Πέμπτη 7 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ, ΙΤΑΛΙΑ
Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς

Το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο Κ. Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στη Ρώμη
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στη Ρώμη
Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς πραγματοποίησε το Σάββατο το απόγευμα στην Ρώμη το ΚΚ, Ιταλία. Στην εκδήλωση συμμετείχε το ΚΚΕ διά του Κώστα Παπαδάκη, μέλους της ΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, ενώ την παρακολούθησαν και αρκετοί νέοι, μέλη και φίλοι του ΚΚ, Ιταλία, και του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας. Συμμετείχε επίσης εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας.

Στην παρέμβασή του στην εκδήλωση, ο Κώστας Παπαδάκης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η συγκρότηση της Γ' Διεθνούς, γνήσιο τέκνο της Σοσιαλιστικής Επανάστασης στη Ρωσία, έδωσε την ώθηση για τη συγκρότηση σε όλη την υδρόγειο Κομμουνιστικών Κομμάτων με επαναστατικό πρόγραμμα και στρατηγική, με στόχο τη δικτατορία του προλεταριάτου, σε διάκριση και αντιπαράθεση με τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα».

«Στην πορεία και μετά το 2ο Συνέδριο οξύνθηκε η διαπάλη», συνέχισε, «ενισχύθηκαν οι αντιφάσεις που τροφοδοτήθηκαν από την πολιτική του Ενιαίου Εργατικού Μετώπου και την επιζήμια κατεύθυνση των Λαϊκών Μετώπων, της γραμμής της πολιτικής συνεργασίας με τη σοσιαλδημοκρατία στο όνομα της αντιμετώπισης του φασισμού. Η πάλη ενάντια στο φασισμό, για την απελευθέρωση από την ξενική κατοχή, για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, αποσυνδέθηκε από την πάλη ενάντια στο κεφάλαιο, την πάλη για την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας. Αυτή η στρατηγική άλλωστε οδήγησε τα ΚΚ στην ενίσχυση αυταπατών για τη σοσιαλδημοκρατία, στην εκτίμηση για διαχωρισμό της σοσιαλδημοκρατίας σε "δεξιά" και "αριστερή" πτέρυγα, αδυνατίζοντας το ιδεολογικό μέτωπο εναντίον της. Οδήγησε στην αντίληψη των "σταδίων", που έχει ως άμεση συνέπεια το σχηματισμό κυβερνήσεων στο έδαφος του καπιταλισμού, την αστική διαχείριση, τη νομιμοποίηση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Συνέπεια αυτών των κατευθύνσεων ήταν και η αλλαγή της εκτίμησης για το χαρακτήρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, από ιμπεριαλιστικό σε αντιφασιστικό, καθώς και η ίδια η λαθεμένη απόφαση για την αυτοδιάλυσή της. Σήμερα τα ΚΚ οφείλουν να απορρίψουν τόσο τον εξωραϊσμό της ΚΔ, που θέτει εμπόδια στη μελέτη και την εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων για το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, όσο και τον μηδενισμό, την απαξίωση της αναμφισβήτητης προσφοράς της ΚΔ».

Και κατέληξε: «Το ΚΚΕ εκτιμά ότι η ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του ΔΚΚ πηγάζει από τον παγκόσμιο χαρακτήρα της ταξικής πάλης και τα καθήκοντα του Κόμματός μας στην Ελλάδα στον αγώνα για τη συγκρότηση μιας ισχυρής Κοινωνικής Συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, για την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας, με αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Σε αυτήν την κατεύθυνση, αναπτύσσει πρωτοβουλίες για να προωθηθεί η ενιαία κοινή στρατηγική ανάμεσα στα ΚΚ με στόχο τη συγκρότηση ενός μαρξιστικού - λενινιστικού πόλου στο ΔΚΚ, μέσα από διάφορες πρόσφορες μορφές όπως είναι η "Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση" και η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία».

Στην ομιλία του ο Μάρκο Ρίτσο, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ, Ιταλία, αναφέρθηκε στην εμπειρία και τα διδάγματα της ΚΔ, στην περίοδο 1943 - 1947, στη γραμμή και προοπτική που είχε το Ιταλικό ΚΚ και σε μια σειρά από λάθη μετά τη λήξη του πολέμου, όπως ο αφοπλισμός των Ιταλών ανταρτών. Κλείνοντας μίλησε για τα σύγχρονα καθήκοντα των κομμουνιστών και των ΚΚ σε κάθε χώρα, για τον απαραίτητο συντονισμό τους σε διεθνές επίπεδο αλλά και για τη δημιουργία της Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Ευρώπη:

«Σήμερα, με τους αρνητικούς συσχετισμούς, την κατάσταση οπισθοχώρησης του ΔΚΚ και την προσωρινή ήττα του σοσιαλισμού, εμείς οι κομμουνιστές βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες υποχρεώσεις. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε και εμείς ως Κόμμα εδώ στην Ιταλία. Σήμερα δεν αρκεί να εκθειάζουμε και να ασχολούμαστε επετειακά με το σοσιαλισμό. Πρέπει να γίνουμε πιο ικανοί στο να παρεμβαίνουμε στην εργατική τάξη, στο να συνδέουμε τους μικρούς καθημερινούς αγώνες με την προοπτική του σοσιαλισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ