Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ
"Υπό περιορισμόν"

Απαγορεύσεις στην ενημέρωση των στρατιωτών με αφορμή σήμα του αρχηγού του ΓΕΣ στις μονάδες, περί "μη συμμετοχής σε πολιτικές εκδηλώσεις"

Περιορισμούς και εμπόδια στην ελεύθερη πληροφόρηση των στρατιωτών, που στην πράξη λειτουργούν σαν περιορισμός στην άσκηση του ίδιου του εκλογικού τους δικαιώματος,θέτει σήμα που έστειλε ο αρχηγός του ΓΕΣ,Μ. Παραγιουδάκης,προς τις μονάδας του Στρατού Ξηράς. Στο σήμα γίνεται λόγος για μη συμμετοχή των στρατιωτικών σε πολιτικές εκδηλώσεις και υπενθυμίζονται σχετικές, όπως αναφέρεται, διατάξεις του Συντάγματος, του Εκλογικού Νόμου και του Στρατιωτικού Κανονισμού 20-1.

Το σήμα αυτό, ερμηνευόμενο από τους παραλήπτες του κατά το δοκούν, διαβάζεται στις πρωινές αναφορές των μονάδων σαν απαγορευτική νότα προς τους στρατιώτες. Εδωσε, λοιπόν, το έναυσμα σε διοικητές πολλών μονάδων για την έκδοση προφορικών απαγορεύσεων, που συνοδεύονται με τη διατύπωση απειλών,περί συμμετοχής στρατιωτών σε οποιασδήποτε προεκλογική δραστηριότητα. Μάλιστα φθάνουν στο σημείο, σύμφωνα με καταγγελίες, να απαγορεύουν ακόμα και τη διέλευση στρατιωτών έξω από εκλογικά κέντρα και την εξ αποστάσεως παρακολούθηση προεκλογικών συγκεντρώσεων.

Σε ανταπόκριση που μας έστειλαν στρατιώτες από τη Λέσβο τονίζεται:

""Ακούτε, βλέπετε αλλά μη μιλάτε". Αυτό είναι το νόημα της διαταγής του ΓΕΣ προς στρατιωτικές μονάδες, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται στους στρατιώτες να συμμετέχουν σε πολιτικές, προεκλογικές συγκεντρώσεις, να συζητούν πολιτικά θέματα, ακόμα και να μπαίνουν σε εκλογικά κέντρα για να ενημερωθούν για τις θέσεις των κομμάτων.

Η διαταγή έδωσε την ευκαιρία σε ορισμένους διοικητές μονάδων να την ερμηνεύσουν κατά το δοκούν. Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να απειλούν τους στρατιώτες με κυρώσεις, ακόμα και αν κατά τύχη περάσουν έξω από εκλογικά κέντρα, γιατί προφανώς θα θεωρηθεί "ύποπτη" μια τέτοια κίνηση από τη Στρατονομία. Τέτοιου είδους "νουθεσίες" και "πατρικές" συμβουλές τύπου "μην ανακατεύεστε εσείς με αυτά" ακούστηκαν στις πρωινές αναφορές από διοικητές σε στρατόπεδα της Λέσβου.

Με λίγα λόγια η στρατιωτική ηγεσία - σαφώς όχι ερήμην της πολιτικής - διατάσσει χιλιάδες ένστολους Ελληνες πολίτες με δικαίωμα ψήφου και γνώμης, κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα, να μην ασκούν αυτό το δικαίωμα στο όνομα της "ουδετερότητας". Ολα αυτά γίνονται την ίδια στιγμή, που συνεχίζεται η καλυμμένη αλλά και η απροκάλυπτη εθνικιστική προπαγάνδα στις μονάδες, ειδικά κατά τη διάρκεια της "διαπαιδαγώγησης" που προβλέπει το πρόγραμμα για κάθε Παρασκευή πρωί.

Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη διαταγή θυμίζει άλλες εποχές. Είναι σαφές όμως ότι είναι ανίκανη να εμποδίσει τα ένστολα νιάτα να συμμετέχουν στα κοινά της πατρίδας τους. Η διαταγή αυτή πρέπει να μείνει ανενεργός στην πράξη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ