ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Στο μάτι του κυκλώνα του Μάαστριχτ

"Χρήματα υπάρχουν, πολιτική θέληση δεν υπάρχει", τόνισε ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α' Περιφέρεια του Πειραιά, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στα Τελωνεία στον Αγ. Διονύση

Στην Ειδική Υπηρεσία Τελωνειακών Ερευνών και στην Υπηρεσία Εκτελωνισμού στον Αγ. Διονύση στον Πειραιά, περιόδευσε χτες το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπ. Χαλβατζή υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ στην Α' Περιφέρεια Πειραιά. Εντονη εκφράστηκε η διάθεση των εργαζομένων να κουβεντιάσουν με τους κομμουνιστές, να ακούσουν τις προτάσεις τους.

Ψηφίστε συνειδητά ΚΚΕ

- "Τα δυο μεγάλα Κόμματα δε λύνουν τα προβλήματα και ούτε πρόκειται να τα λύσουν".

- "Γι' αυτό εμείς λέμε να ψηφίσετε ΚΚΕ, να το ψηφίσετε συνειδητά. Τα προβλήματα επίτηδες δεν τα λύνουν για να δεσμεύουν τον λαό", ήταν ο διάλογος που αναπτύχθηκε μεταξύ του Σπ. Χαλβατζή και ενός εργαζόμενου. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ περιόδευσε σε όλες τις διευθύνσεις του παραρτήματος των ΕΛΤΑ όπου μοίρασε το προεκλογικό υλικό του Κόμματος.

Στη Διεύθυνση της Δίωξης Ναρκωτικών πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των εργαζομένων όπου μίλησε ο Σπ. Χαλβατζής.Ο υποψήφιος βουλευτής κατήγγειλε την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική που εφάρμοσαν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. "Λένε - συνέχισε ο Σπ. Χαλβατζής - ότι δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα γιατί δεν έχουμε χρήματα. Η φοροδιαφυγή του πετρελαίου είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα που καταρρίπτει αυτό το ψεύτικο επιχείρημα. Χρήματα υπάρχουν, πολιτική θέληση δεν υπάρχει".Για την κυβέρνηση, που λέει ότι δε θα επιβάλλει νέους φόρους, ο υποψήφιος βουλευτής είπε ότι πρόκειται για άλλο ένα ψέμα. "Ο διπλασιασμός - τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής - σχεδόν στις τιμές των διοδίων, η αύξηση στις τιμές των ΔΕΚΟ, στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, στην ΕΥΔΑΠ, στα ΕΛΤΑ δεν είναι φορολογία; Οι εντολές και οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις να διπλασιάσουν ή να τριπλασιάσουν τα τέλη και τα παράβολα δεν είναι φορολογία;Και τελικά ποια είναι η φορολογία;" Καταλήγοντας, ο υποψήφιος βουλευτής κάλεσε τους εργαζόμενους στα ΕΛΤΑ να ψηφίσουν ΚΚΕ για να μπει ένα φρένο στην πολιτική της λιτότητας και της υποταγής, για να μπει ένα φρένο στο ξεπούλημα του εθνικού πλούτου, για να αρχίσουν να γίνονται βήματα στην ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού κινήματος.

Σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση των Τελωνειακών τονίζει: "η σχέση των άμεσων και έμμεσων φόρων είναι αντιλαϊκή και κάθε αύξηση της φορολογίας πλήττει κατά κύριο λόγο τα χαμηλότερα εισοδήματα. Οι κατακτήσεις των εργαζομένων, όπως το δικαίωμα στη δουλιά ή η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα του Μάαστριχτ. Η κατάργηση των ενδοκοινοτικών συνοριακών ελέγχων που επέβαλε η ΕΕ ευνόησε τη λαθραία διακίνηση εμπορευμάτων, ναρκωτικών και όπλων και συρρίκνωσε το αντικείμενο τελωνειακής απασχόλησης". Τέλος, η Κομματική Οργάνωση των Τελωνειακών καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στον αγώνα που δίνει το ΚΚΕ στην κατεύθυνση της θεσμοθέτησης δημοκρατικού φορολογικού συστήματος και σύναψης διακρατικών συμφωνιών σε βάση ισότιμη και πράγματι αμοιβαίου οφέλους.

Είναι εργάτρια όπως και εμείς...

Στον Οργανισμό Δημοσιογραφικού Χαρτιού στον Ταύρο περιόδευσε χτες η Χριστίνα Τσεντούρου, υποψήφια βουλευτίνα του ΚΚΕ στη Β' Περιφέρεια της Αθήνας

"Είναι εργάτρια όπως και εμείς...". Με αυτές τις πέντε λέξεις, οι οποίες όμως φανερώνουν ότι οι άνθρωποι του μόχθου μάχονται στις γραμμές του ΚΚΕ, υποδέχτηκε ένας εργαζόμενος στον Οργανισμό Δημοσιογραφικού Χαρτιού, που βρίσκεται στον Ταύρο, την εργάτρια δέρματος και υποψήφια βουλευτίνα του Κόμματος στη Β Αθήνας Χριστίνα Τσεντούρου.Ο ζωντανός διάλογος που αναπτύχθηκε με τους εργαζόμενους, ο έντονος προβληματισμός, αλλά και οι αναφορές σε γενικότερα πολιτικά θέματα ήταν τα στοιχεία που συνέθεσαν το στίγμα της χτεσινής περιοδείας.

Μην παρασύρεστε από ψευτοδιλήμματα

Η Χρ. Τσεντούρου, ξεκινώντας τη συζήτηση με τους εργαζόμενους, αναφέρθηκε στο ψεύτικο δίλημμα που προσπαθεί να προωθήσει σε αυτές τις εκλογές ο Κ. Σημίτης, ο οποίος υποστηρίζει ότι "ή κερδίζει η Δεξιά ή η δημοκρατική παράταξη". Συγκεκριμένα, η υποψήφια βουλευτίνα του Κόμματος τόνισε: "Το ΚΚΕ εκτιμά ότι Δεξιά δεν είναι κάποιοι άνθρωποι γενικά και αόριστα, είναι μια συγκεκριμένη πολιτική, μια πολιτική που ακολουθεί και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Κινδυνεύουμε, συνέχισε, από τις δεξιές πολιτικές, τις πολιτικές που σπρώχνουν τον κόσμο στην απραξία και την αδράνεια. Τις δεξιές πολιτικές που οδηγούν στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, στην ανεργία και στην επικράτηση του μεγάλου κεφαλαίου".

Η συγκεκριμένη μας επίσκεψη, υπογράμμισε η Χρ. Τσεντούρου, δεν έχει μόνο προεκλογικό χαρακτήρα. Ηρθαμε, συνέχισε, για να προειδοποιήσουμε τους εργαζόμενους για τα δεινά που τους περιμένουν. Δε θέλουμε να κινδυνολογήσουμε, ούτε να τρομοκρατήσουμε. Οποιος, κατέληξε, και αν είναι ο νικητής αυτών των εκλογών, ένα είναι σίγουρο: Οτι έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα "σύγκλισης", που απορρέει από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, μια συνθήκη που υπέγραψαν και αποδέχονται όλα τα άλλα κόμματα.Σ' αυτές τις εκλογές, η ψήφος στο ΚΚΕ θα είναι χτύπημα σε όλα αυτά τα σχέδια.

Υπόσχεσή μας, οι αγώνες

Δεν υποσχόμαστε αόριστες θέσεις εργασίας, προεκλογικές αυξήσεις και ψεύτικες παροχές. Λέμε, επισήμανε η Χρ. Τσεντούρου, ότι πρέπει να παρθούν μέτρα, για να έχουμε βιομηχανική παραγωγή, να έχουμε ανάπτυξη, να βάλουμε φρένο στην ιδιωτική ασυδοσία, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι πραγματικές προϋποθέσεις για παροχές. Διεκδικούμε την ψήφο του ελληνικού λαού, για να γίνει ο ίδιος ο λαός πρωταγωνιστής στους αγώνες για ένα καλύτερο αύριο. Τον κομμουνιστή να ψάξετε να τον βρείτε, κατέληξε, μέσα στο σωματείο και το συνδικάτο, εκεί που παλεύει και μπαίνει μπροστάρης στους αγώνες των εργαζομένων.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι μονόδρομος

Περιοδεία του υποψήφιου Α' Αθήνας Ν. Μπατιστάτου στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας

Στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και στην Περιφερειακή Διοίκηση του ΟΑΕΔ περιόδευσε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον υποψήφιο βουλευτή Α' Αθήνας Ν. Μπατιστάτο,ο οποίος συζήτησε με τους εργαζόμενους πάνω στις θέσεις του Κόμματος.

Απαντώντας στην προπαγάνδα που έχουν εξαπολύσει τα μεγάλα και τα υπόλοιπα μικρά κόμματα, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μονόδρομος και που έχει βρει έδαφος σε μεγάλα τμήματα του λαού, ο Ν. Μπατιστάτος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη αρχίσει να γίνεται αντιπαθής στους λαούς.Αναφέρθηκε δε στις σφυγμομετρήσεις του "Ευρωβαρόμετρου", από τις οποίες προκύπτει ότι το 75% του λαού θεωρεί κακή την Ευρωπαϊκή Ενωση.Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το αν μπορεί η Ελλάδα να υπάρξει χωρίς τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο υποψήφιος βουλευτής τόνισε ότι σε οικονομικό επίπεδο η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ζημιώσει την Ελλάδα, αφού αναγκάστηκε να κόψει τις συναλλαγές με άλλες χώρες, κυρίως τις ανατολικές και επισήμανε ότι για κάθε 100 ECU που δίνονται στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση το έλλειμμα αυξάνεται κατά 200.

Ο Ν. Μπατιστάτος αναφέρθηκε επίσης στις πηγές πλούτου της χώρας, όπως η γεωργία η οποία αποδιαρθρώνεται, η βιομηχανία λιπασμάτων και η παραγωγή φυσικού αερίου και το μεγάλο ποσοστό επιστημών ηλεκτρονικών υπολογιστών (από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη) το οποίο μένει ανεκμετάλλευτο. "Πέστε μου μια χώρα που πήγε μπροστά χωρίς να έχει παραγωγή",ρώτησε

Ο υποψήφιος βουλευτής περιόδευσε από γραφείο σε γραφείο και καλούσε τους υπαλλήλους του υπουργείου να τοποθετηθούν ή να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους στην πολιτική του Κόμματος. "Μα δε βρίσκουμε κάτι να πούμε. Αφού τα λέτε καλά", απάντησε μια υπάλληλος.

ΣΤΑ ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Το κόκκινο ψηφοδέλτιο δεν είναι μία από τα ίδια

Μιλούσαν την ίδια γλώσσα ο κομμουνιστής υποψήφιος Γ. Νταουντάκης και οι μεταλλεργάτες του Πειραιά στη χτεσινή περιοδεία του στα μηχανουργεία

Εκεί που κάποτε γυρνούσαν μιλιούνια οι εργάτες δεν έχει πια ζωή... Ρημαγμένο προσπαθεί να κρατηθεί και να επιζήσει ό,τι απέμεινε από τη βιομηχανική ζώνη του Ρέντη, μονάδες της οποίας επισκέφτηκε χτες ο υποψήφιος στην Α Περιφέρεια του Πειραιά βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Νταουντάκης.

Ο συνδικαλιστής από το χώρο των μεταλλεργατών υποψήφιος μίλησε για την επόμενη μέρα με τους συναδέλφους του στις σιδηροκατασκευές, στις μεταλλουργικές βιοτεχνίες, στις επισκευές πλοίων και τους κάλεσε να υπερψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές το κόμμα που παλεύει σταθερά στο πλευρό τους, υπέρ των αιτημάτων τους για μια καλύτερη ζωή.

"Γιατί το κόκκινο ψηφοδέλτιο", σημείωσε, "το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ δεν είναι μία από τα ίδια. Θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για να περάσουμε από την άμυνα στην αντεπίθεση. Για να μπορέσουμε με ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα να προασπίσουμε αποτελεσματικότερα τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού".

Ο εκκωφαντικός και μονότονος θόρυβος των μηχανών των βιοτεχνιών δεν ήταν ικανός να ακυρώσει την παρουσία των κομμουνιστών, να καλύψει τα λόγια τους. Αλλωστε, οι μεταλλεργάτες στα μηχανουργεία, στις πρέσες, στις ηλεκτροσυγκολλήσεις και στους τροχούς γνώριζαν καλά, τόσο τον υποψήφιο από το χώρο τους συνδικαλιστή, όσο και τους άλλους κομμουνιστές μεταλλεργάτες, που τον συντρόφευαν στην περιοδεία του.

Μιλούσαν την ίδια γλώσσα, είχαν και έχουν κοινά προβλήματα να αντιμετωπίσουν. Χτυπημένος από την ανεργία, που μαστίζει τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και περιστασιακά πια εξασφαλίζει δουλιές, και ο ίδιος ο υποψήφιος του Κόμματος ήξερε καλά να αναγνωρίσει τα σημάδια της κατάρρευσης και στη βιομηχανική ζώνη του Ρέντη.

"Δεν υπάρχουν δουλιές εδώ. Φεύγουν όλοι. Αλλάζουν επάγγελμα. Γίνονται πλασιέ ή ό,τι άλλο μπορεί να τους εξασφαλίσει το μεροκάματο", μας είπε ένας εργάτης μεταλλουργικής βιοτεχνίας, που μένει, όπως και οι συνάδελφοί του, στη δουλιά τον περισσότερο καιρό απλήρωτος. "Περιμένουμε μήπως πάρει κάποια παραγγελία η βιοτεχνία για να πληρωθούμε κι εμείς κάποιους από τους μισθούς μας. Πόσο ακόμα θα αντέξουμε;".

"Την Κυριακή που έρχεται", σημείωσε ο Γ. Νταουντάκης, "μας δίνεται μια ευκαιρία να αλλάξουμε λίγο τα πράγματα. Να αντεπιτεθούμε πριν μας αφανίσουν. Η βαριά βιομηχανία εξαφανίζεται, η κλωστοϋφαντουργία, η χαλυβουργία, η αυτοκινητοβιομηχανία διαλύονται. Δε φαίνεται προοπτική σε κανένα κλάδο.Εμείς οι "μουντζούρηδες" ζούμε στο πετσί μας τις επιπτώσεις των οδηγιών της ΕΕ, των κατευθύνσεων των Βρυξελλών και της υποταγής των ελληνικών κυβερνήσεων".

"Βλέπουμε να συρρικνώνεται η ναυπηγική μας βιομηχανία, αν και είμαστε η τρίτη σε στόλο χώρα στον κόσμο", έλεγε σε ένα συνεργείο επισκευών πλοίων λίγο πιο πέρα. "Αυτή η πολιτική δε συμφέρει το λαό κι αυτός πρέπει να αντιδράσει. Ψήφος στο ΚΚΕ", τόνισε ο Γ. Νταουντάκης, "σημαίνει ισχυροποίηση του λαϊκού κινήματος για να αγωνιστεί από καλύτερες θέσεις και να επιβάλει λύσεις".

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Φόβος και απειλές

Με την απειλή της απόλυσης, βρίσκονται συνέχεια οι εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις του Δήμου Ανω Λιοσίων, όπως τόνισαν στον υποψήφιο βουλευτή Αττικής του ΚΚΕ Αντώνη Χοροζάνη, που βρέθηκε χτες κοντά τους

Την εικόνα της συνεχούς απειλής της απόλυσης των εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις του Δήμου Ανω Λιοσίων που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να καταργήσει τον κοινωνικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντίκρισε χτες το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ, που, με επικεφαλής τον υποψήφιο βουλευτή στην Αττική Αντώνη Χοροζάνη,περιόδευσε στους χώρους εργασίας και μοίρασε φυλλάδια με τις θέσεις του Κόμματος. Οι εργαζόμενοι και των επιχειρήσεων, αλλά και οι δημοτικοί υπάλληλοι, υποδέχτηκαν θερμά το κλιμάκιο του ΚΚΕ και άκουσαν με προσοχή τις θέσεις του Κόμματος για όλα τα ζητήματα.

Ο φόβος των εργαζομένων, όμως, στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, λόγω της αβεβαιότητας του να δουλεύει κανείς εκεί, ήταν εμφανής στα πρόσωπά τους. Η δυνατότητα που έχουν τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο δημοτικών επιχειρήσεων να προσλαμβάνουν και να απολύουν ανάλογα με τα δικά τους κριτήρια και δη κομματικά έχει δημιουργήσει μια συνεχή αγωνία για το μέλλον τους, που δύσκολα εκφράζεται στο χώρο εργασίας.

Ο Δήμος των Ανω Λιοσίων, ίσως ο πιο πολυπληθής της χώρας σε εργαζόμενους, αριθμεί στις δύο δημοτικές επιχειρήσεις περίπου 1.500 εργαζόμενους και καθημερινά αυξάνεται, αλλά και μειώνεται ανάλογα με τις "εκλογικές" (;) ανάγκες του φιλοκυβερνητικού δημάρχου.

Οπως έχει καταγγείλει στο παρελθόν η ΚΟ του ΚΚΕ στα Ανω Λιόσια, η κατάσταση με τις δημοτικές επιχειρήσεις θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμό τους ή στους ιδιώτες. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, τις επιπτώσεις - εκτός των δημοτών - θα τις υποστούν οι εργαζόμενοι, αφού το εργασιακό τους μέλλον είναι άγνωστο.

Η χτεσινή περιοδεία ξεκίνησε με το πρώτο χάραμα στο εργοτάξιο του Δήμου. Ο Αντ. Χοροζάνης, μιλώντας στους εργαζόμενους, τους κάλεσε να ενισχύσουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ σαν το μόνο κόμμα που ήταν μέχρι σήμερα στο πλευρό τους, αλλά και σαν μέσο για αντίσταση στα αντιλαϊκά μέτρα.

Σε ερώτηση σχετικά με την άποψη του ΚΚΕ για εργατικά ζητήματα, ο υποψήφιος βουλευτής είπε ότι, όταν οι εργαζόμενοι υποχωρούν, τότε οι εργοδότες θα θέλουν όλο και περισσότερα. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι, συνέχισε, πρέπει να οργανωθούν στα σωματεία τους και να αλλάξουν την κατάσταση στο συνδικαλιστικό χώρο. Σε άλλη ερώτηση για την παραχώρηση του δημόσιου τομέα στον ιδιωτικό, ο Αντ. Χοροζάνης επισήμανε ότι όπου δημόσιες επιχειρήσεις δόθηκαν σε ιδιώτες αυξήθηκαν μόνο οι θέσεις ανεργίας.

Στη συνέχεια, το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε το χώρο όπου κατασκευάζεται σχολείο και συνομίλησε με τους οικοδόμους του δήμου. Ρωτώντας τον Αντ. Χοροζάνη για την άποψη του ΚΚΕ σχετικά με τους αλλοδαπούς εργαζόμενους, τόνισε ότι θέση του Κόμματος είναι πως καμιά κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν πήρε τα ανάλογα μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, καθώς έχουν υποταχθεί στους βιομήχανους που θέλουν να έχουν "τσάμπα" εργατικά χέρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ