οργιάζει το ρουσφέτι, τάζουν μία θέση εργασίας σε 200! Ας μην πει κανείς ότι έχουμε ελεύθερες εκλογές. Θέλουν ένα λαό ραγιά! Εμείς καλούμε όποιον πήρε μέρος σε αγώνες να κάνει το καθήκον του, ξέροντας πλέον τι σημαίνει Μάαστριχτ. Να κάνει το καθήκον του, υπερψηφίζοντας το ΚΚΕ. Αλλιώς θα λιανίσουν τον ελληνικό λαό.

Ρυθμιστής θετικών εξελίξεων μόνο το ΚΚΕ

Σε άλλη ερώτηση για το αν υπάρχει πιθανότητα να παίξει το ΔΗΚΚΙ ρόλο ρυθμιστή στις μετεκλογικές εξελίξεις, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

Ρυθμιστής θετικών εξελίξεων για το λαό μπορεί να είναι μόνο το ΚΚΕ.Γιατί η υπερψήφισή του έχει δυναμική. Θα βοηθήσει στην αποδέσμευση δυνάμεων και όχι στη μετατροπή σε τσόντα του δικομματισμού. Από χέρι, όποιο μικρό κόμμα συμμετέχει στην κυβέρνηση θα χάσει όλες τις αντιστάσεις του. Το μεγάλο ψάρι θα φάει το μικρό. Για μας πραγματικός ρυθμιστής μπορεί να είναι το λαϊκό κίνημα. Οποιος άλλος ζητάει να γίνει ρυθμιστής, θέλει απλά να συμμετέχει στη διαχείριση χωρίς αντίσταση. Και ο ΣΥΝ και ο Τσοβόλας λένε πως θέτουν όρους. Ποιους όρους; Γιατί δεν τους λένε; Ποιες συγκεκριμένες δεσμεύσεις ζητάνε; Πότε θα το πουν; Οταν θα έχουν πάρει την ψήφο και δε θα έχουν ανάγκη τους ψηφοφόρους; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.

Σε ό,τι αφορά ειδικά το ΔΗΚΚΙ η Αλ. Παπαρήγα υπενθύμισε ότι το κόμμα αυτό συμφωνεί με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ του '93 και δηλώνει ότι διαφωνεί μόνο με τον Σημίτη. Ομως, τόνισε, το πρόβλημα δεν είναι τα κόμματα αλλά το ποια συμφέροντα υπηρετούν οι ηγεσίες τους.

Σχολιάζοντας, επίσης, τη δημοσιοποίηση της επιστολής Σημίτη προς Κλίντον για το Ιράκ, τόνισε ότι έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο σ' αυτό η πίεση που άσκησε το ΚΚΕ, αλλά ταυτόχρονα, είπε, η θέση που διατυπώνει είναι μεσοβέζικη. Ζητάει απλά να μην ενθαρρυνθεί η Τουρκία για εισβολή στο Ιράκ. Δε λέει τίποτα για την εντολή του πλανητάρχη.

Σε μία ακόμα ερώτηση για τη διαφαινόμενη αδιαφορία μεγάλης μερίδας πολιτών για τους πολιτικούς, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: Ορισμένοι κολακεύουν τους πολίτες που λένε ότι δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική. Εμείς απορρίπτουμε αυτή τη στάση. Συγκρουόμαστε με αυτήν την αντίληψη. Αυτό θέλει το κατεστημένο για να κάνει ό,τι θέλει. Η δράση, η συμμετοχή είναι που οδηγεί σε σωστή θέση.

Σχολιάζοντας τέλος τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για το ύψος των μεροκάματων στη χώρα μας, είπε: Η ίδια η ΕΕ λέει ότι για να ανέβει η ανταγωνιστικότητα πρέπει να πέσουν τα μεροκάματα. Σ' αυτή την πολιτική λέει ΝΑΙ και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Εμείς λέμε ότι χρειάζεται μείωση των ωρών εργασίας και αύξηση των μισθών. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού είναι ένα κήρυγμα για νέα λιτότητα. Το ξέρουν και τα άλλα κόμματα, αλλά δε μιλάνε.

Εμείς λέμε ότι αυτό το σκηνικό της συναίνεσης θα αλλάξει όταν ο λαός θα περάσει στο προσκήνιο και σ' αυτή την προοπτική επενεργεί η ψήφος στο ΚΚΕ.

Αντίσταση σε όλα τα επίπεδα
Σε υπερψήφιση του ΚΚΕ, σαν τη μόνη πολιτική δύναμη αντίστασης στην αντιλαϊκή λαίλαπα που έρχεται, κάλεσε η Αλ. Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ

Αντίσταση σε όλα τα επίπεδα! Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει το ΚΚΕ στον ελληνικό λαό και στο περιεχόμενο αυτού του μηνύματος αναφέρθηκε, κατά κύριο λόγο, η Γενική Γραμματέας του Κόμματος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ιδιαίτερα ότι το ΚΚΕ παλεύει για να πάψει η Ελλάδα να πετά με πιλότο την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ και σημείωσε ότι τελικά κριτήριο για τη στάση κάθε κόμματος είναι η θέση που παίρνει απέναντι σ' αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Επανέλαβε ότι ανάπτυξη και ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων δεν πάνε μαζί, "αλληλοαποκλείονται", είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στο θέμα των συμμαχιών, σημείωσε ότι το ΚΚΕ τις βλέπει από μία άλλη οπτική σε σχέση με τα άλλα κόμματα. Είμαστε υπέρμαχοι των συμμαχιών, σημείωσε. Πότε; Οταν προωθούν τα λαϊκά συμφέροντα και όχι σαν τσόντα στο δικομματισμό.Σε συμπληρωματική ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια συνεργασία, καθώς είναι η ίδια η στάση, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και των άλλων κομμάτων, απέναντι σε σοβαρά ζητήματα, που απαγορεύει μία τέτοια συνεργασία.Απαντώντας, επίσης, σε ερώτηση για τα γκάλοπ που εμφανίζονται αυτές τις μέρες, κάλεσε τους πολίτες να σκεφτούν πολιτικά και να πουν όχι στον τζόγο που σηματοδοτεί η γκαλοπολογία. Κάλεσε, τέλος, όλους όσοι πήραν μέρος στους αγώνες της προηγούμενης περιόδου να κάνουν το καθήκον τους, να υπερψηφίσουν το ΚΚΕ σαν τη μόνη πολιτική δύναμη αντίστασης στην αντιλαϊκή λαίλαπα που έρχεται.

Αναλυτικά, στην εισηγητική της ομιλία στη συνέντευξη, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

Αντιπαλεύουμε την αυτοδυναμία της συντηρητικής πολιτικής

Το ΚΚΕ αντιπαλεύει το δικομματισμό, όχι απλά σαν σύστημα εναλλαγής δύο αυτοδύναμων μονοκομματικών κυβερνήσεων, αλλά σαν την κλασική επικίνδυνη πολιτική εναλλαγής στη διακυβέρνηση δύο συντηρητικών κομμάτων, που έφθασαν πια να μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό σήμερα. Το ΚΚΕ δεν αντιπαλεύει αποκλειστικά την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, αλλά και την αυτοδυναμία της συντηρητικής πολιτικής μέσα και έξω από τη Βουλή. Γι' αυτό και θα ασκεί έντονη κριτική και αποκάλυψη στο ρόλο και των άλλων κομμάτων, που, ενώ διακηρύσσουν την αναγκαιότητα του τέλους του δικομματισμού, με τις επιλογές τους, στηρίζουν τη φιλοσοφία και τη στρατηγική του δικομματισμού, που σήμερα ταυτίζεται με την υποταγή και ενσωμάτωση της χώρας στα γνωστά ξένα κέντρα. Προειδοποιεί έγκαιρα το λαό ότι ακόμα και αν τελειώσει ο τόπος με τον κλασικό δικομματισμό δε σημαίνει ότι τέλειωσε κιόλας με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, η οποία αναζητεί συνεχώς εφεδρείες συνήθως ανάμεσα σε μικρότερα κόμματα και πολιτικούς, που για διάφορους λόγους είχαν κάποτε ή διατηρούν ακόμα μια καλή φήμη και αξιοπιστία. Το ΚΚΕ αντιπαλεύει τον κλασικό δικομματισμό και προειδοποιεί για τους κινδύνους μεταμφίεσής του.

Η πολιτική και εκλογική επιρροή του ΚΚΕ αποτελεί το αναντικατάστατο πολιτικό όπλο του λαού, για να δίνει τις καθημερινές μάχες του από καλύτερες θέσεις. Η δύναμη του ΚΚΕ - δύναμη που βρίσκεται πάντα στην υπηρεσία των αγώνων του λαού - είναι από τις πιο βασικές προϋποθέσεις για να ανοίξει μια ώρα αρχύτερα η θετική προοπτική για τον τόπο.Για να αναπτύσσονται αποτελεσματικοί αγώνες, να συσσωρεύονται προϋποθέσεις και δυνατότητες για βαθιές αλλαγές. Το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε ένθερμος υποστηριχτής των συνεργασιών με έναν όρο, ότι αυτές γίνονται για να δώσουν ώθηση στον αγώνα για δραστικές αλλαγές σε βάρος της δύναμης και της εξουσίας των μονοπωλίων. Η συνεργασία για διαχείριση της κρίσης είναι επικίνδυνη, γιατί δίνει νέα φτερά και αέρα στη στρατηγική της ΕΕ και των δυνάμεων του κεφαλαίου, που θέλουν να αφαιρέσουν λαϊκές κατακτήσεις και να καθηλώσουν το λαό σε μια στάση υποταγής και ραγιαδισμού.

Στις παραμονές νέας μαζικής αύξησης της ανεργίας

Ο κ. Σημίτης παρουσίασε παραποιημένη την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, με τρόπο ακραία προκλητικό. Δεν απολογήθηκε, ως όφειλε, για την κρίση στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, της ένδυσης, της υπόδησης, του ξύλου, των τροφίμων, γενικά της μεταποίησης. Ολοι γνωρίζουν ότι η Θεσσαλονίκη μαστίζεται από ανεργία της τάξεως του 17%, δηλαδή πολύ πάνω από το μέσο πανελλαδικό όρο, ότι η Μακεδονία γενικά έχει ανεργία πάνω από 13%, επίσης πάνω από το μέσο όρο.

Επέλεξε αποσπασματικά στοιχεία, όπως το ΑΕΠ, που σε καμία περίπτωση δεν αποδείχνει λαϊκή ευημερία και κοινωνική πολιτική, τα επιτόκια και τον πληθωρισμό, κρύβοντας ότι, όχι μόνο είναι στόχοι που βρίσκονται μακριά από τις προβλέψεις, αλλά, το κυριότερο, "κατακτήθηκαν" με τίμημα τη λιτότητα και την ανεργία και την ανάπτυξη νέων ζωνών φτώχειας. Επειδή οι δείκτες δεν αλλάζουν μέσα σε τρία χρόνια έβγαλε λάδι και την κυβέρνηση της ΝΔ.

Μιλώντας για επενδυτική έκρηξη, απέδειξε ότι η κυβέρνηση, όπως και η ΝΔ προηγούμενα, έχει όραμά της να μετατρέψει την Ελλάδα σε μεσιτικό γραφείο πρακτόρευσης των συμφερόντων των Αμερικανών και Ευρωπαίων επιχειρηματιών. Είναι πασίγνωστο στους εργαζομένους της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα ότι βρισκόμαστε στις παραμονές μαζικής εξαγωγής κεφαλαίων για επενδύσεις στα Βαλκάνια και αλλού, με αποτέλεσμα το κλείσιμο νέων εργοστασίων και τη μαζική αύξηση της ανεργίας.

Το ΚΚΕ ήταν και είναι σταθερά υπέρ της διαβαλκανικής συνεργασίας, που στηρίζεται στις δυνατότητες ανάπτυξης που έχει η περιοχή, και κινείται σε αντίθεση με το πλιάτσικο που γίνεται από τις πολυεθνικές.

Το βαλκανικό όραμα του κ. Σημίτη, που δυστυχώς στηρίζεται από όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, αφορά τους Ελληνες ισχυρούς επιχειρηματίες που βιάζονται να εκμεταλλευτούν την πιο φθηνή εργατική δύναμη των βαλκανικών και ανατολικών χωρών. Με αυτόν τον τρόπο, να ασκήσουν εκβιασμό για νέες θυσίες των εργαζομένων στη χώρα μας.

Οχι στο σύγχρονο ραγιαδισμό

ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟ ΠΟΥ ΥΠΟΚΡΥΠΤΕΙ ΤΟ ΨΕΥΤΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ, ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ.Ας υπενθυμίσουμε, λοιπόν, ποιες είναι αυτές οι περίφημες κοινές πολιτικές. Πρόκειται για τη "Λευκή Βίβλο" με τη γνωστή ισοπέδωση των εργατικών κατακτήσεων στο ωράριο, στον ελάχιστο μισθό, στο σύστημα κοινωνικής προστασίας κλπ. Πρόκειται για τη νέα ΚΑΠ και τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ,με τις οποίες προβλέπεται η δραστική μείωση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων της ΕΕ και η παράλληλη ενίσχυση των εισαγωγών από τρίτες χώρες και κυρίως από τις ΗΠΑ. Να θυμίσουμε επίσης τη δραματική άνοδο της ανεργίας στην Κοινότητα που συμβαδίζει χέρι χέρι με τη θεαματική αύξηση των κερδών των κοινοτικών πολυεθνικών. Χαρακτηριστική είναι, επίσης, και η ένταση της διείσδυσης και του ελέγχου των κοινοτικών πολυεθνικών τα τελευταία χρόνια στην ελληνική οικονομία, όπου, σύμφωνα με τον κ. Σημίτη, γίνονται θετικά βήματα προς την κατεύθυνση της ενοποίησης. Στις 500 πρώτες σε πωλήσεις βιομηχανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, το 1995, αυτές που ελέγχονται από πολυεθνικά - πολυκλαδικά μονοπώλια είναι 118 και πραγματοποίησαν το 1/3 των συνολικών πωλήσεων της ελληνικής βιομηχανίας! Στο βαθμό, λοιπόν, που προωθείται η Οικονομική και Νομισματική Ενωση εδραιώνεται, όπως είναι φυσικό, και ο ρόλος των κοινοτικών πολυεθνικών που πρωτοστάτησαν για την ίδρυσή της και καθόρισαν τις βασικές κατευθύνσεις της.

Εξαπατούν όλοι, όταν ισχυρίζονται ότι η ευρωπαϊκή, άρα και η ελληνική, κοινή εξωτερική πολιτική θα είναι η σωτηρία για τη χώρα. Εξαπατούν, όταν, ενώ ξέρουν, δεν ομολογούν ότι πρόκειται για κοινή ΝΑΤΟική πολιτική που διασφαλίζει τον επεκτατισμό των ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών σε βάρος των εξαρτημένων, όπως είναι η ΕΛΛΑΔΑ.

Η κρίση στα Ιμια απέδειξε το αντίθετο: Καμία εγγύηση για τα ελληνικά σύνορα.

Υπενθυμίζουμε πρόσφατη δήλωση του Κίνκελ κατά την επίσκεψη Ερμπακάν στο Ιράν, σύμφωνα με την οποία η Δύση δεν πρέπει να απομονώσει την Τουρκία, ούτε και να παρερμηνεύσει τη συμφωνία με το Ιράν.

Υπενθυμίζουμε, επίσης, τις επιπτώσεις στην προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας από τη συρρίκνωση της ναυπηγικής βιομηχανίας, της ελληνικής πολεμικής αμυντικής βιομηχανίας και την προώθηση της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, στα πλαίσια εφαρμογής των κοινοτικών κατευθύνσεων.

Να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους

Επανειλημμένα έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, παίρνοντας υπόψη ότι τα άλλα κόμματα αρνούνται μια πολιτική ρήξης. Οι προτάσεις μας δείχνουν ότι μια κυβέρνηση, έστω του προσανατολισμού της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να ασκήσει πίεση υπέρ των ελληνικών συμφερόντων, αν προχωρήσει σε ενέργειες που στερούν από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ελληνικά εδάφη για τυχοδιωκτικές ενέργειες που μας φέρνουν αντιμέτωπους με λαούς που δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε. Το ΚΚΕ θέτει ως σημείο κρίσης και για την εκλογική μάχη τη στάση των κομμάτων απέναντι στη συγκρότηση της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ. Είναι γνωστό ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν συμφωνήσει. Το θέμα είναι κρίσιμο και πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου.

Επειδή είναι γνωστή η απάντηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, απευθυνόμαστε στα άλλα κόμματα και ζητούμε να ξεκαθαρίσουν πριν τις εκλογές τη θέση τους μπροστά στον ελληνικό λαό.

Είναι υπέρ ή κατά της συγκρότησης της πολυεθνικής δύναμης του ΝΑΤΟ ταχείας επέμβασης από 30.000 Ελληνες, Ιταλούς και Τούρκους στρατιώτες; Με στόχο να επεμβαίνουν, όταν θεωρήσουν αναγκαίο οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου; Ως τώρα δεν έχουν ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τη ΝΑΤΟική αυτή απόφαση, έχουν κρύψει τη θέση τους. Είναι θέμα αρχής να τοποθετηθούν προεκλογικά.

Η απάτη του διλήμματος: Υποταγή ή απομόνωση

1. ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΘΕΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ; Από τα συμφέροντα των κοινοτικών πολυεθνικών; Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους και της Ελλάδας να απομονώσουν τα κοινοτικά μονοπώλια, να αντιπαλέψουν τις κατευθύνσεις του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, να συμπορευτούν με τους Γάλλους εργαζόμενους, που τον περασμένο Δεκέμβρη πραγματοποίησαν το τρίτο σε μέγεθος απεργιακό κίνημα του 20ού αιώνα στη χώρα αυτή, κόντρα στα μέτρα του προγράμματος "σύγκλισης", να συμπορευτούν με τους Ιταλούς εργαζόμενους που με τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, να συμπορευτούν με τους Δανούς ψηφοφόρους που έδωσαν δυνατό χαστούκι στις επιλογές του Μάαστριχτ στο σχετικό δημοψήφισμα κλπ.

Στην απομόνωση, για μας, θα βρεθεί τελικά όποιος εκφράζει τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, κόντρα στα συμφέροντα των εκατομμυρίων εργαζομένων.

2. ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ: Η προώθηση των επιλογών της ΕΕ είναι αυτή που υποβαθμίζει τη θέση της χώρας μας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας. Τον τελευταίο καιρό, πριν την ένταξή μας στην ΕΟΚ, το 1980, η ελληνική οικονομία εκπλήρωνε όλους τους δείκτες των σημερινών κριτηρίων του Μάαστριχτ, για τους οποίους αγωνιά σήμερα ο κ. Σημίτης. Μια απλή σύγκριση με την κατάσταση 15 χρόνια μετά, είναι νομίζουμε αποκαλυπτική για το κόστος του μονόδρομου της κοινοτικής επιλογής. Το 1980 οι ελληνικές εξαγωγές προς τις χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου απορροφούσαν το 29,2% των ελληνικών εξαγωγών. Σήμερα περίπου τα 2/3 των εισαγωγών και εξαγωγών της Ελλάδας πραγματοποιούνται με την Κοινότητα, τη στιγμή που η ίδια η Γερμανία κατευθύνει μόνο το 55% του εμπορίου της προς την ΕΕ.!

Αλλά μήπως δε σηματοδοτεί την υποβάθμιση και τον κίνδυνο περιθωριοποίησης της χώρας, το γεγονός ότι η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας ήταν στην Ελλάδα - 0,1% το 1994, έναντι 3,2% του κοινοτικού μέσου όρου; Μήπως είναι άσχετη η αρνητική πορεία της ελληνικής βιομηχανίας ένδυσης και υπόδησης στη δεκαετία του 1980, με το γεγονός του τριπλασιασμού του ρυθμού διείσδυσης των εισαγωγών, λόγω του καθεστώτος της ένταξης στην ίδια περίοδο; Μήπως δε συνιστά απομόνωση και υποβάθμιση για τους Ελληνες αγρότες στα εσπεριδοειδή το γεγονός ότι σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ είμαστε υποχρεωμένοι να μειώσουμε τον όγκο των εξαγωγών μας κατά 21%;

Οσο για την αναγκαία λύση της άρσης του κρατικού προστατευτισμού, ας δούμε πώς αξιολογούσε τις επιπτώσεις της το 1988, ο μετέπειτα σύμβουλος του Α. Παπανδρέου, κ. Τ. Γιαννίτσης, αναφερόμενος στη μερική άρση του προστατευτισμού μετά την ένταξη: Σήμαινε (η άρση) σημαντική εισαγωγική διείσδυση, περιορισμό της εγχώριας παραγωγής, μείωση του βαθμού εγχώριας προστιθέμενης αξίας κλπ. Μια ματιά στο σκληρό προστατευτισμό του σημερινού αμερικανικού καπιταλισμού είναι νομίζουμε αρκετή για να προβληματίσει όσους εντυπωσιάζονται από τους ισχυρισμούς του κ. Σημίτη.

3. Η δική μας στρατηγική στοχεύει σε μια Ελλάδα που θα απομονώνει και θα θέτει στο περιθώριο μια χούφτα μεγαλομετόχους των πολυεθνικών και από την άλλη θα φέρνει στο προσκήνιο, σε πρωταγωνιστικό ρόλο, τις δυνάμεις της εργασίας, την εργατική τάξη και τους συμμάχους της.

Πολιτική εχθρική για τον πολιτισμό

Η πολιτική των δύο κυβερνήσεων ήταν εχθρική για τον πολιτισμό. Αυτό φαίνεται από την ποιότητα του πολιτισμού που κυριαρχεί, τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού στη μεγάλη τους πλειοψηφία.

Καθρέφτης της κατάστασης είναι ό,τι έχει συμβεί και ό,τι συντελείται στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Το πολιτιστικό δυναμικό της πόλης είναι στο περιθώριο, ενώ τα έργα που γίνονται είναι βέβαιο ότι δε θα αφήσουν μόνιμη υποδομή, αξιοποιήσιμη από τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Στην ημερήσια διάταξη είναι οι συγκρούσεις συμφερόντων, οι σχέσεις κατασκευαστικών εταιριών και μεγαλοεκδοτών, η αδιαφανής διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ έχει καταθέσει έγκαιρα σημαντικές αντιπροτάσεις που έχουν σήμερα μεγάλη επικαιρότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ