Πέμπτη 7 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Αναθερμαίνεται και η συζήτηση για τη διχοτόμηση της Κύπρου

Από τη συνάντηση Μέι - Αναστασιάδη την περασμένη Τρίτη στο Λονδίνο

Copyright 2019 The Associated

Από τη συνάντηση Μέι - Αναστασιάδη την περασμένη Τρίτη στο Λονδίνο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ, με «μαγνήτη» για τους εκπροσώπους του κεφαλαίου τους ενεργειακούς πόρους, προϊδεάζουν για την όξυνση του ανταγωνισμού και των συμφωνιών με τη διαμόρφωση διαφόρων αξόνων που σχηματίζονται, που φυσικά είναι ευμετάβλητοι. Αυτό αποτυπώνεται στις τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ ή Αιγύπτου και την πρόθεση τόσο των ΗΠΑ όσο και της Γαλλίας και της Γερμανίας να συμμετάσχουν, καθώς και στις όλο και πιο συχνές προειδοποιήσεις και απειλές της Τουρκίας ότι δεν θα μείνει εκτός μοιρασιάς. Ετσι αναθερμαίνεται και η συζήτηση για τη «λύση» του Κυπριακού, δηλαδή παλιές και νέες συνταγές για τη διχοτόμηση του νησιού, στο όνομα της καλύτερης προώθησης της «ανάπτυξης», της συνεργασίας, αλλά και της «σταθερότητας» και της «συνδιαχείρισης του φυσικού πλούτου», δήθεν προς όφελος των λαών, αλλά στην πραγματικότητα για την εξασφάλιση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων που έχουν «μυριστεί ψητό». Μετά τις ευρωεκλογές αναμένεται να αρχίσει και ο επίσημος νέος γύρος παζαριού.

Ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής Μουσταφά Σιεντόπ έσπευσε πάντως να δηλώσει ότι στις σημερινές συνθήκες μια λύση στο Κυπριακό προϋποθέτει «διαφορετικά μοντέλα και νέες ιδέες» και ότι «είναι αδικία για τους Τουρκοκύπριους να χάνουν χρόνο σε διαδικασία που δεν θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα». Μετά από συνάντησή του με τον κατοχικό ηγέτη Μ. Ακιντζί, ο Σιεντόπ τόνισε ότι το πιο σημαντικό είναι να αποδεχτούν οι Ελληνοκύπριοι «την πολιτική ισότητα και τη δημιουργία ενός συνεταιρισμού στη βάση της ισότητας», να σταματήσει η νοοτροπία που αντιμετωπίζει τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα.

Επίσης, ο πρόεδρος του κεντροδεξιού Κόμματος Εθνικής Ενότητας στα Κατεχόμενα (από το οποίο προερχόταν ο Ντ. Ερογλου) Ερσίν Τατάρ κάλεσε κι αυτός τον Ακιντζί να θέσει προς τα Ηνωμένα Εθνη και τα ενδιαφερόμενα κράτη τη λύση των δύο κρατών που - όπως είπε - είναι αίτημα του τουρκοκυπριακού «λαού» και της πλειοψηφίας της κατοχικής «Βουλής». Πρόσθεσε ότι το ΚΕΕ θα στηρίξει βήματα για τη συνεργασία των δύο «λαών» στην Κύπρο, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «σφετερίζεται» τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων με την απομόνωση και τα εμπάργκο και συνεχίζει - παρά τις προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, όπως είπε - «τα μονομερή βήματα στο θέμα των υδρογονανθράκων».

Το Κυπριακό ήταν βασικό θέμα συζήτησης και στη συνάντηση που είχε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στο Λονδίνο, την οποία ο πρώτος χαρακτήρισε «δημιουργική» και εμφανίστηκε ικανοποιημένος, λέγοντας ότι το Λονδίνο επανέλαβε ότι «δεν θα επιθυμούσε να συνεχίσει το ρόλο της ως εγγυήτρια δύναμη». Βεβαίως, κανένας δεν «αγγίζει» στο ελάχιστο τις στρατιωτικές βάσεις που η Βρετανία έχει εδώ και δεκαετίες στο νησί, διασφαλίζοντας «ντε φάκτο» αυξημένα πλεονεκτήματα παρέμβασης, σε μια περιοχή κρίσιμη για την ενδοϊμπεριαλιστική αναμέτρηση σε πολλά πεδία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Γαλλία) ήδη συζητούν τη σταθερή ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Κύπρο.

Να σημειωθεί ότι, ειδικά μετά τις ανακοινώσεις του αμερικανικού κολοσσού «ExxonMobil» για τα νέα ευρήματα κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, φουντώνει συνολικότερα μια συζήτηση για την αξία των «διευθετήσεων» στη σημερινή εποχή, με στελέχη επιχειρήσεων και αναλυτές να ...εξηγούν και τα οικονομικά οφέλη που έχουν όλων των ειδών οι διακανονισμοί και οι επιλύσεις διαφορών, προσπαθώντας να υποβαθμίσουν βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και φονικά και αντιλαϊκά σχέδια λίγο πολύ ως λογιστικούς σχεδιασμούς.

Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται και επίσημα η λήξη της στρατιωτικής άσκησης της Τουρκίας «Γαλάζια Πατρίδα», που ολοκληρώνεται με τις επισκέψεις των άνω των 100 πλοίων που συμμετείχαν σε λιμάνια της χώρας.

Ο υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ χαρακτήρισε τη διεξαγωγή της «εξαιρετικά πετυχημένη» και σημείωσε ότι «η Τουρκία είχε την ευκαιρία να δείξει τη δύναμη των ναυτικών της δυνάμεων». Επανέλαβε ότι «η Τουρκία και οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις θα είναι πάντοτε στο πλευρό της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, να μην έχει κανείς αμφιβολία γι' αυτό», επιμένοντας ότι το ψευδοκράτος «είναι συνέταιρος στον φυσικό πλούτο της Κύπρου... Αυτοί που ζουν στην ΤΔΒΚ πρέπει να πάρουν το μερίδιό τους, πρέπει να αντιληφθούν καλά όλοι ότι (οι Τουρκοκύπριοι) έχουν δικαίωμα σε αυτόν τον πλούτο και να συμπεριφέρονται ανάλογα». Είπε ακόμα ότι «σκοπός μας είναι η επίλυση των διαφορών διά της ειρηνικής μεθόδου στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο» και ότι «συνεχίζονται οι προσπάθειές μας για αναζήτηση λύσης», με «την ανάπτυξη των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι πάντα «εξετάζουμε όλες τις επιλογές» και ότι «παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ