Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποκαλυπτικές εικόνες

Ακούσαμε ότι ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, εκλέχτηκε στη μία από τις 25 θέσεις αντιπροέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στη Σύνοδο που έγινε στη Νέα Υόρκη (8.9.1996). Δεν ακούσαμε, όμως, τι συζητήθηκε εκεί. Μερικά μόνο αποσπάσματα βρήκαμε (εφημερίδα "Τα Νέα" - 12.9.1996) από την ομιλία του ιταλού Μάσιμο Ντ' Αλέμα, του πρώην Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και νυν ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς (ΔΚΑ), το οποίο είναι πλήρες μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Κι επειδή το ΔΚΑ είναι λίγο - πολύ το πρότυπο των εγχώριων "εκσυγχρονιστών" και "κεντροαριστερών", είτε βρίσκονται στο ΠΑΣΟΚ είτε στον ΣΥΝ, μεταφέρουμε τα πλέον χαρακτηριστικά σημεία της ομιλίας αυτής: "Ολη η Αριστερά είναι εδώ. Πολλοί πίστευαν ότι στο τέλος του αιώνα αυτός ο οργανισμός θα είναι ένα ψόφιο σκυλί. Ομως ζει και ευημερεί. Κι αποτελεί τη μόνη εναλλακτική λύση στο φιλελευθερισμό". Ο Ντ' Αλέμα μίλησε επίσης για την "Αριστερά των δικαιωμάτων και των ευθυνών", που είναι "ικανή να κυβερνά σήμερα, αντί να μιλάει για το αύριο" και πρόσθεσε: "Η σύγχρονη Αριστερά πρέπει να έχει στο μυαλό της ένα κράτος ευκαιριών και όχι εγγυήσεων. Δεν πρέπει να συγχέουμε την κοινωνική προστασία, με την κηδεμονία των συντεχνιών, όπως για παράδειγμα των συνταξιούχων ή άλλων πιο οργανωμένων κατηγοριών".

Μια μέρα πριν τη Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο Κ. Σημίτης έκανε αναφορά στη Σύνοδο απ' το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. "Σ' αυτή τη Σύνοδο, είπε ο Κ. Σημίτης, θα συζητηθεί ποια θα είναι η σοσιαλιστική πολιτική τον αιώνα που έρχεται. Πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε υπό τις νέες συνθήκες οι οποίες επικρατούν στον κόσμο, μια πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης, πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το ρόλο των εργαζομένων και όλων εκείνων των στρωμάτων τα οποία μειονεκτούν στην κοινωνία. Μερικοί φαντάζονται ότι η αριστερή πολιτική είναι μια πολιτική παροχών. Κι έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι αυτές οι πολιτικές είναι δεξιές πολιτικές".

Γι' αυτό και ο κ. πρωθυπουργός καθιέρωσε τα "κεντρο - αριστερά" ΕΚΑΣ. Για να δώσει μια... ευκαιρία στους συνταξιούχους, που λέει κι ο Ντ' Αλέμα.

Αυτά που είπε ο Ντ' Αλέμα θυμίζουν στον γράφοντα τα λόγια ενός απ' τους ακροατές του Ντ' Αλέμα και εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ σ' αυτή τη Σύνοδο: Του Μίμη Ανδρουλάκη.

Ηταν το 1983. Το ΠΑΣΟΚ ψήφιζε στη Βουλή το περίφημο "άρθρο 4" με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "περί κοινωνικοποιήσεων", που περιόριζε το δικαίωμα της απεργίας στις ΔΕΚΟ (Για αυτόν το νόμο ο Μίκης Θεοδωράκης, βουλευτής τότε του ΚΚΕ, είχε πει το περίφημο, ότι "είναι νόμος τραβεστί").

Η πλατεία Συντάγματος είχε γεμίσει από εργαζόμενους διαδηλωτές. Και στους διαδρόμους της Βουλής, ο Μ. Γλέζος - βουλευτής τότε του ΠΑΣΟΚ - διαμαρτυρόταν στο Μίμη Ανδρουλάκη - στελέχους τότε του ΚΚΕ - για τη σκληρή κριτική που έκανε το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο και το τσουβάλιασμα και του ίδιου, μαζί με τους άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Και η απάντηση του Ανδρουλάκη ήταν: "Εσείς είστε παλιοί συναγωνιστές και βρείτε τα μεταξύ σας, αλλά ο λαός λέει, να φυλάγεσαι από παλιά π... και από πρώην αριστερό". Αλήθεια, τη θεωρεί ακόμη σωστή την παροιμία ο Μ. Ανδρουλάκης..;

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ