Πέμπτη 7 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Εντείνει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο

Τα «εύσημα» για την εμπλοκή της κυβέρνησης στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και «διευθετήσεις» στην περιοχή απένειμε χτες και ο Γάλλος πρέσβης

Εντείνει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο η Γαλλία, την ώρα που κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, ενώ δρομολογούνται επικίνδυνες για τους λαούς «διευθετήσεις» για τις πηγές και τους διαύλους της Ενέργειας.

Η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, κήρυξε την Τρίτη την έναρξη της νέας επιχείρησης «Κλεμανσό», στο πλαίσιο της οποίας το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» επιστρέφει τις επόμενες μέρες στην Ανατολική Μεσόγειο, συνοδεία φρεγατών και υποβρυχίου.

Στην άφιξη του αεροπλανοφόρου στην περιοχή αναφέρθηκε σε χτεσινή ενημέρωση δημοσιογράφων και ο Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα Κρ. Σαντεπί, σημειώνοντας ότι η γαλλική αρμάδα θα παραμείνει για «εύλογο» χρονικό διάστημα στην περιοχή πριν περάσει το Σουέζ και κατευθυνθεί στον Ινδικό Ωκεανό, άλλες ζώνες όπου επίσης διακυβεύονται γαλλικά συμφέροντα.

Στο ενδιάμεσο, όπως ανακοινώθηκε, προσανατολίζονται να συμμετάσχουν σε πρώτη φάση με παρατηρητές στην κοινή ελληνοαιγυπτιακή άσκηση «Μέδουσα» και στην «Ηνίοχος», άσκηση με διεθνή συμμετοχή, την οποία διοργανώνει η Πολεμική Αεροπορία.

Ολα αυτά καθώς, όπως έλεγε χτες ο Γάλλος πρέσβης, «μοιραζόμαστε (σ.σ. με την ελληνική κυβέρνηση) μια κοινή θεώρηση του κόσμου και της περιφέρειας. Οι γνώμες μας ταυτίζονται κατά 99,9%. Εχουμε την ίδια προσέγγιση για τα θέματα της Μεσογείου, σε ό,τι αφορά την άμυνα και την ασφάλεια της Ευρώπης».

Ο ίδιος άλλωστε πρόσθεσε, πολύ χαρακτηριστικά για τους ρόλους που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση στον ευρωατλαντικό καταμερισμό, ότι η Ελλάδα επιβίωσε στην οικονομική κρίση και λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, καθώς και ότι εφαρμόζει μια εξωτερική πολιτική σε συνέπεια αυτής της θέσης της, «προσέχει» τα Δυτικά Βαλκάνια και «επιλύει προβλήματα» με κινήσεις όπως η συμφωνία των Πρεσπών.

Τόνισε εξάλλου ότι η Γαλλία «χαίρεται γιατί η Ελλάδα μπορεί και θέλει να παίξει το ρόλο της στη θέση που βρίσκεται σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και άμυνα, και τη στηρίζουμε γι' αυτό». Πρόσθεσε ότι η γαλλική κυβέρνηση βλέπει «θετικά» το τρίγωνο συνεργασίας με Αίγυπτο και Κύπρο, προσθέτοντας ότι το Παρίσι έχει τις δικές του στενές σχέσεις με αυτά τα δύο κράτη, καθώς θέλει να παίξει το δικό του ρόλο στην περιοχή και την ΕΕ.

Σημειωτέον, ο πρέσβης απέφυγε επιμελώς να απαντήσει σε ερωτήματα όπως αν επίκειται συμφωνία Γαλλίας - Κύπρου για τη δημιουργία γαλλικής βάσης στο νησί ή για «διευκολύνσεις» στον ελλιμενισμό εκεί γαλλικών πολεμικών πλοίων, καθώς και για το τι θα πράξει το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό σε περίπτωση που παρενοχληθούν από τους Τούρκους πλοία της «Total» σε έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ ή νότια της Κρήτης.

Οπως τονίστηκε από τους Γάλλους στην ενημέρωση, «υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν μιλάμε δημόσια» αλλά «η παρουσία του γαλλικού ΠΝ σε όλες τις θάλασσες δεν είναι ούτε ανώδυνη ούτε τυχαία». Υπογράμμισαν εξάλλου ότι «η Γαλλία είναι παρά πολύ παρούσα στην Ανατολική Μεσόγειο και υπάρχει ήδη συνεργασία με Ελλάδα και Κύπρο», δίνοντας και κάποια στοιχεία, όπως ότι ετησίως τουλάχιστον 35 γαλλικά πολεμικά πλοία δένουν σε ελληνικά λιμάνια (π.χ. η γαλλική φρεγάτα «Latouche - Treville» είχε δέσει τις προηγούμενες μέρες στον Πειραιά, και χτες το βράδυ κατέπλευσε στη Σούδα για ανεφοδιασμό), ενώ γίνονται και πολλές κοινές ασκήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρέσβης είπε για τα Ενεργειακά και τις τελευταίες ανακαλύψεις στην Κύπρο ότι «τα νέα είναι πολύ καλά» για Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο «και ίσως και άλλες χώρες». Οτι «η Γαλλία θέλει τις χώρες που είναι φίλες στην Ανατολική Μεσόγειο να επωφεληθούν», με αποφυγή και αποκλιμάκωση εντάσεων, σε ένα «πλαίσιο διαλόγου, με βάση τα δικαιώματα των χωρών αυτών».

Μια τοποθέτηση που αφήνει κατά βάση όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά στις επικίνδυνες «διευθετήσεις» που δρομολογούν οι σχεδιασμοί ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, με τη συμμετοχή και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, ο Σαντεπί έκανε σαφές ότι για τη γαλλική πλευρά προέχει η μεσογειακή λεκάνη να είναι «ένας χώρος ασφάλειας», απαραίτητη προϋπόθεση για να «τρέξουν» οι μπίζνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ