Πέμπτη 7 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Με επείγουσες διαδικασίες συνεχίζεται η ιδιωτικοποίηση τομέων της Ενέργειας

Με την ιδιωτικοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας και της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) συνεχίζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας απαρέγκλιτα τις κατευθύνσεις της ΕΕ, να παραδίδει στους επιχειρηματικούς ομίλους υποδομές και πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, στο πλαίσιο και της «απελευθέρωσης» του στρατηγικού τομέα της Ενέργειας.

Οι σχετικές ρυθμίσεις αναμένεται να ψηφιστούν σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και μάλιστα με τις συνοπτικές διαδικασίες του επείγοντος, οι οποίες περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Ερευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις».

Οσον αφορά τη ΔΕΠΑ, θα εφαρμοστεί το γνωστό μοντέλο ιδιωτικοποίησης που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο προβλέπει την παραχώρηση της εμπορίας στους ιδιώτες, επειδή εκεί είναι τα κέρδη, καθώς και την παραμονή των υποδομών και του κόστους στο κράτος και κατ' επέκταση στις πλάτες του λαού. Προβλέπεται δηλαδή το σπάσιμο της ΔΕΠΑ σε δύο εταιρείες, ενώ μένουν «στον αέρα» πάνω από 100 εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εργολάβους, αφού δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη γι' αυτούς.

Για τη γεωθερμική ενέργεια διαμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση αυτού του δυναμικού από ιδιώτες, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι προωθείται σε συνδυασμό με τη διάλυση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), αφού στο άρθρο 5 προβλέπεται ότι ουσιαστικά το έργο του το αναλαμβάνουν επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι μάλιστα θα μπορούν πλέον να εκμισθώνουν ολόκληρες περιοχές για έρευνα και εκμετάλλευση.

Στη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης με σαφήνεια ανέφερε ότι το μπαράζ των ιδιωτικοποιήσεων θα συνεχιστεί κανονικά στη «μεταμνημονιακή εποχή» της «δίκαιης ανάπτυξης», λέγοντας ότι «είναι ένα από τα θέματα τα οποία είχαν συμφωνηθεί με το κλείσιμο του τρίτου προγράμματος. Είναι μία από τις δεσμεύσεις».

Στο νομοσχέδιο κατατέθηκε αργά χτες το βράδυ και η τροπολογία για την ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με νέους ευνοϊκότερους όρους για τους επιχειρηματικούς ομίλους, μετά την κήρυξη του πρόσφατου διαγωνισμού ως «άγονου».

Το «πρόβλημα» για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, από όσα ειπώθηκαν στην Επιτροπή, ήταν για το μοντέλο ιδιωτικοποίησης που επέλεξε η κυβέρνηση. Ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Σκρέκας, για παράδειγμα, είπε ότι μια αδύναμη ΔΕΠΑ - αφού δεν θα έχει και την υποδομή - «δεν θα μπορεί να προσελκύσει επενδυτές» και πρότεινε ιδιωτικοποίηση με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου. Αντίστοιχη ήταν η πρόταση του ειδικού αγορητή του ΠΑΣΟΚ, Γ. Αρβανιτίδη, ο οποίος έκανε λόγο για «κακή ιδιωτικοποίηση». Ο Γ. Σαχινίδης από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή επιδόθηκε σε «εποικοδομητικές» προτάσεις για την «αξιοποίηση της γεωθερμίας» και ζήτησε «να δοθεί προτεραιότητα και ευκαιρία να συμμετάσχουν στη διαδικασία ελληνικές εταιρείες, με την παροχή κατάλληλων κινήτρων»...

Η πείρα έχει δείξει ποιος κερδίζει και ποιος χάνει με την «απελευθέρωση» της Ενέργειας

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, επισήμανε ότι στο νομοσχέδιο και στα άρθρα του εκφράζεται η αντιλαϊκή συνέπεια της κυβέρνησης, η ταξική πολιτική της, προς όφελος του κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων.

Για τη ΔΕΠΑ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει «το έδαφος μέσα από αυτό το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίησή της, με την προώθηση της "απελευθέρωσης" στο φυσικό αέριο. Η πείρα βεβαίως από την "απελευθέρωση" αποδεικνύει ποιος χάνει και ποιος κερδίζει. Δεν είναι ο μόνος τομέας που θα "απελευθερωθεί", έχουν προηγηθεί και άλλοι. Οι αλλαγές θα φέρουν αυξήσεις στις τιμές και το λέμε με σιγουριά, επιδείνωση των συνθηκών ασφαλείας του δικτύου και τεράστια κέρδη στους επενδυτές». Ειδικά για τους 160 περίπου εργαζόμενους της ΔΕΠΑ σημείωσε ότι τουλάχιστον τα 3/4 μένουν ξεκρέμαστοι, επειδή είναι εργολαβικοί και δεν υπάρχει πρόβλεψη, κάτι που καταγγέλθηκε και από τους ίδιους στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής με τη διαδικασία της ακρόασης φορέων.

Για τη γεωθερμία, τόνισε ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την εκμετάλλευση του πλούτου αυτού από τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως έχει ήδη συμβεί με τους υδρογονάνθρακες.

Ειδική ήταν η αναφορά της Δ. Μανωλάκου στο ΙΓΜΕ. Η δραστική του συρρίκνωση και υποβάθμιση που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, υπογράμμισε, είναι αλληλένδετη με τα όσα προωθούνται σε βάρος του ορυκτού πλούτου: «Συνολικά χάνει και τον ερευνητικό του χαρακτήρα, καταστρατηγούνται δικαιώματα εργαζομένων και η εκκαθάριση που προβλέπεται είναι σκόπιμα προβληματική». Να σημειωθεί άλλωστε ότι οφείλονται στους εργαζόμενους και δεδουλευμένα αναδρομικά προηγούμενων ετών, για την καταβολή των οποίων δεν υπάρχει πρόβλεψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ