Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στο προεκλογικό παζάρι και η κρίση στα Ιμια
  • Ο Μ. Εβερτ, από τη Θεσσαλονίκη, κάλεσε τον πρωθυπουργό ή τον υπουργό Αμυνας να παραιτηθούν, λόγω του χειρισμού της κρίσης στα Ιμια
  • Νέος γύρος ανούσιας δικομματικής αντιπαράθεσης

Αποφασισμένος να σηκώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης, με την κυβέρνηση, για το θέμα των χειρισμών της κρίσης στα Ιμια εμφανίστηκε χτες ο Μ. Εβερτ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης. Ετσι τροφοδότησε έναν νέο κύκλο δικομματικής αντιπαράθεσης γύρω από το θέμα, καθώς στη ΝΔ εκτιμούν ότι η αντιπαράθεση πάνω στο θέμα ευνοεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λόγω των χειρισμών που έκανε η κυβέρνηση στη διάρκεια της κρίσης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος στη δήλωση Σημίτη ότι οι ένοπλες δυνάμεις το βράδυ της κρίσης δεν υπάκουσαν σε εντολές της κυβέρνησης και την αντίστοιχη του Γερ. Αρσένη ότι οι ένοπλες δυνάμεις εκτέλεσαν πλήρως το καθήκον τους, είπε ότι ένας από τους δύο λέει ψέματα και κάλεσε "έναν από τους δύο εδώ και τώρα να παραιτηθεί".

Ο Μ. Εβερτ επανέλαβε την κατηγορία ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει δεσμεύσεις στο εξωτερικό για τα εθνικά θέματα, αλλά ομολόγησε ότι με το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές, λέγοντας: "Με το ΠΑΣΟΚ στις στρατηγικές επιλογές για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές".Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για την Ευρωπαϊκή Ενωση "διαφοροποιήσεις υπάρχουν ως προς τις τακτικές κινήσεις", αλλά ταυτόχρονα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αποδεχτεί την Ευρώπη των πολλαπλών ταχυτήτων.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι βασική προϋπόθεση για την έναρξη ενός διαλόγου είναι ο σεβασμός στην ακεραιότητα και τα εθνικά δικαιώματα της Ελλάδας και ο σεβασμός στις διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποδέχτηκε την τακτική του διαλόγου "βήμα προς βήμα" την ίδια στιγμή, που η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε 100 βραχονησίδες του Αιγαίου. Ο Μ. Εβερτ απέφυγε να πάρει θέση στην υπόθεση της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, λέγοντας ότι σε μία διαπραγμάτευση δεν ανοίγεις εκ των προτέρων τα χαρτιά σου.

Οσον αφορά τους μετανάστες που δουλεύουν παράνομα στη χώρα μας, αφού ισχυρίστηκε ότι, λόγω των άθλιων συνθηκών κάτω από τις οποίες ζουν "κάνουν εγκλήματα", είπε ότι θα πρέπει "οργανωμένα να τους δοθεί μία κάρτα εργασίας και να ασφαλιστούν".

Ο Μ. Εβερτ προσπάθησε να "στρογγυλέψει" τη θέση της ΝΔ, για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, λέγοντας ότι στις προθέσεις της ΝΔ είναι να έρθουν στη χώρα μας αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, που δε θα είναι σε καμία περίπτωση "κερδοσκοπικά ή ιδιωτικά πανεπιστήμια".

Δεν παρέλειψε να επαναλάβει τα ήδη εξαγγελθέντα προεκλογικά "θα" για τους αγρότες και τους μικρομεσαίους και ξαναϋποσχέθηκε ότι θα μειώσει στο μισό την τιμή του ρεύματος της ΔΕΗ στις κοινότητες πουέχουν κάτω από 500 κατοίκους. Μάλιστα, χτες ξεπέρασε κάθε όριο μη διστάζοντας να υποσχεθεί ότι η ΝΔ μελετά το ενδεχόμενο να καταργήσει το εισιτήριο στα λεωφορεία των Αστικών Συγκοινωνιών.

Αναφερόμενος στα "διαπλεκόμενα συμφέροντα" ισχυρίστηκε ότι δε θα ανεχτεί παρέμβασή τους στο έργο τους και κατήγγειλε ότι η εφημερίδα "ΤΟ ΕΘΝΟΣ" τις παραμονές του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ "πήρε επιχορήγηση από το κράτος, από τράπεζα 500 εκατομμύρια και ενάμισι δισεκατομμύριο δάνειο".

Παραγνωρίζοντας την απόλυτη συμφωνία της ΝΔ με την πολιτική, τόσο των Αμερικανών, όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ουσιαστικά υπαγορεύουν την ακολουθούμενη πολιτική στη χώρα μας, είπε "οι ξένοι δε θα μας υπαγορεύουν πολιτική".

Τέλος, κατηγόρησε τον Θ. Πάγκαλο ότι λέει ψέματα, αναφερόμενος στη δήλωση του τελευταίου ότι ο Μ. Εβερτ κοιμόταν το βράδυ της κρίσης στα Ιμια και δεν μπορούσε η κυβέρνηση να τον βρει.

Αντιδρώντας στα όσα είπε ο Μ. Εβερτ για παραίτηση ή του πρωθυπουργού ή του υπουργού Αμυνας ο Γερ. Αρσένης σε δήλωσή του κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ να αφήσει "τις ένοπλες δυνάμεις έξω από τις μικροκομματικές εκμεταλλεύσεις". Για το ίδιο θέμα σε ανακοίνωσή του το συντονιστικό συμβούλιο Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών τονίζει ότι "είναι ανεπίτρεπτο ο πρωθυπουργός να εμπλέκει στην προεκλογική διαμάχη τις Ενοπλες Δυνάμεις και να εξαπολύει τη βαρύτατη κατηγορία ότι δεν εκτελέστηκαν εντολές του".

Η συνέντευξη πυροδότησε νέο κύκλο δικομματικής αντιπαράθεσης με ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ, που χαρακτήρισε τον Μ. Εβερτ ανεύθυνο, και του Θ. Πάγκαλου που δήλωσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ διακατέχεται από προσωπικό μένος εναντίον του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ