Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Διαίρει και βασίλευε"

"Το Αιγαίο της πλήρους κυριαρχίας των ΗΠΑ αυτός είναι ο στόχος. Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχουν να κερδίσουν τίποτε, θα χάσουν, γι' αυτό και πρέπει να στήσουν γέφυρες φιλίας μεταξύ τους, πιο ισχυρές από αυτές που ήδη υπάρχουν, ώστε να αντιταχθούν ενιαία στην πολιτική του "διαίρει και βασίλευε".

Η πολιτική που ακολουθήθηκε στην πρώην ενιαία Γιουγκοσλαβία ακολουθείται και σήμερα στο Αιγαίο, ή θα πείσουν τις δύο χώρες για το διαμελισμό ή δε θα διστάσουν να κατασκευάσουν και τοπικό θερμό επεισόδιο, για να βάλουν το πιστόλι στον κρόταφο και των δύο λαών.

Η κυβέρνηση Σημίτη σαν τη στρουθοκάμηλο, ενώ ξέρει τι γίνεται, προσπαθεί να αποκοιμίσει το λαό, λέγοντας ότι οι δήθεν σύμμαχοι έχουν αλλάξει στάση έναντι της Ελλάδας και έχουν κατανοήσει τα δίκαιά μας. Δεν ισχύει τίποτε από αυτά. Το αντίθετο, αμέσως μετά τις εκλογές και πριν τις αμερικανικές θα δρομολογηθεί η αμερικανοποίηση του Αιγαίου πράγμα που θα επιτρέψει την αποθράσυνση της τουρκικής ηγεσίας.

Η ΝΔ καμώνεται ότι αυτή μπορεί να υπερασπίσει τα ελληνικά συμφέροντα, φωνάζει για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, λες και δε γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο περιμένει ο κ. Κλίντον και η Τουρκία, για να περάσουν μια ώρα αρχύτερα τα επικίνδυνα σχέδιά τους.

Η Πολιτική Ανοιξη μιλά για πολιτική πυγμής, ανάλογη με εκείνη της ΝΔ.

Ο Συνασπισμός καταφεύγει στη γνωστή λύση των συμβουλίων και διαβουλίων των πολιτικών αρχηγών, μιλά για επισκέψεις στις πρωτεύουσες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λες και οι κυβερνήσεις των δήθεν συμμάχων αγνοούν ποιος έχει δίκαιο και ποιος έχει άδικο. Λες και η "νέα τάξη πραγμάτων" είναι πρόβλημα έλλειψης ενημέρωσης και άγνοιας".

Δε θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια

"Το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις, παίρνοντας υπόψη ότι για όσο διάστημα κυριαρχούν στη Βουλή συντηρητικές δυνάμεις δεν είναι δυνατή η αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής. Αυτό δε σημαίνει ότι θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Εχουμε καταθέσει προτάσεις συγκεκριμένες με το εξής σκεπτικό:

Το θέμα είναι να ασκηθεί πίεση όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά να κατευθυνθεί ΚΑΙ εκεί που μαγειρεύονται τα πρωτότυπα σενάρια, εκεί που δίνεται πράσινο φως στον τουρκικό σοβινισμό. Το πιο αποφασιστικό χτύπημα πρέπει να το δεχτεί η αμερικανική και δυτικοευρωπαϊκή πολιτική, η ΝΑΤΟική πολιτική που έχουν στη στρατηγική τους την πολιτική διανομής και αναδιανομής των αγορών, και ιδιαίτερα των αγορών που συνδέονται με το πετρέλαιο και με άλλες στρατηγικής σημασίας δραστηριότητας. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να φωτιστεί ευρύτερα και η ευθύνη της τουρκικής ηγεσίας, που βεβαίως δε θα μένει στο απυρόβλητο.Αυτής της ηγεσίας που ακολουθεί πολιτική γενοκτονίας κατά του κουρδικού λαού, αλλά και σκληρής καταπίεσης του τουρκικού λαού. Γεμάτες είναι οι φυλακές με Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές. Πρόσφατος είναι ο θάνατος των 12 αγωνιστών απεργών πείνας".

Συγκεκριμένες προτάσεις

"Συγκεκριμένα εμείς ζητάμε και παλεύουμε:

1. Να αποκαλυφθεί από την ελληνική κυβέρνηση και από όλα τα κόμματα το αμερικανικο-τουρκικό σχέδιο διαμελισμού του Αιγαίου και να αναγορευτούν οι ΗΠΑ ως ο άμεσος αρχιτέκτονας αυτού του σχεδίου. Να επικριθεί η στάση των άλλων διεθνών οργανισμών. Η πολιτική καταδίκη αυτών των σχεδίων από χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει σοβαρή πολιτική σημασία και αποτελεί τη μόνη πραγματική πολιτική πίεσης.

2. Να προειδοποιηθούν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι η Ελλάδα θα θέσει υπό αμφισβήτηση τις αμερικαν-ΝΑΤΟικές βάσεις που χρησιμοποιούνται σε κρίσιμες στιγμές, για να οργανώνονται και να στηρίζονται προβοκάτσιες και στρατιωτικές επεμβάσεις. Αυτές οι βάσεις, ιδιαίτερα της Σούδας θα μπούνε εμπόδιο, αν χρειαστεί, στην υπεράσπιση της ακεραιότητας της χώρας, όπως συνέβη και στην περίπτωση που ελληνικά αεροπλάνα αποπροσανατολίστηκαν και δεν έφτασαν στην Κύπρο, όταν έγινε η τουρκική εισβολή. Μέσα από τις βάσεις στη χώρα μας οι ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα πολλαπλάσια τεχνικά μέσα, για να παρεμποδίσουν το στρατό μας να υπερασπιστεί την άμυνά της, αν προκύψει τέτοια ανάγκη.

3. Να δηλωθεί από τώρα ότι η Ελλάδα δε θα πάρει μέρος στη συγκρότηση της πολυεθνικής δύναμης ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ, που θα σχηματιστεί από 100.000 Ελληνες, Τούρκους και Ιταλούς στρατιώτες, και αντίστοιχα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των τριών χωρών. Είναι αποκαλυπτικό για τα παιγνίδια που παίζονται σε βάρος των λαών μας το γεγονός ότι από τη μια μεριά δηλώνεται πως η τουρκική ηγεσία απειλεί τη χώρα και από την άλλη μεριά δεχόμαστε ότι από κοινού με την ηγεσία αυτή θα διασφαλίσουμε την ειρήνη στην περιοχή.

Το ΚΚΕ έχει και συνολικότερες ολοκληρωμένες θέσεις προοπτικής για την εθνική ανεξαρτησία της χώρας που τη θεωρούμε ασυμβίβαστη με τη συμμετοχή και πειθαρχία στο ΝΑΤΟ και τη στρατηγική του, που είναι χίλιες φορές πιο επικίνδυνη σήμερα, ύστερα από τις ανατροπές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, την προσωρινή απώλεια του ισχυρού αντίβαρου της ΕΣΣΔ, του σοσιαλιστικού συστήματος, του κινήματος των αδέσμευτων χωρών".

Ο λαός πρέπει να φοβάται τις αυτοδυναμίες

"Ο λαός πρέπει να φοβάται, να τρέμει τις αυτοδυναμίες και τη συναίνεση. Ο μεγάλος κίνδυνος για το λαό είναι να κρατηθούν τα δύο κόμματα σε ψηλά ποσοστά. Την άλλη μέρα θα τον αναγορεύσουν σε συνένοχο της πολιτικής τους. Αν συμβεί αυτό τότε είναι βέβαιο ότι από τις 23 Σεπτέμβρη θα λυθούν τα χέρια τους και θα πέσει στα κεφάλια του λαού μια νέα καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων, νέο κύμα ανεργίας, νέες ιδιωτικοποιήσεις.

Οι προοδευτικοί άνθρωποι, οι αριστεροί άνθρωποι πρέπει να πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων τα ψευτοδιλήμματα. Να κλείσουν τα αυτιά στους ψιθύρους ότι θα πέσουν συμφορές στο κεφάλι μας, αν χαθεί η αυτοδυναμία. Το κυβερνητικό πρόβλημα θα λυθεί, είναι κανονισμένο από τώρα, πώς θα χειριστούν και αυτήν την περίπτωση. Να είναι έτοιμος ο λαός για νέους εκβιασμούς, εκφοβισμούς και κυρίως προτάσεις εγκλωβισμού.

Το θέμα είναι ποια θα είναι η δύναμη του λαού και οι εφεδρείες του την άλλη μέρα, στις 23 Σεπτέμβρη.

Μόνο άμα πέσουν χαμηλά τα δύο κόμματα, και ενισχυθεί το ΚΚΕ υπάρχει ελπίδα και δυνατότητα να κοπεί η άγρια φόρα, η ωμή επιθετικότητα της αντιλαϊκής πολιτικής, να υπάρξει φρένο και αντίσταση στα νέα μέτρα που θα φορτώσουν το λαό. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος αγώνα, αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας. Αυτό το μήνυμα το έχει ανάγκη ο λαός σήμερα, που βομβαρδίζεται από τις σειρήνες της ηττοπάθειας και μοιρολατρίας".

Ψήφο στο ΚΚΕ

"Η πείρα σας είναι πολύτιμη, τη δράση του ΚΚΕ τη γνωρίζετε, είμαστε βέβαιοι ότι στο ΚΚΕ θα έλθουν νέοι ψήφοι, αυτών που ανεξάρτητα από ιδεολογικές αντιλήψεις γνωρίζουν ότι στη νέα Βουλή θα μετρήσει το αντίβαρο ΚΚΕ.

Είμαστε βέβαιοι ότι αγωνιστές, που τα προηγούμενα χρόνια για διάφορους λόγους θέλησαν να δοκιμάσουν άλλες λύσεις που τους φάνηκαν καλύτερες ή και πιο ρεαλιστικές, ΤΩΡΑ θα γυρίσουν στις πηγές και στις ρίζες, στο ΚΚΕ.

Στο σημερινό ΚΚΕ, που άντεξε τη μεγάλη θύελλα, ανασυντάχθηκε και κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια αυτό που άλλα κόμματα δε θα μπορούσαν να φανταστούν, να ξαναγίνει το Κόμμα στήριγμα των αγώνων της εργατικής τάξης και της αγροτιάς".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ