ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΣΒΟΣ
Πλημμύρισε στα κόκκινα το νησί

Με τη μεγαλύτερη από ποτέ προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, οι κάτοικοι της Λέσβου σφράγισαν χτες το βράδυ την απόφασή τους όχι μόνο να επανεκλέξουν τον κομμουνιστή βουλευτή, μα και να αναδείξουν το ΚΚΕ, πανελλαδικά, πιο ενισχυμένο

Στολισμένη στα κόκκινα, έτσι όπως ταιριάζει στο ΚΚΕ, ντυμένη χαμόγελα πλατιά, σα να 'χε μόλις βγει από καλή ψαριά, γιομάτη φως και τραγούδι, σαν σε πανηγύρι νικητήριο, με την αρμύρα της χαραγμένη στα πρόσωπα των ανθρώπων της, με την περηφάνια ενός νησιού που λέει: Κοίτα φορτωμένες που είναι οι ελιές, πέρα ως πέρα, η Λέσβος του μόχθου και των αγώνων και μαζί της η Λήμνος και ο Αη Στράτης, έστειλαν χτες το βράδυ το δικό τους ελπιδοφόρο μήνυμα, να αγκαλιάσει τα ανάλογα των άλλων περιοχών της χώρας, που έχουν ήδη πάρει θέση στο λαϊκό μέτωπο της αντεπίθεσης που σαλπίζει το ΚΚΕ.

Το μήνυμα ήταν σαφέστατο: Αντεπίθεση λαέ, τώρα με το ΚΚΕ!

Από την Αγιάσο,ως το Μανταμάδο,απ' την Ερεσό μέχρι τη Συκαμιά,απ' το Πλωμάρι ως την Καλλονή,απ' το Πολύχνιτο ως απέναντι στην Αγρα,απ' τα χωριά Γέρας ως την Κλειώ και τα άλλα χωριά, η διαβεβαίωση ήταν μία: Η Λέσβος ψηφίζει ΚΚΕ.

Από νωρίς στο λιμάνι της Μυτιλήνης κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η βραδινή συγκέντρωση του ΚΚΕ. Οσοι είχαν έρθει με δικά τους αυτοκίνητα απ' τα χωριά, έφερναν την είδηση: Θα κατέβουν όλοι!

Κι όταν στις 8.20 η πρώτη προσυγκέντρωση ξεκίνησε απ' την Πυροσβεστική, για να φτάσει στο λιμάνι. Ξέραμε πια με βεβαιότητα πως, ναι, παλιές δόξες ζωντανεύουν. Η συγκέντρωση του ΚΚΕ στο νησί το 1981, που πέρασε με τον όγκο της στην ιστορία, έδινε τη σκυτάλη στη συγκέντρωση του κόμματος το 1996. Η σύγκριση γινόταν και με τα παναγροτικά συλλαλητήρια της Ανοιξης. Οταν πια κατέβηκαν από τη βόρεια πλευρά της πόλης και τ' άλλα χωριά με πρώτο το Μανταμάδο. Ηταν πολλοί αυτοί που έλεγαν πως το ΚΚΕ έκανε την έκπληξη με τη μεγαλύτερη πολιτική συγκέντρωση, που έγινε τα τελευταία χρόνια στο νησί.

Οταν ο γραμματέας της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ Παρασκευάς Γεωργούλας, παρουσίασε στους συγκεντρωμένους τον βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα και τον υποψήφιο Σταύρο Σκοπελίτη,οι συγκεντρωμένοι αναγνώρισαν ήδη σ' αυτούς δύο δικούς τους ανθρώπους με τους οποίους είχαν, ήδη, δώσει μαζί αρκετές μάχες.

Κι όταν ο Στρατής Κόρακας δήλωνε από το βήμα: "Διατρανώνουμε την απόφασή μας να δώσουμε σ' αυτήν την εκλογική μάχη όλες μας τις δυνάμεις, με αυταπάρνηση. Να κάνουμε τη νύχτα - μέρα, ώστε να φτάσει παντού το τιμημένο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ", η συμφωνία των συγκεντρωμένων είχε ήδη εκφραστεί με το σύνθημα: ΚΚΕ ψηφίζουμε, ψήφο δε χαρίζουμε.

Μ' έναν απολογισμό δουλιάς, μακρύ, όσο και οι πάμπολλες παρεμβάσεις του Κόμματος υπέρ των συμφερόντων του νησιού, ο Στρατής Κόρακας έκλεισε την ομιλία του, καλώντας τους συγκεντρωμένους να μην αφήσουν άνθρωπο που να μην του δώσουν το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Απόφασή μας, είπε, είναι να φτάσει παντού αυτό το τιμημένο ψηφοδέλτιο. Απόφασή μας είναι η Λέσβος των ξωμάχων, όσων νέων έμειναν, της ξενιτιάς και της προσφυγιάς, να ξαναβρεί το χρώμα της: το κόκκινο της φωτιάς.

Με την παραλία της πόλης να δονείται διαρκώς από τα συνθήματα η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα ανέβηκε στο βήμα, τονίζοντας ότι πράγματι το σύνθημα "Αντεπίθεση λαέ, τώρα ΚΚΕ", ταιριάζει απόλυτα στον αγωνιζόμενο λαό των τριών νησιών. Τονίζοντας, επίσης, το γεγονός ότι το ΚΚΕ στάθηκε σταθερά μπροστά στους αγώνες των κατοίκων του νησιού, αναφέρθηκε, στη συνέχεια, διεξοδικά στις πολιτικές που συγκρούονται σ' αυτήν την εκλογική μάχη.

Το τέλος της συγκέντρωσης έκανε ξανά καθαρή τη βεβαιότητα: Η Λέσβος όχι μόνο θα εκλέξει κομμουνιστή βουλευτή, αλλά και θα συμβάλει σημαντικά και στην αύξηση του πανελλαδικού ποσοστού του ΚΚΕ.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ
ΚΚΕ: Ψήφος αγώνα, αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας
  • Η συντηρητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ θρέφει τη ΝΔ
  • Θέλουν να σηκώσουν την αμερικανική σημαία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο
  • Οι προτάσεις του ΚΚΕ για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων
  • Ο λαός πρέπει να φοβάται την αυτοδυναμία

"Το θέμα είναι ποια θα είναι η δύναμη του λαού και οι εφεδρείες του την άλλη μέρα, στις 23 Σεπτέμβρη", τόνισε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στη συγκέντρωση που έγινε χτες στη Μυτιλήνη.

Στην αρχή της ομιλίας της, η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στα διλήμματα, που, ενόψει των εκλογών, προβάλλει το ΠΑΣΟΚ και ο Κ. Σημίτης και σημείωσε ότι η συντηρητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ θρέφει τη ΝΔ, ενώ η συκοφάντηση της ιστορίας των αγώνων στον τόπο μας θρέφει το δικομματισμό. Ενώ για την ΠΟΛ.ΑΝ., το ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, που ζητούν την ενίσχυσή τους, για να επιβάλουν, δήθεν, τους όρους τους στα δύο μεγάλα κόμματα, σημείωσε ότι "με τη συναίνεσή τους ή τη συμμετοχή τους σε κυβερνητικά, κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά, σχήματα, η πολιτική τους θα γίνει χειρότερη, πιο αλαζονική απέναντι στο λαό".

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας της στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να γεμίσει το Αιγαίο και η Μεσόγειος με αμερικανικές σημαίες", είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, υποστηρίζουν αυτή την πολιτική.

"Μόνο άμα πέσουν χαμηλά τα δύο κόμματα, είπε η Αλ. Παπαρήγα, και ενισχυθεί το ΚΚΕ, υπάρχει ελπίδα και δυνατότητα να κοπεί η άγρια φόρα, η ωμή επιθετικότητα της αντιλαϊκής πολιτικής, να υπάρξει φρένο και αντίσταση στα νέα μέτρα που θα φορτώσουν το λαό. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος αγώνα, αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας. Αυτό το μήνυμα το έχει ανάγκη ο λαός σήμερα, που βομβαρδίζεται από τις σειρήνες της ηττοπάθειας και μοιρολατρίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Μυτιλήνη:

Ηρωικές παραδόσεις

"Χαιρετίζουμε με συγκίνηση το λαό της Λέσβου, της Λήμνου, του Αγίου Ευστρατίου. Δεν ξεχνάμε τις ηρωικές παραδόσεις τους.

Το ΚΚΕ ξεσκέπασε την αντιαγροτική πολιτική της Κοινότητας, όταν όλα τα άλλα κόμματα έλεγαν ότι η αγροτιά μας πρέπει να δεχτεί τις περίφημες αναδιαρθρώσεις, που δεν είναι τίποτε άλλο, παρά εντολή, να παράγουμε λιγότερα προϊόντα από αυτά που χρειαζόμαστε και που μπορούμε να εξάγουμε, και να φυτεύουμε αρωματικά φυτά, πρασινάδα ή να καλλιεργούμε σαλιγκάρια.

Το ΚΚΕ χαιρέτισε και στήριξε, με όλη τη δύναμή του, τους αγώνες των κτηνοτρόφων, των καλλιεργητών γεωργικών προϊόντων, τους ψαράδες, χαιρέτισε τους αγώνες των ανέργων και των απολυμένων. Ξεσκέπασε την υποκρισία όλων των κομμάτων που καλούσαν την αγροτιά να κάνει αγώνα του σαλονιού, με υπομνήματα και επιτροπές διαλόγου.

Ξεσκέπασε όλους εκείνους που θέλουν το λαό να διαμαρτύρεται, να κλαίει και να οδύρεται στους 4 τοίχους του σπιτιού, αλλά να μην ξεσηκώνεται στα χωράφια και τους τόπους δουλιάς".

Κρίσιμα ερωτήματα

"Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους ανθρώπους του μόχθου, γυναίκες και άνδρες, σε εκείνους που τη δεκαετία του '70 ως το 1981 παλέψαμε από κοινού, αγωνιστήκαμε για τη δικαίωση του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης και του αντιδικτατορικού αγώνα.

Θυμίζουμε τις μεγάλες κινητοποιήσεις και τα συνθήματα, που από κοινού λέγαμε, όπως "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο", "Εξω τώρα οι Αμερικάνοι", "Εξω οι βάσεις του θανάτου", "Εξω τα πυρηνικά από την Ελλάδα". Θυμίζουμε εκείνο το λαϊκό κύμα κινητοποιήσεων, που ξέσπασε μετά την πτώση της χούντας. Απευθυνόμαστε στους λαϊκούς αγωνιστές εκείνης της περιόδου που φώναζαν συνθήματα αλλαγής και έλεγαν "Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες", καθώς είχαν νωπό στη μνήμη τους το ρόλο του αμερικανο-ΝΑΤΟικού παράγοντα στο χουντικό πραξικόπημα στην Ελλάδα και στην Κύπρο, που έφερε και την τουρκική εισβολή και κατοχή. Θυμίζουμε τις μεγάλες κινητοποιήσεις της αγροτιάς, όταν φωνάζαμε από κοινού: "Θέλουμε τιμές Αθηνών και όχι τιμές Βρυξελλών".

Ας σκεφτούν ότι οι όποιες κατακτήσεις είχε ο λαός μας στα 22 χρόνια μετά το 1974, ήρθαν με τον αγώνα τους πριν απ' όλα.

Πότε άρχισαν αυτές οι κατακτήσεις να χάνουν τη δυναμική τους και, στη συνέχεια, να παίρνονται πίσω; Οταν οι αγωνιστές της αλλαγής πίστεψαν ότι οι κατακτήσεις τούς χαρίστηκαν, τούς παραχωρήθηκαν από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Οταν άνθρωποι που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα πίστεψαν ότι η ΝΔ μπορεί να βάλει μυαλό.

Πότε άρχισαν να χάνονται οι κατακτήσεις; Οταν οι άνθρωποι αυτοί δεν είδαν έγκαιρα ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν πραγματοποίησε τις διακηρύξεις της, αλλά τις εγκατέλειψε σταδιακά. Το ΚΚΕ από το 1983 άρχισε να προειδοποιεί το λαό ότι το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν κάνει αλλαγή, αλλά γύρισε την πλάτη του σε όλους τους στόχους που είχε προβάλει στα προγράμματά του, προεκλογικά και μη.

Θυμηθείτε, πότε άρχισαν να χάνονται οι κατακτήσεις. Οταν το ΠΑΣΟΚ άρχισε να χρησιμοποιεί πιο ανοιχτά τα εκβιαστικά διλήμματα: "Κάθε ψήφος που πάει στο ΚΚΕ ευνοεί τη ΝΔ"".

Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ θρέφει τη ΝΔ

"Πότε άρχισαν τα πράγματα στην Ελλάδα να γίνονται χειρότερα; Οταν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ της 8ετίας άρχισε τα προγράμματα λιτότητας, με πρωταγωνιστή και αρχιτέκτονα τον κ. Σημίτη, πράγμα που έδωσε πανιά στη ΝΔ να δημαγωγεί και να εμφανίζεται "φιλολαϊκή".

Ποιος κράτησε ψηλά τα ποσοστά της ΝΔ; Το ΠΑΣΟΚ, που με την πολιτική του έθρεφε τα πλαστά διλήμματα και ευνοούσε λαϊκά στρώματα να παγιδεύονται στις κινητοποιήσεις κατσαρόλας της ΝΔ.

Πότε ο λαός είχε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αποσπά κάποιες, έστω μικρές, παραχωρήσεις; Οταν το λαϊκό κίνημα ήταν ισχυρό, όταν το ΚΚΕ είχε μεγαλύτερη δύναμη. Αυτή η αλήθεια δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Οταν υπήρχε το αντίβαρο του σοσιαλιστικού συστήματος και η δύναμη του κομμουνιστικού κινήματος ήταν ισχυρή, τότε ακριβώς οι λαοί της Ευρώπης είχαν ορισμένες κατακτήσεις, εισοδηματικές ή στο κοινωνικό σύστημα ασφάλισης.

Πότε άρχισε η μεγάλη επιδρομή, παγκόσμια, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα; Οταν χάθηκε ή μειώθηκε αυτό το αντίβαρο. Η συντηρητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ θρέφει τη ΝΔ, η συκοφάντηση της ιστορίας των αγώνων στο τόπο μας θρέφει το δικομματισμό.

Να, γιατί καταδικάζουμε το σύνθημα που ξανάριξε ο κ. Σημίτης "Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά". Οχι γιατί εμείς δε γνωρίζουμε την ιστορία της δεξιάς παράταξης στη χώρα μας, τη γνωρίζουμε καλά, ακόμα καλύτερα από τον ίδιο τον κ. Σημίτη. Το σύνθημα, όμως, αυτό, και στο παρελθόν και σήμερα, χρησιμοποιείται για να συγκαλύψει και να κρύψει τη δεξιά στροφή του ΠΑΣΟΚ, που προ πολλού έχει γίνει, έρχεται να συγκαλύψει το σύστημα εναλλαγής δύο κομμάτων, που δεν έχουν πια διαφορές μεταξύ τους. Και τα δύο στηρίζουν το καπιταλιστικό σύστημα. Και τα δύο ξεσπούν στην πλάτη του λαού μας για να κερδοσκοπούν τα μονοπώλια".

Θέλουν την αμερικάνικη σημαία στο Αιγαίο

"Καλούμε το λαό να αφαιρέσει από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ όσο γίνεται περισσότερες ψήφους και έδρες. Να μη φοβάται, αντίθετα να ελπίζει στην αποδυνάμωση των δύο κομμάτων. Μόνο έτσι θα κοπεί η φόρα της αντιλαϊκής πολιτικής, των προγραμμάτων "σύγκλισης", της κοινής αγροτικής πολιτικής. Μόνο έτσι θα κοπεί η φόρα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ που θέλουν να σηκώσουν στο Αιγαίο, σε όλη τη γραμμή των συνόρων την αμερικάνικη σημαία, ανοιχτά και απροκάλυπτα.

Και τα δύο κόμματα τα εμπιστεύεται η πλουτοκρατία, οι Βρυξέλλες, η Ουάσιγκτον, να γιατί δεν μπορεί να τα εμπιστεύεται ο λαός.

Καθημερινά και στον προεκλογικό μας αγώνα δεν περιορίσαμε την κριτική μας στα δύο μεγάλα κόμματα, που βεβαίως έχουν πρωταρχικές ευθύνες γιατί αυτά κυβέρνησαν, γιατί αυτά παγίδευσαν το λαό μας, γιατί αυτά φόβισαν το λαό με τις κινδυνολογίες και με τις παλιές και νέες ψυχώσεις τους.

Η κριτική μας στράφηκε και στα άλλα κόμματα εντός και εκτός Βουλής. Ορισμένοι, ιδιαίτερα ο Συνασπισμός, μας κατηγορούν ότι τα βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι με τους εταίρους του δικομματισμού.

Ενα σημαντικό μέρος του λαού ξέρει τι ακριβώς λέμε, αλλά και όσοι δεν είναι πληροφορημένοι πρέπει να μάθουν έστω και προεκλογικά γιατί λέμε με παρρησία ότι η ψήφος της δυσαρέσκειας είναι κερδισμένη μόνο με το ΚΚΕ. Οπου αλλού πάει θα χάσει τον δυναμισμό της, θα παγιδευτεί, θα γίνει συνένοχη, θα γίνει δεκανίκι στη συντηρητική, αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ".

Ο ρόλος του ΣΥΝ

"Ποιος έδωσε επιχειρήματα στον κ. Μητσοτάκη όταν ήταν πρωθυπουργός ή στον κ. Παπανδρέου και σήμερα στον κ. Σημίτη, πρωθυπουργό του ΠΑΣΟΚ, να μιλάνε για τον μονόδρομο του Μάαστριχτ, του προγράμματος σύγκλισης, της κοινής αγροτικής πολιτικής; Επιχειρήματα έδωσε ο Συνασπισμός που μετείχε σε εκείνη τη Βουλή, και ψήφισε τη συνθήκη. Αλλά και τώρα προεκλογικά που ο Συνασπισμός έχει ανάγκη ψήφων διαμαρτυρίας, πόσες φορές τα στελέχη του αναδείχθηκαν "βασιλικότερα του βασιλέως" με την προκλητική τοποθέτηση ότι η Κοινότητα δεν επιβάλλει δεσμεύσεις;

Είναι σωστή στάση το να μη λες κουβέντα για τις αμερικανο-νατοϊκές βάσεις που χρησιμοποιούνται για να βρίσκουν στόχο τα αεροπλάνα που βομβαρδίζουν τους Σέρβους της Βοσνίας; Είναι αριστερή στάση να πιστεύεις ότι στα πλαίσια του ΝΑΤΟ είναι δυνατό να υπάρξει κατοχύρωση των συνόρων και της ακεραιότητας χωρών που βρίσκονται μέσα στο επίκεντρο της νέας τάξης πραγμάτων;"

Η ΠΟΛ. ΑΝ. και το ΔΗΚΚΙ

"Αντιπαλεύει τον δικομματισμό η Πολιτική Ανοιξη όταν υιοθετεί τις ιδιωτικοποιήσεις, την άρση μονιμότητας των δημόσιων υπαλλήλων, όταν ζητά απαλλαγή των εργοδοτών από εισφορές για να έχουν όπως λέει κίνητρα να προσλαμβάνουν εργαζόμενους; Αυτά λέει και η "Λευκή Βίβλος" των Βρυξελλών. Οταν δε βλέπει ότι η ανεργία και η λιτότητα είναι αναπόσπαστο στοιχείο του προγράμματος σύγκλισης;

Αλλά και ο κ. Τσοβόλας αντιπολιτεύεται άραγε το δικομματισμό όταν ισχυρίζεται ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην πασοκική λιτότητα και σταθεροποίηση του 1985 - 87 που άνοιξε το δρόμο και νομιμοποίησε τη νεοδημοκρατική λιτότητα και σταθεροποίηση; Αντιπολιτεύεται το ΠΑΣΟΚ, το σημερινό, όταν ξεχνά και κρύβει ότι το κόμμα του και η κυβέρνησή του εγκατέλειψε χωρίς καμία δικαιολογία συνθήματα και οράματα που είχαν φλογίσει εκατομμύρια ανθρώπους; Οταν επί των ημερών του τα φορολογικά βάρη στις πλάτες των εργαζόμενων και συνταξιούχων ήταν τα μεγαλύτερα που γνώρισε ο λαός μας τα μεταπολεμικά χρόνια; Αντιπαλεύει το ΠΑΣΟΚ όταν διακηρύσσει τη γραμμή της ταξικής συναίνεσης και συνεργασίας υιοθετώντας το γνωστό συντηρητικό σύνθημα περί συνεργασίας των δήθεν "κοινωνικών εταίρων", των εργατών και των καπιταλιστών; Η όταν έρχεται και ζητάει νέες θυσίες που δήθεν τώρα θα πιάσουν τόπο;

Αλήθεια πιστεύουν στα σοβαρά τα άλλα κόμματα ότι αν αυγατίσουν τα ποσοστά τους, αυτόματα μπορεί να υπαγορεύσουν τους όποιους όρους τους στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κι ότι τα δύο αυτά κόμματα θα αλλάξουν πολιτική; Το αντίθετο θα γίνει. Με τη συναίνεσή τους ή τη συμμετοχή τους σε κυβερνητικά κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά σχήματα, η πολιτική τους θα γίνει χειρότερη, πιο αλαζονική απέναντι στο λαό".

Η αντίσταση κοστίζει λιγότερο απ' την υποταγή

"Ο αγώνας θα είναι μακρόχρονος και δύσκολος, όμως η αντίσταση είναι πολύ πιο εύκολη από την υποταγή, οι θυσίες που συνεπάγεται μια πολιτική εναντίωσης στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό είναι πολύ λιγότερες, κοστίζουν λιγότερο από την υποταγή.

Οσο υποτάσσονται οι εργαζόμενοι τόσο θα πρέπει να πληρώνουν, και με τη ζωή τους ακόμα, όχι μόνο με οικονομικές θυσίες.

Η κάλπη λένε, κρύβει πολλά μυστικά. Εμείς λέμε ότι τα πιο πολλά μυστικά είναι καλά κρυμμένα στα συρτάρια των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον. Δυστυχώς τα άλλα κόμματα κάνουν πως δε βλέπουν. Μιλάνε για εθνικά θέματα, τσακώνονται αν πρέπει να γίνει συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής, αν πρέπει να γίνονται συσκέψεις πολιτικών αρχηγών, αλλά θέση δεν παίρνουν για επιλογές που ήδη τρέχουν.

Εμείς από την πρώτη στιγμή προειδοποιήσαμε ότι η Ουάσιγκτον ήθελε εκλογές, ήθελε και τον κ. Σημίτη, αλλά δε θα πει όχι και στον κ. Εβερτ προκειμένου να δρομολογήσει τον διαμελισμό, τη διχοτόμηση του Αιγαίου, με αλλαγή συνόρων. Θέλουν οι ΗΠΑ να γεμίσει το Αιγαίο και η Μεσόγειος με αμερικάνικες σημαίες.

Ολα τα κόμματα αναφέρονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για τις βλέψεις της Τουρκίας. Ως εκεί φθάνουν, από εκεί και πέρα δεν τολμάνε να αναγνωρίσουν ότι η Τουρκία δε θα έκανε, ό,τι κάνει αν δεν είχε τις πλάτες των ΗΠΑ. Η τούρκικη ηγεσία θα ήταν απομονωμένη αν οι δήθεν σύμμαχοι της Ελλάδας έκαναν και μια απλή τοποθέτηση και μόνο, δηλαδή να τη βάλουν στη θέση της.

Οχι μόνο δεν τη βάζουν στη θέση της αλλά καλούν να πάμε στο διεθνές δικαστήριο και να πουν οι δικαστές ποια είναι τα ελληνικά και ποια τα τούρκικα σύνορα".

"Διαίρει και βασίλευε"

"Το Αιγαίο της πλήρους κυριαρχίας των ΗΠΑ αυτός είναι ο στόχος. Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχουν να κερδίσουν τίποτε, θα χάσουν, γι' αυτό και πρέπει να στήσουν γέφυρες φιλίας μεταξύ τους, πιο ισχυρές από αυτές που ήδη υπάρχουν, ώστε να αντιταχθούν ενιαία στην πολιτική του "διαίρει και βασίλευε".

Η πολιτική που ακολουθήθηκε στην πρώην ενιαία Γιουγκοσλαβία ακολουθείται και σήμερα στο Αιγαίο, ή θα πείσουν τις δύο χώρες για το διαμελισμό ή δε θα διστάσουν να κατασκευάσουν και τοπικό θερμό επεισόδιο, για να βάλουν το πιστόλι στον κρόταφο και των δύο λαών.

Η κυβέρνηση Σημίτη σαν τη στρουθοκάμηλο, ενώ ξέρει τι γίνεται, προσπαθεί να αποκοιμίσει το λαό, λέγοντας ότι οι δήθεν σύμμαχοι έχουν αλλάξει στάση έναντι της Ελλάδας και έχουν κατανοήσει τα δίκαιά μας. Δεν ισχύει τίποτε από αυτά. Το αντίθετο, αμέσως μετά τις εκλογές και πριν τις αμερικανικές θα δρομολογηθεί η αμερικανοποίηση του Αιγαίου πράγμα που θα επιτρέψει την αποθράσυνση της τουρκικής ηγεσίας.

Η ΝΔ καμώνεται ότι αυτή μπορεί να υπερασπίσει τα ελληνικά συμφέροντα, φωνάζει για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, λες και δε γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο περιμένει ο κ. Κλίντον και η Τουρκία, για να περάσουν μια ώρα αρχύτερα τα επικίνδυνα σχέδιά τους.

Η Πολιτική Ανοιξη μιλά για πολιτική πυγμής, ανάλογη με εκείνη της ΝΔ.

Ο Συνασπισμός καταφεύγει στη γνωστή λύση των συμβουλίων και διαβουλίων των πολιτικών αρχηγών, μιλά για επισκέψεις στις πρωτεύουσες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λες και οι κυβερνήσεις των δήθεν συμμάχων αγνοούν ποιος έχει δίκαιο και ποιος έχει άδικο. Λες και η "νέα τάξη πραγμάτων" είναι πρόβλημα έλλειψης ενημέρωσης και άγνοιας".

Δε θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια

"Το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις, παίρνοντας υπόψη ότι για όσο διάστημα κυριαρχούν στη Βουλή συντηρητικές δυνάμεις δεν είναι δυνατή η αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής. Αυτό δε σημαίνει ότι θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Εχουμε καταθέσει προτάσεις συγκεκριμένες με το εξής σκεπτικό:

Το θέμα είναι να ασκηθεί πίεση όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά να κατευθυνθεί ΚΑΙ εκεί που μαγειρεύονται τα πρωτότυπα σενάρια, εκεί που δίνεται πράσινο φως στον τουρκικό σοβινισμό. Το πιο αποφασιστικό χτύπημα πρέπει να το δεχτεί η αμερικανική και δυτικοευρωπαϊκή πολιτική, η ΝΑΤΟική πολιτική που έχουν στη στρατηγική τους την πολιτική διανομής και αναδιανομής των αγορών, και ιδιαίτερα των αγορών που συνδέονται με το πετρέλαιο και με άλλες στρατηγικής σημασίας δραστηριότητας. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να φωτιστεί ευρύτερα και η ευθύνη της τουρκικής ηγεσίας, που βεβαίως δε θα μένει στο απυρόβλητο.Αυτής της ηγεσίας που ακολουθεί πολιτική γενοκτονίας κατά του κουρδικού λαού, αλλά και σκληρής καταπίεσης του τουρκικού λαού. Γεμάτες είναι οι φυλακές με Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές. Πρόσφατος είναι ο θάνατος των 12 αγωνιστών απεργών πείνας".

Συγκεκριμένες προτάσεις

"Συγκεκριμένα εμείς ζητάμε και παλεύουμε:

1. Να αποκαλυφθεί από την ελληνική κυβέρνηση και από όλα τα κόμματα το αμερικανικο-τουρκικό σχέδιο διαμελισμού του Αιγαίου και να αναγορευτούν οι ΗΠΑ ως ο άμεσος αρχιτέκτονας αυτού του σχεδίου. Να επικριθεί η στάση των άλλων διεθνών οργανισμών. Η πολιτική καταδίκη αυτών των σχεδίων από χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει σοβαρή πολιτική σημασία και αποτελεί τη μόνη πραγματική πολιτική πίεσης.

2. Να προειδοποιηθούν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι η Ελλάδα θα θέσει υπό αμφισβήτηση τις αμερικαν-ΝΑΤΟικές βάσεις που χρησιμοποιούνται σε κρίσιμες στιγμές, για να οργανώνονται και να στηρίζονται προβοκάτσιες και στρατιωτικές επεμβάσεις. Αυτές οι βάσεις, ιδιαίτερα της Σούδας θα μπούνε εμπόδιο, αν χρειαστεί, στην υπεράσπιση της ακεραιότητας της χώρας, όπως συνέβη και στην περίπτωση που ελληνικά αεροπλάνα αποπροσανατολίστηκαν και δεν έφτασαν στην Κύπρο, όταν έγινε η τουρκική εισβολή. Μέσα από τις βάσεις στη χώρα μας οι ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα πολλαπλάσια τεχνικά μέσα, για να παρεμποδίσουν το στρατό μας να υπερασπιστεί την άμυνά της, αν προκύψει τέτοια ανάγκη.

3. Να δηλωθεί από τώρα ότι η Ελλάδα δε θα πάρει μέρος στη συγκρότηση της πολυεθνικής δύναμης ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ, που θα σχηματιστεί από 100.000 Ελληνες, Τούρκους και Ιταλούς στρατιώτες, και αντίστοιχα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των τριών χωρών. Είναι αποκαλυπτικό για τα παιγνίδια που παίζονται σε βάρος των λαών μας το γεγονός ότι από τη μια μεριά δηλώνεται πως η τουρκική ηγεσία απειλεί τη χώρα και από την άλλη μεριά δεχόμαστε ότι από κοινού με την ηγεσία αυτή θα διασφαλίσουμε την ειρήνη στην περιοχή.

Το ΚΚΕ έχει και συνολικότερες ολοκληρωμένες θέσεις προοπτικής για την εθνική ανεξαρτησία της χώρας που τη θεωρούμε ασυμβίβαστη με τη συμμετοχή και πειθαρχία στο ΝΑΤΟ και τη στρατηγική του, που είναι χίλιες φορές πιο επικίνδυνη σήμερα, ύστερα από τις ανατροπές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, την προσωρινή απώλεια του ισχυρού αντίβαρου της ΕΣΣΔ, του σοσιαλιστικού συστήματος, του κινήματος των αδέσμευτων χωρών".

Ο λαός πρέπει να φοβάται τις αυτοδυναμίες

"Ο λαός πρέπει να φοβάται, να τρέμει τις αυτοδυναμίες και τη συναίνεση. Ο μεγάλος κίνδυνος για το λαό είναι να κρατηθούν τα δύο κόμματα σε ψηλά ποσοστά. Την άλλη μέρα θα τον αναγορεύσουν σε συνένοχο της πολιτικής τους. Αν συμβεί αυτό τότε είναι βέβαιο ότι από τις 23 Σεπτέμβρη θα λυθούν τα χέρια τους και θα πέσει στα κεφάλια του λαού μια νέα καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων, νέο κύμα ανεργίας, νέες ιδιωτικοποιήσεις.

Οι προοδευτικοί άνθρωποι, οι αριστεροί άνθρωποι πρέπει να πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων τα ψευτοδιλήμματα. Να κλείσουν τα αυτιά στους ψιθύρους ότι θα πέσουν συμφορές στο κεφάλι μας, αν χαθεί η αυτοδυναμία. Το κυβερνητικό πρόβλημα θα λυθεί, είναι κανονισμένο από τώρα, πώς θα χειριστούν και αυτήν την περίπτωση. Να είναι έτοιμος ο λαός για νέους εκβιασμούς, εκφοβισμούς και κυρίως προτάσεις εγκλωβισμού.

Το θέμα είναι ποια θα είναι η δύναμη του λαού και οι εφεδρείες του την άλλη μέρα, στις 23 Σεπτέμβρη.

Μόνο άμα πέσουν χαμηλά τα δύο κόμματα, και ενισχυθεί το ΚΚΕ υπάρχει ελπίδα και δυνατότητα να κοπεί η άγρια φόρα, η ωμή επιθετικότητα της αντιλαϊκής πολιτικής, να υπάρξει φρένο και αντίσταση στα νέα μέτρα που θα φορτώσουν το λαό. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος αγώνα, αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας. Αυτό το μήνυμα το έχει ανάγκη ο λαός σήμερα, που βομβαρδίζεται από τις σειρήνες της ηττοπάθειας και μοιρολατρίας".

Ψήφο στο ΚΚΕ

"Η πείρα σας είναι πολύτιμη, τη δράση του ΚΚΕ τη γνωρίζετε, είμαστε βέβαιοι ότι στο ΚΚΕ θα έλθουν νέοι ψήφοι, αυτών που ανεξάρτητα από ιδεολογικές αντιλήψεις γνωρίζουν ότι στη νέα Βουλή θα μετρήσει το αντίβαρο ΚΚΕ.

Είμαστε βέβαιοι ότι αγωνιστές, που τα προηγούμενα χρόνια για διάφορους λόγους θέλησαν να δοκιμάσουν άλλες λύσεις που τους φάνηκαν καλύτερες ή και πιο ρεαλιστικές, ΤΩΡΑ θα γυρίσουν στις πηγές και στις ρίζες, στο ΚΚΕ.

Στο σημερινό ΚΚΕ, που άντεξε τη μεγάλη θύελλα, ανασυντάχθηκε και κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια αυτό που άλλα κόμματα δε θα μπορούσαν να φανταστούν, να ξαναγίνει το Κόμμα στήριγμα των αγώνων της εργατικής τάξης και της αγροτιάς".

Ηταν τα κόκκινα ρυάκια...

Ηταν τα κόκκινα ρυάκια από την Ερεσό, το Μανταμάδο, την Αγιάσο, το Μόλυβο, την Καλλονή, τα Πάνφιλα, την Πλαγιά, τον Πολιχνίτο και από άλλες μικρές και μεγάλες περιοχές της Λέσβου, που έκαναν το ανθρώπινο ποτάμι στη χτεσινή συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Μυτιλήνη. Ηταν το ανθρώπινο ποτάμι που βροντοφώναξε αυτό που έχει γίνει συνείδηση για τον κόσμο του νησιού. Οτι "η Λέσβος ψηφίζει ΚΚΕ"! Ηταν οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες, οι υπάλληλοι, οι μαθητές, οι βετεράνοι αγωνιστές, που καλούσαν τους συμπατριώτες τους: "Αντεπίθεση λαέ, τώρα με το ΚΚΕ"!

Δύο προσυγκεντρώσεις και πορείες συναντήθηκαν στο λιμάνι. "Εμπρός λαέ, τώρα ΚΚΕ", φωνάζει ο κόσμος και τα χειροκροτήματα από τους περαστικούς πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα. Στα μάτια τους, η σιγουριά για το καλό αποτέλεσμα. Στη φωνή τους, η αυτοπεποίθηση αυτού που ζητάει την ψήφο του λαού με ψηλά το κεφάλι.

Εκεί συναντήσαμε την 18χρονη Κατερίνα από την Πλαγιά να ανεμίζει την κόκκινη σημαία. Δηλώνει απερίφραστα ότι το νησί θα ξαναστείλει κομμουνιστή βουλευτή στη Βουλή γιατί τώρα "είμαστε περισσότεροι". "Γιατί ΚΚΕ;", ρωτήσαμε τον 62χρονο Γ. Παλαιολόγο από τον Πολιχνίτο. "Γιατί είναι το μόνο κόμμα που αντιπροσωπεύει την εργατική τάξη και πηγαίνει ενάντια στα συμφέροντα της ολιγαρχίας - απάντησε. Και θα ξαναστείλουμε κομμουνιστή βουλευτή, γιατί είναι ο μόνος που παλεύει για τον τόπο. Δεν έχουμε δει άλλον". Ενα νέο ζευγάρι από την Αγιάσο, ο Μιχάλης Δελόγγος και η σύζυγός του Δήμητρα κατηφορίζουν προς τη συγκέντρωση. "Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που υποστηρίζει τους πολίτες, τους αγρότες, τους υπαλλήλους", λέει ο Μιχάλης και η Δήμητρα προσθέτει: "Σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα που δε μας δίνουν σημασία". Ο Μιχάλης είναι αγρότης. "Μας έχουν εγκαταλείψει όλα τα κόμματα εκτός από το ΚΚΕ - συνεχίζει. Μας κυνηγούν με την πολιτική τους. Δε μας αφήνουν να πουλήσουμε τα προϊόντα μας. Αυτό φτάνει για να ψηφίσουμε ΚΚΕ".

"ΚΚΕ δυνατό στη Βουλή και το λαό", βροντοφωνάζει και ο μπαρμπα - Γιάννης Μαρλιώτης χτυπώντας δυνατά τη μαγκούρα του στο δρόμο. "Αυτό είναι το μόνο κόμμα που μας υπερασπίζεται".

"ΚΚΕ, γιατί είναι η ελπίδα μας", μας λέει και ο Στράτος Αποστόλου από το Μανταμάδο με την κορούλα του στην αγκαλιά. "Με το ΚΚΕ δηλώνουμε την αντίστασή μας. Μόνο ένας κομμουνιστής βουλευτής θα φωνάξει για μας. Για τους αγρότες, για το λάδι, για όλα", λέει η 18χρονη Ραλού Βαλάκη από την Καλλονή.

Για όλα αυτά η Λέσβος θα παραμείνει κόκκινη!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ