Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θέλουν την αμερικάνικη σημαία στο Αιγαίο

"Καλούμε το λαό να αφαιρέσει από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ όσο γίνεται περισσότερες ψήφους και έδρες. Να μη φοβάται, αντίθετα να ελπίζει στην αποδυνάμωση των δύο κομμάτων. Μόνο έτσι θα κοπεί η φόρα της αντιλαϊκής πολιτικής, των προγραμμάτων "σύγκλισης", της κοινής αγροτικής πολιτικής. Μόνο έτσι θα κοπεί η φόρα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ που θέλουν να σηκώσουν στο Αιγαίο, σε όλη τη γραμμή των συνόρων την αμερικάνικη σημαία, ανοιχτά και απροκάλυπτα.

Και τα δύο κόμματα τα εμπιστεύεται η πλουτοκρατία, οι Βρυξέλλες, η Ουάσιγκτον, να γιατί δεν μπορεί να τα εμπιστεύεται ο λαός.

Καθημερινά και στον προεκλογικό μας αγώνα δεν περιορίσαμε την κριτική μας στα δύο μεγάλα κόμματα, που βεβαίως έχουν πρωταρχικές ευθύνες γιατί αυτά κυβέρνησαν, γιατί αυτά παγίδευσαν το λαό μας, γιατί αυτά φόβισαν το λαό με τις κινδυνολογίες και με τις παλιές και νέες ψυχώσεις τους.

Η κριτική μας στράφηκε και στα άλλα κόμματα εντός και εκτός Βουλής. Ορισμένοι, ιδιαίτερα ο Συνασπισμός, μας κατηγορούν ότι τα βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι με τους εταίρους του δικομματισμού.

Ενα σημαντικό μέρος του λαού ξέρει τι ακριβώς λέμε, αλλά και όσοι δεν είναι πληροφορημένοι πρέπει να μάθουν έστω και προεκλογικά γιατί λέμε με παρρησία ότι η ψήφος της δυσαρέσκειας είναι κερδισμένη μόνο με το ΚΚΕ. Οπου αλλού πάει θα χάσει τον δυναμισμό της, θα παγιδευτεί, θα γίνει συνένοχη, θα γίνει δεκανίκι στη συντηρητική, αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ".

Ο ρόλος του ΣΥΝ

"Ποιος έδωσε επιχειρήματα στον κ. Μητσοτάκη όταν ήταν πρωθυπουργός ή στον κ. Παπανδρέου και σήμερα στον κ. Σημίτη, πρωθυπουργό του ΠΑΣΟΚ, να μιλάνε για τον μονόδρομο του Μάαστριχτ, του προγράμματος σύγκλισης, της κοινής αγροτικής πολιτικής; Επιχειρήματα έδωσε ο Συνασπισμός που μετείχε σε εκείνη τη Βουλή, και ψήφισε τη συνθήκη. Αλλά και τώρα προεκλογικά που ο Συνασπισμός έχει ανάγκη ψήφων διαμαρτυρίας, πόσες φορές τα στελέχη του αναδείχθηκαν "βασιλικότερα του βασιλέως" με την προκλητική τοποθέτηση ότι η Κοινότητα δεν επιβάλλει δεσμεύσεις;

Είναι σωστή στάση το να μη λες κουβέντα για τις αμερικανο-νατοϊκές βάσεις που χρησιμοποιούνται για να βρίσκουν στόχο τα αεροπλάνα που βομβαρδίζουν τους Σέρβους της Βοσνίας; Είναι αριστερή στάση να πιστεύεις ότι στα πλαίσια του ΝΑΤΟ είναι δυνατό να υπάρξει κατοχύρωση των συνόρων και της ακεραιότητας χωρών που βρίσκονται μέσα στο επίκεντρο της νέας τάξης πραγμάτων;"

Η ΠΟΛ. ΑΝ. και το ΔΗΚΚΙ

"Αντιπαλεύει τον δικομματισμό η Πολιτική Ανοιξη όταν υιοθετεί τις ιδιωτικοποιήσεις, την άρση μονιμότητας των δημόσιων υπαλλήλων, όταν ζητά απαλλαγή των εργοδοτών από εισφορές για να έχουν όπως λέει κίνητρα να προσλαμβάνουν εργαζόμενους; Αυτά λέει και η "Λευκή Βίβλος" των Βρυξελλών. Οταν δε βλέπει ότι η ανεργία και η λιτότητα είναι αναπόσπαστο στοιχείο του προγράμματος σύγκλισης;

Αλλά και ο κ. Τσοβόλας αντιπολιτεύεται άραγε το δικομματισμό όταν ισχυρίζεται ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην πασοκική λιτότητα και σταθεροποίηση του 1985 - 87 που άνοιξε το δρόμο και νομιμοποίησε τη νεοδημοκρατική λιτότητα και σταθεροποίηση; Αντιπολιτεύεται το ΠΑΣΟΚ, το σημερινό, όταν ξεχνά και κρύβει ότι το κόμμα του και η κυβέρνησή του εγκατέλειψε χωρίς καμία δικαιολογία συνθήματα και οράματα που είχαν φλογίσει εκατομμύρια ανθρώπους; Οταν επί των ημερών του τα φορολογικά βάρη στις πλάτες των εργαζόμενων και συνταξιούχων ήταν τα μεγαλύτερα που γνώρισε ο λαός μας τα μεταπολεμικά χρόνια; Αντιπαλεύει το ΠΑΣΟΚ όταν διακηρύσσει τη γραμμή της ταξικής συναίνεσης και συνεργασίας υιοθετώντας το γνωστό συντηρητικό σύνθημα περί συνεργασίας των δήθεν "κοινωνικών εταίρων", των εργατών και των καπιταλιστών; Η όταν έρχεται και ζητάει νέες θυσίες που δήθεν τώρα θα πιάσουν τόπο;

Αλήθεια πιστεύουν στα σοβαρά τα άλλα κόμματα ότι αν αυγατίσουν τα ποσοστά τους, αυτόματα μπορεί να υπαγορεύσουν τους όποιους όρους τους στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κι ότι τα δύο αυτά κόμματα θα αλλάξουν πολιτική; Το αντίθετο θα γίνει. Με τη συναίνεσή τους ή τη συμμετοχή τους σε κυβερνητικά κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά σχήματα, η πολιτική τους θα γίνει χειρότερη, πιο αλαζονική απέναντι στο λαό".

Η αντίσταση κοστίζει λιγότερο απ' την υποταγή

"Ο αγώνας θα είναι μακρόχρονος και δύσκολος, όμως η αντίσταση είναι πολύ πιο εύκολη από την υποταγή, οι θυσίες που συνεπάγεται μια πολιτική εναντίωσης στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό είναι πολύ λιγότερες, κοστίζουν λιγότερο από την υποταγή.

Οσο υποτάσσονται οι εργαζόμενοι τόσο θα πρέπει να πληρώνουν, και με τη ζωή τους ακόμα, όχι μόνο με οικονομικές θυσίες.

Η κάλπη λένε, κρύβει πολλά μυστικά. Εμείς λέμε ότι τα πιο πολλά μυστικά είναι καλά κρυμμένα στα συρτάρια των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον. Δυστυχώς τα άλλα κόμματα κάνουν πως δε βλέπουν. Μιλάνε για εθνικά θέματα, τσακώνονται αν πρέπει να γίνει συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής, αν πρέπει να γίνονται συσκέψεις πολιτικών αρχηγών, αλλά θέση δεν παίρνουν για επιλογές που ήδη τρέχουν.

Εμείς από την πρώτη στιγμή προειδοποιήσαμε ότι η Ουάσιγκτον ήθελε εκλογές, ήθελε και τον κ. Σημίτη, αλλά δε θα πει όχι και στον κ. Εβερτ προκειμένου να δρομολογήσει τον διαμελισμό, τη διχοτόμηση του Αιγαίου, με αλλαγή συνόρων. Θέλουν οι ΗΠΑ να γεμίσει το Αιγαίο και η Μεσόγειος με αμερικάνικες σημαίες.

Ολα τα κόμματα αναφέρονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για τις βλέψεις της Τουρκίας. Ως εκεί φθάνουν, από εκεί και πέρα δεν τολμάνε να αναγνωρίσουν ότι η Τουρκία δε θα έκανε, ό,τι κάνει αν δεν είχε τις πλάτες των ΗΠΑ. Η τούρκικη ηγεσία θα ήταν απομονωμένη αν οι δήθεν σύμμαχοι της Ελλάδας έκαναν και μια απλή τοποθέτηση και μόνο, δηλαδή να τη βάλουν στη θέση της.

Οχι μόνο δεν τη βάζουν στη θέση της αλλά καλούν να πάμε στο διεθνές δικαστήριο και να πουν οι δικαστές ποια είναι τα ελληνικά και ποια τα τούρκικα σύνορα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ