Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψηφίζουν και 581 κρατούμενοι

Για πρώτη φορά θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εκλογές της 22ης Σεπτέμβρη 581 κρατούμενοι από τους 5.270 συνολικά φυλακισμένους όλης της χώρας, ενώ τη μέρα των εκλογών θα επιτραπεί στα μέσα ενημέρωσης να καλύψουν την εκλογική διαδικασία.

Πάντως, ο αριθμός των κρατουμένων που θα ψηφίσουν είναι αρκετά μικρός, γεγονός που παραδέχτηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ανάργυρος Φατούρος,ο οποίος επισήμανε πως οι αρμόδιοι φορείς και κυρίως το υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να φροντίσουν, ώστε να βελτιωθεί στο μέλλον το θέμα της μεγαλύτερης συμμετοχής κρατουμένων στην εκλογική διαδικασία.

Συνολικά θα στηθούν 25 εκλογικά τμήματα σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και οι κρατούμενοι θα ψηφίσουν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει στείλει σχετική εγκύκλιο στους διευθυντές των φυλακών, στους δικαστικούς αντιπροσώπους και στους προέδρους των εφορευτικών επιτροπών για τη διαδικασία διεξαγωγής της ψηφοφορίας των κρατουμένων, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει:

  • Προκειμένου να διαφυλαχτεί η μυστικότητα της ψηφοφορίας των κρατουμένων, στο ίδιο εκλογικό τμήμα θα ψηφίσει και το σωφρονιστικό προσωπικό, καθώς και οι άνδρες της εξωτερικής φρουράς. Οταν, όμως, ο συνολικός αριθμός των τριών αυτών κατηγοριών είναι μικρότερος των 60 ατόμων, τότε θα ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα των σωφρονιστικών καταστημάτων με ειδικούς εκλογικούς καταλόγους αστυνομικοί και λιμενικοί υπάλληλοι.
  • Οι κρατούμενοι θα προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα για ψηφοφορία χωρίς συνοδεία, ενώ όταν είναι να ψηφίζουν πάνω από 30 άτομα ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής μπορεί από την προηγούμενη μέρα να προσδιορίζει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα προσέλθει ο κάθε κρατούμενος στις κάλπες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ