Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι σημαίνει η αντεπίθεση του ΚΚΕ

Του Γιώργου ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗ*

Με την πρόσκαιρη ήττα του σοσιαλιστικού στρατοπέδου και τη (ίσως και κατά συνέπεια) διάσπαση του Συνασπισμού ΕΑΡ - ΚΚΕ, η αντίδραση προχώρησε σε μια ολομέτωπη επίθεση κατά των λαϊκών κατακτήσεων των τελευταίων εκατό χρόνων. Οχτάωρο, κοινωνική ασφάλεια και πρόνοια, δικαίωμα εργασίας, μισθοί και συντάξεις όλα κατεδαφίζονται σχεδόν ανεμπόδιστα. Οχι μόνο η Δεξιά, η σοσιαλδημοκρατία του ΠΑΣΟΚ και οι παραφυάδες τους - ΠΟΛ. ΑΝ. και ΔΗΚΚΙ -αλλά και η σύγχρονη αναθεώρηση, με επικεφαλής τους αποχωρήσαντες πρώην συντρόφους μας, εργάζονται στην κατεύθυνση αυτή.

Λυπηρό βέβαια, αλλά ιστορικά ερμηνεύσιμο πώς άνθρωποι που ανήκαν στο ΚΚΕ, τώρα συμπλέουν με τους ταξικούς μας εχθρούς.

Το ΚΚΕ, απαλλαγμένο πια από τέτοια στοιχεία, έμεινε μόνο του, η άλλη πολιτική στα πέντε κόμματα. Ομως οι δύσκολοι καιροί, όπου πολλοί φοβούνταν ακόμη και να πουν ότι είναι κομμουνιστές όχι για το φόβο του εκτελεστικού αποσπάσματος, αλλά για να μη θεωρηθούν "απολιθώματα" και "ντεμοντέ" περνούν σιγά σιγά. Το Κόμμα κρίνει ότι ο καιρός της συσπείρωσης στις δυνάμεις του, του ξεκαθαρίσματος των καιροσκόπων και της άμυνας στην επίθεση της αστικής τάξης και της αναθεώρησης αρχίζει να γίνεται παρελθόν.

Τόσο εδώ, όσο και διεθνώς ο κόσμος κατανόησε τι σήμαινε σοσιαλισμός. Είχαν γίνει αναμφίβολα λάθη και μερικά τόσο μεγάλα, που έκαναν εύκολη τη διάβρωση, την υπονόμευση και τέλος την ανατροπή του σοσιαλιστικού στρατοπέδου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ιθύνοντες σήμερα στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες υπήρξαν κορυφαία στελέχη των ΚΚ. Ομως υπήρχε σοσιαλισμός και ήταν παρ' όλες τις στρεβλώσεις του χιλιάδες φορές καλύτερος από τον καπιταλισμό, πράγμα που το κατανόησαν επιτέλους οι πλατιές μάζες και εδώ και εκεί.

Τώρα, λοιπόν, είμαστε μπροστά σε μια εξελικτική κατάσταση, όπου αφ' ενός έχει ξαναβρεί ο κόσμος την ψυχραιμία του και έχει θέσει στο σωστό επίπεδο την εκτίμηση για τα λάθη και τις στρεβλώσεις του σοσιαλισμού που έγιναν και κατά συνέπεια βλέπει αυτό που λέγαμε από την πρώτη στιγμή, ότι δηλαδή δεν έφταιγε ο σοσιαλισμός, αλλά οι στρεβλώσεις του και οι παραβιάσεις τόσο της οικονομικής θεωρίας όσο και των καταστατικών των ΚΚ, επομένως ξαναστρέφει τις ελπίδες του (και τους αγώνες του) για το σοσιαλισμό.

Από την άλλη μεριά, έχει κατανοήσει για μια ακόμη φορά ότι οι κάθε είδους ανανεωτές, μεταρρυθμιστές, εκσυγχρονιστές και άλλοι είναι απλοί καιροσκόποι, με μοναδικό κριτήριο την προσωπική τους άνοδο. Η πολιτική τους φάνηκε καθαρά ιδιαίτερα στα κρίσιμα προβλήματα, στην επικύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, στις αγωνιώδεις προσπάθειες προ - ή έστω μετεκλογικής στήριξης της επίσημης σοσιαλδημοκρατίας του ΠΑΣΟΚ, στα εθνικά θέματα όπου κατάπιαν ευγενώς την άρση του "βέτο" κατά της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (και είδαμε τι ακολούθησε αμέσως) και ένα σωρό άλλα.

Ετσι, τώρα είμαστε σε θέση να εξαπολύσουμε την αντεπίθεση. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτή θα είναι σε όλα τα μέτωπα, ενάντια στον καπιταλισμό και τους εκφραστές του, τη σοσιαλδημοκρατία και τη Δεξιά, ενάντια στη σύγχρονη αναθεώρηση, αλλά και στο εσωτερικό μέτωπο, μέσα στο Κόμμα, για να μην καταλήξουμε ιδεολογικά σε δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα ΚΚ, ούτε στη δημιουργία κομματικής νομενκλατούρας, από την οποία έχουμε αρκετά απαλλαγεί - έχουν και οι διασπάσεις το καλό τους!

Αντεπίθεση, λοιπόν, σε όλα τα μέτωπα και έχουμε πολλή, μα πάρα πολλή δουλιά.

* Ο Γεώργιος Μ. Σαρηγιάννης είναι καθηγητής Πολεοδομίας στο ΕΜΠ, υποψήφιος στην Α Αθήνας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς (2019-03-07 00:00:00.0)
Προτεραιότητα η οικοδόμηση Οργανώσεων στις μονάδες στρατηγικής σημασίας (2017-11-19 00:00:00.0)
Ορισμένες σκέψεις (2013-03-27 00:00:00.0)
Αυταπάτες (2007-02-18 00:00:00.0)
Συζητήσεις για νέο ενιαίο κόμμα (2006-12-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ