Πέμπτη 7 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΠΕΚΑΜ τίμησε τον Λάζαρο Κυρίτση

Μια σεμνή εκδήλωση τιμής για τον αντιπρόεδρο της ΠΕΚΑΜ, αλύγιστο Μακρονησιώτη κομμουνιστή Λάζαρο Κυρίτση, την αδιάκοπη δράση του στο λαϊκό κίνημα και την αταλάντευτη στάση του, η οποία σφυρηλατήθηκε με τα ιδανικά της ΕΑΜικής Αντίστασης, του ΔΣΕ και του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Μάρτη, στο Μουσείο Μακρονήσου, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Στ. Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γ. Ζαγγανάς από την Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο Σπ. Χαλβατζής και ο Ν. Τριανταφύλλου από τον ΣΦΕΑ, οι κόρες του Λ. Κυρίτση, Αγλαΐα και Λεμονιά Κυρίτση, η σύζυγος του πρόσφατα εκλιπόντος προέδρου της ΠΕΚΑΜ Γρηγόρη Ριζόπουλου, για τον οποίο κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στην έναρξη της εκδήλωσης. Επίσης, παρόντες στην εκδήλωση ήταν πολλοί σύντροφοι, φίλοι του και μέλη της ΠΕΚΑΜ.

Μιλώντας για τον σύντροφο Λάζαρο Κυρίτση, η πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ, Μαριάννα Οριέττα, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα τα εξής:

«Τιμάμε τον σύντροφο Λάζαρο Κυρίτση, που φέτος διανύει το 100ό έτος της ζωής του και τη δράση του, που συμβαδίζει με την ηρωική πορεία του ΚΚΕ και που τον τίτλο του μέλους του κρατά επάξια παραμένοντας πάντα μπροστάρης στην πάλη για το δίκιο του λαού, σταθερός διεκδικητής και αγωνιστής για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την οικοδόμηση της κοινωνίας στο μπόι των ανθρώπων και των ονείρων μας, της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής. Αισθανόμαστε τυχεροί που σε γνωρίσαμε και συνεργαστήκαμε μαζί σου. Γιατί στο πρόσωπό σου καταλαβαίνουμε καλύτερα πως κομμουνιστής σημαίνει να σηκώνεις στους ώμους σου την Ιστορία του κινήματος, των διωγμών και των φυλακίσεων του αστικού κράτους και να εξακολουθείς να οραματίζεσαι και να αγωνίζεσαι για τη νίκη του λαού μας.

Ο Λάζαρος Κυρίτσης έζησε στο κολαστήριο της Μακρονήσου και στάθηκε αλύγιστος στα ανείπωτα βασανιστήρια των ανθρωπόμορφων τεράτων προκειμένου να αποσπάσουν "μια δήλωση μετανοίας" απ' αυτούς που διάλεξαν να είναι άνθρωποι, να ζουν σαν άνθρωποι, γι' αυτό και έγιναν κομμουνιστές. Και η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έκανε πίσω, όποιο και να ήταν το τίμημα».

Μιλώντας στη συνέχεια ο ίδιος, ο Λάζαρος Κυρίτσης είπε: «Ευχαριστώ από καρδιάς την ΠΕΚΑΜ και όλους εσάς για την τιμή που μου κάνετε για τα 100χρονά μου. Επιτρέψτε μου να θεωρώ ότι συμβολικά στο πρόσωπό μου τιμώνται και όλοι οι συναγωνιστές και συναγωνίστριες που σ' όλη τους τη ζωή μέσα από τις τάξεις του ΚΚΕ συμμετείχαν, όπως κι εγώ, σ' όλους τους δημοκρατικούς και κοινωνικούς αγώνες της πατρίδας μας για την εθνική ανεξαρτησία, την ειρήνη και το σοσιαλισμό. Που όρθωσαν το ανάστημά τους στις ναζιστικές δυνάμεις του κατακτητή από τις γραμμές της τιμημένης Εθνικής Αντίστασης, τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ. Που έχυσαν το αίμα τους για λευτεριά, για μια άλλη κοινωνία και αντί του επαίνου της πολιτείας στάλθηκαν στα κολαστήρια της Μακρονήσου και άλλων τόπων μαρτυρίου. Οι νέοι και οι νέες να αγαπήσουν την περηφάνια αυτού του Αγώνα και να σταθούν πρωτομάχοι στους καινούργιους ταξικούς αγώνες που έρχονται».

Για τον Λάζαρο Κυρίτση μίλησαν σύντομα και οι κόρες του, Λεμονιά και Αγλαΐα, υποψήφια με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε μικρό αφιέρωμα στη Μακρόνησο με ιστορικά οπτικά και ακουστικά ντοκουμέντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ