Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΑ ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Το κόκκινο ψηφοδέλτιο δεν είναι μία από τα ίδια

Μιλούσαν την ίδια γλώσσα ο κομμουνιστής υποψήφιος Γ. Νταουντάκης και οι μεταλλεργάτες του Πειραιά στη χτεσινή περιοδεία του στα μηχανουργεία

Εκεί που κάποτε γυρνούσαν μιλιούνια οι εργάτες δεν έχει πια ζωή... Ρημαγμένο προσπαθεί να κρατηθεί και να επιζήσει ό,τι απέμεινε από τη βιομηχανική ζώνη του Ρέντη, μονάδες της οποίας επισκέφτηκε χτες ο υποψήφιος στην Α Περιφέρεια του Πειραιά βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Νταουντάκης.

Ο συνδικαλιστής από το χώρο των μεταλλεργατών υποψήφιος μίλησε για την επόμενη μέρα με τους συναδέλφους του στις σιδηροκατασκευές, στις μεταλλουργικές βιοτεχνίες, στις επισκευές πλοίων και τους κάλεσε να υπερψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές το κόμμα που παλεύει σταθερά στο πλευρό τους, υπέρ των αιτημάτων τους για μια καλύτερη ζωή.

"Γιατί το κόκκινο ψηφοδέλτιο", σημείωσε, "το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ δεν είναι μία από τα ίδια. Θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για να περάσουμε από την άμυνα στην αντεπίθεση. Για να μπορέσουμε με ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα να προασπίσουμε αποτελεσματικότερα τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού".

Ο εκκωφαντικός και μονότονος θόρυβος των μηχανών των βιοτεχνιών δεν ήταν ικανός να ακυρώσει την παρουσία των κομμουνιστών, να καλύψει τα λόγια τους. Αλλωστε, οι μεταλλεργάτες στα μηχανουργεία, στις πρέσες, στις ηλεκτροσυγκολλήσεις και στους τροχούς γνώριζαν καλά, τόσο τον υποψήφιο από το χώρο τους συνδικαλιστή, όσο και τους άλλους κομμουνιστές μεταλλεργάτες, που τον συντρόφευαν στην περιοδεία του.

Μιλούσαν την ίδια γλώσσα, είχαν και έχουν κοινά προβλήματα να αντιμετωπίσουν. Χτυπημένος από την ανεργία, που μαστίζει τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και περιστασιακά πια εξασφαλίζει δουλιές, και ο ίδιος ο υποψήφιος του Κόμματος ήξερε καλά να αναγνωρίσει τα σημάδια της κατάρρευσης και στη βιομηχανική ζώνη του Ρέντη.

"Δεν υπάρχουν δουλιές εδώ. Φεύγουν όλοι. Αλλάζουν επάγγελμα. Γίνονται πλασιέ ή ό,τι άλλο μπορεί να τους εξασφαλίσει το μεροκάματο", μας είπε ένας εργάτης μεταλλουργικής βιοτεχνίας, που μένει, όπως και οι συνάδελφοί του, στη δουλιά τον περισσότερο καιρό απλήρωτος. "Περιμένουμε μήπως πάρει κάποια παραγγελία η βιοτεχνία για να πληρωθούμε κι εμείς κάποιους από τους μισθούς μας. Πόσο ακόμα θα αντέξουμε;".

"Την Κυριακή που έρχεται", σημείωσε ο Γ. Νταουντάκης, "μας δίνεται μια ευκαιρία να αλλάξουμε λίγο τα πράγματα. Να αντεπιτεθούμε πριν μας αφανίσουν. Η βαριά βιομηχανία εξαφανίζεται, η κλωστοϋφαντουργία, η χαλυβουργία, η αυτοκινητοβιομηχανία διαλύονται. Δε φαίνεται προοπτική σε κανένα κλάδο.Εμείς οι "μουντζούρηδες" ζούμε στο πετσί μας τις επιπτώσεις των οδηγιών της ΕΕ, των κατευθύνσεων των Βρυξελλών και της υποταγής των ελληνικών κυβερνήσεων".

"Βλέπουμε να συρρικνώνεται η ναυπηγική μας βιομηχανία, αν και είμαστε η τρίτη σε στόλο χώρα στον κόσμο", έλεγε σε ένα συνεργείο επισκευών πλοίων λίγο πιο πέρα. "Αυτή η πολιτική δε συμφέρει το λαό κι αυτός πρέπει να αντιδράσει. Ψήφος στο ΚΚΕ", τόνισε ο Γ. Νταουντάκης, "σημαίνει ισχυροποίηση του λαϊκού κινήματος για να αγωνιστεί από καλύτερες θέσεις και να επιβάλει λύσεις".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκληρή μάχη που εξόπλισε τους εργάτες με νέα πείρα (2010-12-30 00:00:00.0)
Επιτακτική ανάγκη η αλλαγή των συσχετισμών (2007-12-06 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται ο αγώνας (2005-02-26 00:00:00.0)
Δεν περνάει ο αντικομμουνισμός (2000-11-16 00:00:00.0)
Αντιδημοκρατικό παραλήρημα από τη μειοψηφία! (2000-11-04 00:00:00.0)
Πάντα μπροστάρηδες (1996-09-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ